דילוג לתוכן המרכזי בעמוד
לוגו חיל הטכנולוגיה והאחזקה לוגו עמותת חיל הטכנולוגיה והאחזקה
[temp]
ינואר
פבר.
מרץ
אפר.
מאי
יוני
יולי
אוג.
ספט.
אוקבר
נוב.
דצמ.
הזנת אירוע חדש חיפוש בטיימליין התאריכים המסומנים בכתום כוללים אירועים

 

מלחמת של''ג - סיפורם של אנשי החימוש במלחמה

רקע על המלחמה

בשלושה ביוני ניסתה חולית מחבלים להתנקש בחייו של שגריר ישראל בבריטניה. השגריר נפצע קשה. זה היה פיגוע נוסף בשורת פיגועים שביצעו המחבלים מאז הפסקת האש שהושגה ביולי 1981. לפי פרשנות ארגוני המחבלים, ההסכם היה תקף רק לגזרת לבנון, ובגזרה זו אכן נשמר בדרך כלל השקט, ואילו את ניסיונות הפיגוע ביצעו המחבלים מגבול ירדן ובחוץ לארץ. ישראל שקלה מספר פעמים פעולה בהיקף נרחב בלבנון. צה"ל היה ערוך למבצע כזה, ואף ריכז כוחות לשם כך, אך לבסוף החליטה להבליג. הפעם לא איחרה התגובה להגיע. למחרת, בשעות אחר הצהרים, תקפו מטוסי חיל האוויר תשעה יעדי מחבלים בלבנון, שניים מהם בעיר ביירות. לאחר התקיפה פתחו המחבלים בהפגזה כבדה על ישובי הגליל. במוצאי שבת, חמישה ביוני 1982, התכנסה הממשלה והחליטה להטיל על צה"ל את המשימה להוצאת כל ישובי הצפון מטווח האש של המחבלים בלבנון. פעולה זו צריכה להתבצע מבלי לתקוף את כוחות הצבא הסורי בלבנון, אלא אם אלה יתקפו את כוחותינו. המבצע כונה "שלום הגליל" ונועד להתחיל בשישה ביוני בצהרים.

חיל החימוש במלחמת "שלום הגליל"    

באחד באפריל 1981 החלו לזרום למפקדות ולבסיס החימוש בפיקוד צפון כלים רבים. מפקד החימוש הפיקודי דאז, תא"ל במיל' בן ציון בן בשט סיפר: "המלחמה החלה עבורנו אנשי החימוש באחד באפריל 1981 פתאום החל הפיקוד להתמודד עם מספר כלים רב מזה שידע בעבר".לאור ההחלטה של ממשלת ישראל  לצאת למלחמה בלבנון החלו כוחות החימוש להתרכז בפיקוד צפון. מספר על כך סגן קחש"ר דאז אל"מ במיל' יורם לונדון: "הכוחות הגיעו באיחור כיוון שעדיפות ראשונה ניתנה לכוחות הלוחמים. היה גם עומס בתנועה בצירים ולא הייתה עדיין החלטה אם להכניס את כל הכוחות שהגיעו לפיקוד הצפון".

בשלושת ימי הקרב הראשונים הגיעה אל הכוחות הלוחמים תגבורת של אנשי חימוש בהתאם לצרכים כדי להשלים את הכוחות ש היו כבר בשדה הקרב וטיפלו בכלים. צורת סיוע זו נמשכה עד לסופו של  השבוע הראשון ללחימה, ואז החלו להגיע כוחות המילואים. בלבנון היו שמונה – תשעה  סוגים שונים של טנקים, עובדה זו עוררה קשיים רבים, כתוצאה מכך הוחלט שכל החַמָּשִים יתקנו את הכלים בלא התחשבות בהתמחותם. בעיה נוספת שהתעוררה במהלך מלחמת של"ג הייתה נושא החילוץ. נחיצותו של שירות זה של כוח החימוש התבררה כחיונית ביותר מפאת הנסיעה במעברים הצרים בצירים ההרריים.

כלי הלחימה השונים - טנקים, נגמ"שים, תומ"תים, כלי רכב ונשק - אשר נדרשו ללחימה, נלקחו ממחסני החירום והועברו לשדה הקרב, ברמת כשירות טכנית מעולה וללא תקלות. רמת הכשירות הגבוהה היא פרי שיטת "ההחסנה היבשה" אשר פותחה במערך הלוגיסטי של צה"ל, כאחת ממסקנות מלחמת "יום הכיפורים".

על כוחות צה"ל שהשתתפו במלחמה, נמנה כוח חיל החימוש, והוא שנע בעקבות הלוחמים. כאשר התברר שצה"ל עתיד לשהות בלבנון תקופה ממושכת, הוחלט להקים יחידות חימוש מרחביות (יחש"מים) בשטח לבנון. נוכח היקף הכוחות ומגוון הכלים שנמצאו בגזרות השונות, נדרשו כוח אדם ואמצעים טכניים ברמה גבוהה. בגזרה המערבית הוקם יחש"ם, אשר אוכלס באנשי פיקוד הצפון ובאנשי פיקוד המרכז, ואילו היחש"ם שהוקם בגזרה המזרחית, אוכלס באנשים מפיקוד הדרום. לכל פעילות שהתבצעה בשטח לבנון נדרשו, מלבד אנשי המקצוע, חיילים נוספים לצורך ליווי ואבטחה. מגוון העבודות, כמות היחידות להן ניתן שירות ודחיפות הביצוע, יצרו מצב מתמיד של מחסור בכוח אדם

מלחמה זו הייתה את טבילת האש הראשונה של טנק המרכבה. טנק זה שנטל חלק בקרבות, הפגין ביצועים מעולים בתחום עוצמת האש, הניידות וההגנה על אנשי הצוות. טנק המרכבה פותח על בסיס לקחי כל קרבות צה"ל והוא המתקדם מסוגו בעולם.

עוד סיפר המחש"פ: "החל ביום החמישי ללחימה ועד היום השמיני למלחמה פעלו בלבנון שלושה צוותים לאיתור, ששרטטו מפות חילוצים. הגדוד סייע בידי צוות החילוץ בפינוי הכלים הפגומים מלבנון אל העורף הישראלי".את בעיית חלקי החילוף פתר חיל החימוש יחד עם אג"א. לראשונה בתולדות צה"ל הובאו בטיסה חלקי חילוף במשקל של 20 טון. משלוח נוסף הובא על סיפון הנחתת "בת שבע".

מלחמת של''ג - סיפורם של אנשי החימוש במלחמה




חיפוש מידע

חללים שמועד נפילתם היום

כניסת חברים