מאת: ניסים קלו
תאריך עלייה לאתר: 12/01/2025
תאריך האירוע: 1956-12-31
מספר צפיות: 151
סא"ל (מיל') גדעון לוטן: אבן יסוד בהקמת מערך המכשור המדויק של חיל החימוש
סיפורו של סא"ל (מיל') גדעון לוטן, מהנדס ומכשירן מוערך, שזור בתחילת דרכו של מערך המכשור המדויק (מכמ"ד) של חיל החימוש, ומהווה עדות חיה למנהיגות מקצועית, חדשנות והובלה טכנולוגית.
תחילת הדרך: לימודים והשתלבות בצה"ל
בשנת 1955, לאחר שסיים את לימודיו במגמת מכשירנות בבית הספר המקצועי התיכוני ליד הטכניון (בסמ"ת) בחיפה, התגייס גדעון לוטן לצה"ל והוצב בבה"ד 4 בצריפין לטירונות. עם סיום הטירונות שובץ לחיל החימוש, ליחש"מ 652, שם הוצב בסדנת צריפין, תחת פיקודו של רס"נ דוד יצהרי.
בניית מחלקת המכמ"ד מאפס
שנת 1955 סימנה את תחילת הפרויקט המרכזי הראשון בקריירה הצבאית של לוטן. יחד עם דב טימר, בוגר נוסף מבסמ"ת, הם הצטרפו לרוברט, מדריך מקצועי בוגר חיל החימוש הבריטי (REME), במטרה להקים את מחלקת המכמ"ד הראשונה של חיל החימוש.
הקמת המחלקה לא הייתה משימה פשוטה:
- הכשרת המבנה:
- שיפוץ המבנה הבריטי בסדנה והתאמתו לייעודו החדש כמחלקת מכשור מדויק.
- הצטיידות:
- איסוף ורכישת כלי עבודה ומכשור, שכללו ציוד חשמל, אלקטרוניקה, שעונים וכלים רפואיים, הצטיידות מתוך משאבי צה"ל הדלים ובשוק האזרחי.....
- פיתוח פתרונות ייחודיים: בעת תיקוני ציוד אופטי ומכשירים מדויקים אחרים לסעיף הכשרה תוך כדי עשייה
- בניית ארגז כלים ייעודי למכשירנים, שנועד לשימוש בשטח בעת תיקוני ציוד אופטי ומדויק.
הכשרה תוך כדי עשייה: יסודות המקצועיות
גדעון ודב עברו הכשרה בשיטת "On the Job Training" (OJT) תחת הדרכתו של רוברט. הם למדו לתקן מכשירים מדויקים וציוד אופטי חיוני, שכלל משקפות, כוונות ומדדי דיוק. השיטה הזאת הוכיחה את עצמה במיוחד במהלך מבצע קדש (1956), שבו התמודדו לראשונה עם דרישות שטח מורכבות ותיקונים דחופים בתנאי קרב.
תרומתו לניוד האחזקה
גדעון היה שותף מרכזי בפיתוח מערכת האחזקה הניידת, שנועדה לספק סיוע טכני מהיר לכוחות בשטח. תפיסה זו הפכה לאחד המרכיבים החשובים במערך האחזקה של צה"ל. היכולת לבצע תיקונים בשטח, קרוב לכוחות הלוחמים, שינתה את פני האחזקה המבצעית בצה"ל ושיפרה משמעותית את זמינות הציוד הקריטי.
התקדמות מקצועית והקמת מערכי בחינה
ב-1956, לאחר שירות משמעותי ביחש"מ 652, גויס גדעון על ידי רס"נ יעקב שן צור למקחש"ר (מפקדת קצין החימוש הראשי). שם, הוא לקח חלק בהקמת מדור המכמ"ד בענף בחינה (לימים נס"א 5000). בתפקיד זה, הוא שימש כבוחן מכמ"ד בב.מ.ב 681 (לימים מש"א 7000) ובתעשייה הצבאית והאזרחית בארץ ובחו"ל.
גדעון לוטן היה מעורב בפיתוח שיטות בחינה ובקרה לציוד אופטי ומדויק, תחום שהלך וצבר חשיבות עם התקדמות הטכנולוגיה הצבאית. הוא נסע ללימודים מקצועיים בבריטניה על חשבון צה"ל, מה שאפשר לו להעמיק את הידע שלו בתחום האופטרוניקה ולהביא לצה"ל את שיטות העבודה המתקדמות ביותר.
תרומתו לאורך הקריירה
שירותו של גדעון לוטן היה אבן דרך בהקמת מערך האחזקה האלקטרונית והאופטית בצה"ל. עבודתו נגעה במגוון רחב של תחומים, החל מפיתוח מערכים ארגוניים לתיקון מכשירים מדויקים ועד לפיתוח אמצעים לראיית לילה. תפקידו כמפקד מפעל האופטרוניקה במש"א 7100 היה שיא הקריירה שלו, שם הנחיל תרבות של מקצועיות, חדשנות ותשוקה למקצוע.
סיכום והשראה לדורות הבאים
סיפורו של סא"ל (מיל') גדעון לוטן ממחיש את התפתחותו של חיל החימוש כגוף טכנולוגי ומקצועי מוביל. התשוקה למקצוע, המנהיגות הטבעית והחדשנות שהוא הפגין לאורך שנות שירותו הפכו אותו לדמות מופת ולמוביל דרך עבור דורות של אנשי חיל החימוש.
מורשתו חיה וקיימת במערכות האחזקה ובחיילים שעדיין פועלים ברוח הערכים שהוא הנחיל.