מאת: ניסים קלו
תאריך עלייה לאתר: 16/04/2016
תאריך האירוע:
מספר צפיות: 3114
פברואר 2016 , כתב: רס''ן ברטוב אורן קח''ש בצ''ת
תפקיד אחרון: מפקד חימוש פיקוד הדרום בשנים 1995-1992.
פתיחה:
פרויקט ''בכירי החיל מספרים'' מביא את סיפורו של חיל החימוש במרוצות השנים דרך עיניהם של מפקדי החיל לדורותיהם, סיפור זה שזור עם הקמתו של צה''ל, התפתחותו דרך האתגרים המבצעיים הייחודים בהם עסקו מפקדי החיל וביניהם אל''מ רפאל חצרון.
רקע:
אל''מ רפאל חצרון התגייס ליל החימוש בשנת 1966 שירת במשך 31 שנה בתפקידים מגוונים ביחידות פיקוד הדרום הן כנגד בחיל החימוש בתפקיד מנ''ע בפלוגת הרק''מ ביחש''מ הדרומי בתקופת מלחמת יום כיפור, והן כקצין חימוש גדוד שריון בסיני, מפקד פלוגה ביחש''ם, קצין חימוש חטיבה בסיני, קצין אחזקה פיקוד הדרום, קצין חימוש באלי''ש, רע''ן שדה במקחש''ר, סגן מחש''פ דרום עד שנת 1985, הועלה לדרגת אל''ם ומונה למפקד חימוש פיקוד הדרום עד שנת 1995.
מלחמות ישראל אירועים מרכזיים:
מלחמת ההתשה, מלחמת יום הכיפורים, מלחמת שלום הגליל ומבצע ''דין וחשבון''.
אותות:
אות מלחמת ההתשה, אות מלחמת יום הכיפורים, אות מבצע שלום ואות השירות המבצעי.
השירות הצבאי:
בסיום מלחמת יום הכיפורים רפאל החל את תפקידו כקצין חימוש בגדוד שריון.משימת הגדוד העיקרית הייתה הכשרת הטנקים לאחר המלחמה, אשר הותירה ברפאל טראומה אדירה.החלו בשיקום הגדוד מבחינה מורלית - היציאות הביתה היו בתדירות חודשית, הייתה חשיבות רבה לתמיכה ולליווי המשפחות השכולות, כל בעל תפקיד שיצא הביתה היה מחויב להיכנס לביקור אצל אחת המשפחות השכולות.
בתפקידיו ביחש''ם רפאל היה בתחילה בפלוגה בתוך מחנה שיבטה שנתנה מענה אחזקתי בדרג ב' לרק''מ ולרכב, שם נחשף לחיל התותחנים אשר מבחינתו היה ''עולם אחר'' ממה שהכיר ולאחר מכן מונה לתפקיד מפקד פלוגת רק''מ אשר נתנה מענה אחזקתי למג''חים ולצמ''ה בעיקר של האוגדה שהייתה באותו עת בסיני, באותה תקופה היו מבצעים 22 ט.ג למג''חים מידי חודש.
תפקיד המ''פ היה בעבורו אחד התפקידים היפים שביצע וזאת בזכות צוות אנשי הפלוגה שהיוו אווירה של גיבוש ושותפות בכל המשימות. המרכיב המרכזי בעיני רפאל היה כוח אדם ולכן דאג להיות מעורב ולבצע ביקורי בית אצל חייליו.
לאחר תפקיד מפקד הפלוגה יצא רפאל ללימודים.
מלחמת שלום הגליל מצאה את רפאל כשהיה קצין חימוש חטיבת שריון – חטיבה סדירה שהייתה באותו עת בסיני, קראו לה ''סיני-רמה'' מכיוון שכל הזמן נעו מסיני לרמה''ג וחזרה. רפאל יצא למלחמה עם שלושה גדודי טנקים וגדוד חי''ר ת''פ החטיבה, נתן מענה אחזקתי בשטח ובמקומות שהוגדרו, בסיום המלחמה נשאר רק עם 2 טנקים לא כשירים וכל השאר תוקנו במהלך הלחימה ואז החל בשלב ביצוע טיפולי ב' – טיפולים יסודיים בכלים שבזמנו בפיקוד הדרום בוצעו כמו בטקס בהובלת מ''פ הטנקים עם קפ''ק מסודר.
במהלך תפקידו כקצין אחזקה בפיקוד הדרום, האוגדה הייתה בלבנון והפיקוד תמך באוגדה בכל ההיבטים כולל במתן אחזקה וזאת בכדי לתת לאוגדה הרגשה שהיא בפיקוד הצפון, אך מי שמטפל בה זה פיקוד הדרום, זו הייתה בזמנו רוח המחש''פ אשר נהג להגיע לביקור בגדודי האוגדה עם המטה.
בתפקידו כקצין חימוש באלי''ש (מל''י) שהיה בנוי מחטיבת טנקים עם 3 גדודים מלאים, חטיבת חי''ר עם מעל 200 נגמ''שים, מרכז הנדסה ומרכז ארטילרי, דאג רפאל לכשירות מלאה בכדי שיוכל לעמוד בתוכנית האימונים אשר כללה ביצוע תרגיל חטיבתי מלא כל 3 שבועות, לאור כמות האימונים הרבה הגיעו למצב שהכירו את שטח האימונים כמו כף היד ולא נדרשו למפה, מפקד פלוגת צאלים באותה התקופה היה תא''ל חיים רונן שלימים מונה לקחש''ר.
לאחר תפקיד קצין חימוש באלי''ש יצא רפאל ללימודים.
בתפקידו כראש ענף שדה במקחש''ר היה אמון על תכנון תכנית העבודה הצה''לית כולל הקצאות כוח האדם לכלל הפיקודים, אחריות על משק האחסנה היבשה, תוכנית הביקורות ביחידות בדרג א' וב' ובמוסכי חוץ.תפקיד זה חשף את רפאל לראשונה לעבודת המטה, תפקיד אשר היה מאד מעניין וממצא.
בתפקידו כסגן מפקד חימוש פיקוד דרום היה שותף עבודת מטה במלחמת המפרץ הראשונה שבמסגרת העבודה נכסף לתוכנית אופרטיבית אמתית שמקיפה את כל הפיקוד, היו הרבה דעות על אופן ביצוע תוכנית האחזקה, אך לבסוף, התוכנית לא מומשה מכיוון שהמלחמה לא הייתה אצלנו.
במהלך כתיבת התוכנית, זיהו שלא קיימת תוכנית אחזקה לבק''ש ואז הניעו עבודת מטה בנושא אחזקת הבק''ש.
רפאל, בסיום תפקידו כסגן מפקד חימוש פיקוד דרום, החל בהליך פרישה מצה''ל אך נקרא חזרה לשירות לאור פציעתו של מפקד חימוש פיקוד הדרום באותה התקופה אל''מ יחזקאל לולצ'י שנפצע ברגלו. רפאל מילא את מקומו בתחילה בכוונה שיבריא ויחזור לתפקידו, אך לאחר מספר חודשים שלולצ'י לא יכול היה לחזור לתפקידו, קודם לדרגת אל''מ ומונה למפקד חימוש פיקוד דרום.
במהלך כהונתו כמפקד חימוש פיקוד דרום, התקיים מבצע ''דין וחשבון'', במבצע הופגזו רבות יעדי מחבלים מצפון לרצועת הביטחון וכוחות החימוש ליוו את הכוחות הלוחמים.מפקד פיקוד הדרום ביקש מרפאל להכין עתודות וחטיבות כוח במידה ויידרשו למתן כוחות לסיוע.
במהלך תפקידו כמפקד חימוש פיקוד הדרום הוביל רפאל שינויים ארגוניים כדוגמת:
- שינוי מבנה מערך האחזקה באוגדת עזה באמצעות הקמת מרכזי טיפולים.
- החל בעבודת מטה להקמת תשתיות לגדר אלקטרונית בעזה והקמת חוליית גדר קדמית.
- הניע את החשיבה על מיגון כלי רכב לירי.
- מתן אחזקה בחירום לבק''ש – הקמת מעבדה ביחש''ם אשר תוכל לתת אחזקה גם בשטח.
- קלט אמל''ח חדש בתקופתו, טנק המרכבה תוך בניית מעטפת אחזקתית גם ביחש''ם לביצוע ט.ב.
- רפאל ראה את תפקידו העיקרי בשמירה על כשירות הימ''חים שהיו המרכיב העיקרי והיוו את מרבית הצל''ם של פיקוד הדרום.
אירועים מבצעים/אחזקתיים
במלחמת יום הכיפורים שימש בתפקיד מנהל העבודה בפלוגת הרק''מ ביחש''מ הדרומי.באותו יום חמישי בבוקר, הודיעו שיש עלייה בכוננות, אין יציאות, המשימה העיקרית הייתה ''לסגור'' את כל כלי הרק''ם והצמ''ה שהיו בפלוגה בכדי לשלוח אותם בחזרה ליחידות.ביום שבת, החלה המלחמה, הפלוגה הוציאה חוליות אחזקה לכל האוגדות לשם סיוע במשימת פתיחת ההח''י של כלי הרק''ם והצמ''ה בכדי שהצוותים יוכלו לנוע משדה תימן לתעלת סואץ.
ביום השני ללחימה, פלוגת הרק''ם הוציאה חוליות אחזקה בתחילה, ליד מחנה נתן לטנקים שנתקעו במהלך הנסיעה וכך ליוו את כלי הרק''ם עד לסיני עם משאית D-400.
במעלה הדרך הוקם ציר לוגיסטי שנקרא ''ציר מיכה'' אשר במידה וכלי רק''ם היה נתקע בציר, היה יוצר פקק בכל השיירה, לכן הייתה חשיבות גבוהה לתיקון כלל הכלים שנתקעו בציר במהירות רבה.מהלך חציית התעלה היה קשה בעיקר בלילה, טנקים נתקעו והיה קשה מאד לגרור אותם בחול, אך לבסוף, חצו את התעלה והקימו פלוגת רק''ם מעבר לתעלה אשר ביצעה ט.ב לכלי הרק''ם של הגדודים שהיו בסיני ולאחר מכן נערכו לביצוע ט.ג לכלים אבל בשלב זה, הודיעו על קיפול הכוחות מכיוון שהמלחמה הסתיימה.
החזרת כלי הרק''ם למעגל הלחימה במהלך המלחמה הכפיל את סד''כ הכוחות וזו העוצמה והגאווה שהייתה לנו באותה התקופה.