דילוג לתוכן המרכזי בעמוד
לוגו חיל הטכנולוגיה והאחזקה לוגו עמותת חיל הטכנולוגיה והאחזקה
[temp]
ינואר
פבר.
מרץ
אפר.
מאי
יוני
יולי
אוג.
ספט.
אוקבר
נוב.
דצמ.
הזנת אירוע חדש חיפוש בטיימליין התאריכים המסומנים בכתום כוללים אירועים

מפגש חיילי חימוש גדוד 46 שהשתתפו במלחמת יום כיפור במרכז ההנצחה בנתניה

מפגש אנשי חימוש מגדוד 46-מלחמת יום כיפור שהתקיים בתאריך 20/11/22 במרכז ההנצחה.במסגרת המפגש נכח גם אהרון מועלם יו"ר העמותה שהעביר סקירה על העמותה והפעילות שלה והציג גם את הקמת מרכז המורשת המתוכנן.היה ערב מרגש ומוצלח.

מאת: ניסים קלו

תאריך עלייה לאתר: 24/11/2022

תאריך האירוע:

מספר צפיות: 828


‏06 נובמבר 2022 סיכום המפגש מאת אל"מ במיל יעקב שניידר

שיחה במפגש עם אנשי החימוש של גדוד 46 – 49 שנה למלחמת יום כיפור

הרשו לי לברך ולהודות ליוזמי הכנס ובראשם את זאב סגל זיס, פקידת החימוש שמחה סקילי, פקידת הלשכה אילנית פלמון, שלמה יעקב ואת ידידי אהרון אל"מ מיל' אהרון מועלם יו"ר עמותת החיל שאיפשר לנו להתארח במקום מכובד זה ואני מתנצל באם שכחתי עוד מארגנים. ברצוני, להודות לכל אנשי החימוש של הגדוד במלחמת יום הכיפורים שהגיעו לכנס ואת הקשרים והחובשים אשר לחמו איתנו, שכם אל שכם. את המפ"ים עירא, ירון רם ומשה זילברגר – אשר כיבדו אותנו בנכחותם.

בהתייחסותי הפעם לא אחזור באופן כרונולוגי על מהלכי המלחמה הקשה שחווינו שהיא החוט המקשר בין כולנו ומזמן אותנו למפגש זה, שהרי הרוב כבר נאמר גם בכתובים, גם בראיונות מוקלטים, וגם היות וחלפו 49 שנים מאז והזיכרון מטאטא בכולנו וכל אחד זוכר פרטים מזווית ראיה שונה ולכך מתווספת הסתכלות דרך "פריזמות וורודות" שלעיתים ’מייפות’ ומעצימות את הדברים הטובים אבל כולנו זוכרים שהמלחמה הייתה קשה, ומן הסתם, לא כל מה שעשינו הצליח כפי שהיינו רוצים. ברצוני, להתנצל בפני מי מכם שזוכר את הדברים באופן שונה ממני ומדברים שאמרתי או כתבתי או מדברים  שלא אמרתי, הכל נעשה מתוך כוונה טובה ולא רציתי לפגוע חלילה באף אחד. בשיחה זו ברצוני לעשות מאין "zoom out" ולהציג את הדברים בפרספקטיבה של הזמן הרב שחלף בהסתכלות מרחיבה ואולי אף השוואתית בין מה שעשינו לבין מה שעושים בצבאות אחרים וגם כמה לקחים שצה"ל ומערך האחזקה למד ויישם ממלחמת יום כיפור. ראשית, נזכיר לעצמנו שאנו שייכים לכוח שנקרא כיום "תומכי לחימה" והמשמעות היא שהלוחמים בפיקוד המג"ד והמ"פים נלחמו באויב המצרי שפעל בגזרתנו, ואנו נלחמנו הן על מנת להגן על עצמנו והן על מנת לתקן ולהעמיד לראשותם כמה שיותר טנקים ואמצעי לחימה על מנת שיוכלו לבצע את משימתם בהצלחה. שיטת האחזקה על פיה פעלנו הייתה "לתקן קדימה" במקום בו הטנקים נפגעו או התקלקלו במקומות בהם עדיין התנהלה לחימה ועשינו כמיטב יכולתנו לתקן את כל שניתן ולהחזירו למעגל הלחימה. תיקון אמצעי לחימה קדימה, זו אינה משימה מובנת מאליה. צבאות מערביים רבים לא מתקנים קדימה, ומפנים את האמצעים התקולים לאחור ושם מבוצעים עיקר התיקונים. התנאים לתיקון קדימה מחייבים הימצאות אמצעי ניוד בעלי שרידות גבוהה שתואמת את סיכוני שדה הקרב, תנאי עבודה כמו תאורה, אמצעי דיאגנוסטיקה, אלמנטאריים כלי עבודה מיוחדים וחלפים שיאפשרו לבצע תיקונים מהירים.

במרבית צבאות המערב זה לא נעשה כפי שאנחנו עשינו והסיבות לכך מגוונות כמו:.

א, מחסור בחיילים שהם בעלי מקצוע מיומנים.

ב. העדר אמצעי ניוד שרידים ותנאי לחימה וסביבה קשים.

ג. קושי באספקת חלפים מתאימים – Just on time.

בדיעבד ובסיכומים אנחנו יודעים שעשינו עבודה טובה, יחד עם גורמי החימוש היחש"מ והגש"ח של סיני, הצלחנו לתקן כל טנק ונגמ"ש בין 4 -5 פעמים במהלך הלחימה ובעצם אפשרנו לגדוד להגיע עד לק"מ ה 101 בכביש סואץ קהיר עם כל הטנקים שניתן היה לתקן.

מנינו בסה"כ 47 אנשי חימוש מהם 2 קצינים, כולנו בוגרי בתי ספר מקצועיים עם הכשרות ספציפיות למגוון המקצועות הרלוונטיים בחלוקה הבאה:

4 חוליות טכניות פלוגתיות – 24

סמלים טכניים :

ניסים אקוקה פל א

טולדנו דוד פל ב'

זאב סגל המכונה ז'יס פלוגה ג'

יהודה סולוביץ סמל טכני פל החרמ"ש.

בוחני טנקים גדודיים – אסל דוד ז"ל, רפי איטח מכשירן יעקב בן לולו יעקב הקרוי ציפי בוחן צריח ונר יהודה – בוחן חשמל – סה"כ 4.

המח"ג מנה - 17 איש בפיקודו של בני גורן ובניצוחו של אבישי סעידי – הבוחן חדד ואנשי חימוש במגוון המקצועות רכב, נשק אופטיקה מסגרות חשמל תחמושת בפיקודו של בני גורן וניהולו של אבישי סעידי

בצבא ארה"ב בכל גדוד טנקים המונה 44 טנקים  יש 4 טנקי חילוץ וכל כלי שנפגע נגרר לאחור ומשם מפונה לסדנא עורפית ברמת אגד התחזוקה יש רק"מ רזרבי או סבב טכני וכל גדוד מקבל טנקים תקינים במקום אלו שנפגעו.

לדוגמה אחזקת אמצעי ארטילרי, ה MLRS .- בו לוחמים מחליפים תיבות של רכיבים אלקטרוניים שעולים עשרות אלפי $ על סמך נתוני מערכת איתור אלקטרונית מובנית הנקראת BIT , ומנתונים שלהם הם מודים שמעל 50% מההחלפות הן החלפות שווא.

מה הלקחים שהפיקו בצה"ל ומיישמים עד היום :

  1. האחזקה הצמודה בדרג א' חשובה מאוד וגם כיום יש בכל גדוד טנקים מערך אחזקה דומה למה שהיה אצלנו אולם הם מתניידים כיום על גבי  נגמ"שי נמ"ר שנבנו על בסיס תובה של טנקי מרכבה ממוגנים עם "מעיל רוח" שהוא מיגון אקטיבי ומצויידים במיטב אמצעי העבודה הקיימים.
  2. נמ"רי חילוץ.
  3. עקב הקשיים לתקן קדימה פועלים להגדלת ה- MTBF  - כלומר מטפלים בשיפור האמינות של מערכות ואמצעי הלחימה על מנת להקטין את ההסתברות לתקלות.
  4. פועלים על פי תקניים המאפשרים ביצוע תיקונים מהירים – קיצור         הMTTR-

    MEAN TIME TO REPAIR             

ולסיכום :

בשנים שחלפו מאז המלחמה התפרסמו ספרים ומאמרים רבים על מלחמת יום כיפור. מרבית הספרים נכתבו על ידי גנרלים או בשמם ומן הסתם כל אחד רצה לפאר את מעשיו. כיום מתפרסמים גם ספרי מחקר על מלחמת יום כיפור ואני מבקש להציע לכם לקרוא  שניים מהם , ספרו של פרופ' אורי בר יוסף על חיל האוויר שנקרא "מלחמה משלו" בו הוא מתאר איך חיל האויר עסק במלחמות משלו ולא סייע לכוחות היבשה לבצע את המהלכים שלהם דבר שראינו במו עיננו ועכשיו הוא מתפרם בספר מחקרי ואובייקטיבי. הספר של ידידי האלוף ד"ר עמנואל סאקל מג"ד 52 במלחמת יום כיפור שבמסגרת עבודת הדוקטורט שלו כתב ספר הנקרא "הסדיר יבלום".

בספר מבקר עמנואל כפי שהוא יודע לבקר, בערך את כל הדרגים שניהלו את המלחמה,החל מהדרג המדיני, המטה הכללי, זרועות הים והאוויר, את כל אגפי המטה הכללי את יחידות השריון, למעשה את רוב הנוגעים למלחמה זו ובתוך הספר, בן 460 עמודים הגורם היחיד שהוא מציין שטרם תרומה נכבדת להצלחת הלחימה הוא מערך האחזקה של צה"ל שפעל היטב.  אציין גם את דברי הגנרל רוברט ה. בארו, אז מפקד חיל הנחתים האמריקאי, שאמר את המשפט המפורסם ש"לוחמים מנצחים קרבות, הלוגיסטיקה מנצחת מלחמות".

Soldiers win battles, logistics win wars

ואנחנו יודעים שעשינו את כל מה שיכלנו ואף מעבר לכך ואפשרנו לגדוד ולצה"ל לנצח.במלחמה. כולכם יכולים להיות גאים על תרומתכם למלחמת גדוד 46 וללכת עם גב זקוף ולהתפאר במעשינו. אוהב אתכם ומצדיע לכולכם.

יעקב שניידר.

צילומים מהמפגש

 

 

דברי פתיחה למפגש

 

חלק ראשון של המפגש

 

חלק שני במפגש

חלק שלישי במפגש

 

חלק רביעי במפגש

שלמה בן יעקב

היה מפגש מרגש מאין כמוהו עם אנשים נפלאים עמם ביליתי 4 שנים בגדוד כולל במהלך מלחמת יום כיפור בה התגלו כולם בגדולתם עוצמתם האנושית והמקצועית. החברות והמסירות ההדדית של כולם ראויה לשבח. שמחנו להיפגש אחרי 49 שנים והבטחנו לעצמנו להמשיך ולקיים מפגשים נוספים. בל נשכח את חברינו היקרים שנפטרו במהלך השנים מאז המלחמה ואת כל הנופלים מחיילי וקציני הגדוד במלחמה. יהי זכרם ברוך. שלמה בן יעקב

תמונות המשתתפים במפגש

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

חיפוש מידע

חללים שמועד נפילתם היום

כניסת חברים