מאת: ניסים קלו
תאריך עלייה לאתר: 27/02/2022
תאריך האירוע: 2021-08-05
מספר צפיות: 2121
רקע על החטיבה:
- החטמ"ר הוקם בשנת 1987 כאשר מפקדת החטיבה ישבה במחנה דותן. בשנותיו הראשונות היה החטמ"ר מרכז שליטה (משל"ט= שלוחה של מפקדת החטיבה בה יושבים נציגים ממכלול תחומי העשייה) של חטמ"ר שומרון אשר חלש באותה תקופה על הערים שכם, טו"כ וג'נין והיווה בעצם את מרכז הכוח של השומרון. חשוב להדגיש כי באותה תקופה הייתה גזרת צפון השומרון גזרה שקטה מאוד ועל כן "הספיק" מרכז שליטה שקיים קשר מתמיד עם מפקדת החטיבה.
- עם פרוץ האינתיפאדה הראשונה בשנת 1987 קיבל אזור צפון השומרון חיזוק פח"עי והתחיל לשלח חוליות מפגעים אשר השתייכו לארגוני טרור שונים כמו "הפנתר השחור" של הפת"ח, "האחים המוסלמים" ועוד. החוליות יצאו בעיקר מאזור העיר קבטיה אשר כבר אז הייתה ידועה במפגעים שיצאו משורותיה ובשנאתה את ישראל. חיזוק משמעותי זה הביא את מפקד האוגדה דאז ומח"ט שומרון לידי החלטה כי המשל"ט לא מהווה עוד מענה מספק לכוחות אשר פרוסים בגזרה ויש למסד את המשל"ט כחטמ"ר.
- בשנת 1989, לאחר אין ספור דיונים הוקם בבסיס המשל"ט, במוקעת'ה, חטמ"ר מנשה אשר חולש על הערים הפלסטינאיות ג'נין וטו"כ. עם חתימת הסכם אוסלו ב' הועברה מפקדת החטיבה למשכנה הקודם - מחנה דותן.
- בשנת 2002 התבצע מבצע חומת מגן לאחר אירועי גאות ושפל, ביניהם הקש ששבר את גב הגמל, פיגוע ההתאבדות במלון פארק בנתניה בערב ליל הסדר במרץ 2002. מהלך המבצע כלל הפעלה של 5 אוגדות במקביל וגיוס של 20,000 חיילי מילואים.
- בשנת 2005 לאחר תהליך ההתנתקות נפרדה החטיבה מהיישובים גנים-כדים , חומש וסאנור, שטח שעבר לשליטה פלשתינאית. בסיס החטיבה "מבוא דותן" ליד צומת 9 גם הוא התפרק והגזרה עברה לשליטה פלשתינאית.
- חטיבה מרחבית מנשה הינה החטיבה הצפונית משש החטיבות המרחביות המרכיבות את אוגדת איו"ש.
- בגזרת החטמ"ר נמצאים כ-10,00 אלף תושבים יהודים וכ450,000 תושבים ערבים.
- בגזרת החטיבה כ27 ישוביים יהודיים – 4 ישובי עומק (עינב, אבני חפץ, מבוא דותן וחרמש). 4 ערים ערביות-ישראליות סמוכות לגדר (טייבה, אום אל פאחם, באקה, קלנסווה).
- האוכלוסייה הפלסטינית בגזרת החטיבה מונה כ-250 אלף תושבים פלסטינים.
- ערים וכפרים - חלקם מתגוררים בשני ערי המחוז שבגזרה ג'נין, טול כרם ו90 כפריים ערביים.
- גדר הביטחון- גזרת החטמ"ר הינה גזרת תפר, ולאורכה פרוסה גדר המערכת באורך של 117 ק"מ. בגזרת החטמ"ר גם שטחים מערביים לקו התפר ובהם ישובים ישראליים, כפרים פלסטינאים ושטחים חקלאיים.
- סד"כ החטיבה - 2 מפג"דים (גדוד צפוני וגדוד דרומי), פלוגת תצפיות, פלוגת מג"ב, פלוגת מ.צ ומחלקת צמ"ה.
משימת החטיבה:
חטיבת מנשה תגן בגזרתה, תסכל ותשבש טרור, תמנע מעבר פח"ע לעורף מדינת ישראל, תהיה מוכנה להסלמה, תאכוף חוק וסדר, תשמר אורח חיים תקין וזאת על מנת לקיים ביטחון לתושבי מדינת ישראל.
עץ מבנה מערך הטנ"א
מופעים מרכזיים
מבנה החטיבה
בחטיבה שלושה גדודים
- גזרת גלמה
- גדוד מרכזי
- גדוד דרומי
אתרים בגזרה :
- כתף שאול - תצפית, סיפורים תנכיים- מלחמת גדעון מול המדיינים, שאול ודוד, הקרב האחרון של שאול. מורקים- מור"ק 11 לוחמים מבית השיטה, מלחמת יום הכיפורים, מורק הקרב למרגלות הגלבוע בין צבא עיראק לצה"ל במלחמת השחרור. כלא מגידו- יגאל עמיר ורבין, עמק יזרעאל, התיישבות, חלוציות – עין חרוד
- הר ברקן- תצפית לג'נין, מורק גנין בחומת מגן ושביל האירוסים.
- תל יזרעאל ועין יזרעאל - מור"ק הקרב על זרעין ע"י הפלמ"ח, סיפור כרם נבות וחלוציות, התיישבות וציונות. מסלול רגלי קליל מתל יזרעאל לעין יזרעאל.
- מבוא דותן ב' - תצפית על עמק דותן, חוות דותן מבוא דותן בהנתקות, סיפור תנ"כי- סיפור יוסף ואחיו, היטלר אשר רצה לבנות בעמק מחנה השמדה, ג'נין, מורק הקרב בעמק דותן- חטיבת שיריון מול הירדנים במלחמת ששת הימים.
- אלחוואת - קציר, תצפית על אום אל פחם, סיפור תנכי- עיר פלשתית עתיקה, סיפור יעל הגיבורה, ממצאים ארכיאולוגים – שוחות ירי, תגליות הארכיאולוג אדם זרטל במקום ואום אל פחם, חומת מגן והקרבה לעורף.
- יער ריחן - הסיפור התנכ"י בשורת הנבואה של ירמיהו, על עץ האלון, הקרבה לעורף, התיישבות ריחן, הכיבוש הירדני, תרבות החברה הערבית- רעיית צאן במקום .
- תל מגידו- האתר הארכיאולוגי, עיר מרכזית בעת העתיקה, חשיבות לנצרות, תצפית לדרך מרכזית, כלא מגידו- יגאל עמיר.
- בור יוסף - הסיפור התנכי יוסף ואחיו אשר השליכו אותו לבור, תל דותן ושטחי B, הכפר ערבאה.
- מעיינות בגזרה - מאגר חמדיה, עין הנציב, עין חומה, נחל הקיבוצים ועין יזרעאל.
הזיקה למורשת העם היהודי:
חטמ"ר מנשה ממוקם בנחלת שבט מנשה ומכאן מקור השם.
שבט מנשה, אחד משנים עשר השבטים שהיוו את היסוד של עם ישראל, קיבל את נחלתו בחלק הצפוני של הרי השומרון ובשיפולים המערביים של ההרים, המכונים כיום גבעות מנשה או הרי מנשה. מן הראוי לציין כי רק מחציתו של השבט התגוררה באזור זה, ואילו המחצית השנייה התנחלה בעבר הירדן המזרחי, באזור הצפוני של ירדן.
מועטים האזכורים במקרא למקומות שונים בגזרה:
- האזכור המוכר ביותר הוא סיפור מכירת יוסף שהתרחש בדותן. יוסף נשלח על ידי אביו לדרוש בשלום אחיו, שרעו את צאנם בדותן. האחים משליכים את יוסף לבור ולאחר מכן מוכרים אותו לשיירת סוחרים שהובילו בשמים מגלעד למצרים – המעצמה העתיקה. מכאן אנו למדים שדותן ישבה על דרך רוחב עתיקה שקישרה את עבר הירדן עם מצרים.
- יפתח הגלעדי (משבט מנשה שגר בגלעד – מעבר הירדן המזרחי) יוצא להגנת שבטו מול עמון שפתח במלחמה כנגד ישראל, ובתיאור המסע מגלעד הוא עובר את הגלעד, ואת מנשה, ומשם למצפה גלעד (המקום שצופה לעבר גלעד- מקום בעבר הירדן המערבי) ומשם עובר לעמון.
- פעם נוספת מתגרה עמון בישראל ומוכן להסכם כניעה הכולל ניקור של כל עין ימין של איש ישראל. שאול, שזה עתה הומלך, יוצא למלחמה כנגד עמון, ושטחי הכינוס של צבאו הם בבזק (עמק בזק הנמצא בגזרה), משם יוצאים לפני עלות השחר להכות את צבאו של עמון ואכן מצליחים להביס אותם בהתקפת פתע.
- מלחמתו האחרונה של שאול המלך מסתיימת במותו של שאול למרגלות הגלבוע (חלקה הצפוני של גזרת מנשה), והעם נס מפני פלישתים במעלה הגלבוע. דוד המלך בקינתו על שאול מזכיר את ההר ואומר "הרי בגלבוע אל טל ואל מטר עליכם... כי שם נגעל... מגן שאול" ומכאן שמות רבים של יישובים ופסגות הרים באזורנו.
אירועים מרכזיים בהיסטורית הגזרה החטיבתית :
מלחמת העצמאות- שנת 1948
מלחמת העצמאות פרצה לאחר החלטת עצרת האומות המאוחדות על הקמת מדינה יהודית בכ"ט בנובמבר 1947. ב-15 במאי 1948 פלשו צבאות ערב מלבנון, סוריה, ירדן, עיראק ומצרים לארץ ישראל וצה"ל שהוקם זה עתה התמודד בגבורה מולם.
חטיבת "כרמלי" וחטיבת "גולני" כבשו את העיר ג'נין ואת המשלטים הסובבים אותה וכן את הכפרים במורדותיו המערביים של הגלבוע.
הצלחתה של חטיבת "גולני" במבצע "ארז" מאי 1948, לכבישת הכפרים ברכס הגלבוע במזרח, מגידו ולג'ון במערב, הביאה להחלטה של המטה הכללי להפעיל כוח גדול נגד חיל המשלוח העיקרי בגזרת ג'נין והטרדתו בגזרת טול כרם וואדי ערה.
מפקד החזית, משה כרמל נערך עם הכוחות הלוחמים ביוני 1948 מצפון לעיר בקו שיקבע את קו שביתת הנשק בין ישראל לירדן בהסכמי רודוס- 1949 ולימים יקרא- הקו הירוק.
מלחמת ששת הימים- שנת 1967
כיבוש צפון השומרון במלחמת במלחמת ששת הימים היה חלק מהמערכה בין ישראל לירדן במלחמת ששת הימים , אשר התחוללה ב-72 השעות הראשונות של המלחמה, בין הלגיון הירדני ובין צה"ל כחלק מן העימות לאורך כל קו שביתת הנשק בין ירדן לישראל. כיבוש צפון השומרון נועד לטהר את המרחב הארטילרי החולש את רמת דוד ובהמשך לכבוש את מרחב ג'נין, שכן ובקעת הירדן. במהלך המערכה התחולל קרב השריון היחיד בין צה"ל לצבא הירדני במהלך המלחמה- קרב עמק דותן, שבמהלכו נקלע כוח צה"ל קטן לקרב קשה בנחיתות משמעותית מול חטיבת השריון 40 הירדנית. חרף הנחיתות והנפגעים הרבים הצליחו כוחות השריון להדוף את המתקפה הירדנית ולהביס את המערך הירדני בצפון השומרון, לכבוש את מרחב שכם ולהשטלתות על בקעת הירדן.
האינתיפאדה הראשונה- שנת 1987
בשמונה בדצמבר 1987 איבד חייל ישראלי את השליטה על מוביל טנקים שבו נהג, ופגע בשיירת מכוניות שהסיעה לרצועת עזה ערבים שעבדו בישראל. ארבעה ערבים נהרגו ושבעה נפצעו קשה. הלווית ההרוגים הפכו להפגנות ענק.
אלפים מתושבי עזה, יהודה ושמרון יצאו לרחובות והפגינו באופן אלים וזועם כתגובה לאירוע ותסכול ארוך. ההמונים- ביניהם נשים, בני נוער וילדים יידו אבנים ובקבוקי תבערה בחיילי צה"ל, הבעירו צמיגים, הקימו מחסומים בדרכים והפרו את הסדר הציבורי. התקוממות זו נמשכה זמן רב, אזרחים ישראלים ופלשתינים רבים נפגעו.
צה"ל התמקד בהשבת הסדר על כנו: פיזור הפרות סדר וסיכולן, הבטחת אורח חיים תקין לאוכלוסייה היהודית והערבית בשטחים, צמצום רמת האלימות, מאבק בהתארגנויות עוינות וסיכול פעילותן, וכן הבטחת קיום סדיר ותקין של מערכות המנהל בשטחים.
האינתיפאדה השנייה- שנים 2002-2005
התקוממות פלסטינית אלימה נגד מדינת ישראל, שהחלה בסוף ספטמבר 2000. היא פרצה בתום שלוש שנים של שקט יחסי בין ישראל והפלסטינים, שהופר באירועי מנהרות הכותל ובאירועי יום הנכבה 2000- "אירועי גאות ושפל". ההתקוממות כללה מהומות ופעולות מחאה אלימות אשר הפכו לפעולות טרור ולוחמת גרילה. מאפיין מובהק של הפעילות הפלסטינית במאבק זה היה שימוש נרחב בפיגועי התאבדות נגד אזרחי מדינת ישראל. האינתיפאדה השנייה מוטטה כמעט לחלוטין את הסכם אוסלו מ1993, והסלימה את הסכסוך לרמה שלא נראתה זה עשרות שנים. במהלכה נמנו אלפי קורבנות בשני הצדדים, הן בקרב הלוחמים והן בקרב האזרחים.
מבצע "חומת מגן"- שנת 2002
מבצע חומת מגן (29 במרץ- 10 במאי) היה מבצע רחב היקף של צה"ל בשטחי יהודה ושומרון, בעקבות סדרת פיגועים, ובשיאם הפיגוע במלון "פארק" בנתניה, בו נרצחו 30 אזרחים ישראלים.
מטרתו העיקרית הייתה לפגוע בתשתיות הטרור הפלסטיני ולעצור את גל הפיגועים שהתעצם במסגרת האינתיפאדה השנייה.
צה"ל הגיע להישג חסר תקדים, שבסופו מיגר את הטרור באופן משמעותי, והרס את רוב התשתית הארגונית של הרשות הפלסטינית ביהודה ושומרון. המבצע היה נקודת המפנה באינתיפאדה השנייה, נקודה שלאחריה פחתו פיגועי הטרור והתאבדות בישראל.
מבצע חומת מגן היה המבצע הצבאי הגדול ביותר מאז מלחמת לבנון הראשונה, במסגרתו הופעלו 5 אוגדות במקביל, וגויסו 20,000 חיילי מילואים.
במהלך המבצע השתלט צה"ל על רוב העיירות והערים הפלסטיניות ביהודה ושמרון.
- הקרב בעמק דותן מלחמת ששת הימים (הרחבה ):
ב- 5 ביוני 1967 לפני הצהריים תקף חיל האוויר הירדני את שטח ישראל.
באזור עמק דותן הפגיזה הארטילריה הירדנית את הישובים בחבל התענך ואיימה על שדות התעופה בעמק יזרעאל.
פיקוד צפון קיבל אישור להפעיל את כוחותיו כדי לנטרל את האיום הירדני.
בשעה 12:00 קיבלה חטיבת השריון 45, בפיקודו של סא"ל משה בר כוכבא (בריל) את המשימה הבאה: "לפרוץ מיד אל עמק דותן ולהשמיד את הארטילריה הירדנית הפרוסה שם".
ב- 5.6.1967, חטיבה 45 נעה על כביש מגידו-ג'נין. בדרכה השמידה החטיבה את הארטילריה הירדנית, ברכסים ממערב לג'נין. החטיבה הקימה את "הבסיס המוצק" שלה באזור צומת הדרכים כפר דן-כפר קוד-בורקין ורכזה שם את המערכות הלוגיסטיות ודרגי החטיבה.
ליל ה-5-6.6.67 – נשלח כוח לחסום את צומת קבטיה כדי שישמרו על עורפה של חטיבה 45 בפריצה לג'נין- הכוח כלל יחידת סיור על ג'יפים, 6 טנקי שרמן וחוליית סיור של הנדסה שנעו על גבי נ.נ .
יחידת הסיור "משכה " את כל הכוח לימין והגיעה בטעות לצומת הערבה. שם נקלעה לאש מקלעים עזה וניסתה להגיע בחזרה לצומת קבטיה, כק"מ ממערב לצומת עצרו יחידת הסיור ויחידת ההנדסה ותפסו עמדות, הירדנים פתחו עליהם באש והם נשארו "תקועים "בציר הכביש צומת קבטיה-צומת ערבה(18 לוחמים מצאו מסתור מהאש מתחת לגשר בטון).
- ה-6.6.67 – 7:30 (בבוקר)- הצמתים ערבה וקבטיה בשליטה ירדנית וכך גם הכביש הראשי החוצה את ג'נין מצפון לעיר.
המח"ט בריל נתן פקודה לעזוב את הכיבוש של ג'נין ולחבור לשני הגדודים שלו שהיו בדרום העיר לבלימת התקפת הנגד הירדנית (התפתח שם קרב שריון בשריון)כשהכוח מנותק ובמצוקה הולכת וגדלה של דלק ותחמושת.
6.6.67- 10:00 -הראשונים שנכנסו לקרבהאש היו לוחמי הסיירת,שנשארו כחסימה בצומת קבטיה. הלוחמים ניהלו קרב קשה כנגד חלוץ כוח השריון הירדני, עכבו את התקדמותם של הירדנים והתחברו אל יתרת החטיבה שהתארגנה לקרב הגנה מדרום לרכס בורקין. עם ערב, בתום היום השני לקרבות- יום ג', 6 ביוני- היה המצב בצפון הגדה המערבית כזה: מדרום לג'נין, ליד צומת קבטיה, עמד הכוח העיקרי של חטיבת השריון בפיקודו של סא"ל משה בריל, כאשר על הגבעות מולו נמצא כוח "פטונים" של הלגיון. אולם כוח שריון ירדני זה היה למעשה מכותר, כיוון שכוחות שריון של צה"ל נמצאו כבר בעורפו.
לאחר חילופי אש קשים נהדפה ההתקפה הירדנית והירדנים נכשלו בניסיונם לחצות את עמק הדותן ונסוגו.
מנהלי עבודה בחטיבה
יצחק חזן |
1995-2001 |
|
נפתלי ביטון |
2001-2005 |
|
ניסים בן שבת |
2005-2007 |
|
ענאן חטיב |
2007-2010 |
|
אברהם אישגאיב |
2012 |
קציני טנ"א :
גבי מאיו |
1995-1998 |
|
|
חנן נחושתן |
1998-2000 |
|
|
דני ברכה |
2000-2002 |
|
|
יואב סבן |
2002-2004 |
|
|
רפי קורנז |
2004-2006 |
|
|
עדי תורג'מן |
2006-2007 |
|
|
איתי אבישר |
2007-2009 |
|
|
טומי שיינברג |
2009-2010 |
|
|
איציק קבסה |
2010-2012 |
|
|
ראובן דודי |
2012-2014 |
|
|
אברהם משיאשוילי |
2014-2015 |
|
|
אבי מיראל |
2015-2016 |
|
|
אלעד זכאים |
2016-2018 |
|
|
לירון בונקר |
2018-2019 |
|
|
בן שלי |
2019 |
|
|
בן שלי , רס"ן קט"א חטמ''ר מנשה
|