מאת: ניסים קלו
תאריך עלייה לאתר: 06/01/2025
תאריך האירוע:
מספר צפיות: 190
זכרונות סא"ל ישראל גליקליך מתקופת שירותו ביחש"מ 652
שירתתי ביחש"מ 652 בשנים 1968-1980 בתפקידים הבאים:
- חשמלאי רכב בסדנת בילו 795- שנת 1968.
- ר' צוות אחזקת א"מ (אמצעים מיוחדים) בסדנת צריפין –791 שנים 1968-1976.
- סמ"פ סדנת צריפין, סמ"פ/מ"מ מפקד סדנת קסטיה 861, ע. קצין הפעלה במפקדת היחש"מ ומפקד סדנת בית ליד 798 שנים 1976-1980.
חשמלאי רכב בסדנת בילו 798-שנת 1968
התגייסתי לצה"ל ב 3.8.1965. הוצבתי אחרי הטירונות כחשמלאי רכב בבית ספר למכי"ם בשבטה. במלחמת ששת הימים השתתפתי עם ביסלמ"כ במלחמת ששת הימים כגדוד חי"ר באוגדה 38 של אריק שרון. האוגדה בקרב לילי מתוכנן פרצה את המערך המצרי המבוצר העיקרי בסיני מתחמי אום כתף -אבו עגילה, ששלט על הציר המרכזי בסיני. כיבוש המתחם נועד לכוחות צה"ל לפרוץ אל תוך סיני. עם סיום הקרב האום כתף הופנה גדוד ביסלמ"כ ללחימה באל עריש. בכל מהלך המלחמה הייתי חלק ממחלקת חימוש שנעה אחרי הכוחות, כשהכדורים עדיין שרקו, עסקנו בתיקונים ובאיסוף רכב שלל במיוחד משאיות שהיו חסרות לגדוד ביסלמ"כ. עם סיימי את שירות החובה בבית ספר למכי"ם בשבטה, הוצבתי בשנת 1968 ביחש"מ 652/ סדנת בילו 795 כחשמלאי רכב. הוצבתי בסדנא בחשמליה שנוהלה ע"י אדם יקר ע"צ משה הייתי חלק מצוות החשמליה שכלל חיילי חובה וקבע. יעוד הסדנא היה לספק שירותי דרג ב' לרכב של היחידות שהיו במרחב חלק מהרכב היה בסדיר וחלק בחירום. עבודת הסדנא כללה: ביקורות תקופתיות- ב.ת. ותיקוני "שבר" דרג ב'. שגרת הטיפולים שהוכתבה בהוראות קחש"ר חייבה ב.ת. אחת לחצי שנה לרכב סדיר ואחת לשנתיים לרכב חירום. (עם השנים רידד מקחש"ר את המיפרטים). מפרט הב.ת. בחשמליה כלל פירוק יזום של מיכללים ושיפוצם דוגמת: פירוק הדינמו הגדול בנ.כ. ושיפוצו כולל החלפה יזומה של פחמים ומיסבים. היינו מקבלים משימות מיוחדות עבור הצנחנים והיחידות המיוחדות כגון: שינויים במערכת חשמל בג'יפי סיור ויליס כדי שיוכלו לצלוח מעברי מים בעומק מסוים. השתתפתי בכתק"ל שנתן סיוע אחזקתי לכוחות במבצע כארמה שהיה ב 21/3/1968.. במבצע זה לא עברנו את הירדן,. התמקמנו לפני קו המוצבים ואחר עברנו לסדנת יריחו.
תפקיד שני ביחש"מ - ראש צוות אחזקת אמצעים מיוחדים בסדנת צריפין 791
שנים 1968-1976. עם סיום מלחמת ששת הימים ב 12.6.1967 החלה מלחמת התשה בחזית המזרחית עם ממלכת ירדן והמחבלים. מאוג' 1967 החל ארגון פת"ח להחדיר מחבלים ליהודה ולשומרון ולהקים קיני טרור בגדה. הזמן שלקח לצה"ל להתארגן לפעילות בט"ש לשמירת הגבול הארוך עם ירדן, אפשר לארגון פת"ח להחדיר ליהודה ולשומרון מאות מחבלים. נוסף לחדירת המחבלים, המחבלים היו יורים מידי פעם פגזי מרגמות וירי ישיר על כוחותינו. אליהם היה מצטרף צבא ירדן לעתים בירי ארטילרי על כוחותינו, דבר שחייב הקמת מוצבים ממוגנים לכוחותינו על הירדן על הירדן. ופעילות מגן של בט"ש שתעצור את חדירת החבלים מעבר לירדן. חדירת המחבלים, ופעילות הטרור שלהם נגד חיילי ואזרחי צה"ל חייבו את צה"לליצור מארבי הלילה רבים. המארבים הרבים שהושכבו מידי לילה לא הביאו לתוצאות משמעותיות, אבל התישו מאד את החייליםשחיו בתנאי בקעת הירדן הקשים. הצורך הדחוף למציאת פתרונותטכנולוגיים, הביאו את חיל החימוש (הטנ"א), הפיקודים ובסיוע התעשייהלמצואפתרונותטכנולוגיים שיסייעו לכוחות להילחם נגד חדירות המחבלים.
הקמת צות אחזקת א"מ (אמצעים מיוחדים) ביחש"מ 652/ס.ב. 791
הצטיידות הגדולה בצה"ל בצל"מ א"מ חייבה להקים בדחיפות מערך אחזקה בדרג א', ב' ו ג'. ואכן בסוף שנת 1968 הוקם צוות אחזקה בדרג ב' בפקמ"ז שהיה שייך ליחש"מ 652/ס.ב. 791 בפיקוד סא"ל ניצן רפאלי.מפקד הסדנא היה רס"ן יעקב גלס (גל) ז"ל הצוות המייסד כלל5 אנשי צוות הבאים:
- הנדסאי אלקטרוניקה/חשמלאי רכב- ר' הצוות סמ"ר ישראל גליקליך.
- סמל שטיינפלד.-מכשירן
- רב"ט אורי מונטג.- טכנאי צריח
- סמל שמואל הכט- נשק
- רב"ט אשר- נהג .
במהלך הזמן , החיילים שהיו בחובה השתחררו או עזבו (אורי מונטג הלך לקורס קצינים). החליפו אותם חיילים חובה במהלך השנים הזכורים לי:
- סמל חזי שטנג (שגב)- נשק.
- סמל פנחס פרלה- מכשירן.
- סמל יהונתן ג'רבי- מכשירן
- סמל בן יהודה מכשירן
- רב"ט קלמן- מכונאי
- רב"ט יוסי- נהג
בגלל הסיווג הביטחוני ה"סודי" של המערכות, קבלנו בסדנת צריפין מקום מבודד לעבודה, מקום שאנשים לא היו מסתובבים בקרבתו. רכב הניוד היה בתחילה נ"כ רגיל שדגמנו אותו בארגזים לחלפים וארגזי כלים. לאחר כשנתיים הוחלף הרכב בנ"כ אמבולנס סגור ומדוגם. עם התארגנות הצוות, עברנו השתלמות בבה"ד 20 על האמצעים המיוחדים (א"מ). האחראי על ההשתלמות היה סא"ל שן צור רע"ן א"מ ורס"ב מורד ממקחש"ר.
הצוות המייסד במשטרת יריחו- שנת 1968 (סמל שטייפלד הצלם)
מימין לשמאל: מפקד היחש"מ סא"ל יעקב אידן, רס"ל ישראל גליקליך, סמ"ר חזי שטנג (שגב), סמל יונתן ג'רבי וסרן אהרון שמידוב מסביר לאורחים על צוות וניידת אחזקת א"מ- שנת 1972.
1) חטמ"ר 417- חטיבת הבקעה שכללה את גד' סיירת "חרוב" במחנה "גדי", גד' תעסוקה מבצעית (תע"מ) במשטרת יריחו ומוצבי הבקעה לאורך הירדן. עם פירוק גד' . סיירת בשנת 1974 החליפו אותו בתע"מ בעיקר חיילי נח"ל מהאחזויות שקמו בבקעה שהפכו לאחר שנים ליישובי קבע.
- בה"ד 3- בי"ס למקצועות החי"ר שישב בחווארה ליד שכם- החל משנת 1970.
- חטמ"ר 612 עמק הירדן- החל משנת 1973-אחרי מלחמת יוה"כ עבר מפצ"ן לפקמ"ז.
- חטמ"ר 406-חט' הערבה. החל משנת 1973-אחרי מלחמת יוה"כ עבר מפד"מ לפקמ"ז.
- חטמ"ר 512- חט' אילת. החל משנת 1973-אחרי מלחמת יוה"כ עבר מפד"מ לפקמ"ז.
- רצועת עזה- החל משנת 1973- אחרי מלחמת יוה"כ עבר מפד"מ לפקמ"ז.
שיטת האחזקה
הצוות עבד לפי תוכניתעבודהשעקרונותיה נקבעו לפי הנחיות קצין אחזקה חימוש פקמ"ז רס"ן גרעין ז"ל, החליפו רס"ן הוכמן. עקרונות האחזקה בתחילה היו: הצוות יורד אחת לשבועיים לשבוע שלם לבקעה. מבצע ביקורת חימוש פיקודית לכל צל"מ וציוד א"מ שנמצא בגדוד סיירת חרוב שאחראי על הגזרה הצפונית , בגדוד תע"מ שאחראי על הגזרה הדרומית ומבצעתיקונים במכשירים אופטיים בכל מוצבי הבקעה במיוחד למשקפות 120*20 ששימשו לתצפיות ארוכות טווח. הצוות מתקן את תיקוני דרג ב' שהתגלו בכל צריחי ה"דגן" "מרבל",מתקן תיקוני דרג ב' קלים באמצעים לראיית לילה (אמר"ל) ב"משוררים" במכשירי א"א ואמצעים מיוחדים.. אחת לחצי שנה היה נ.כ. המרבל- דגן נכנס לסדנת צריפין על כל מערכותיו לבצע ביקורת תקופתית. בגלל המצאי הקטן של האמרלי"ם (בשנים 1968-1969), שלא אפשר רזרבה טכנית להחלפה. אמרלי"ם שלא יכולנו לתקנם ביחידה היו מועברים מהיחידה דרכינו ישירות למש"א 7100 /מח' אופטרוניקה לתקון בנוהל בהול בסבב קצר. ע"צ הוך היה מנהל המחלקה, ע"צ סול הטכנאי המומחה. בתחילת שנות 1970 שמלאי האמרלי"ם וצריחי ה"דגן" "מרבל" בצה"לגדל כולל מלאי החלפים, החלו לתקן אמרלי"ם במחלקת אופטרוניקה שב.ס. 791 צריפין. תיקוני דרג ג' הועברו למש"א בנוהל רגיל. ע"צ פנחס לנקרי היה מנהל מחלקת אופטרוניקה בצריפין. בתקופת מלחמת יום הכיפורים עבדנו באופן מוגבר בבקעה, גדוד סיירת חרוב שירד להילחם בסיני הוחלף ע"י אנשי מילואים וחיילים מאחזויות הבקעה. אחר מלחמת יום הכיפורים , כדי להקל על פיקוד צפון ופיקוד דרום שלחמו קשה במלחמה ונשארו אחריה עם גבולות מורכבים להגנה החליט המטכ"ל,הוחלט במטכ"ל שפקוד המרכז יקבל את האחריותעל כל הגבול עם ירדן מחמת גדר ועד אילת ואת רצועת עזה. בנוסף לחטמ"ר הבקעה 417 נוספו לאחזקת הצוות היחידות הבאות בשנת 1973: חטמ"ר עמק הירדן 612, חט' הערבה 406, חט' אילת 512 ורצועת עזה. שיטת האחזקה נשארה, אבל תדירות הביקורים היזומים השתנתה וגרמה לנו לעומס רב: בחודש עבודה היינו שבוע אחד בבקעה, שבוע אחד בערבהובאילת ועוד כ 3 ימים בחודש הקדשנו לרצועת עזה, בחט' העמקים ובבה"ד 3 בקרנו אחת לחודשיים (בערך).במידה והיו מצטברים בבקעה צריחי"דגן" "מרבל" לאכשירים שפגעו בפעילות המבצעית של היחידות, היינו יורדים לפי קריאה לבקעה ליום יומיים לתיקונים על חשבון עבודות בעדיפות נמוכה יותר.
סיירת חרוב-מארבי "דגן"- "מרבל"
סיירת חרוב הגיע להישגים במלחמה עם המחבלים, הידע והניסיון המקצועי והמבצעי שנרכש ע"י היחידה התבטאו גם במארבי ה"דגן" "מרבל". ההצלחה הגדולה ביותר של התקלות מארב "דגן" "מרבל" בכח מחבלים היה בליל 3-4.5.1970, מארב של סיירת חרוב נתקל ב 30 מחבלים באזור ואדי מליח בין מוצב ארז למוצב שקדיה. בהתקלות נהרגו 15 מחבלים, 3 מחבלים טבעו בנהר הירדן ו 8 נפלו בשבי. מג"ד חרוב סא"ל יוסף קולר ( לימים תא"ל) הביע את הערכתו המיוחדת לחיילי המארב שנתקלו במחבלים, לאנשי חימוש חרוב, ולנו אנשי צוות א"מ יחש"מ 652/ס.ב. 791.
נ.כ. עם צריח "דגן" "מרבל"
קליטת טילי נ"ט סאגר אחרי מלחמת יום הכיפורים
טיל הנ"ט (הנגד טנקים) מסוג סאגר דור א' המנווט בג'ויסטיק הנותן פקודות כוון לטיל בעזרת תיבת בקרה ותיילים המחוברים לטיל (בזמן מעופו למטרה). טילי הסאגר שימשו את כוחות החי"ר והקומנדו של צבאות מצרים וסוריה במלחמת יום הכיפורים והסבו אבדות כבדות לכוחות צה"ל בסיני וברמת הגולן.אחרי המלחמה נפלו בידי צה"ל כמויות גדולות של טילי סאגר והזיווד הנלווה להם כולל משגרי טילי סאגר שהיו מורכבים על שיריוניות B.R.D.M. רובם היה חדשים ובמצב טכני טוב. בתחילת 1974 קיבל הצוות אחריות על קליטת מערכות טילי נ.ט. "סאגר" שנפלו שלל במלחמת יום הכיפורים.. הגיע לסדנת צריפין, צוות מילואים של כ 10 מהנדסי אלקטרוניקה, בקרה ומכונות, בראש הצוות היה רס"ן פנחס מענף טילים במקחש"ר. המהנדסים נתחו במשך כ 4 חודשים את מערכות הסאגר האישי, ומשגר הסאגר ה 6 קני שיגור המורכב על שריונית ה B.R.D.M, והוציאו הוראות טיפול ואחזקה תוך שימוש בצב"ד יעודי למערכות השונות. למערכות הסאגר. למערכת הסאגר היה סימולטור מיוחד לאימון נווטי הטיל..למטרה. סמל בן יהודה ורב"ט קלמן מצוות א"מ עבדו בשוטף עם צוות המהנדסים ודאגו להם לכל צרכיהם המנהלתיים והטכניים. בסיום הכנת החומר הטכני ביצע צוות א"מ בדיקות תקינות וטיפול מונע ותיקונים למערכות הסאגר, עם סיום העבודות והבדיקות הועבר מערך הסאגר לפלוגת הנ"ט של מקצח"ר. עם הספקת הרכש מארה"ב לצה"ל של טילי הטאו/העורב המתקדמים מדור ב', פורקה יחידת הסאגר של מקצח"ר בשנת 1978.
סמל בן יהודה, רס"ר ישראל גליקליך ורב"ט קלמן על רקע שריוניות B.R.D.M
חיילי חי"ר וקומנדו עם ערכות הסאגר האישיות
סכום תפקיד ר' צוות אחזקת א"מ
שירתי בתפקיד ר' צוות אחזקת ציוד א"מ ובט"ש בשנים 1968-1976. התחלתי בתפקיד כאיש קבע צעיר (סמ"ר) בן 21 בתחילת דרכו, וסיימתי אחרי 8 שנים נשוי ואבא ל 2 ילדים. מארבי צריח ה"דגן" "מרבל" היו בתקופת שירותי בתפקיד אחד המשימות מבצעיות החשובות בפיקוד המרכז. עבדנו וחיינו בתנאים קשים בחום הקיץ בבקעה ובערבה, אבל כולנו הרגשנו שאנו עושים משהו חשוב בצה"ל ולביטחון המדינה, הרגשנו את הרוח, ושעל כתפינו מונח משא חשוב מאד. משק צריחי ה"דגן" "מרבל" המשיך להתקיים בפקוד מרכז עד שנות ה 80. התפקיד של ר' צוות א"מ היה עבורי, אחד התפקידים היפים, המאתגרים והקשים שעשיתי במסגרת שירותי רב השנים בחיל החימוש (הטנ"א). תודה לכל אלה שסייעו לי בתפקיד, מפקדי התומכים, מנהלי עבודה בסדנאות,וחברי לצוות חיילי החימוש (טנ"א) שעבדו איתי לאורך השנים.
תפקיד שלישי ביחש"מ - שירות כקצין ביחש"מ 652- שנים 1980-1976
בתחילת שנת 1976 יצאתי לקורס קצינים, עם סיום הקורס הוצבתי כסמ"פ בסדנת צריפןין 791. את ההשלמה החיילית לקציני חימוש בבה"ד 20 עשיתי כשנה לאחר מכן בשנת 1977. הערכה והוקרה מיוחדת לסא"ל דוד שילה מפקד יחש"מ 652 ורס"ן פסח מורנו מפקד סדנת צריפין, שהמליצו עלי והוציאו אותי לקורס קצינים.
בשנים 1976-1980 שירתי כקצין ביחש"מ 652 בתפקידים הבאים:
- סמ"פ בסדנת צריפין 791, מ"פ היה פסח מורנו., סמ"פ שמעוני.
- סמ"פ ומ"מ מפקד בסדנת קסטיה 861, שם המ"פ לא זכור לי.
- ע. קצין הפעלה במפקדת יחש"מ 652, קצין הפעלה היה רס"ן אבי מלמד.
- מ"פ סדנת בית ליד.
התפקידים היו מעניינים ומאתגרים וכללו:
- סמ"פ בסדנת צריפין 791-תפקידי היו: ממונה ומסייע למחלקת מכשירים מדויקים וצוות אמצעים מיוחדים (א"מ), עדכון פק"לים והוראות קבע, מעורב במשימות ות"ע של כלל הסדנא, מטפל במטלות שונות שהמ"פ רס"ן פסח מורנו מנחה, מטפל במטלות שונות שהיו מגיעות ישירות ממפקדת היחש"מ, משתתף באירועים מיוחדים דוגמת :מפקד הנופש (בחלקו) שהיחש"מ אירגן בקיץ 1976 באזור חוף מכמורת. במקום אורגנו אוהלים ללינת החיילים ואוהל גדול ששימש כחדר אוכל ומקום אירועים, החיילים נהנו מהנופש.
צוות משרד מפקד ס.ב. 791 -משמאל לימין שלישי רס"ן פסח מורנו,רס"ר נוגה פק"רית, סמ"פ סגן ישראל גליקליך (השמות של 2 הפקידות והפקיד לא זכורים לי).
- סמ"פ ומ"מ בסדנת קסטינה 861-תפקידי היו: לוודא ולפקח שהסדנא מתנהלת בהתאם לנוהלי הצבא ותוכנית העבודה של היחש"מ מבוצעת בהתאם לתוכנית חודשית ושנתית, טיפול בכ"א כולל ביקורי בית של חיילים חולים וחיילים עם בעיות ת"ש, קליטה של חיילים חדשים ואנשי מילואים וקשרי עבודה שוטפים עם היחידות שאנו נותנים להם את האחזקה בדרג ב' לרכבים שלהם. וכל זה תוך שמירה קפדנית על כללי הבטיחות. בסדנא היה צוות מעולה ודומיננטי בראשות רס"ר גרא מנהל עבודה כללי ורס"ר דובלה אחראי בוחנים, שסייעו לי רבות בשירותי בסדנא. עם סגירת סדנת קסטינה רס"ר גרא קיבל תפקיד של מדריך בבית ספר בסדנת צריפין.
- ע. קצין הפעלה- תפקידי היו: תכנון תוכניות עבודה שנתיות לסדנאות היחש"מ, התוכנית כלל טיפולים יזומים לכל סוגי הצל"מ (ציוד לחימה מבוקר) שכולל טנקים, תומתי"ם, נגמשי"ם, זחלמי"ם, זחלדי"ם, משאיות, נ.כ., גיפים לסוגיהם, נשק קל וכבד, גנרטורים ועוד. מעקב ביצוע של התוכנית ברמה חודשית ושנתית. מעקב אחר ביצוע של משימות מיוחדות שניתנו לסדנאות. מטפל בהנחיות מיוחדות של קצין הפעלה סרן אבי מלמד.
- מ"פ סדנת בית ליד- תפקידי היו: תפקידי היו: לוודא ולפקח שהסדנא מתנהלת בהתאם לנוהלי הצבא ותוכנית העבודה של היחש"מ מבוצעת בהתאם לתוכנית חודשית ושנתית, טיפול בכ"א כולל ביקורי בית של חיילים חולים וחיילים עם בעיות ת"ש, קליטה של חיילים חדשים ואנשי מילואים וקישרי עבודה שוטפים עם היחידות שאנו נותנים להם את האחזקה בדרג ב' לרכבים שלהם. וכל זה תוך שמירה קפדנית על כללי הבטיחות.סייעו לי במיוחד בתפקידי: רס"ר פרס-מנהל עבודה כללי ורס"ר גמליאל-רס"ר המשמעת.
מפקדים, אנשי קבע, עובדי צה"ל (ע"צ) וחיילים שהייתי איתם בקשרי עבודה בשרותי ביחש"מ 652
קטגוריה |
שם |
מפקד/ס.מפקד יחש"מ |
סא"ל דוד שילה, סא"ל אהרון שטיינמיץ , רס"ן ישראל קרן |
מפקדי ס.ב. 791 צריפין |
רס"ן יעקב גל (גלס),סרן אהרון שמידוב, רס"ן ברוך צוקרמן, רס"ן פסח מורנו. |
ס. מפקד 791 צריפין |
סגן שוקי שדה, סגן זאב ליבנת,סגן מנחם וייס, סגן שמעוני, סגן שמואל פרייברג. |
נגדים, ועובדי צה"ל (ע.צ.) ס.ב. 791 |
רנ"ג ראול סוחר ז"ל,רס"ר שמעון זריהן ז"ל, רס"ב איזו פרוים,רנ"ג שלום משאש ז"ל,,רס"ב משה גטניו,רס"ר נוגה,רס"ר גבי אשכנזי, רס"ר יעקב סגל,רס"ב אברהם ניב ז"ל, רס"ב אשכני- יצור, רס"ב מנשה כהן, .ע.צ. מנחם טרגן ז"ל, ע"צ יוחנן מלר ז"ל, ע.צ. פנחס לנקרי, ע.צ. סויכר ז"ל, ע.צ. שמש ז"ל. |
נגדים, ועובדי צה"ל (ע.צ.) מסדנאות אחרות |
ע.צ. משה ז"ל סדנת בילו, רנ"ג כץ סדנת אזור, רנ"ג גרא סדנת קסטינה, רס"ב דב סדנת קסטינה, רס"ב פרס סדנת בית ליד, רס"ב גמליאל סדנת בית ליד. |
חיילי צוות אחזקת אמצעים מיוחדים (א"מ) |
סמל שטיינפלד, רב"ט אורי מונטג, סמל שמואל הכט, רס"ל חזי שגב (שטנג) ז"ל, סמל פנחס פרלה, סמל יהונתן ג'רבי, סמל בן יהודה, רב"ט קלמן, רב"ט יוסי- נהג. |