מאת: ניסים קלו
תאריך עלייה לאתר: 11/12/2022
תאריך האירוע: 2021-01-01
מספר צפיות: 378
האוגדה במלחמת יום כיפור
כשלושה שבועות טרם פרוץ המלחמה, הנחה מפקד האוגדה, תא"ל אלברט מנדלר, להגביר כשירות בצל"ם של האוגדה עקב סבירות גבוהה למלחמה. המאו"ג דרש להגיע לכשירות של 100% ולהגביר את סיום תוכנית העבודה. אגף הטנ"א וחוליית הבוחנים ביצוע כל יום ביקורות ומחלקות החימוש של היחידות ביצעו תיקונים וסגירות של כלים מתוכנית העבודה. בנוסף כלל טנ"א האוגדה ביצוע ביקורות לאמצעים וארגזי כלים כמוכנות המחלקות למלחמה. מג"ד הגש"ח היה נפגש כל ערב יחד עם אגף הטנ"א וקובעים המשך תוכניות עבודה ותיקוני כלים לפי סדר עדיפות כחלק ממוכנות מערך הטנ"א למלחמה הקרבה. בזמן המלחמה נדרשו כוחות הטנ"א להשמיש כלים שנפגעו וצוותיהם נהרגו ומאידך נאלצו להתמודד עם תקלות שנעשו במזיד ע"י צוותים שהתכוונו להתרחק מקו האש. כמעט כל טנק נפגע וחזר לשימוש מבצעי בין פעמיים לשלוש. לאחר הצליחה של התעלה ועם סיום הקרבות מערך מבצע החזרה לכשירות בחטיבה 401 בקו הק"מ ה-101.
האוגדה בפינוי סיני
במהלך שנת 78 החל תהליך שלום בין ישראל למצרים. על מפקד האוגדה, תא"ל יוסי פלד, הוטלה המשימה להחזיר את עוצבת סיני לגבולות החדשים של מדינת ישראל. מערך הטנ"א השפיע רבות על פינוי הבסיס, שערך כ4 חודשים, וחולק ל3 משימות עיקריות:
- בניית מערך אחזקה בקציעות.
- לאפשר אימוני יחידות האוגדה בשטחי האוגדה החדשים, תוך שמירת כשירות הצל"ם ברמה גבוהה.
- ביצוע תהליך פינוי מחנה סיני, תוך מתן מענה אחזקתי עד להגעה לבסיס החדש.
ביצוע הפינוי כרך בהוצאה של 80 טנקים, 90 נגמ"שים ו11 תומ"תים ועשרות כלי רכב.
מופעי טנ"א - מלחמת שלום הגליל
במהלך שנת 1982 האוגדה פרצה את הגבול הלבנוני בגזרה המזרחית. במהלך הלחימה התגלו תקלות בחתך המזקו"ם של טנקי המג"ח שהיו נקרעים ללא סוף עקב תנאי הקרקע הקשים של הצפון. מערך הטנ"א תיגבר באופן שוטף בפריטים אלו בכדי לחזק את הקצה המבצעי במהלך המבצע. טרם הכניסה בוצע נוה"ק מחודש לכלל כוחות האחזקה וניתנו דגשים למתן מענה אחזקתי לצירים הרריים שכללו: שילוב חט"פים בפלוגות, שילוב כתק"דים וכיתות דרג ב' לכל אורך המבצע. במהלך המבצע היו הרבה התהפכויות של טנקים ונגמ"שים(היו יותר מאשר תקלות רגילות), עקב אי גיוס מילואים בכמות הנדרשת, חוליית האחזקה האוגדתית עבדה יום ולילה במצעי חילוץ רבים ומסוכנים.
מופעי טנ"א - חומת מגן
במהלך שנת 2002 פרץ מבצע חומת מגן. לאור הפיגועים הרבים הוחלט כי תגוייס חטיבה 646 בסד"כ מלא לטובת המבצע. האוגדה גייסה 3 מחלקות מהפלק"ד, בפיקוד מ"פ לטובת מענה בדרג ב' לכלל החטיבה.
מופעי טנ"א - סגירת האוגדה
במהלך שנת 2003, במסגרת רה ארגון צבא היבשה, הוחלט על סגירת האוגדה. האוגדה פורקה ואוחדה יחד עם אוגדה 380 אשר קיבלה את האחריות על שמירת מורשת והנצחה של האוגדה. אגף הטנ"א הוביל את תכנון התהליך הכלל:
- פירוק צל"ם לזיכוי.
- ויסות צל"ם חדש ליחידות אחרות.
- הגדרת קבוצות עבודה ומובילי משימה.
- בניית תוכנית עבודה סדורה למול כלל הגורמים.
מודל הסגירה שימש מודל ליחידות שנסגרו לאחר מכן.
מופעי טנ"א - מבצע צוק איתן
במהלך שנת 2014 פרץ מבצע 'עופרת יצוקה' עקב ירי מסיבי לדרום. כחלק מהלחימה גויסה חטיבה 10 לטובת הגנת הגבול ובמבצעים התקפיים קצרים. במהלך הגיוס התגלו תקלות רבות אשר עליהן התבגרו אנשי מט"א 252