מאת: ניסים קלו
תאריך עלייה לאתר: 10/07/2022
תאריך האירוע: 2030-01-01
מספר צפיות: 2253
זה סיפורה של מחלקת הטנ"א בגדוד האיסוף. מחלקה האחראית לתחזוקת וטיפול בעשרות אמצעים טכנולוגיים, עבודה הכרוכה בסיכונים רבים ודורשת מקצועיות רבה מאוד, הגדוד מורכב מהיחמ"ם, מערך תצפיתניות, מערך רכוב שמפעיל כלי רכב עם מערכות תצפית ומערכים נוספים שלא ניתן לפרט עליהם ואת כולם מתחזקת מחלקת הטנ"א
גדוד 869 הוא גדוד האיסוף של עוצבת הגליל. הגדוד מונה מאות חיילים בשירות סדיר, ומורכב מהיחמ"ם, מערך תצפיתניות, מערך רכוב שמפעיל כלי רכב עם מערכות תצפית ומערכים נוספים שלא ניתן לפרט עליהם.
"בחירום הצוותים הם העיניים של הגדוד", מספר מפקד פלוגת יחמ"ם א' בגדוד 869, רס"ן נתנאל אמסלם. "הם נשלחים קדימה לפני הכוחות ומתצפתים על כל מה שמתרחש. למעשה, הם צופים את חזית הקרב: הם יודעים להפליל מטרות בשטח ולהפנות את הכוחות לעבר המטרות הרלוונטיות", הוסיף המ"פ.
בשגרה, לוחמי היחמ"ם פועלים בעיקר כדי לאסוף מידע על מטרות חיזבאללה. המודיעין שנאסף בשטח, משמש להרחבת בנק המטרות של צה"ל ולגיבוש התמונה המודיעינית על האויב. כחלק מהשגרה, בכל שבוע יוצאים הלוחמים לפעילות מבצעית ארוכה. אופי הפעולה והמטרות מוגדרות ישירות על ידי מפקד האוגדה.
לאחרונה, יצאו הלוחמים למשימה בשטח שערכה מספר ימים. במשך כל התקופה הלוחמים קיננו בשטח, גם בקור המקפיא של הצפון, כשהם לא זונחים לרגע את משימתם.
הצוותים יוצאים לשטח הציוד הנדרש לשהייה ממושכת בשטח. על גבם הם סוחבים מים, אוכל, סוללות, ציוד הסוואה ואמצעי תצפית מתקדמים. הציוד המלא שוקל כמחצית ממשקל גופם. הם יוצאים בצוותים כדי לא לעורר תשומת לב מיותרת, ומחליפים אחד את השני בסבבים כדי לבצע את משימות התצפית.
"כשאתה בשטח, אתה למעשה מנותק מהעולם. זה מאתגר אבל הצוותים מגובשים", תיאר אמסלם את המציאות המבצעית המורכבת. "אין טלפון, אין מכשירים, רק קשר מוצפן, אבל ניתוק מהיומיום זה דווקא נחמד. אנחנו מדברים הרבה אחד עם השני, דבר שהפך להיות חריג בדור שלנו. מוצאים איך להעביר את הזמן בין תצפית לתצפית".
הלוחמים, שנמצאים למעשה במרחק ממוצבי חיזבאללה, התמקצעו בהסוואה ושיטות איסוף המודיעין, כך שלמעשה הם לא חשופים ולו לרגע אחד. "אנחנו עושים עבודה קשה, בעיקר מנטלית. עם זאת, לכולם ברורה חשיבות המטרה, וברגע שאנחנו רואים את התוצר המבצעי שלנו משפיע על תמונת המצב - אנחנו יודעים שתרמנו לביטחון המדינה", סיכם אמסלם. קישור למידע ב - מתוך אתר צהלנ"ט
היסטוריית הגדוד
מורשת גדוד 'שחף' 869
1944 - התקיים לראשונה קורס ארצי למפקדי כיתות סיירים. כיתות של סיירי הפלמ"ח ערכו סיורים מודיעיניים ראשונים לכפרים הערביים, כיתות הסיירים בפלמ"ח כללה. את שיטת הלימוד המדוקדק של השטח במרחב הפעולה. נלמדו דרכי גישה, עמדות, שטחי מסתור, מקורות מים וכן מודיעין על האויב הערבי ועל קרבת הצבא הבריטי. הכשרתם של הסיירים כללה אימונים בטופוגרפיה וביסודות הסיור, שילוב אימוני שדה בתרגילי סיור, בניווט יום ולילה וכן ארגון מסעות בהם הקנו למשתתפים תחושת אהבת הארץ.
1951 - הוקם ענף המודיעין הקרבי שקיבל אחריות על נושאי מודיעין השדה.נועד לייצג את צורכי המודיעין הקרבי וכן גם לקבל אחריות על מדור המיפוי הצבאי ופענוח תצ"א.
1967 - מלחמת ההתשה. נרכשו משקפות ארוכות טווח שנופקו ליחידות תצפית ארוכות טווח שהוקמו במילואים בפיקודים המרחביים. - הוקמו תצפיות קרביות מתוך מוצבים - סיורים ומארבי תצפית - מכ"מים על גבי רק"מים
1973 - מלחמת יום הכיפורים. התצפיתנים במעוזים בקו תעלת סואץ במצרים ובמוצבי רמת הגולן נאלצו להילחם על חייהם מתוך עמדות מוכות אש. עמדת התצפית המצוינת בחרמון נפלה לידי הסורים כבר ביום הלחימה הראשון. התצפיתנים שאישו את העמדות הנייחות בין המעוזים התבססו בעיקרם על אנשי צוות של הטנקים והנגמ"שים. אלה מיהרו לקפל את התצפיות ולאייש את כלי הלחימה שלהם.
1973 – מלחמת יום הכיפורים. "ועדת אגרנט" הוחלט להקצות משאבים ניכרים לחיל המודיעין ולכוח התצפיות על מנת ללמוד ולהכיר את האויב.
1974 - הפתרון המיידי הראשוני: הקמת הית"מ (יחידת תצפיות מטכ"לית) – יחידת 869. יחידת 869, גדוד "שחף" לעתיד. ייעוד היחידה היה לבצע תצפיות ארוכות טווח ומשך למתן נתוני מודיעין לרמה אופרטיבית ואסטרגית באמצעות הפעלת אמצעי תצפית חדשים. היחידה פעלה בעיקר בגבולות לבנון וסוריה. תחילה היחידה הורכבה מאנשי מילואים של סיירת מטכ"ל ורק כ-שנה וחצי לאחר מכן הפכה היחידה לסדירה.
הקמת גדוד 869
אחד הפתרונות המידיים לשינוי המצב היה הקמת יחידת תצפיות מטכ’’לית.ייעודה - לבצע תצפיות ארוכות טווח מהאוויר ומהקרקע למתן נתוני מודיעין, באמצעות הפעלת אמצעי תצפית חדישים. כל זאת על מנת לשפר את איכות המידע המתקבל על האויב ולאפשר אימות המידע ע’’י קבלת תמונה חזותית על היערכות ותנועת האויב.היחידה הפעילה גם מערך תצפיות אופטיות ואלקטרו-אופטיות מעמדות על גבול סוריה ולבנון. עד להקמת היחידה לא היה מקצוע צבאי תצפיתן. התצפיות הראשונות של היחידה נפתחו ברמת הגולן. העמדה מוקמה במוצב החרמון, ולאחר מכן נפתחה עמדות נוספות. הדרישה לתצפיות מצד הפיקודים הלכה וגדלה יחד עם ההכרה ביתרונותיהם. עם הסלמת המצב בגזרת לבנון, היחידה נערכת לפריסת עמדה נוספת.
מחלקת הטנ"א בגדוד
קט"אים לדורותיהם:
דורון מחפוד 2001-2002
גיא ברגר 2002-2008
אלי ירצקי 2008-2010
איתן גבאי 2010-2012
אדיב כנען 2015-2017
ראשיד איסמאילוב 2017-2019
אדהם גנדור 2019-2021
סלאח חטאר 2021-2022
כדי לאפשר הפעלת אמצעי האיסוף ברציפות ממוקד אחד נבנו חמ”לים ,שנועדו לסייע ביצירת תמונת המודיעין המדויקת ולאפשר ניהול מרחב הלחימה ביעילות מרבית. החמ”ל הראשון שאויש היה החמ”ל במוצב ציפורן ברכס רמים, ומאוחר יותר במצפה עדי. החמ”ל הופעל כבר בשנת 1998 על ידי צוות של 14 תצפיתניות שהיו בפועל הדור הראשון של בנות תצפיתניות בגדודי האיסוף.
ייעוד ותפקידה של הפלוגה הטכנית
חיל הטכנולוגיה והאחזקה (חיל הטנ"א) נקרא בעבר חיל החימוש עד 2016. הוא חיל תומך לחימה באגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה של צבא ההגנה לישראל. עיקר עיסוקו ותפקידו של הטנ"א הוא באחזקת אמצעי לחימה (אמל"ח) של כוחות היבשה: נשק קל, תחמושת וטילים, כלי רכב, טנקים, כלי רכב קרביים משוריינים, ציוד מכני הנדסי ועוד בנוסף, חיל הטכנולוגיה והאחזקה אחראי על תחזוקת כל הגנרטורים ותחנות הכוח המשמשים בפעילות היבשתית של צה"ל, ומספק מענה לכל צורכי אספקת החשמל בזרוע יבשה. תפקידה של הפלוגה הטכנית בגדוד 869 הינו לתת מענה אחזקתי לכלל אמצעי המוד"ש ורכבי הגדוד, בנוסף לכך תפקידה של הפלוגה לשמור על כשירות אמצעי המוד"ש / רוק"ק והרכבים בגדוד לדאוג עבודה מול מש"א / חט"ל / אלביט / מוסכים וטיפולים במידת הצורך. בנוסף ישנם תקלות במערכות האלו שהפלוגה נותנת להם מענה בכל זמן נתונם גם בשעות הקטנות וגם במזג האוויר הכי קיצוני. בנוסף ישנה שגרת טיפולים חודשית שבה כל רכבי הגדוד מקבלים מענה וטיפול לרכב על ידי הבוחן רכב וכך שומרים על כשירות הרכבים וחיי אדם. בנוסף הפלוגה הטכנית אחראית על כלל אמצעי האופטיקה והנשק בגדוד הכוללים בחינות חודשיות של כלל האמצעים תיקונים של האמצעים בעת צורך לעלות כשירות מבצעית ולהכין את הגדוד וכלל הלוחמים למלחמה הבאה.
עץ מבנה פלוגה טכנית 869
מפקדי הפלוגה:
מ"פ טכני ( מפקד הפלוגה – קצין בתקן רס"ן )
סמ"פ טכני ( סגן מפקד הפלוגה – בדרגת סג"ם )
מ.נ.ע טכני ( מנהל עבודה פלוגה – בדרגת רס"מ )
חט"פים:
מעבדה – ( רס"ר אלעד לוינזון ) מפקד מעבדה נגד מובהק, 6 חיילי חובה.
חט"פ 769 – ( רס"מ יקיר קזז ) מפק"ץ 769, 6 ראשוני, 10 חיילי חובה.
חט"פ 300 – ( רס"מ אלכס קופמן ) מפק"ץ 300, 4 ראשוני, 8 חיילי חובה.
מחלקת נאות – ( רס"ל ניקיטה זיקטוב ) נגד אופטיקה, נגד מח"מ, 2 חיילי חובה.
מחלקת רכב – ( סמ"ר עדן שניידר ) בוחן רכב ראשוני, 4 חיילי חובה.
מחסן – ( רס"ל שלמה מוסאי ) ראשני, 2 חיילי חובה.
סיפורים אישיים (סיפורי גבורה / מלחמות וסיפורי מורשת)
מורשת מפי רפי מזרחי – בתאריך 21/07/2006
כך דווח בתקשורת: שני מסוקים מדגם אפאצ"י, שהשתתפו בפעילות בתוך שטח לבנון התנגשו באזור רמות נפתלי. המסוקים השתתפו בפעילות בתוך שטח דרום לבנון, ומסיבה לא ברורה התנגשו באוויר. ב"הארץ" דווח, כי מחקירה ראשונית עולה כי המסוקים התחככו זה בזה ואז התרסקו. אחד המסוקרים נפל בשטח פתוח, ואילו השני נפל בכביש העולה מצומת כוח רמות נפתלי. רפי מספר שבתקופה הזאת הוא היה נגד בדרגת רס"ל בחט"פ 769, ושהוא היה בדרך חזרה לבסיס מתיקון תלקה מאזור יפתח כאשר הם התחילו את ירידה לאחר מצודת כוח, רכב בטחוני סימן להם להמשיך לנסוע לאחר דקה רפי מגיע בדיוק לנקודה שהמסוק התרסק ממש מעל צומת כוח. רפי מספר שהם חילצו את הטייס ואת הנווט, עד שכוחות מפיקוד העורף הגיעו לנקודה. בנוסף לכך הוא ציין שהורידו אותן מהמדרון באמצעות סולם כאשר הפצועים היו על אלונקות.
מורשת מפי אדהם גנדור – בשנת 2020 מבצע יוצא לאור
כללי: בתאריך 22/07/2020 התקבלה החלטה להתארגנות פינוי מצפה עדי, הפלוגה ביצעה מבצעים אחזקתים כולל חשיפה מול פני האויב תחת איום הצליפה והנ''ט לתיקון אמצעי תצפית. הגדוד התעצם באמל''ח חדש מסוגים שונים.למשך המבצע הפלוגה יצרה רף כשירות גבוהה בחמ''לי האיסוף האמל''ח השונה.
אתגרים :
- המשך שהייה של הפלוגה הטכנית במוצב מצפה עדי עם התעצמות במרחבים מוגנים.
- פתיחת תא טנ''א בחמ''ל האיסוף האוגדתי (גדודי) - ריכוז ושליטה בזמינות אמל''ח.
- איוש כונן טכני בחמ''לי המר''ס 24/7 - מתן מענה אחזקה מיידי.
- יציאה לתקלות ע''ב רכבים שכורים ב ''זהות אזרחית'' מהבסיס.
- מ''פ טכני מפעיל את הפלוגה מהחמ''ל הגדודי.
תמונות אנשי הטנ"א
הסקירה הוכנה על ידי מ"פ טכני 869 סרן סאלח חטאר