מאת: ניסים קלו
תאריך עלייה לאתר: 23/05/2020
תאריך האירוע: 1994-01-01
מספר צפיות: 1085
מבנה ארגוני של היחש"מ
סדנת נפח
סיפורו של רס"ן יהודה גבאי מפקד סדנת נפח
טלפון: 0523790165 , מיל:gabayyu@gmail.com5 , השתחרר מצה"ל בדרגת סא"ל ,סיום הפיקוד על הפלוגה בתאריך 03.1992
העיסוק המרכזי של הסדנא בתקופתו היה מתן שירות אחזקה ליחידות שריון ברמה"ג לכל יחידות השריון החונות ומתאמנות ברמה"ג. התקופה מאתגרת ומעניינת מכל תפקידי בצה"ל.
בתקופתי איבדתי שלושה חיילים בתאונות דרכים (צריך לפרט שמות).
המפקדים ובעלי תפקיד שהתחלפו בתקופה זו:מפקד יחש"ם אל"מ פרחי ומחליפו אל"מ גיל רוזנברג.
מראיין רס"מ דורון שלמה מגדוד 703 'גליל גולן'
סדנת צנובר
מבנה ארגוני
סיפורו של מפקד הסדנא אורי לוגסי:
אורי גדל בקריות שליד חיפה, בתיכון למד הנדסאי מכונות בבית הספר החקלאי יד נתן , התגייס בשנת 1975 לחיל החימוש, שובץ להיות מכונאי טנקים בגדוד 53 בחטיבה 188. השירות שלו בגדוד היה חוויה, אחרי שנתיים בגדוד 53 כמכונאי טנקים עבר לגדוד 74 של חטיבה 188 והיה סמל טכני. אורי היה בן 21 כשהתחתן, אחרי החתונה חזר ישר למבצע ליטאני, הגדוד שלו נכנס ללבנון למשך חודש, אחרי מבצע ליטאני אורי עבר למחנה שמשון ומשנת 1978 עד שנת 1982, שירת בסדנת שמשון והיה אחראי מחלקה, ומנהל עבודה בסדנא.
בשנת 1982 אורי ייצא לקורס קצינים, זאת הייתה השאיפה שלו, אורי לא היה נשאר בצבא אם לא היה פונה למסלול שרות כקצין בחיל חימוש, הוא שם לעצמו מטרה וייצא לקורס קצינים. את קורס הקצינים סיים בספטמבר 1982. אחרי בה"ד 1 עשה השלמה חילית בבה"ד 20. ולאחר שסיים את קורס הקצינים שובץ כקצין חימוש בגדוד 82 בחטיבה 7, באותו זמן הגדוד ישב בלבנון בגזרה המרכזית , זה היה אחרי מבצע שלום הגליל ב1982.
אורי הגיע לגדוד 82 בשבוע שלאחר יום הקרב בסולטן יעקב, החליף שם את אל"מ אייל אלוק, ושרת בגדוד כקצין חימוש למעלה משנה, אורי היה מסוג המפקדים של נאה דורש – נאה מקיים, כשחולייה טכנית הייתה צריכה לעבוד בלילה על טנק, הוא היה שם איתם, הוא היה לא פעם מפשיל שרוולים ועובד איתם בטנקים בכדי לתת להם מוטיבציה. כשמדברים על התקלה כלשהי אורי ידע מה לעשות כי הוא הגיע מרקע של סמל טכני. התקופה שלו בגדוד 82 הייתה תקופה מרתקת ומעניינת, משם עבר להיות עוזר קצין חימוש בחטיבה 300 והם ישבו בלבנון בצור שם היה שנה וחצי ודאג לכשירות הרק"ם והנשק, החטיבה התפרשה על פני מוצבים רבים בלבנון והיה צריך להגיע אליהם לעשות ביקורות ולבדוק את הכשירות שלהם. בלילות אורי היה יוצא למעצרים חשודים או סייענים בתוך הכפרים עם השב"כ של וזאת הייתה חוויה, השרות בחטיבה 300 בתוך לבנון היה מאתגר ומלא בסיכונים יום יומיים.
התפקיד הבא שלו היה קצין חימוש של האגד ארטילריה הפיקודי 219 בשנת ב1984שנת בהיותו בדרגת סרן, לאחר סיום תפקידו באגד 219 שובץ להיות קח"ש האגד הארטילרי הסדיר 282 ברמת הגולן ,בסיום תפקידו באגד 282 נשלח לאות הערכה ללמוד באוניברסיטת חיפה, למד שנתיים מדעי המדינה וחינוך. אחרי שאורי סיים את הלימודים הוא הגיע להיות מ"פ צנובר, אבל זה התחיל בזה שלקראת סיום הלימודים אל"מ יוסי פרחי שהיה מג"ד 703 התקשר אליו ואמר לו שהוא רוצה שהוא יהיה מ"פ אצלו בצנובר, אורי אמר לו שבשמחה הוא יהיה מ"פ אצלו אבל רק לאחר שיסיים את התואר, ואכן פרחי חיכה לו שיסיים את הלימודים ואורי הגיע לפקד על סדנת צנובר בשנים 1990 עד 1992. אורי הגיע לסדנה לאחר תקופה ארוכה שלא היה לה מ"פ ואורי נכנס לשם ב"פול כוח" בסיועו של ויקי תמיר ז"ל שהיה הסמ"פ שלו, ובסיועם הרב של הנגדים הנפלאים בסדנת צנובר הפכה הסדנא להיות סדנה מובילה ביחש"מ, כל מ"פ יגיד לך שהסדנא שלו היתה מובילה ביחש"מ, אך מהמקום שסדנאת צנובר הייתה ולמקום שבו הגיעה, היא הפכה להיות לשם דבר ביחש"מ ובפיקוד. עמידה בתכנית עבודה, עמידה ביעדים, וטיפוח החיילים וגאוות היחידה שלהם הייתה לנגד עיניו, היה לו צוות נפלא בסדנא על כל מחלקותיה שבראשם עמדו נגדים ואזרחים עובדי צה"ל נפלאים מחלקת נגמ"ש שעליה פיקד אלי הלטר ואלי שריקי שהיה הבוחן של הנגמשים, אחראי הנשקיה היה משה כהן, קבלאן יוסף היה בוחן הרכב, במחלקת רכב מנהל העבודה הכללי היה יהושוע טולדו הנפלא והמסור, רספיה שעליה פיקד מרעי, אחראי המחסן היה דני מועלם, אחראי האפסנאות היה אלי גבאי הנפלא, ומחלקת התחבורה בפיקודו של גבי בן דוד, מחלקת התחבורה הייתה בשביל אורי 'הפינה השקטה', גבי היה "האיש של הסדנה" . ואי אפשר שלא להזכיר ולהעריך את סגנו של אורי ויקי תמיר ז"ל שקיבל את מרחב הפעולה כסמ"פ עם מלא הסמכויות וביצע את תפקידו בצורה בלתי רגילה,
אורי החזיר להם את גאוות היחידה – 'אנחנו הכי טובים' והם חזרו למקומות שמהם הגיעו, תמיד צנובר הייתה שם דבר ביחש"מ, זאת הייתה תקופה מאוד קשה וטובה מבחינת הדימוי העצמי שלהם. אורי קיבל את מלא הגיבוי והערכה מאל"מ יוסי פרחי המגד ביחד עם הסמגד אל"מ אלי אלפסי ולאחר מכן אורי את מלא הגיבוי והערכה מאל"מ גיל רוזנברג המגד וסגנו אבי אדרי .
אורי סיים שנתיים וחודשיים כמפקד הסדנא, וכמ"פ מצטיין נשלח לשיח מפקדים עם הרמטכ"ל דן שומרון . אחרי התפקיד שלו בסדנת צנובר אורי הלך להיות קצין אחזקה בפיקוד צפון, באותה תקופה המחש"פ שלו היה צביקה כהנא ומי שהחליף אותו היה זכריה חי,
ב1994 אורי עבר להיות קצין חימוש של פיקוד הנח"ל עד שנת 1996 ואז פרש מצה"ל. בסופו של דבר, אורי פרש ב1.1.1997 ומיד עם פרישתו מצה"ל אורי מונה להיות מג"ד גש"ח אוגדה 252 , בתקן סגן אלוף וקיבל מינוי לתפקיד מג"ד מאלוף פיקוד הדרום , האלוף יום טוב סמיה, אורי קיבל מינוי לסגן אלוף ביום שהוא פרש, אלוף פיקוד הדרום היה חתום על הכתב מינוי, אורי היה מג"ד 252 במילואים למשך כשנתיים. כשאורי קיבל את הכתב מינוי, הוא היה צריך לקבל דרגת סא"ל בראש השנה, למישהו בחיל זה לא ככל הנראה זה הפריע ונאמר לאורי שיש לו עיכוב ושהוא צריך תקופת צינון של שנה מהרגע שהוא פרש ועד הרגע שהוא מקבל דרגה, אורי אמר להם שאין דבר כזה, זה לא יקרה, הוא נתן להם דוגמא של שתי קצינים שפרשו איתו ביחד ואחרי שלושה חודשים קיבלו דרגת סא"ל, אורי רשם מכתב לראש אכ"א, לראש אג"א ,לקחש"ר, ולרמ"ח כ"א, הוא רשם להם שהוא מודה להם מאוד על ההכרה ביכולת שלו להיות מג"ד בחיל החימוש, וסיים את תפקידו כמג"ד בחיל החימוש, אורי שרת בחיל החימוש , אהב את שירותו ואת התפקידים אותם ביצע מתוך אהבה לחיל, ולצבא וראה בשירותו בצבא כשליחות. אורי פרש ב1997, הפך להיות סוכן ביטוח וכיום הוא עורך דין.
מראיין ניסים קלו מנהל הידע
סדנת קריית שמונה
מבנה ארגוני
סיפורו של רס"ן חיים שוקרון מפקד סדנת קריית שמונה
קוראים לי חיים שוקרון, הייתי ביחש"מ המון שנים, התחלתי ביחש"מ בשנת 1969 בסדנת קוניטרה, לאחר מכן עברתי לפלגת חורשת טל, שם נתנו אחזקת שבר לכל קו סגול, אז בזמנו זה נקרא "הפאתח לנד" , במלחמת יום כיפור עברנו לבית הילל, הקמנו את הסדנה הזאת מתוך מחלבה של מושב שדה אליעזר, זה היה מושב שגידלו בו פרות. הייתי בפלגת בית הילל עד שנת 1977 ועברתי לחטיבה 769. ב1982 הייתה מלחמת שלום הגליל הראשונה עם שאול מופז, הייתי איתו בצוות, היינו הראשונים שנכנסו לכיוון ליטאני. עד 1984 הייתי באיזור נבטיה. ב1984 קיבלתי דרגת רס"ב ואחרי שבועיים החלטתי שאני רוצה להיות קצין ויצאתי לקורס קצינים. אחרי קורס הקצינים שובצתי בחטיבה 300 בצור, הייתי בשני האירועים של צור. סיימתי את התפקיד בחטיבה 300 אחרי שיצאנו מלבנון לקו סגול, הייתי עוזר קצין חימוש 300 וסיימתי את התפקיד בשנת 1986.
בשנת 1986 שובצתי להיות מ"פ סדנת בירנית שהיא סדנה של יחש"מ 703, הייתי מ"פ של הסדנה עד שנת 1988.
בשנת 1988 שובצתי להיות קצין חימוש של חטיבה 300 בקו סגול עד שנת 1990. נתנו אחזקת שבר בדרג א' לכל מוצבי החטיבה ולכל קו סגול. ב1990 היה לי אירוע באיזור בראשית שטנק מרכבה עלה על מטען בתוך שלולית מים, זה היה ביום שישי, מחש"פ צפון שהיה יושע וקובי טרומר שהיה קצין החימוש של האוגדה, הגענו לשם, חטפנו הרעשה גדולה של פצמ"רים מבראשית, עבדנו כמעט שבוע ימים להוציא את הטנק הזה מתוך לבנון כאשר בדרך התהפך לנו הטנק הזה מהמוביל וגם המוביל התהפך, היינו צריכים לעשות חילוץ של ארבעה, חמישה ימים ללא שינה בתוך לבנון, בסופו של דבר הצלחנו להוציא את המרכבה הזאת, זה היה חשוב היות ואיבדנו בלת"מים למרכבה, יצאנו לחפש אותם שם, חיפשנו, היו שני פצועים בעלייה של המוביל שעלה על מטען, אני הצלחתי להוציא את הפצועים מהחלון האחורי של המוביל, שמתי אותם על העגלה של הסוס עד שהגיע הפינוי ופינו אותם. למחרת עם המחש"פ וכל החימוש של האוגדה, עם הנדסה, פינינו שם את כל האיזור על מנת להוציא את הכלי הזה.
יושע החליט שאני עובר להיות מ"פ קריית שמונה ומינה אותי לתפקיד הזה, בשנת 1990 הגעתי להיות מ"פ ק"ש עד שנת 1994 ולאחר מכן סיימתי בתפקיד קצין חימוש של חטיבת מילואים 226 בטירה, הייתה תקופה שהייתי עוזר של המח"ט כי לא היה סמח"ט ופרשתי לגמלאות עד היום.