מאת: ניסים קלו
תאריך עלייה לאתר: 08/09/2022
תאריך האירוע: 2030-01-01
מספר צפיות: 1571
רקע כללי על החטיבה
- חטיבת האש 282 היא חטיבת אש בעוצבת געש שבפיקוד הצפון. החטיבה כוללת כיום ארבעה גדודים של תומ"תים מדגם דוהר M-109AL, מהם שני גדודים סדירים (קרן- 411 ונמר- 405) ושני גדודי מילואים (מגן-9260 ושפיפון- 404), גדוד אחד של משגרי מנתץ (גדוד הרעם- 334) ואת גדוד "עיטם" (611) המרכז יחידות איכון ומטאורולוגיה.
- החטיבה הוקמה כאגד ארטילרי במסגרת שלדית זמן קצר לפני מלחמת יום הכיפורים. במהלך המלחמה הוכפפו הכוחות הארטילריים ברמת הגולן לאגד.
ייעוד החטיבה:
להוות עוצבה בדרג האוגדה לתכנון ומימוש משימות אש במרחב הלחימה, הן למשימות סיוע באש למאמצי התמרון והן כמאמץ תקיפה עצמאי למשימות אוגדתיות.
התפתחות החטיבה:
בשנת 2000 השתתף אגד ארטילרי 282 ביציאה מלבנון. גדודי האגד ירו ללא הרף, תוך עזרה בפינוי מוצבי הבופור והדלעת. לאחר היציאה מלבנון ביצעו גדודי האגד תעסוקות באזור ג'נין, כתוצאה מכך סוקלו פיגועים ונתפסו מחבלים שהיו בדרכם לשטח ישראל. בשנת 2001 הצטרף לאגד גדוד חמ"מ 427, יחידת מיתר, יחידה מובחרת אשר פעלה בין השנים 1987-2017. אמצעי הלחימה העיקרי של היחידה היה הטיל נגד טנקים – "תמוז". בשנת 2003 פורק גדוד 404 מגדוד סדיר לגדוד מילואים. בשנת 2004 המציאות באיו"ש הובילה למשימה חדשה שהוטלה ע"י מפקדת האגד- קבלת אחריות על גזרת מכבים. גזרה זו מאגדת בתוכה יחידות לוחמות שמשימתן להגן על הישובים והצירים בגזרה במניעת חדירת הטרור למדינת ישראל. בשנת 2005 השתתפה מפקדת האגד במבצע ההתנתקות בחבל עזה. האגד הורכב באותה תקופה מהגדודים: 405, 411, 334, 427, ושני גדודי מילואים 404 ו-9260.במלחמת לבנון השנייה לקח אגד ארטילרי 282 חלק משמעותי, כל גדודי האגד פרסו בגזרות הלחימה השונות. גדוד 405 נשאר בכל אותה תקופה בגזרת עזה ותקף שם עשרות מטרות מידי יום. גדוד 411 ירה בחזית הצפונית ותקף עשרות מטרות מחבלים מידי יום.גדוד 334 שיגר מאות רקטות (mlrs) ותקף מטרות לאורך כל ימי הלחימה. גדוד 427 תקף עשרות מטרות איכות על ידי טילי התמוז תוך כדי הפעלת פלוגת הפלתו"ס בעומק שטח לבנון. גדודי המילואים 404 ו-9260 גויסו במלואם , פרסו בחזית לבנון וירו עשרות פגזים מידי יום.מפקדת אגד 282 פרסה את הנגמ"שים ברמת הגולן ולאחר מכן במתת שעל גבול לבנון- משם פיקדה על הירי של כל הגדודים.
במהלך מבצע "עופרת יצוקה" גדודי האגד תפסו כוננות בגבול הצפון ואף ירו מספר פגזים כנגד ירי תמ"ס מלבנון. גדוד 334 שבאותה העת ביצע תע"ם בגזרת עציון הוקפץ חזרה צפונה בשל חשיבותו הרבה במידה ותפתח מערכה בצפון. גדוד 427 לקח חלק פעיל בכל המבצע ובמשך תקופה של חודש וחצי- פגע בעשרות חוליות מחבלים. בתקופה שלאחר המבצע עסקו גדודי האגד בשמירת כשירות לחירום תוך ביצוע אימונים ברמה"ג ובמקביל ביצוע תע"מ באיו"ש וברמה"ג.
בשנת 2016 התקבלה החלטה לפרק את גדוד 427 ובשנת 2017 הוא פורק.
סמל החטיבה
- סמל החטיבה הינו בצבעי שחור ואדום, כצבעי חת"ם. עלי הזית סימנו את השאיפה התמידית לשלום, הרקטה סימלה את גדוד המנתץ והתומ"ת את גדודי התותחים. בשנת 2001 הוכפף גדוד מיתר 427 לחטיבה, ולכן בשנת 2009 שונה סמל החטיבה ונוסף לו העיט, סימן ההיכר של הגדוד.
- בשנת 2017 שונה הסמל והותאם לתפיסת חטיבת האש.
יחידות החטיבה:
גדוד 'נמר' 405
הוקם במרץ 1969 כתוצאה מצרכי מלחמת ההתשה. הגדוד התבסס על שלל נגררים, ולקראת המלחמה הוסב לתומ"תי 109-M. במלחמת יום הכיפורים לחם הגדוד בגזרת רמת הגולן ואיבד במלחמה 21 מלוחמיו (המונצחים באנדרטת הגדוד). בתום המלחמה קיבל בסיס הגדוד את השם "יואב" לזכרם של שניים מנופליו- אבי דיטשי ויואל פורת.
גדוד 'קרן' 411
הוקם מיד לאחר מלחמת יום הכיפורים והשתתף בלחימה במלחמת ההתשה במובלעת הסורית. הגדוד קרוי על שמו של סגן בני קרון (קירשנבאום)- קצין בחיל התותחנים שנהרג בתאונת דרכים בינואר 1973. סוללה מהגדוד נטלה חלק במבצע ליטני בו סייעה לכוחות חטיבת הצנחנים, חטיבת ביסמל"ח וחטיבת בה"ד 1. במלחמת לבנון הראשונה סייע הגדוד לעוצבת יש"י ובהמשך לאוגדה 96
גדוד 'הרעם' 334
הוקם במרץ 1949 והתבסס על סוללה מגדוד 181 שלחם במלחמת העצמאות. הגדוד היה גדוד התותחנים החטיבתי של חטיבת "גולני". הגדוד השתתף במתן סיוע ארטילרי בפעולת התגמול בתל מוטילה, במבצע "הר געש" ב-1955 ובמבצעים נוספים. ב-1974 הגדוד הוסב לתומ"ת "רומח" ועם תותחים אלה השתתף ב"מבצע ליטני" בלבנון. ב-1996 התאחד הגדוד עם גדוד 484 שקלט את מערכת המנתץ וביצע את הירי המבצעי הראון של המערכת במסגרת עוצבת הרעם.
גדוד 'עיטם' 611
הוקם ב-2014 וכולל יחידות איכון ומטאורולוגיה. הגדוד מפעיל את מכ"ם ר"ז ומערכת "טייפון" לאספקת נתונים מטאורולוגיים ובעבר הפעיל את מערכת מגן רוח. הגדוד כולל שתי פלגות מטאורולוגיה (צפונית ודרומית) ו-3 צוותי ר"ז. באפריל 2020 נפתחה פלוגת את"ר מבצעית בגדוד, אך ערבה לגדוד 869 איסוף קרבי לאחר שלא התאימה לגדוד.
גדוד 'שפיפון' 404
הוקם בחזית הצפון במלחמת העצמאות כ"גדוד 4 שדה". תחילה הפעיל הגדוד תותחי נפוליאונצ'יק ולאחר מכן תותחי קרופ 75 מ"מ. הגדוד סיפק סיוע ארטילרי בקרב על חיפה, קרב משמר הירדן וקרב עתלית. לאחר המלחמה קיבל הגדוד את השם "גדוד תותחי שדה 404". באפריל 1974 החל הגדוד בהסבה לתומ"ת 109-M. הגדוד קיבל את השם "שפיפון" מאחר שדילג בין בסיסים רבים בחצי האי סיני. הגדוד היה הראשון לקלוט את מערכת הניווט האינרציאלי, היה גדוד תותחי ה"דוהר" הראשון, ובו בוצעו ניסויי הדוהר. בשנת 2003 פורק הגדוד והפך לגדוד מילואים
גדוד 'מגן' 9260
הגדוד עבר שינויים רבים לאורך השנים והוקם רשמית תחת אגד 282 בשנת 1974.הגדוד השתתף במלחמת לבנון הראשונה ולחם בצורה עצמאית במרבית שלבי הלחימה. במהלך מלחמת לבנון השנייה הגדוד גויס הגדוד והיווה כוח משמעותי בלחימה.
המנון החטיבה:
באדמה רועדת ורעם בשחקים נמהל במאמץ השרשראות עוצמה של אש יוקדת, פולחת מרחקים בכל שעה פגזים לעשרות , צופה אל האופק, אל האויב והיא תמיד תמיד אצלי בלב עולה ופורחת קולעת היטב והיא תמיד תמיד אצלי בלב עוצבת הגולן עומדת כאן דגלך נישא כוחך איתן ואת היא הסמל, ואת היא העוצמה נמצאת אצלי תמיד בנשמה |
עץ מבנה החטיבה:
מפקדי החטיבה כיום:
אגף הטנ''א חטיבת 282:
מחלקת הטנ"א גדוד 'נמר' 405
מחלקת הטנ"א גדוד 'קרן' 411
עץ מחלקת טנ''א 334: |
עץ מחלקת טנ''א גדוד 'עיטם'611:
מפלגי הטנ''א במשך הדורות.. |
ראיון עם קט"א חטיבה במלחמת לבנון השנייה – סא"ל דרור נוזיסה
מסלול צבאי:
מסלול הקבע הצבאי שלי:
- מצל"ח 6800 בתור סגן מפקד ב.מ גפן.
- קצין רק"ם ורכב, אוגדה 192
- קצין חימוש, חטיבה 500, עליה השלום, באוגדה 162, גדוד 195
- קצין חימוש בחטיבת מילואים, חטיבה 264
סיימתי את תפקידי בחטיבה 264, ופניתי ללימודים אקדמיים. שבתי לקריירה צבאית, ושירתי בתור:
- קצין טנ"א, פיקוד העורף, יחידת חילוץ והצלה.
- קח"ש חטיבה, אגד 282
- רמ"ד אחזקה, פצ"ן
- ראש ענף האחזקה במרכז ההובלה, אוגדה 143
- השתחררתי בשנת 2016 בדרגת סא"ל.
מהם האירועים המרכזיים שעברת במהלך השירות:
אתמקד בזמני באגד 282, בדגש על מלחמת לבנון השנייה שארכה 52 ימים.
מפקד האגד באותה התקופה היה דוד סויסה. היינו האגד המרכזי שפינה את היישובים מעזה, ונערכתי במשך חודשים לביצוע הליך זה. הייחודיות שהייתה לאגד שלנו בפינוי עזה הייתה היכולת שלנו להפוך אוטובוסים, מה שביצענו באמצעות אושקוש רק"ר, איתו גם ביצענו אימונים ארוכים למטרה זו בדיוק.
האירוע המרכזי שקרה לנו כאגד בתקופת מלחמת לבנון השנייה היה כניסת כוחות שלנו ללבנון. התבצעה חציית גבול מאוד מורכבת של משגרים למקומות ספציפיים עם תומ"תים. ידענו על המלחמה מראש, היא לא תפסה אותנו לא מוכנים. נערכנו, היינו מאוד מסודרים.
דבר שני מרכזי שעברתי במהלך השירות הוא הפעלת גדוד 334 באופן מקצועי בפעם הראשונה. זו הייתה גם הפעם הראשונה שנערכנו לתת מע"מלים.
אירועים אחזקתיים מורכבים מהמלחמה:
אחד הדברים הקריטיים במערך האחזקה היה השאלה: מה עושים כשמשגר תקול באמצע ירי מבצעי? לא מספר פעמים צוותי אחזקה של 334 הגיעו דקות ספורות לפני ירי כדי לשפר ולתקן את התקלות. אני חייב לציין לשבח כי מערך האחזקה התנהל לפי תורת הלחימה ברמה הגבוהה ביותר. אני זוכר שכל תקלה שהייתה במערך האחזקה נפתרה כמו שצריך, ולא הייתה לי שום דילמה מקצועית. באותה תקופה הייתה את יחידה 5100 שעזרה לנו לתת מענה במערך האחזקתי. מעבר לכך, האתגרים האחזקתיים העיקריים היו החלפת קנים, ואספקת תחמושת הייתה הליך מורכב. גם לא פעם נכנסנו למיגון כי היה ירי לכיווננו, למזלנו הוא היה לא מדויק.
כמה משמעותי היה מערך החימוש בזמן המלחמה?:
למדנו את המערך היטב, והערכנו את החשיבות של זמינות. לפיכך, היינו זמינים בכשירות שיא 24/7, גם אם השעה 2 בלילה, אין מצב שאנחנו לא בכשירות שיא. אנשים היו חדורי מטרה ומוטיבציה, האגד כל הזמן היה שותף וזה עזר לאנשי האחזקה בסיפור הזה. במהלך המלחמה חשבנו על רעיונות יצירתיים, למשל השתמשנו באלפ"ות לטובת תגבור של חלקי חילוף. אחריי זה התחיל הסיפור של להכיר באנשים שלנו כלוחמים ולא כתומכ"לים.
טיפים לקצין טנ"א בהסתכלות אחורה :
- תכיר את האופרטיבי ותשלוט בו. - ההכנה המקדימה היא הצמדות לפק"לים. מה שהכי מפחיד אנשים הוא שבמצב חירום הם ייאלצו להמציא את הגלגל מחדש, אז לא צריך להמציא שום דבר מאפס, הכל כבר קיים, מסודר ומאורגן בפק"לים, וכדאי להקדיש חצי שעה כדי לקרוא אותם ולנצל את ארגז הכלים הזה שיש לנו. זה מכניס לפרופורציה ומקנה סדר ורוגע, ויביא לך ביטחון מאוד חזק שאתה שולט באירוע.
- טיפולים בזמן - כמערך האחזקה הקפדנו על תיקונים יסודיים ושוטפים שהוכיחו את עצמם ברמת הכשירות של המכשירים. אצלנו לא עבדו בגישה של אחזקת שבר, "מתקלקל-מתקנים", אצלנו עבדו לפי אחזקה ייזומה שהוכיחה את עצמה בדיעבד במשמעות הגדולה שלה בשדה הקרב וביום הפקודה עצמו.קציני טנ"א צריכים לתת מענה לטיפולים אינטנסיביים ולא לוותר עליהם. אלו לא סיסמאות- לא לוותר על גרגיר.
- הכי חשוב - השתמשו בכלים הכי טובים. אם לא תדאג שיהיו לך 2 דברים: כ"א וחלפים, איבדת את הכל. כמות החלפים שהייתה לנו הייתה מטורפת, לא היה חסר לנו כלום. המחסנים היו מצוידים בכל טוב. עדיף שבביקורת יעירו לך שיש לך עודפים ולספוג את הביקורת מאשר לשלם על כך שלא היו לך מספיק חלפים אח"כ, בשדה הקרב. אל תהיה חסר בתקן!
קבלת צל"ש מאו"ג- תותרי בהגאת:
ביום חמישי 21/10/2013 בעת שהגדוד תפס קו וישב בבסיס 'רמה' צפונית לירושלים בשעות הערב פלסטיני נהג טרקטור פרץ לבסיס.
הטרקטור התקרב לשער הכניסה למחנה והשומר יצא אליו ע"מ לבדוק אותו. לפתע שעט נהג הטרקטור לעבר החייל וניסה לדרוס אותו. החייל ניסה להימלט פנימה לתוך העמדה, אך הטרקטור פגע בש"ג בעוצמה והעיף את החייל שנשא נשק ומכשיר קשר. החייל הוטח מספר מטרים לאחור והטרקטור הצליח לחדור לתוך שטח הבסיס, תוך שהוא מתקדם 150 מ' בתוך רחבת כלי הרכב ופוגע ברכב נוסף.
בעוד מנסה המחבל לפגוע בכלי נוסף מזהה אותו רב"ט תותרי בהג'את, בזמן שטיפל ברכב ברחבת החימוש. רב- טוראי בהג'את תותרי זיהה את המצב והתעשת במהירות. לחייל לא היה נשק ולכן לקח במהירות נשק של חייל ששהה באזור וירה במחבל.
תותרי יזם, חתר למגע ופעל מעבר למצופה מחייל תוך סיכון אישי- הכל כדי למנוע הוצאה לפועל של הפיגוע ואובדן חיים של חבריו ליחידה.
על מעשים אלו קיבל צל"ש מפקד אוגדת " הגעש"- אוגדה
מדברי הנגד:
"הגדוד תפס קו בגזרת איוש, מחנה רמה. האירוע התרחש ביום חמישי, בזמן שתיקנתי תקלה בדוד, זיהיתי טרקטור שפרץ לבסיס שמתקרב לכיווני. על הטרקטור היה רשום בערבית "אללה וואכבאר". הטרקטור החל להיכנס ברכבים שהיו במוצב ,רצתי למשרד ליד כדי לקחת את הנשק שלי. הקח"ש שאל אותי מה קרה וצעקתי לו שיש מחבל בבסיס. אני והקח"ש ירינו לכיוון הטרקטור אבל הוא המשיך להתקרב אלינו. הטרקטור נכנס ברכבים שהיו במוצב עד שהכף שלו נתקעה באחד הרכבים והוא עצר. ירינו במחבל על מנת לנטרל אותו. באותו הלילה לא הצלחתי לישון, כל הזמן שחזרתי את מה שקרה וחשבתי מה היה יכול לקרות אם לא היינו תופסים אותו בזמן"