דף זה מספר על אנשי החימוש באוגדה. אוגדה 210 או בשמה הנוסף עוצבת הבשן נקראה בעבר עוצבת נתיב האש, "אוגדה 366", ("אוגדה 49") היא אוגדה מרחבית הכפופה לפיקוד הצפון, בצבא ההגנה לישראל. האוגדה הוקמה מספר חודשים לפני מלחמת יום הכיפורים במהלך כוננות כחול לבן. החל מפברואר 2018 מפקד האוגדה הוא תת-אלוף עמית פישר.
מאת: ניסים קלו
תאריך עלייה לאתר: 02/09/2021
תאריך האירוע: 2030-01-01
מספר צפיות: 3902
דף זה מספר על אנשי החימוש באוגדה. אוגדה 210 או בשמה הנוסף עוצבת הבשן נקראה בעבר עוצבת נתיב האש, "אוגדה 366", ("אוגדה 49") היא אוגדה מרחבית הכפופה לפיקוד הצפון, בצבא ההגנה לישראל. האוגדה הוקמה מספר חודשים לפני מלחמת יום הכיפורים במהלך כוננות כחול לבן. החל מפברואר 2018 מפקד האוגדה הוא תת-אלוף עמית פישר.
אוגדה 210 או בשמה הנוסף עוצבת הבשן נקראה בעבר עוצבת נתיב האש, "אוגדה 366", ("אוגדה 49") היא אוגדה מרחבית הכפופה לפיקוד הצפון, בצבא ההגנה לישראל. האוגדה הוקמה מספר חודשים לפני מלחמת יום הכיפורים במהלך כוננות כחול לבן. החל מפברואר 2018 מפקד האוגדה הוא תת-אלוף עמית פישר.
ציר הזמן של יחידות האוגדה
ייעוד האוגדה
אוגמ"ר 210 תגן בגזרתה מזרחית לנחל שיאון בצפון ועד ציר 'מיתרים' בדרום, תמנע תשבש ותסכל פח"ע ותהיה מוכנה למעבר למלחמה על מנת לאפשר אורח חיים תקין במרחבה |
מבנה אירגוני אוגדה 210
פתיחה וסגירת יחידות באוגדה לאורך השנים
- חטיבת החרמון - (כיום חטיבת מילואים החרמון) - בשנת 2009 הוקמה החטיבה כחטיבה מרחבית.
- בשנת 2014 עברה חטיבת הפיקוד מעוצבת געש לעוצבת הבשן האוגדה המרחבית החדשה שקיבלה אחריות על הביטחון השוטף בגזרת רמת הגולן והחרמון.
- בשנת 2016 פורקה חטיבת החרמון בשנית ואוחדה עם עוצבת הגולן , ועל גזרת החטיבה אחראית כיום מפקדת שליטה (משל"ט) החרמון .ההחלטה על איחוד התקבלה במסגרת התוכנית הרב שנתית "גדעון".במסגרת פירוק החטיבה הועברו גדודי המילואים שלה לחטיבת יפתח שהוקמה מחדש כחטיבת חי"ר במילואים.בשנת 2021 החטיבה הוקמה כחטיבת מילואים חרמון.
אבני דרך ואירועים מרכזיים
מלחמת יום הכיפורים
במהלך מלחמת יום הכיפורים לחמה אוגדה 210 בגזרת רמת הגולן. היא הורכבה מחטיבה 9 , חטיבה 179 , חטיבה 317 , ואגד ארטילרי 282 וכמו גם גדודי הנדסה וסיוע .האוגדה לקחה חלק חשוב בקרב על חושנייה בימם הראשונים של המלחמה.ב12 באוקטובר 1973 נשלחה האוגדה לקרב בלימה בו עצרה את חיל המשלוח העיראקי שנע לעבר דרום רמת הגולן ולאחר מכן הוצבה בגזרה המרכזית של הרמה.האוגדה הייתה שותפה גם למלחמת לבנון השנייה (אוגדה 366) בתצורתה הקודמת כאוגדת מילואים .
מלחמת לבנון השנייה
ב-2005 מונה תא"ל ארז צוקרמן למפקד האוגדה.צוקרמן, יוצא שייטת 13 שפיקד על יחידות מיוחדות ועל חטיבת גולני מונה לתפקיד ללא כל רקע, הכשרה או הסבה לפיקוד על יחידה משוריינת ,עם פרוץ מלחמת לבנון השנייה ביולי 2006 ובמהלכה, לא התכוון המטכ"ל לשתף את העוצבה שבפיקוד צוקרמן בלחימה.צוקרמן זיהה שהגזרה המזרחית של זירת הפיקוד נותרה ללא פעילות צבאית, והפציר בפיקוד לשלב את האוגדה במאמץ התקפי בגזרה זו.האוגדה גויסה לבסוף לקראת מבצע "שינוי כיוון 11", שנועד להיות המהלך המכריע של המלחמה (10 12 באוגוסט).האוגדה הועסקה בגזרה המזרחית, במרחב העיירות אל-ח'יאם ומרג' עיון, במשימה בלתי תלויה במשימותיהן של שלוש האוגדות האחרות שהפעיל הפיקוד במלחמה.מנגד, הייתה האוגדה הראשונה לפעול במרחב מרג' עיון ואל חיאם, פגעה בכמה עשרות מחבלים והשמידה אמל"ח ותשתיות חזבאללה בגזרתה.בפעולתה הפחיתה האוגדה את היקף הירי על קריית שמונה. שלושה מלוחמי האוגדה נהרגו בקרבות. בסוף המלחמה האוגדה הייתה רצוצה על אף שלא נתקלה באויב משמעותי, והישגיה לא השפיעו על לחימת חזבאללה או על היקף ירי הרקטות על כלל יישובי הצפון במהלך ימי-לחימתה.כהונתו של מפקד עוצבת יפתח באוגדה, אל"ם גיל מעוז, קוצרה לאחר שבתחקירים שלאחר המלחמה נמתחה ביקורת רבה על האופן בו פיקד על החטיבה.
תא"ל צוקרמן, שפיקד על האוגדה במהלך המלחמה, ספג ביקורת קשה על תפקודו ועל מידת המוכנות הנמוכה של האוגדה.במאי 2007, כמעט שנה לאחר סוף המלחמה, התפטר מתפקידו כמפקד האוגדה ופרש משירות צבאי. הוא ביקש להתפטר עם סיום הקרבות לאחר שחש כי נכשל במילוי תפקידו, אולם החליט להמשיך בתפקיד עד שיסתיים תהליך הפקת הלקחים ושיקום האוגדה.
הצגת סמלי יחידה שהשתנו
סמל אוגדה "366" (אוגדת המילואים , תצורת האוגדה הקודמת) הסמל מסמל את האוגדה כאוגדת שיריון במילואים .
סמל אוגדה 210 כיום
הסמל מורכב מטופוגרפיה של רמה"ג והחרמון ונהר הירדן החוצה את רמה"ג לכינרת. הנשר המוצב בסמל מראה את אוכלוסיית הנשרים ברמה"ג (איזור גמלא) וסביבתה. צבעי הסמל מורכב משטחה הירוק של רמה"ג .
מפקדי אוגדה 210 לדורותיהם
מורשת הטנ"א באוגדה
קטנ''אים אוגדה 366 לדורותיהם
- סא''ל דוד אסולין : 2002-2004
- סא''ל ליאור פרי : 2004-2006
- סא"ל עופר אזרד: 2006-2008
- סא"ל יורם פדל: 2008-2010
- סא"ל דודי צפון: 2010-2012
- סא''ל אריק אבוטבול : 2013-2015
קטנ''אים אוגדה 210 לדורותיהם
- סא''ל אריק אבוטבול : 2013-2015
- סא''ל אלי חוטובלי : 2015-2017
- סא''ל אברהם קויפמן : 2017-2019
- סא''ל אורן מזרחי : 2019-כיום
האוגדה במלחמות ישראל
מלחמת יום הכיפורים
במהלך מלחמת יום הכיפורים, הייתה אוגדה 210 בפיקודו של דן לנר ולחמה בגזרת רמת הגולן.היא הורכבה מחטיבה 9 ("עודד"), חטיבה 179 (שריון), חטיבה 317 (צנחנים), אגד ארטילרי 282 וכמו גם גדודי הנדסה וסיוע.האוגדה לקחה חלק חשוב בקרב על חושניה בימים הראשונים של המלחמה.ב-12 באוקטובר 1973 נשלחה האוגדה לקרב בלימה בו עצרה את חיל המשלוח העיראקי שנע לעבר דרום רמת הגולן ולאחר מכן הוצבה בגזרה המרכזית של הרמה.
מלחמת לבנון השניה
ב-2005 מונה תא"ל ארז צוקרמן למפקד האוגדה.צוקרמן, יוצא שייטת 13 שפיקד על יחידות מיוחדות ועל חטיבת גולני מונה לתפקיד ללא כל רקע, הכשרה או הסבה לפיקוד על יחידה משוריינת ,עם פרוץ מלחמת לבנון השנייה ביולי 2006 ובמהלכה, לא התכוון המטכ"ל לשתף את העוצבה שבפיקוד צוקרמן בלחימה.צוקרמן זיהה שהגזרה המזרחית של זירת הפיקוד נותרה ללא פעילות צבאית, והפציר בפיקוד לשלב את האוגדה במאמץ התקפי בגזרה זו.האוגדה גויסה לבסוף לקראת מבצע "שינוי כיוון 11", שנועד להיות המהלך המכריע של המלחמה (10–12 באוגוסט).האוגדה הועסקה בגזרה המזרחית, במרחב העיירות אל-ח'יאם ומרג' עיון, במשימה בלתי תלויה במשימותיהן של שלוש האוגדות האחרות שהפעיל הפיקוד במלחמה.
אוגדת המילואים, בפיקודו של צוקרמן, הוטלה לקרבות כאשר כשירות יחידותיה נמוכה עקב מחסור באימונים, כשתרגיל האוגדה האחרון שביצעה נערך בשנת 2001, כאשר היא מיועדת להילחם בגזרת רמת הגולן, וכאשר מפקדה לא הוסמך לפקד על יחידה מסוגה. תפקוד האוגדה תואר לאחר המלחמה באור שלילי למדי, בתחקיר לאחר המלחמה בהשתתפות הרמטכ"ל, דני חלוץ, העלו קציני המילואים של החטיבה ביקורת קשה על התנהלות המפקדה ופיקוד האוגדה. בין היתר נאמר שהפקודות היו מבולבלות, המשימות השתנו לעיתים תכופות, כך גם בוטלה מספר פעמים הפקודה לכיבוש העיירה אל-ח'יאם. תחקיר צה"לי שנכתב על ידי תא"ל במיל' מאיר גחטן, בעיקר בנוגע להפעלת כוחות באופן שאינו תואם את תורת הלחימה ולשינוי תכוף של התוכניות, לעיתים אף לאחר אישורן על ידי הפיקוד.בין השאר, הודח מפקד אחד מגדודי השריון לאחר שסירב לשוב ולהיכנס ללבנון, והוחלף בקודמו בתפקיד.מנגד, הייתה האוגדה הראשונה לפעול במרחב מרג' עיון ואל חיאם, פגעה בכמה עשרות מחבלים והשמידה אמל"ח ותשתיות חזבאללה בגזרתה.
בפעולתה הפחיתה האוגדה את היקף הירי על קריית שמונה. שלושה מלוחמי האוגדה נהרגו בקרבות. בסוף המלחמה האוגדה הייתה רצוצה על אף שלא נתקלה באויב משמעותי, והישגיה לא השפיעו על לחימת חזבאללה או על היקף ירי הרקטות על כלל יישובי הצפון במהלך ימי-לחימתה.כהונתו של מפקד עוצבת יפתח באוגדה, אל"ם גיל מעוז, קוצרה לאחר שבתחקירים שלאחר המלחמה נמתחה ביקורת רבה על האופן בו פיקד על החטיבה.תא"ל צוקרמן, שפיקד על האוגדה במהלך המלחמה, ספג ביקורת קשה על תפקודו ועל מידת המוכנות הנמוכה של האוגדה.ובמאי 2007, כמעט שנה לאחר סוף המלחמה, התפטר מתפקידו כמפקד האוגדה ופרש משירות צבאי. הוא ביקש להתפטר עם סיום הקרבות לאחר שחש כי נכשל במילוי תפקידו, אולם החליט להמשיך בתפקיד עד שיסתיים תהליך הפקת הלקחים ושיקום האוגדה.
לאחר מלחמת לבנון השנייה
בעקבות לקחי מלחמת לבנון השנייה וכחלק ממהלך דומה באוגדות נוספות בצבא הוקם באוגדה אגד לוגיסטי אוגדתי, מספרו 6366. בעקבות מלחמת האזרחים בסוריה וחשש מחדירת מחבלים מסוריה לרמת הגולן החליט הרמטכ"ל, רא"ל בני גנץ, ביולי 2013, על הפיכת האוגדה מעוצבה משוריינת לאוגדה מרחבית אשר תבצע פעולות מניעה, סיכול וביטחון שוטף.בינואר 2014 שונה יעודה והוחלף שמה של האוגדה לאוגמ"ר (אוגדה מרחבית) "הבשן" 210.העוצבה כוללת את "עוצבת יפתח" (חטיבת שריון 434), את "חטיבת החרמון"(חטיבה מרחבית 810) ואת "עוצבת הגולן" (חטיבה מרחבית 474).
בשנת 2016 הוחלט לאחד את חטיבת החרמון עם עוצבת הגולן, ועל הגזרה אחראית מפקדת שליטה (משל"ט), ההחלטה התקבלה במסגרת התוכנית הרב-שנתית "גדעון".ביוני 2016 הוקמה באוגדה מנהלת שכנות טובה, האמונה על הסיוע האזרחי וההומניטרי לתושבים סורים שנפגעו ממלחמת האזרחים.בספטמבר 2018, הודיע צה"ל על סגירת המנהלת עם חזרת שלטון אסד למדינה.כיום מתמודדת האוגדה עם אתגרי הבט"ש והמורכבות מול הגיזרה הסורית וגורמים עוינים בגיזרה.
תמונות אנשי הטנ"א