דילוג לתוכן המרכזי בעמוד
לוגו חיל הטכנולוגיה והאחזקה לוגו עמותת חיל הטכנולוגיה והאחזקה
[temp]
ינואר
פבר.
מרץ
אפר.
מאי
יוני
יולי
אוג.
ספט.
אוקבר
נוב.
דצמ.
הזנת אירוע חדש חיפוש בטיימליין התאריכים המסומנים בכתום כוללים אירועים

סיפורה של סדנת נפח בשנים 1975 - 1976 מפי מפקד הסדנא רס"ן זאב אנוליק (אלון)

קישור לאלבום התמונות האישי

מאת:

תאריך עלייה לאתר: 05/10/2020

תאריך האירוע:

מספר צפיות: 1274


סיפורה של סדנת נפח מאת רס"ן זאב (אנוליק) אלון  

יעוד הסדנא :

  • מתן אחזקת רק"ם בדרג ב' ליחידות במרחב רמה"ג. (אוגדה 36).
  • ביצוע טיפולי ב' בסדנא לטנקים של חטיבות 7 + 188 בשיתוף אנשי הצוות והמפקדים.
  • הפעלת מנועייה לצורכי הסדנא ויחידות במרחב.
  • ביצוע טיפולי ג' לתומ"ת מסוג רוכב.
  • הספקת חלפים לכלל היחידות במרחב.
  • שרותי חילוץ (ע"י טנק חילוץ)

משימה גדולה נוספת שהוטלה על הסדנא הייתה ביצוע הכנה (ריתוך תושבות / בוקסות עפ"י שבלונות) לבלטן בקצב של כ – 12 טנקים בשבוע.לצורך כך קיבלנו סככה בגדוד 77 הסמוך לסדנא וכ – 40 רתכים במילואים.

בחרום - יעוד הסדנא היה להיות פלוגה א' בגש"ח 702 של אוג' 36 .

כוח אדם :

הסדנא מנתה כ – 150 חיילים וחיילות 17 נגדים ועוד 3 אזרחים עובדי צבא. יחידה סגורה שהיציאות  באוטובוס בימי שישי לקראת הצהרים.ההרכב האנושי כלל חיילים מכל הארץ, בוגרי בתי ספר מקצועיים בתחומם, חיילים בעלי מוטיבציה, רצון, ומשמעת עצמית.מפקדת היחש"ם ישבה בצנובר, לא תמיד עזרה אבל הקפידה לא להפריע.הקשר לחימוש האוגדה ולחטיבות היה יומיומי , רציף ולא פורמלי.

פעילות היחידה:

בשנים המדוברות גדודי השריון והארטילריה התאמנו ללא הפסקה יומם ולילה ללא מגבלת שעות מנוע או תחמושת.מיידי יום ראשון בבוקר הייתה מגיעה פלוגת שריון עם מפקדיה, אנשי הצוות והחוליה הטכנית.הטנקים היו נבחנים ומוכנסים מיד לעבודה כאשר על כל טנק עבדו במקביל מכונאים, מסגרים, חשמלאים וחמשי צריח.אנשי הצוות ביצעו בטנקים פעולות בדרג צוות תחת הכוונה של אנשי החימוש.כל צרכי המנהלה של פלוגת הטנקים סופקו ע"י הסדנא : כלכלה, שרותי אפסנאות, כלי עבודה וכו'.לוחות הזמנים חייבו לפחות פעמיים בשבוע עבודת לילה של חיילי הסדנא עד חצות.המנועייה הייתה עובדת כמעט 24/7 גם עבור צרכי הסדנא וגם עבור היחידות השונות מאחר וכל תקלה בחט"כ אשר היה בה חשש להשבתת הטנק חייבה מיד החלפת החט"כ.מיידי יום היו יוצאות   5 – 3 חוליות דרג ב' לגדודים לביצוע תיקונים.

מחלקת הרוכב הייתה בסככה העליונה בסדנא, כאשר במקביל היתה מבצעת טיפולי ג' וגם נותנת אחזקה בדרג ב' באמצעות חולייה לגדודי הארטילריה.

לעיתים, לרוב בלילה ולקראת סוף השבוע הוזעקנו לחילוץ טנק שהתהפך או שקע בבוץ הכבד. פעולות חילוץ אלו היו מורכבות ולרוב נדקקנו לסיוע של טרקטור  9D מגדוד ההנדסה.ליווינו כל תרגיל מרמת פלוגה ומעלה ע"י הוצאת חוליות שדימו את הפלק"ד בתרגיל.

מאחר והחיילים נדרשו למאמץ פיזי ומורלי דאגתי לרווחתם, 4 ארוחות משופרות ביום (בפרט ארוחת לילה לחיילים העובדים.אחראי המטבח אע"צ ביטון (מלאך משמים) היה מידיי יום מתקשר ממשרדי לאמא שלו ומתייעץ על התפריט היומי, מה כדי לבשל. לא אחת זומנתי לברורים על חריגה בכמות המנות המוזמנות.

שרותי אפסנאות (החלפת מדים) על פי שעות הפעילות של החיילים. הסדנא שמרה על רמה גבוהה של סדר ניקיון משמעת ובטיחות. מבקרים רבים היו מגיעים לסדנא הן לנושא האחזקתי והן להתרשם ממבצע הכנת הבלטנים.עודדתי חיילים להתקדם בשלבים המקצועיים ודחפתי את המתאימים לצאת לקצונה.

הווי ואופי הסדנא

הסדנא נתנה מענה אחזקתי ליחידות האוגדה  24/7 , כך שגם בלילות יצאו חוליות לסיוע בגדודים.היחידה בעלת אופי של יחידה סגורה כאשר היציאות היו בסופי שבוע בימי שישי ובשבת נשארו כ % 50 מהסד"כ . כל יום חמישי בערב היה ערב יחידה, ובשישי בוקר מסדר מפקד בחדרים.הצבא צועד על קיבתו ולכן בניצוח ביטון הטבח (א.ע.צ.)  האוכל בסדנא היה טעים מאוד ומגוון, מה שמשך בצהרים הרבה אורחים לסדנא.החיילים היו מגובשים מאוד ומלוכדים. בערב ליל הסדר היינו עורכים סדר פסח כאשר אנשי הקבע ומשפחותיהם היו מוזמנים להצטרף.על מנת להקל על הלחצים של החיילים אישרתי לכל חייל חופשה אחת לחצי שנה של שלושה ימים ללא צורך בהוכחות.בסדנא הייתה כבאית שהחיילים "ניצלו" אותה לרדת לכנרת.

עם תחילת בניית העיר קצרין נכנסנו גם אנחנו לתנופת בינוי בסדנא שכללה : שידרוג המנועייה , סככה לזחל"מי הצמ"ש בחרום , רמפה לפריקה והעמסה למחסן חלפים,  עיצבנו וייצרנו בכניסה למשרדים, במדשאה פסל מתכת של נשר מקנה טנק שהתפוצץ וריתכו לו כנפיים מפלטות בזוקה.לסדנא היה גיבוי וסיוע מלא מהמג"ד יהודה יזרעאלי כך שמטה היחש"ם נימנע מלהציק לנו.

לילות וימים רבים של חילוץ טנקים מהבוץ או טנקים הפוכים , השתתפות בתרגילים וסיוע ליחידות בהכנות לביקורות מקחש"ר.תפקיד זה של מפקד הסדנא עיצב אותי כמפקד של חיילים ומנהל ארגון ולא רק כקצין מטה מקצועי.

זאב היה מ"פ נפח והסמ"פ שלו היה אמיר שנהרג מירי מהבופור. כשזאב הגיע להיות מ"פ נפח המג"ד היה שמעון כהן, הייתה תקופה מטורפת כי כל הטנקים והתומ"תים התאמנו כל יום וכל לילה, כלומר הייתה שחיקה אדירה של כלים הטנקים הזמנו היו שוט קל דיזל עם בקרה חשמלית, הם עבדו 24/7 ובמיוחד המנועיה שלא הפסיקה לעבוד לדקה כי באותה תקופה מנוע שלא תקין ולא משנה מה התקלה, ריאו חץ בא שם לו מנוע אחר ולוקח את המנוע שלו לסדנה, לא תיקנו מנועים בשטח. דרגתו של זאב הייתה רס"ן. זאב שירת כמ"פ סדנת נפח משנת 1975 עד 1976. מנהל העבודה אצלו היה אבי אופיר. הפעילות העיקרית שבוצעה בסדנה הייתה טיפולי ב', בכל שבוע הייתה נכנסת פלוגה לביצוע טיפול ב' עם אנשי הצוות, אז היה מקובל שטיפול ב' עושים בסדנא לא ביחידה. תיקוני דרג ב' ואספקת חלפים ליחידות. אחרי זה היה להם פרויקט צדדי שנמשך כמעט שנה, בתקופה הראשונה היו מרתחים את הבוקסות של הבלתן על הטנק, בסדנת נפח הם היו עושים את זה לכל הטנקים של פיקוד צפון, באו עשרות רתחים ואנשי מילואים והם היו עובדים שם ממש כמו בפס ייצור. בנוסף בסדנה היו מבצעים חילוצים וברוב החילוצים הם היו נעזרים גם טחל"צ וגם בd9. בסדנה היה להם תומ"תים רוכב ובטנק שוט לאט לאט התחילו להחליף את הבקרת צריח להידראולי.

מבנה ארגוני

חיפוש מידע

כניסת חברים