דילוג לתוכן המרכזי בעמוד
לוגו חיל הטכנולוגיה והאחזקה לוגו עמותת חיל הטכנולוגיה והאחזקה
[temp]
ינואר
פבר.
מרץ
אפר.
מאי
יוני
יולי
אוג.
ספט.
אוקבר
נוב.
דצמ.
הזנת אירוע חדש חיפוש בטיימליין התאריכים המסומנים בכתום כוללים אירועים

סיפור שירותו של רנ"ג בדימוס עמוס כהן בגדוד הנדסה 603 עד שנת 2013

עמוס היה שותף להקמת הגדוד וחניכת כלל בעלי המקצוע החימושיים מהקמתו, קליטת הפומות והקמת מרכז הטיפולים. עמוס שחקן נשמה מסור ששירת 28 שנים ביחידות שדה בתנאים קשים ובהצלחה רבה מאוד!! גאה לפרסם את סיפורך המרתק

מאת: ניסים קלו

תאריך עלייה לאתר: 31/08/2023

תאריך האירוע: 2013-12-01

מספר צפיות: 1387


מספר טלפון נייד - 0585102812 | כתובת תיבת דואר אלקטרוני שלי - Amos3dfx@gmail.com

שנת גיוס לצה"ל - 1985 | תאריך השחרור - 2013

דרגת שחרור מצה"ל- רנ"ג

מצב משפחתי ומספר ילדים -נשוי +3 | עיר מגורים- באר שבע

 היחידה האחרונה בה שירתתי - פיקוד צפון חטיבה שבע גדוד הנדסה 603

 שם הקורס אותו ביצעת  בבה"ד 20

  • מכונאי טנקים מגח 
  • השנה בה ביצעתי את הקורס - 1985
  • חברים מהקורס - יגאל בנקין, זנגי

התפקיד הראשון שביצעתי בצה"ל

  • מכונאי טנקים מגח באוגדה 560 שדה תימן
  • שירתתי משנת 1985 עד שנת 1994
  • התחלתי כמכונאי טנקים באוגדה ולאחר בוחן טנקים 
  • עבדתי כמכונאי טנקים באוגדה. בימ"ח.תיקנתי טנקים אשר נכנסים לאחסנה יבשה, ומידי פעם נשלחתי לתרגילי אוגדה לתת מענה אחזקתי בשטח.ולאחר מספר שנים הפכתי לבוחן טנקים אוגדתי.
  • כבוחן - המכונאים ביחידה היו מתקנים ומבצעים טיפולים לטנקים, ולאחר מכן הייתי מבצע בחינה לכלי הכולל נסיעת מבחן.אוגדה 560 היתה אוגדה מטכ"לית לרכן רצף הביקורות היה רב

 התפקיד השני שביצעתי בצה"ל

  • מחט"פ בגדוד 603
  • הגעתי לגדוד בשנת 1994 כשהקימו את הגדוד, הייתי שותף מלא בהקמת הגדוד מההתחלה.
  • שמות חברים שאני זוכר מהתפקיד - אמיל סהר, עופר אוזן קח"ש, מאיר דדון, גבי סוויסה
  • השנים שקדמו להתנתקות בגוש קטיף כללו המון מבצעים. הגדוד היה שותף במבצעים הללו יותר בתפקיד חי"ר. במבצעים בעזה השתתפו יחידות חיר כמו גולני וגבעתי, ובצה"ל חשבו על כלים ממוגנים לכניסה לתוך עזה, אז קפץ להם הרעיון להשתמש בפומות.
    ניתנה הנחיה להעביר 8 פומות עבור מבצע של גבעתי, ולאחר שזה נחל הצלחה צה"ל הגדיל את השימוש בפומות ודרש את כל הפומות (כ 16 פומות) ובנוסף גייס פומות מגדודים אחרים.
    כל גדוד תרם עוד 8 פומות כולל הימ"ח בפילון. כך שסד"כ הפומות עמד על כ 40. הבעיה העיקרית היא מי נותן אחזקה לכל הכלים הללו, בתחילה נתנו סיוע של חוליה טכנית מכל גדוד כאשר אני מנהל את כל המקהלה הזו.
    חשוב להדגיש שהפומות היו מפוזרות בכל עזה מהצפון לדרום. ובנוסף מחולקות 3-4 לכל מבצע שיש. היה מאוד קשה לתת אחזקה, כי לוחמי החי"ר היו משתמשים בהם וזורקים אותם בצד, והיינו נאלצים לחפש אותם בכל מקום, לא כולם ידעו היכן הם.
    ובנוסף לכל זה לוחמי החי"ר אינם בקיאים בטיפולים השבועיים בפומות, דבר שהצריך את מחלקת החימוש בגדוד לטפל ולתקן.העליתי מספר פעמים את הבעיות הללו לקצין החימוש האוגדתי, למחש"פ דרום, ולמפקד היחידה.סדר היום היה מבולגן קצת מכוון שלא ידענו איפה כל הכלים נמצאים ומתי הם בפעילות, ומתי הם נכנסים שוב.
    היינו מטיילים בכל רחבי עזה (גוש קטיף ומסביב) ובכל פעם שנתקלנו בפומות נתנו טיפול ותיקון, היינו מתעדים איזה כלי נבדק והיכן.ולקראת סופש היינו מנסים לאתר את השאר.זו היתה תקופה מתישה כי היו כלים שנסעו ללא טיפול עקב החלטות מפקדים ברמה הגבוהה.עד כאן השנים שקדמו להתנתקות. בתקופת ההתנתקות הגדוד היה פעיל מלא יחד עם כל הפומות, היוו הגנה בתהליך של כל המבצע. הסתובבנו בכל הישובים שצהל הרס, ובכל מקום שהיו פומות נתנו תיקון ומענה. החלפנו חטיבות כוח וזחלים בתוך עזה.

  • תמונות מהתפקיד שבחרתי לשתף 

 התפקיד השלישי שביצעתי בצה"ל

  • בוחן פומות ומנהל עבודה גדוד 603
  • משנת 1999 עד השחרור 2013
  • סיפורה של מלחמת לבנון השנייה - הגדוד חילק את הפלוגות לחטיבות שונות. כל חטיבה קיבלה 8 פומות עם אנשי הצוות, והחוליה הטכנית שלה כל חטיבה ישבה ולחמה, במיקום אחר. ולמחלקת החימוש לא היה מקום קבוע לכן נסענו עם רכב חימוש לכל מקום שבו ישבה החטיבה ונתנו מענה ברמה גדודית שהחט"פ לא יכול. הבעיה העיקרית שהיתה היא בנושא זחלי הפומות.

    הזחלים של הפומות היו ישנים עוד מתקופת מלחמות צהל הראשונות, ועקב כך הם היו חלשים ונקרעו בצורה רבה מאוד. כל קריעה של זחל למעשה זו פריסת זחל בתוך לבנון. סטטיסטית לפי חישוב מתוך כל 26 פומות היו כ 48 פריסות זחל. וזחל שנפרס אין זמן ואפשרות לתקן בתוך איזור הלחימה לכן גררו את הפומה החוצה ללא זחל. ובחוץ היינו מתקנים ומחליפים את הזחלים, מה גם שהפומות מפוזרות מסביב לכל גזרת לבנון והיינו צריכים לקפוץ ממקום למקום החימוש היה מזמין זחלים נוספים עבור כל הפומות. רוב ההתעסקות בפומות היו בהרכבות זחלים חדשים. בחלק מהמקרים נכנסנו פנימה יחד עם הלוחמים לתיקון או גרירה של פומות החוצה. לאחר שהסתיימה המלחמה שלחתי מכתב לכל המפקדים ולרמטכל דאז. שהעביר את הטיפול לחיל החימוש. בחיל החימוש יצרו זחל חדש ומשופר עבור הפומות, ולאחר כמה שנים הגדוד היה הראשון לקבל

  • מבצע עופרת יצוקה -  
    זה היה בשבת הייתי עם המשפחה בטיול, ואז קיבלתי טלפון שיש מבצע וצריך לחזור ליחידה. חזרתי הביתה התארגנתי ועליתי צפונה לרמת הגולן שם הגדוד ישב. עברנו על כל הכלים כל הלילה והכנו אותם לקראת העמסה לעזה. לאחר שהכל הועמס נסענו לעזה, ושם המשכנו עם הטיפולים וההכנות ,גם שם פיצלו את הפלוגות של הגדוד לחטיבות שונות.
    צנחנים קיבלו פלוגה, גבעתי פלוגה, והגדוד נשאר עם פלוגה אחת. הייתי עם הגדוד ונכנסנו פנימה לאיזור נצרים. שם הגדוד עם כל הצמ"ה בנה הגנה סביב המוצב הזמני.ושם ישבנו כ 3 שבועות. בלי לצאת הביתה. הפומות היו יוצאות למבצעים קטנים  וחוזרות בערב.
    ובערב ובלילה  היינו בודקים ומטפלים בכלים ובתקלות. יחד עם המג"ד מצאנו במוצב שהיינו משטח בטון גדול, והגדרנו אותו כמרכז טיפולים. זה היה הישג מצויין שגם המגד הנחיל למפקדים של פומה שחוזרת ממבצע מגיעה ישר למרכז הטיפולים ויחד עם הצוות מבצעים טיפול ותיקון לקראת המבצע הבא.
    את כל החלקים שהיינו צריך היינו מבקשים מהאחראי ניהול מלאי שישב מחוץ לגדר ואירגן לנו הכל בשיירות שהיו נכנסות פנימה.גם כן כמות הזחלים היתה מטורפת, וגם כאן שלחתי מכתבים לכל מפקד אפשרי.מחוץ לגדר האחראי ניהול מלאי בנה תחום של חלקים כבדים שיהיו זמינים לקריאה.

  • חזרה לכשירות לאחר המבצע.
    הכנתי רשימת לקחים למפקדים מההיבט שלי.בניהם:
    -כמות הזחלים הרבה שהלכה.
    -מקצועיות של אנשי הצוות לוקה בחסר מאוד.
    -פלוגה נוספת של פומות של הגדוד שיושבת כל הזמן בבהלצ . ובמבצע הביאו את הפומות דקה לפני שנכנסים לעזה עם פומות שחזרו מאימונים, הפומות הגיע קרועות ועם הרבה תקלות, אשר נאלצנו לתקן.
    - החלקי חילוף שהיו בצמשים לא כל כך היו רלוונטיים לתקופה ולמבצע.

    בנושא הטיפול בזחלים קיבלנו מענה בהמשך עם זחלים משופרים.
    ולגבי שאר הדברים הבטיחו שיטפלו.

  • ובמהלך השנים החדרתי למג"דים את חשיבות כשירות הלוחמים באחזקה.יחד עם המגד ישנו על תוכנית סדורה של הדרכות ללוחמים.בניהם פריסות זחל יזומות לפומות שנמצאות באימון והמגד נתן הנחיה, צוות שלא יצליח להרכיב לבד את הזחל לא חוזר ליחידה ונשאר שם עד לתיקון. המפקדים לקחו את הנושא ברצינות כולל מחט 7 דאז יעקב בנג'ו שהתעניין איתי בהמון נושאים הקשורים לחניכה.

  • עוד משהו שלא ציינתי - בעבר הגדוד היה שייך לפיקוד דרום עד שנת 2006 ולאחר מכן הוכפף לחטיבה 7 אוגדה 36 פצן.
    הגדוד שהורגל למנטליות של פיקוד דרום בנושא האחזקה לא היה מודע למנטליות של פיקוד צפון. ולכן מיד כשהגענו לפיקוד צפון בוצעה ביקורת אוגדתית שלא היתה טובה. לקחנו לתשומת ליבנו את הליקויים ואת המנטליות הצפונית. ולאחר כ 3 שנים קיבלנו גדוד מצטיין חטיבה ושנה לאחר מכן מצטיין חטיבה 7, מצטיין אוגדה 36, ומצטיין אוגדה 91 בגזרת לבנון. ומאז ועד היום אני מניח הגדוד מהווה דוגמא חיובית

  • שמות חברים שאני זוכר מהתפקיד- רומן צביטמן, אלכס קדושביץ, סאלים פארס, מונהאל מרעי, איציק אברהם
  • תמונות מהתפקיד השלישי שבחרתי לשתף

 

תפקידים נוספים שביצעתי במהלך שירותי - ממונה בטיחות, בוחן טגשים, בוחן אמצעי סער
תמונות נוספות מהשירות

כיצד אתה מסכם את שירותך הצבאי ? המון חוויות, השתתפתי בכל המבצעים של צהל, הגדוד תמיד הוקפץ ראשון לקרב, היה מלא חוויות

ספר לנו מה חשוב שיופיע בסיפור שירותך - גדוד הנדסה 603 נכנס לי ללב במיוחד בשעות לחימה, כך רואים את עוצמתו של הגדוד ושל צהל

 מהו חיל החימוש עבורך ? זה חייל שבהתחלה נשמע מפחיד, אבל בסופו של דבר מתחברים אליו בלב

  

חיפוש מידע

כניסת חברים