מאת:
תאריך עלייה לאתר: 19/08/2020
תאריך האירוע:
מספר צפיות: 1520
סיפורה של קהילה
מאורעות מרכזיים: מלחמת שלום הגליל.
אוחיון יוסף הגיע ליחש"ם בשנת 1979 וכיהן כמפקד היחש"ם כ- 3 שנים, במהלך שירותו ביחש"ם דרום פרצה מלחמת שלום הגליל.
מבצע שלום הגליל , או מלחמת לבנון הראשונה החלה ב-6 ביוני 1982 והסתיימה ביוני 1985, עם נסיגת כוחות צה"ל משטחה של לבנון, למעט מאזור רצועת הביטחון בדרום לבנון. תקופה ארוכה מאוד חיו תושבי הגליל תחת צילם הכבד של מטחי "קטיושות", מצב בלתי נסבל זה הביא את שלטונות המדינה לקבלת הכרעה-מלחמה בארגוני הטרור בלבנון, ניסיון ההתנקשות בשגריר ישראל בלונדון באותה תקופה מר שלמה ארגוב, היה האות לתחילת הפעולה. מטרת הפלישה ללבנון הייתה פגיעה בבסיסי הארגון לשחרור פלסטין (אש"ף) בדרום לבנון, מבסיסים אלו שוגרו טילי קטיושה לעברי יישובי הצפון של ישראל וכן ייצאו מהם מחבלים שחדרו לשטחי ישראל וביצעו פעולות טרור.
שר הביטחון דיאז אריאל שרון האמין שמבצע מהיר יוכל לסלק את אש"ף מדרום לבנון ולחסל את יכולתו המבצעית של הארגון. בהמשך השתנתה מטרת המלחמה וצה"ל לא עצר את כוחותיו במרחק של 40 ק"מ מהגבול כפי שנקבע בתחילה אלא התקדם עוד כדי לגרש את כוחות אש"ף מכל לבנון.במלחמה זו השתמש צה"ל לראשונה בטנק המרכבה סימן 1 ובעקבות לקחי המלחמה פותח המרכבה סימן 2, וכן שודרגו טנקי המרכבה סימן 1.במלחמה זו נהרגו 670 חיילי צה"ל וכ- 18,000 איש ביניהם 10,000 חיילים סורים וחמושים פלסטינים.על כוחות צה"ל שהשתתפו במלחמה נמנה כוח חיל החימוש, והוא שנע בעקבות הלוחמים, כאשר התברר שצה"ל עתיד לשהות בלבנון תקופה ממושכת הוחלט להקים יחידות חימוש מרחביות בשטח לבנון. נוכח היקף הכוחות ומגוון הכלים שנמצאו בגזרות השונות, נדרשו כוח אדם ואמצעים טכניים ברמה גבוהה.בגזרה המערבית הוקם יחש"ם אשר אוכלס באנשי פיקוד הצפון ובאנשי פיקוד המרכז, ואילו היחש"ם שהוקם בגזרה המזרחית אוכלס באנשים מפיקוד הדרום.לכל פעילות שהתבצעה בשטח לבנון נדרשו מלבד אנשי המקצוע , אנשים נוספים לצורך ליווי ואבטחה. מגוון העבודות, כמות היחידות להן ניתן השירות ודחיפות הביצוע, יצרו מצב מתמיד של מחסור בכוח אדם.
בתחילת המלחמה סדנת צאלים העלתה פלגה לסדנת בית הילל ליד קריית שמונה ומאותו הרגע כל האחריות עברה לפלוגת הרכב, היחש"ם נתן מענה אחזקתי לכל מי שנלחם בגזרה הצפונית .
במלחמה זו פעלו סדנאות יחש"ם דרום ללא הפוגה, ובשלב הבלימה הוטל על חוליות יחש"ם דרום להחזיר את הכלים במהירות המרבית לכשירות מבצעית. בשלב המתקפה סייעו החוליות בבניית הכוח שהכריע את הקרב והעתיק את המלחמה לאדמת האויב, כלי הרכב עברו מרחקים עצומים ממחסני החירום לשדה הקרב ואנשי יחש"ם דרום גילו יכולת מקצועית מעולה וכושר אלתור בתיקון הכלים.כתוצאה מכך זכו הכלים "באורך נשימה" שחיזק את כוחות הלוחמים.
"אוחיון היה מפקד הכוח שתחזק את כל ציוד הצליחה, בתפקיד זה הוא היה חייב להיות מאוד יצירתי ולהביא ציוד מאוד יקר של חלקי חילוף וכך עשה, יוסף תחזק את כל הציוד במהלך המלחמה ולאחריה, יוסף תיפקד גם כקצין החימוש ונתן שירותי אחזקה בדרג ב' וגם נתן מענה ליחידות בדרג א' לציוד מורכב וייעודי. במלחמת שלום הגליל סדנת צאלים העלתה פלגה לסדנת בית הילל ליד קריית שמונה ומאותו הרגע האחריות עברה לפלוגת הרכב, היחש"ם נתן אחזקה לכל מי שנלחם בגזרה הצפונית." מתוך דבריו של א.ע.צ שלמה חן.
בשגרה היה תפקיד היחש"ם לתת אחזקה צמודה בדרג ב' לכוחות במרחב לבנון וסיוע לדרג א'. עיקר פעילות היחש"ם במהלך הלחימה התמקד בדרג ב' לרכב, טיפולי ב' לרכב ונגמ"ש, דרגי ב' לטנקים, החלפת חטיבות כוח לנגמש"ים, ולטנקים, תיקונים וטיפול בגנראטורים וסיוע שוטף ליחידות. כן נועדו לבצע פעולות חילוץ ולספק חלקי חילוף. בחירום, נועדו לתת אחזקה מרכבית לכוחות המרחב, כולל כוחות תגבור, עד לגיוס מערך המילואים.
המסוק
מלבד הטיפולים השוטפים, עליהם אמונים אנשי היחש"ם הם עסקו גם בטיפולים יוצאי דופן, בכלים שלא היו מוכרים להם, כמו מסוק של חיל האוויר וספינת דבור של חיל הים.
אחד ממסוקי חיל האוויר, שנהג להביא לסדנאות אספקת חלקי חילוף בהיטס, לא הצליח להמריא לאחר שפרק את מרכולתו. אנשי היחש"ם הציעו את עזרתם בהנעתו, אך הטייסים חששו. רק לאחר קבלת אישור ממפקדת טייסת המסוקים, החלו אנשי היחש"ם לטפל במסוק המושבת. תוך זמן לא רב הצליחו אנשי יחש"ם דרום להניע את המסוק ועל כך זכה לשבחים ולתודות.
מקורות חלקי החילוף ליחש"ם לבנון היו היחש"מים הסדירים בפיקודים והשלמות החלפים התקבלו מתוך הגש"חים של האוגדות הסדירות, הספקת החלפים התבצעה משלוחות מצל"ח שנפרסו במרג' עיון.
עבודה קשה ואמיצה של אנשי היחש"ם הביאה לאי פגיעה ברצף הלחימה בכל ימי הקרבות. בסיום המלחמה פעלו חוליות יחש"ם דרום לשיקום הרכב והשריון הפגועים והייתה להם עבודה עצומה, ומאז הסדנאות הרחיבו את מסגרותיהן וקלטו חיילים סדירים, קבע ומילואים.אוחיון יוסף תחזק את כל הציוד במהלך המלחמה ולאחריה.
חיילי ומפקדי היחש"ם גילו מקצועיות יוצאת דופן במספר רב של תחומים רק"ם אופטיקה נשק רכב גנרטורים ושרותי חילוץ.
העבודה האמיתית ציפתה לחיילי היחש"ם דווקא עם סיום הלחימה. החיילים נאלצו להשקיע זמן רב ועבודה מרובה כדי להשיב את הכלים לרמת כשירות תקינה.
" בתקופת יוסף אוחיון הפלוגה שלנו הייתה שותפה מלאה למלחמת שלום הגליל והיינו עובדים כל יום עד השעות הקטנות אפילו ללא תשלום תרמנו מעצמנו למערכת ללא קבלת תשלום". מתוך דברי א.ע.צ גלינה רייגורודצקי.
אות מערכת שלום הגליל שהוענק לחיילי צה"ל ששירתו בחודשים הראשונים של מלחמה.
על אנשי היחש"ם/חיל החימוש כתב המשורר:
דמויות של יום חול
לראשם לא קשרו עטרת, הם נטולי זוהר והילה
לא כתבו עליהם כותרת, ובניצחון- להם לא חלקו תהילה.
בלהט האש ובשאון הקרב, ידם המיומנת ידעה נשק לתקן
ולפשפש בטנק, בתוך קרביו, ואת התותח הפגוע לאכן.
מכוסים פיח בעובי זרת, והאוזן בגריז סתומה
דמעות בנזין מעינם נוטפת, וכל גופם בצבע אדמה.
אז תנו גם להם כבוד, והשאירו בסיפור עבורם פינה חמה
כי הדבר ידוע ואינו סוד, הם לחמו בכלים שניצחו במלחמה.
חייליו של יוסף אהבו אותו מאוד וכינו אותו "אישיות מיוחדת במינה", הוא אהב לעזור בתחומי הת"ש והפרט והחיילים אהבו אותו מאוד הוא דאג להם בצורה מלאה.בנוסף על כך דאג יוסף לאנשי הקבע ביחש"ם ואף ערך חתונה לנגדת בשם יהודית אלקיים.
החתונה
יהודית אלקיים הייתה אשת קבע בין השנים 1978-2004 בתחילת שירותה הייתה ביחש"ם הערבה בסיני כפקידת לשכה, את שירות הקבע שלה החלה יהודית כמפעילת מחשב בפלוגת המפקדה, ועם הזמן התקדמה להיות מנהלת מחסן בסדנה הרק"ם.
יהודית הכירה את בעלה אבי מגיל 13 בתנועת הנוער, ליהודית כיום שלושה ילדים קובי, שיר ואור ושני נכדים רוני ואריאל.
בעת ביקור החלפת מפקדי יחש"ם נוצרה שיחה בין יהודית ליוסף אוחיון בחדר מחשב בו עבדה והוא אמר לה שהוא זוכר אותה ששירתה בסיני.
יהודית סיפרה ליוסף כי היא צריכה להתחתן והמצב הכלכלי לא מאפשר לה לערוך חתונה.
אוחיון יוסף העלה את ההצעה לערוך את החתונה ביחש"ם במסגרת ערב גיבוש לאנשי קבע ובנות זוגן.לאחר שיהודית שכנעה את בעלה לערוך את החתונה ביחש"ם אישרה יהודית ליוסף אוחיון לערוך את החתונה.
ארגון החתונה יצא לדרך וכל היחש"ם נרתם לעזרה.
לחתונה נערכו כמו במבצע צבאי, היחש"ם היה מקושט בדגלים, היו טנקים עם קנים מוצלבים ויהודית ואבי בעלה נכנסו בג'יפ פתוח והייתה התרגשות ושמחה גדולה.
החופה נערכה בחדר האוכל של פלוגת המפקדה ע"י הרב הפיקודי ורב היחש"ם.
לחתונה הגיעו כל אנשי הקבע של היחש"ם ובנות זוגם וכמובן בני המשפחה של יהודית ואבי.
לאחר החופה נערכה מסיבת החתונה בחדר האוכל של פלוגת הרק"ם שכללה להקה, מוסיקה, ריקודים וכמובן אוכל משובח מצוות מטבח היחש"ם.
במהלך כהונתו של יוסף אוחיון כמפקד היחש"ם בשנת 1982 החל מעבר יחש"ם הערבה לאיחוד עם יחש"ם דרום אך נקטע עם פרוץ מלחמת שלום הגליל וקיבל תנופה מחודשת לאחר פינוי הכוחות מלבנון בשנת 1984.
חייליו של יוסף מספרים שהיה אדם משכמו ומעלה, אבא למופת וכל נגד היה רוצה להתברך ולשרת תחת פיקודו. בסיום תפקידו ביחש"ם דרום עבר יוסף אוחיון לכהן כמחש"פ דרום.
"שהיה מפקד היחש"ם אני הייתי בפיקוד הדרום בתור ק. הנדסת הייצור ועבדתי איתו באופן ישיר. יוסף היה אישיות מיוחדת במינה, אהב לעזור בתחומי הת"ש (הפרט) ואף קיים חתונה לנגדת מהיחש"ם. חיילים אהבו אותו מאוד הוא דאג להם בצורה מושלמת, הוא דגל באמרה שמפקדים חייבים לשמש דוגמא מבחינת משמעת, ביצוע משימות
ופקודות, הוא דאג לפרטי פרטים ואפילו דאג לאזרחים להסעה שבאותה התקופה היה קשה להשגה." מתוך דבריו של א.ע.צ משה בן שטרית.
" אוחיון יוסף היה המגד שלי שהייתי חייל בשנת 1975 היה מאוד חשוב לו שהחייל ירגיש טוב באשר הוא חייל , נושא הפרט היה בראש מעייניו הוא היה דוחה הכל למען הפרט ודאג לטפל בכל בקשה שלנו כחיילים וכמפקדים על מנת לדאוג ראשית כל לפרט. הוא דאג על אסטטיקה סביבתית ותמיד רצה שהכל יהי ה נקי. היה מאוד קשוב לצורכי החיילים ודאג שאף חייל לא ייפגע. תמיד דאג לקדם כל תהליך ומהלך והיה מפקד למופת". מתוך דבריו של רנ"ג (במיל') דרעי יעקב.
בין השנים בהם כיהן אוחיון יוסף שכל היחש"ם את טובי בניו ביניהם:
רב"ט קראדי אוחנה גבריאל ז"ל בן מזל ומרדכי נולד במרוקו כ' באדר תשי"ט 28/02/1959 התגייס לצה"ל בדצמבר 1977 ונפל בל' בניסן תש"מ 15/04/1980 בעת מילוי תפקידו.
סמל יונה מנשה ז"ל בן לטיפה וזכאי נולד בטבריה א' בחשון תשכ"ב 11/10/1961 התגייס לצה"ל בפברואר 1980 ונפל בי"ג באייר תשמ"א 17/05/1981 בעת מילוי תפקידו.
טור אבידני עמוס ז"ל בן שולמית ודניאל נולד בירושלים ח' בתשרי תשי"ט 22/09/1958 ונפל בז' בניסן תשמ"א 11/04/1981 בעת שירותו הצבאי.
רב"ט ראובן אורי ז"ל בן מזל ועזרא נולד בפתח תקווה ד' בשבט תשכ"א 21/01/1961 התגייס לצה"ל במרץ 1978 ונפל בג' באב תשמ"א 04/08/1981 בעת שירותו הצבאי.