דילוג לתוכן המרכזי בעמוד
לוגו חיל הטכנולוגיה והאחזקה לוגו עמותת חיל הטכנולוגיה והאחזקה
[temp]
ינואר
פבר.
מרץ
אפר.
מאי
יוני
יולי
אוג.
ספט.
אוקבר
נוב.
דצמ.
הזנת אירוע חדש חיפוש בטיימליין התאריכים המסומנים בכתום כוללים אירועים

1986 - תא"ל אייל אלוק מספר על על סדנת קריית שמונה בפיקודו בשנת 1984 עד 1986

קישור לאלבום התמונות האישי

מאת:

תאריך עלייה לאתר: 28/09/2021

תאריך האירוע: 0000-00-00

מספר צפיות: 678


מבנה ארגוני

תא"ל במיל אייל אלוק מספר על תפקידו כמ"פ סדנת קריית  שמונה 1984-1986

תמלול ראיון אייל אלוק מ"פ סדנת קריית שמונה 1984-1986

אייל סיים את תפקידו כקצין חימוש ראשי, בתקופה המדוברת הוא היה מ"פ סדנת קריית שמונה שלשם הוא הגיע אחרי שהיה בחטיבת מילואים 609 ושתי תפקידי גדוד ותפקיד ממח"ג שאת מלחמת שלום הגליל הוא עשה כקצין חימוש של גדוד 82.היחש"מ באותה תקופה נתן שירות לשתי גזרות עיקריות שהם גזרת רמת הגולן וגזרת לבנון.

הקמת המשלט

מכיוון שגזרת לבנון אחרי שלום הגליל הייתה גזרה מאוד מאוד חמה ומאוד פעילה וישבו הרבה כוחות צה"ל בפנים הוחלט שביחש"מ, מעבר למפקד יחש"מ וסמג"ד יקימו משל"ט, מפקדת שליטה שישבה בסדנת בית הילל שתפקידה הייתה לתת אחזקה לרק"ם שישב בלבנון ולרק"ם שנכנס ללבנון.  כולל חוליות שמשם היו יוצאות לתת אחזקה לצה"ל ולצד"ל בשטח לבנון.מפקד המשל"ט היה שני מיכאל שכונה יאשין והקמב"ץ שלו היה צביקה קראוס, לימים קחש"ר ואייל היה מ"פ סדנת קריית שמונה שהייתה סדנת הרכב הגדולה של הגזרה.

סדנת בירנית

במקביל הייתה עוד סדנת רכב יותר קטנה שישבה בבירנית. התפקיד שלהם היה לתת אחזקה לכל גזרת קו כחול מראש הנקרה עד החרמון כשהר דוב היה בתחום שלנו והחרמון התפצל בינינו לרמת הגולן שאז ישבה שם סדנת קלע. הסדנה הייתה מורכבת מטיפולי יזום, טיפולי דרג ב'. בסדנא היה מחסן חלקים גדול שניפק חלקים לכל הגזרה ולכל היחידות שישבו בלבנון.הייתה מחלקת מסגרייה, מחלקת צבעייה, מחלקת סיכה ושמנים.

לסדנא הייתה סדנת ייצור שהיא סדנה שהועברה לשם מאיזור פילון, סדנה של מתנדבים שמפקדה היה "יוטק'ה" מקיבוץ תל חי, שהסדנה נתנה משימות ייצור לכל הפיקוד כולל, בסדנת הייצור הם עשו דיגומים לכל הנגמשים.

 אופן פעולת היחש"מ בתקופתי

היחש"מ עבד בשתי תצורות:

  • איזור רמת הגולן נתן שירותים בעיקר לאחזקה יזומה שוטפת ואימונים ברמת הגולן.
  • הגזרה של משל"ט גליל נתנו בעיקר אחזקה לגבול לבנון כולל שירות עורפי לשתי היחש"מים הקדמיים שישבו שם.

תקופה שהתבטאה בהרבה לחץ ועומס, צריך לומר שלמרות שהסדנה הייתה בדריכות גם נגדים וגם חיילים היו נשארים לפחות פעמיים בשבוע בבסיס. לאחר עזיבתו של אייל היחש"מ עבר לבצע טיפולים לדרג ב'.אייל היה שם בדרגת רס"ן משנת 1984 – 1986 .

סדנת קריית שמונה

את הסדנה בנו כתוצאה מזה שאריק שרון ביקר בקריית שמונה אחרי מלחמת שלום הגליל, התושבים העלו בעיה שאין מקומות עבודה.אריק שרון נתן הנחיה להקים סדנת חימוש בעיר שתהיה מבוססת אזרחים עובדי צה"ל. כשאייל התחיל את תפקידו בסדנה היו 45 אזרחים עובדי צה"ל כאשר האזרחים באו כל אחד אמר מה תפקידו ומה המקצוע שלו, בדקו אותו ברמה בסיסית ושיבצו אותו בעבודה. חלקם היו בעלי מקצוע מאוד טובים וחלקם זה היה הפתרון התעסוקתי שלהם כך שהסדנה הייתה מאוד מיוחדת.

בערך 20 חיילי מכ"מ, 45 אזרחים עובדי צה"ל וכ - 40 נגדים וחיילים רגילים. צריך לומר שזו הייתה סדנה עם מארג משפחתי מאוד מיוחד מכיוון שהם היו נשארים בלילות ביחד והיה קשר בין המשפחות ובין הנגדים והיה קשר מאוד מיוחד.

צריך לומר שבגלל העומס של הקו שהיה מאוד פעיל וכל מבצע מיוחד שהצבא היה עושה בתוך לבנון היו נכנסים גם מהחטיבה 769 וגם יחידות אורחות לקבל שירות בסדנה.

צריך לזכור שמנחת גיבור ממול היה פעיל עם הכנסת כוחות ללבנון וגם ממולם היה בסיס שישבו בו חירניקים שהיו נכנסים ויוצאים מלבנון. היה משטח מול הסדנה שכל השיירות ללבנון היו נכנסות לשם, מתארגנות ונכנסות ללבנון, שגם כן הביא לא מעט עבודה לסדנה אבל בקצב של מעכשיו לעכשיו כי הכל היה בהתאם לשיירות שנכנסות.

אירועים מאוד מיוחדים שהיו בתקופתו בסדנה

 אסון הספארי – פיצוץ השיירה שנכנסה ליחש"מ המערבי ואנשי הסדנה התעסקו גם כן בלטפל בו. בסדנה הייתה עוד מחלקה, מחלקת צד"ל היו באים, היה להם תא עבודה קבוע, עושים אצלם את הטיפולים וחוזרים פנימה.סך הכל סדנת רכב במלוא מובן המילה עם ייצור ועם עוד שירותים נלווים.

המשרתים בסדנא:

המארג של האנשים היה מארג מאוד מיוחד מכיוון שנכנסו הרבה אזרחים עובדי צה"ל אז הם היו סדנה שחלק מהמנהלים או ממובילי האירוע היו אע"צים. לכאורה נראה מאוד לא שגרתי בסדנאות קדמיות כי בסדנאות קדמיות הנגדים בדר"כ הובילו את כל התפקידים הבכירים, אבל בקריית שמונה היו פחות טובים ויותר טובים אבל זכור לו את אלישע שהיה אחראי מחלקת חשמל שהוא היה אע"צ אבל היה 24/7 זמין בחור מכפר יובל, בחור מקסים. היה במחלקת בוחנים את כברי שהיה נגד מיתולוגי אחד הבוחנים הבודדים שכשאמר לך לא, יצאת מחייך. היה את גבי גנון שהוא היה בתפ"י, הוא איש קבע ולידו היה את מאיר אברהם שהיה מנהל הסדנה, כשאייל רצה להוציא אותו לקורס מנהלי רכב סוג 3 שאלו אותו מי מנהל את הסדנה והוא אמר שאבוטבול מנהל את הסדנה והם אמרו לו "שאזרח עובד צה"ל ינהל את הסדנה?" והוא אמר להם כן. לדעתו אבוטבול בין אחד האנשים שהטביעו את חותמם.

 הוא זוכר שכשהוא קיבל את האזרחים החדשים הוא היה רודף אחריהם עם מקל בשביל שיעבדו.

מחלקת גרירה שהייתה מאוד פעילה בגלל כל ההתרחשויות שם שהאחראי בה היה מומו אלמיזרק גם כן מוותיקי היחש"מ ומהמאוד מוכרים שם. ובסדנת הייצור היה את יודק'ה אדם שעוד היה מבריח אנשים מעיראק דרך סוריה ולבנון לארץ והוא הקים את סדנת המתנדבים בפילון ואח"כ הפעיל אותם אצלם.

במחלקת המסגרייה היה את אלברט, מחסן חלקי חילוף - יוסי אברהם שהיה מנהל המחסן. בן דוד היה אצלו במחסנים שהיה אחרי זה נציג הועד שהיה אע"צ, מארג מאוד מעניין של אנשים שעשו עבודה מקסימה ושעות לא היו שעות, היית יכול לבוא לסדנה ב8 בערב ורואה אותם מתקנים כלים שהיו צריכים לצאת למחרת לשטח.

אייל חושב שבממד היסטורי הסדנה קבעה נורמות שירות ונורמות טיפולים ברמה מאוד גבוהה ביחס למה שהיה אז ואחרי זה לצערו או לשמחתו הוא היה זה שגם החליט לאחד את יחש"מ 651 ו703 ובמסגרת האיחוד לסגור את סדנת קריית שמונה ולהעביר את כל הפעילות שלה לבית הילל שגם על בסיס זה הם בנו שם סדנה שהיא מסדנה של שנות ה20 לסדנה של שנות ה2020 שזאת הייתה באמת סדנה ברמה אחרת. אבל הוא חושב שכל מי ששירת בסדנת קריית שמונה בימים האלה שהם היו בלבנון, זוכר אותה כסדנה שהיא משפחה, מגובשת, זאת סדנה שהייתה עושה ערבים ומסיבות ביחד. בזמנו הם הקימו בסדנה אולם יחש"מי להופעות, הם הקימו אותו לבד עם המסגרים והם בנו אולם שבו התקיימו אירועים של היחש"מ במקום הזה.

אייל לא יודע להגיד השפעה מצטברת על הצבא אבל הוא יכול להגיד שהסדנה הזאת בתקופה שהם היו שם שהתמודדה גם עם קו גבול מאוד בעייתי וגם עם כל השטח בלבנון הייתה מוקד מאוד חשוב לפיקוד הצפון.

דבר נוסף, כשאייל הגיע להיות מ"פ בשנת 1974 סדנת בית הילל כבר לא הייתה קיימת וחלק מסדנת קריית שמונה שבעצם נבנתה על בסיס התשתית של סדנת בית הילל. ובבית הילל נשארה הסיכה והפנצ'רייה של סדנת קריית שמונה, ככה זה היה כשהעבירו את זה כי סדנת קריית שמונה הייתה במקום שהיה מושכר. בשנת 1985 כשהפעילות בלבנון גדלה והתחילה הנסיגה עם כלי רק"ם קלים, הוחלט להקים מחדש את סדנת בית הילל. מי שהגיע להקים את הסדנה היה חזי הוכמן שהוא הגיע מלבנון ומינו אותו מ"פ סדנת בית הילל אבל לא הייתה סדנה כזאת אז ברישומים הוא היה כפוף לאייל וכל הסדנה הייתה רשומה ברישומים שלו כמחלקה, קראו לה מחלקת רק"ם שישבה בבית הילל, הם העבירו את התקריה והסיכה לתוך סדנת קריית שמונה.

דבר שני, לאורך רוב התקופה מי שהיה המג"ד של אייל היה טומי זינגר ולקראת סוף התקופה הגיע יוסי משען, הוא שקל מחדש את הסיפור של בית הילל, בסוף הוחלט שזה נשאר ככה ועד איחוד היחש"מים זו התצורה שנשארה, סדנת בית הילל הלכה וגדלה, נהייתה סדנת רקם יחסית גדולה כולל טיפולים יזומים ואח"כ גם מעבר לזה. וסדנת קריית שמונה התמקדה ברכב.

חיפוש מידע

כניסת חברים