דילוג לתוכן המרכזי בעמוד
לוגו חיל הטכנולוגיה והאחזקה לוגו עמותת חיל הטכנולוגיה והאחזקה
[temp]
ינואר
פבר.
מרץ
אפר.
מאי
יוני
יולי
אוג.
ספט.
אוקבר
נוב.
דצמ.
הזנת אירוע חדש חיפוש בטיימליין התאריכים המסומנים בכתום כוללים אירועים

מפקד חדש לחיל החימוש - תא"ל ד"ר אלעזר ברק (ז"ל) - 1978 - 1973

מאת: ירון נחושתן

תאריך עלייה לאתר: 22/04/2011

תאריך האירוע: 1973-09-01

מספר צפיות: 5296


 

תא"ל ד"ר אלעזר ברק  ז"ל

 קצין החימוש הראשי 1978 - 1973

תא"ל ד"ר אלעזר ברק מונה לקצין החימוש הראשי ה- 5, ב- 1.9.1973, ערב מלחמת יום הכיפורים. חמש שנות כהונתו כקצין החימוש הראשי אופיינו בשיקום החיל לאחר מלחמת יום הכיפורים, שהיתה אחת מהמלחמות הקשות ביותר של צה"ל, והתעצמות טכנולוגית של החיל.
בתקופת כהונתו עסק החיל במיבצע שיקום חסר תקדים בממדיו ובהיקפו, שבמהלכו שוקמו ושופצו כמעט כל מערכות הנשק שבידי צה"ל והוחזרו לשירות מיבצעי מלא בפרק זמן מינימאלי. התרחבות והתעצמות עוצבות צבא היבשה, כפועל יוצא ממלחמת יום הכיפורים, חייבה הערכויות מתאימות ביישום שיטות חדשניות לאחזקה ואחסנה במחסני חירום.
טנק "המרכבה" - הטנק הישראלי הראשון, תוכנן ופותח, ואמצעי לחימה חדישים ומתקדמים, בעיקר טילים מונחים, נקלטו בצה"ל. במקביל, נמשך ניוד הארטילריה. עם התרחבות הצבא וצרכיו, הוקם מערך התחזוקה, וחיל החימוש נערך בהתאם, על רקע תפיסות לחימה חדשות המתבססות על צוותי קרב משולבים וניידים. במקביל להתעצמות טכנולוגית זו, שקד חיל החימוש על גיוס והכשרות כוח-אדם מקצועי ומיומן.

תא"ל ד"ר ברק, יליד פולין 1934, התגייס לצה"ל ב- 1952. נשלח במסגרת העתודה האקדמאית ללימודים בטכניון בחיפה, בפקולטה להנדסת מכונות. עם סיום לימודיו ב- 1956 הוצב בחיל החימוש, סיים קורס קצינים במסגרת העתודה הטכנולוגית וקורס קציני חימוש ומילא תפקידי מטה שונים. ב- 1962 השתחרר ונסע ללימודים במכללה הטכנולוגית של מסצ'וסטס בארה"ב. כאשר חזר ארצה, ב- 1966 גויס מחדש ומונה לראש צוות ניסוי כלי לחימה חדשים. במלחמת ששת הימים שירת כקצין לתפקידים מיוחדים בציר הצפוני בסיני, שבו לחמה "אוגדת הפלדה" בפיקודו של האלוף ישראל טל.
ב- 1967 מונה למפקד יחידת הבחינה של חיל החימוש. בשנת 1970 מונה לעוזר טכני לקצין החימוש הראשי בדרגת סא"ל, וב- 1971 הועלה לדרגת אל"ם.





בשנת 1973, מונה לסגן קצין החימוש הראשי עד למינויו כקצין החימוש הראשי ב- 1.9.1973.    
 

 

מים שקטים חודרים עמוק  כתבה מאת  - אל"ם (במיל') אהרון בר-ניר *

 
הכרתי אישית את תא"ל ד"ר אלעזר ברק מעת ששירת במפקדת קצין החימוש הראשי (מקחש"ר) בתחומים הטכניים בשנות השישים. במהלך מלחמת ששת הימים (1967) שימשתי קצין החימוש של אוגדת האלוף ישראל טל (טליק). אלעזר ברק, יחד עם אנשים נוספים ממפקדת קצין החימוש הראשי, היו בחזית יחידות האוגדה כדי לעקוב מקרוב על תפקודם של טנקי המגח A-3 שהוסבו ושודרגו לפני המלחמה במש"א, ושל מערכות אמל"ח נוספות שנעשה בהן שימוש במלחמה. הייתה זו דוגמה יפה למעורבות בלתי אמצעית של אלעזר בנעשה בשטח.
החל משנות השבעים, לרבות במלחמת יום הכיפורים (1973) שירתתי כראש ענף שדה במפקדת קצין החימוש הראשי, תחת פיקודו של אלעזר כקצין החימוש הראשי, וכן מוניתי כראש הצוות להחזרה לכשירות של האמל"ח שהשתתף במלחמה, בתכנית עבודה מואצת שצה"ל הגדיר, ואשר למפקדת קחש"ר היה בה חלק מכריע.
אלעזר ברק צמח במקורו במערך הטכני של חיל החימוש אך למד והתמודד בהצלחה עם הנושאים והבעיות של מערך השדה של החַיִל. הוא עשה הכול כדי לשלב ידע טכני במערך השדה ובו בזמן גם להטמיע במערך הטכני את פעילות השדה.
בהמשך כאשר נדרש למצוא פתרונות חדשניים לאחסנת האמל"ח והוחלט לממש זאת, נשלחתי על ידו כראש משלחת כדי לעמוד מקרוב וללמוד על שיטות אחסנה בצבאות אחרים. בסופו של דבר הוחלט להיכנס לנושא אחסנה יבשה ולאמץ שיטה זו, תוך ביצוע ניסוי מקיף. בהמשך הורחב השימוש בשיטת האחסנה היבשה ביחידות רבות ובמגוון אמצעי לחימה. חשוב לציין כי לא בקלות אימץ צה"ל את השיטה והיו חששות רבים, אך אלעזר בידע רב ובאומץ מקצועי הפיג אותם אחד לאחד.
במלחמת שלום הגליל כבר יצאו הטנקים לפעילות מתוך האחסנה היבשה כשהם מזוודים, חמושים וערוכים לקרב, תוך חיסכון אדיר בזמן. זה מזכיר את המערכון הנודע של הגשש החיוור בשינוי קל: המפתחות בפנים, צא למלחמה...
כאשר מוניתי למפקד החימוש של גייסות השריון (מחש"ג) המשכתי לעבוד עם ד"ר אלעזר ברק. הידע הטכני והמקצוענות שלו היו לשם דבר. הוא בדק נושאים לעומקם ורק לאחר מכן היה מקבל החלטות ופועל בדבקות למימושן, ולא היה "יורה מן המותן".
אלעזר היה איש שקט ורגוע עם סבלנות רבה לשמוע וללמוד, ותמיד תוך שהוא מקפיד לשמור על יחסי אנוש ראויים. לעתים התקבל הרושם שהוא מעט מתבייש, אך הוא מהסוג הנדיר שעליו נאמר "מים שקטים חודרים עמוק". לא פעם כינו אותו בחיבה "הדוקטור". במהלך תפקידיו השונים במפקדת קצין החימוש הראשי הוא הצליח לתרום רבות בנושאים רבים ומגוונים, צה"ל וחיל החימוש יצאו נשכרים מכך.
יהי זכרו ברוך.
 
* אל"ם (במיל') אהרון בר-ניר, לשעבר קצין חימוש, שירת במקחש"ר וביחידות של גייסות השריון
 
 

 

 

 

חיפוש מידע

כניסת חברים