דילוג לתוכן המרכזי בעמוד
לוגו חיל הטכנולוגיה והאחזקה לוגו עמותת חיל הטכנולוגיה והאחזקה
[temp]
ינואר
פבר.
מרץ
אפר.
מאי
יוני
יולי
אוג.
ספט.
אוקבר
נוב.
דצמ.
הזנת אירוע חדש חיפוש בטיימליין התאריכים המסומנים בכתום כוללים אירועים

סיפורו של אל"מ יורם לונדון ז"ל

מאת: ניסים קלו

תאריך עלייה לאתר: 24/08/2017

תאריך האירוע:

מספר צפיות: 5252


פרטי הקצין המתעד: רס''ן רפי בן שבת

תאריך הראיון : 15.08.2016

תפקיד אחרון: סגן קחש''ר

תאריך פרישה: 1982

פתיחה : היה לי הכבוד לראיין ולשמוע את סיפורו של אל''מ (מיל') יורם לונדון אשר הצליח דרך סיפור שירותו הצבאי להעביר לי את חוויית השירות בחיל החימוש, לאור כל הדברים המשמעותיים והמרכזיים שיורם עסק וקידם בשירותו ובשל תרומתו רבת השנים אני מצדיע לו בגאווה.

שירות צבאי :

באוגוסט 1956 יורם התגייס לטירונות בבה''ד 4  לאחר כשלושה שבועות, בתחילת ספטמבר הופסקה הטירונות ויורם החל קורס  מכונאי שרמן בבה''ד 20 , הקורס התבצע בתהליך מזורז (בשל ''מבצע קדש'' שהתנהל באותה תקופה),  ולאחריו שובץ כמכונאי טנקים בסדנה גייסית 650  בפלוגה א', פלוגת הטנקים

בסוף מרץ 57 קיבל זימון למבדק קצונה. ומיד לאחר שעבר אותם בהצלחה החל את הקורס אשר התקיים בבה'ד 1 שבמחנה סירקין.

באוקטובר 1957, בסיום ההשלמה החילית , הוסמך כקצין חימוש בהתמחות טנקים (חלק מלקחי מבצע ''קדש'') ושובץ כממח''ג הראשון של גד' 52 (עד מבצע ''קדש'' שימש הגדוד כגדוד חי''ר של גבעתי ולאחריו עבר לחט' 7 והוסב לגדוד שריון) על בסיס שרמן.

בסיום תפקידו כממח''ג, נקרא למח''ט, אל''מ ישראל טל (טליק) ושובץ כקח''ש גדוד 9 אשר היה גדוד החרמ''ש של חטיבה 7.

אחת ממטלות הגדוד מעבר להיותו גדוד סדיר. הייתה, לבצע הסבה לחרמ''ש לגדודי מיל' חי''ר וזאת על בסיס הצל''מ של הגדוד. ההסבות בוצעו לחטיבה 10, 9 ו- 45.

מטלה נוספת שקיבל הגדוד היא לשמש כמסד ומחסני חירום לשתי פלוגות  טנקי  AMX13 שהיו באחזקה שוטפת של צוותי החימוש הגדודי.

במרץ 1960 קיבל את הפיקוד על קורס סמלים טכניים בבית ספר לשריון להכשרת מ''כ חימוש בסדיר ובמיל'. לימים הועבר הקורס לבה''ד 20.

בשנים 1962 -1964  תפקד כמ''פ הראשון של סדנת הרק''מ 790 של יחש''מ 650  ( סדנת אזור לשעבר) בתקופתו הסדנה הפכה מסדנת רכב מרחבית לסדנת רק''מ והחלה לטפל בטנקי שרמן.

ב 1964 עם סיום תפקידו כמ''פ, מונה כקח''ש חט' 520 , חט' שריון חדשה שבאותם ימים התחילו בהקמתה על בסיס טנקי  צנטריון ושרמן. יורם מספר כי בתהליך הקמת החטיבה היה נדרש מימנו לבנות סגל חימושי לטובת מתן מענה אחזקתי, לקלוט צל''מ מהמש''א ויחידות צה''ל וביצוע בחינה ואישורם. לאחר כשלוש עשרה חודשים החטיבה ביצע תרגיל חטיבתי מלא במרחב הנגב.

ב 1966 התמנה לשמש כקח''ש חט' 14 שבפועל הייתה חטיבת חרמ''ש מיל' ולצורך הרחבת מעגל ההכשרה בשריון הוחלט להעביר את גדוד (סדיר) 52, כאשר עיקר הצל''מ היה טנקי שרמן M-51 ופלוגת טנקים על בסיס טנקי AMX13  אשר שמשו כמאגר כ''א להשלמת המערך הסדיר והמיל'.

 חטיבה 14 נלחמה במלחת ''ששת הימים'' תחת אוגדה 38 בפיקודו של אריק שרון, בנוסף ליחידותיה קיבלה ת''פ גדוד מבית ספר לשריון ע''ג טנק הצנטריון ומכאן נבע שצל''מ החטיבה מנה 3 סוגים שונים של  טנקים / תותחים. החטיבה השתתפה בכיבוש הציר המרכזי החל מניצנה ובסיום בראס סודר

ב 1967 בתום מלחמת ששת הימים  עבר למקחש''ר בתור רמ''ד תורה. בתפקיד זה התמקד בעיקר בהפקת לקחי המלחמה והכנת הצעות ארגון למערך החימוש הנייד שנבע משינוי המבנה הארגוני של האוגדה (הפיכתה מאוגדה משימתית לאוגדה קבועה).   

מתוקף תפקידו התורתי הכין מערך תכנים ושיעורים לקורסי הקצינים ובפועל פיקד על קורס קציני חימוש מתקדם.

בשנת 1968 הוכשר כמ''פ שריון לאחר ביצוע קורס שאותו סיים בהצלחה.

בשנת  1969 עם פרוץ מלחמת ההתשה התקיים הצורך להקים מסגרת חימושית שתענה את צורכי האחזקה במרחב סיני מפורט סעיד בצפון עד ראס סודר בדרום ולעומק מרחבי סיני. כאשר אוגדה 252 הינה הגוף הדומיננטי במרחב, לה היו 2 חטיבות שריון, אגד ארטילרי, גדוד הנדסה וגש''ח סדירים.

לגש''ח היו 4 פלגות קדמיות בבלוזה, בטסה, מעבר הגידי ובמתלה. בנוסף פלוגה בסיסית לתיקוני רכב וזחל''מים ופלוגה נוספת לאחזקת טנקים, תומתים,נשק ואופטיקה ברפידים. פלוגה שלישית במרחב ביר תמדה לאחזקת החטיבה שחנתה במרחב לצורכי אימונים. על בסיס זה הוקם גש''ח 784 אשר היה הגש''ח הנייד הראשון ויורם מונה למפקדו.

בינואר 70, אוגדה 252 יצאה מהקו לתרגיל אוגדתי ראשון של אוגדה קבועה, בשל שינוי מבנה האוגדתי  הוחלט על ביטול מרכיבי האחזקה ברמה החטיבתית ובניית גש''ח נייד אל מול כל אוגדה בכפיפות לאגד תחזוקה.

 התרגיל נקרא ''תרגיל פתן '' אשר נמשך כחמישה ימים. התרגיל הסתיים בהצלחה בפן האחזקתי מאחר ובסה''כ רק 3 כלים נשארו בשטח.

ביולי 1970 סיים תפקידו כמפקד גש''ח ויצא  להסמכה בפו''מ.

בשנים 71 – 72 התמנה לקצין חימוש גייסות השריון בו הוא מציין בעיקר פועלו את השינויים שבוצעו בשגרת טיפולי הרק''מ, הקמת אוגדות /חטיבות נוספות. כמו כן שימש כקחש''א 162 במינוי חירום ובראשית 1973 השתתף בתרגיל ''עוז'', תרגיל המדמה צליחת תעלת סואץ, תרגיל אשר עבר בהצלחה מלאה.

במלחמת יום כיפור שימש כקחש''א 162, בפיקוד האלוף אברהם אדן,  יורם מספר כי בפועל האוגדה פעלה שלא בהתאם למבנה הקבוע (חטיבה 7 הועברה לפצ''ן בטרם המלחמה, גדוד מחטיבת בית ספר לשריון הועבר

אף הוא לרמת הגולן. גדוד שני הוכפף לאוגדת סיני (252) עם פתיחת המלחמה) ולכן הרכב האוגדה נשען על חטיבה 217 (השתייכה בפועל לאוגדה 146) וחטיבה 500 שתוכננה לשמש כעתודת מטכ''ל, ויתרת הכוח של בית ספר לשריון. האוגדה פעלה בעיקר בבלימה במרחב המרכזי של תעלת סואץ, ביצעה את גרירת והצבת גשר הגלילים. צלחה ראשונה ופרצה לגדה המערבית ונלחמה לכיוון דרום עד לקילומטר 101 – העיר סואץ.

על תפקודו במלחמת יום הכיפורים, כתב בספרו האלוף אברהם אדן:...''[1] מקור לא פחות חשוב להתעצמותנו היה חילוץ טנקים ותיקונם. קצין החימוש של גייסות השריון, שפעל עתה כקצין חימוש אוגדתי, סגן אלוף ל', היה ''טיפוס'' – גבוה, רחב כתפיים, בעל שער ושפם בלונדינים, נמרץ, מדבר בהתלהבות רבה, מוכן בכל עת לריב את ריבם של הטנקים. הוא הכיר את הטנקים שבפיקוחו יותר משהכיר את ריהוט משרדו. עתה ניצח על מערכת החימוש, שנפרשה במקומות רבים במדבר...''

1973-1976 מונה למחש''פ דרום, המפקדה ישבה ברפידים, בתפקיד זה קיבל דרגה אישית וקודם לאל''מ.

בשנים 1976 -1977 שימש כעוזר קחש''ר לארגון, בשנים אלה התמקד בעיקר בהכשרת הקצונה הסדירה והמילואים . כמו כן הוקם מרכז לאימון יחידות בבה''ד 20 בו הוכשרו ותורגלו במהלך 18 חודשים כל הגש''חים הניידים במיל' על מנת להגיע לחשיבה סדורה ושפה משותפת.  כאשר מתכונת האימון: שבוע ראשון קצינים אימון טקטי, שבוע שני אימון חיילות ותנועה בשטח. האימון כלל נסיעה לבקעת הירדן וחזרה.

בנוסף חודשה מסורת ביצוע קורס קציני חימוש מתקדם, לרמת קציני חימוש חטיבתיים / מ''פ סדנאות לרמת הרס''ן .

בשנים 1978-1980 יצא ללימודי תואר ראשון, לימודי כלכלה ומנהל באוניברסיטת בר אילן.בזמן זה קיבל מינוי כקח''ש גייס 441 של פד''מ בחירום.

1980-1982 מונה לתפקיד סגן קחש''ר, תפקיד אותו ביצע עד פרישותו בגמר מלחמת שלום הגליל.

סיכום :

'' [2]..מסרתי לקצין שאני מעריך את יוזמתו, בקיאותו, מסירותו, כושר הארגון והמנהיגות שלו. בעזרת אלה עשה עבודה מצויינת בגי''ש קידם ודחף נושאים בתחום הארגון, ההדרכה ופיתוח שיטות מתאימות למצב. במלחמת יוה''כ פעל למופת ובהצטיינות ע''י שנע קדימה על טנקים שהוצאו מהסד''כ הלוחם ופעל תוך דביקות ועקשנות להחזרתם ולא נח עד שדחפן אל הכוח הלוחם''...

ביולי 92 הוענק ליורם ע''י תא''ל עמיעז סגיס, קחש''ר באותם ימים, פרס למפעל חיים ''על שרות רב שנים בחיל החימוש במגוון תפקידים ומסלול שרות החובקים את פעילותו של חיל החימוש...תרם רבות לגיבוש תורת חיל החימוש ומזוהה עם התמצית האיכותית שביסודות החיל...''

אל''מ (מיל') נחשב לקצין מטה מצוין לאורך כל שירותו, בעל יכולות הדרכה ופיקוד גבוהות מאוד. קצין שהתמקד בהתמקצעות של אנשיו. קצין התמיד לאורך כל שירותו בשדה ובמטה להוביל, לפרוץ ולעצב את דור העתיד של קציני החימוש.   


[1] מתוך ספרו של האלוף אברהם אדן (ברן), על שתי גדות הסואץ.

[2] מתוך סיכום ראיון פרידה: סיום תפקיד מחש"פ דרום שבוצע ע"י אלוף הפיקוד, אלוף אברהם אדן.

חיפוש מידע

חללים שמועד נפילתם היום

כניסת חברים