חמ"ל חימוש הפיקוד נפרש במהירות שיא, ניתנו הנחיות לקציני החימוש בשטח, הכול פעל לפי תכנית. אנשי המילוא
מאת: ניסים קלו
תאריך עלייה לאתר: 25/09/2015
תאריך האירוע: 2012-11-14
מספר צפיות: 3546
את מסדרונות קומות הבכירים במפקדת פיקוד הדרום אפפה סודיות מסתורית. לוחות הזמנים התנהלו כשורה, אך ניתן היה להרגיש באי שקט בקרב המפקדים. הייתה הבנה ברורה שהחמאס שינה את המשוואה, יזם יותר, פגע יותר ומציאות הביטחון השוטף בעזה הפכה להיות בלתי נסבלת. לפתע, כהרף עין, גרמה פגיעה מדויקת של טיל מתקדם למותו של רמטכ"ל החמאס אחמד ג'עברי. ככדור שלג מתגלגל נערכה מפקדת הפיקוד במהירות ללחימה ברצועת עזה. חמ"לים נפתחו וקצינים נקראו להגיע במהרה לתמוך במערכה. גורם ההפתעה הפתיע גם אותנו, הפתעה לטובה, בשונה ממלחמות קודמות, מערך החימוש היה מוכן ומזומן למבצע בעזה.
חמ"ל חימוש הפיקוד נפרש במהירות שיא, ניתנו הנחיות לקציני החימוש בשטח, הכול פעל לפי תכנית. אנשי המילואים התייצבו ללא לאות לתפקידם בחמ"לים, ביחש"ם ובפלוגות החימוש הקדמיות. הורגשה מלחמה, המטרה העיקרית הייתה לעמוד ב־"ש". משמעותה הייתה ריכוז סדר הכוחות בשטחי הכינוס, הגברת המוכנות והרצון לנצח. החימוש הפיקודי ניהל דוחות כשירות, דוחות שליטה על אמצעים וביצע בקרה על פעילות היחש"ם והיחידות בשטח. ריכוז כוחות בסדר גודל כזה הציף תובנות רבות. אחד התחומים בהם עסק תא האחזקה הפיקודי היה שליטה בפלטות גחון, אשר שימשו למיגון הטנקים. התברר כי התקנת הפלטות מהווה גורם משמעותי בהכנת הכוחות והשליטה בכך לא הייתה קלה לביצוע.
בשטח ובחמ"לים ספגו אנשי החימוש ירי תלול מסלול, מאות טילים נורו מרצועת עזה בכוונה לשבש את ריכוז סדר הכוחות. מערכת "כיפת ברזל" נחלה הצלחה רבה ביירוט הטילים, הצלחה זאת אפשרה לפיקוד "אורך נשימה" להמשך המבצע. למרבה הצער, השטח בו פעלו אנשי החימוש לא היה מוגן ברובו. זמן ההתרעה לנפילת טילים בשטחי העבודה והכינוס היה קצר וגרם לנפגעים.
בתאריך ח' בכסלו התשע"ג (22.11.2012) נהרג סגן בוריס יארמולניק מפגיעת רקטת גראד במהלך תפקידו. בוריס שירת בתפקיד קצין חימוש גדוד באוגדה 252, הותיר אחריו הורים ואח בן 24. אירוע זה חידד את העובדה שגיוס וריכוז הכוחות יתבצעו תחת אש, כמעט בכל גזרות הלחימה.
אל"ם אילן אליהו שירת בזמן זה כסגן מחש"פ והוא מתאר:
"עזה לא נרגעת, אירוע רודף אירוע. מבצע "עמוד ענן" היה משמעותי מאוד למערך האחזקה. גיוס כוחות בסדר גודל משמעותי, הגברת מוכנות והכנת הכוחות ל"ש" (שעת התמרון) ייצרו אתגר ותרגלו את מערך האחזקה ללחימה". חמלי"ם נפתחו וקצינים נקראו להגיע במהרה לתמוך במערכה. גורם ההפתעה הפתיע גם אותנו, הפתעה לטובה, בשונה ממלחמות קודמות, מערך החימוש היה מוכן ומזומן למבצע בעזה".
סא"ל אלי בוקובזה שירת אז כקצין חימוש אוגדה 162 ולהלן סיפורו:
"זה היה ביום ד', 14 בנובמבר, היום הרביעי ולפני האחרון של תרגיל אוגדה 162 באזור הבקעה. תרגיל שהחל כשבוע וחצי לפני וכבר "הרחנו" את סופו. מפקד האוגדה קרא לכל מטה האוגדה לקרון האג"ם ודיבר אתנו על אירוע התנקשות שקרה בעזה ובעקבותיו מקפיצים את האוגדה על כלל יחידותיה למבצע בעזה. חשבנו לתומנו שזה עוד אירוע מסדרה ג' של התרגיל, אירוע של תכנון מעבר בין גזרות. אך מהר מאוד התבדינו־ הפעם זה היה אמת!
חזרנו מיד כל אחד לקרון שלו ועדכנו את אנשינו, במספר דקות הצבע האדום בעיניים הפך מסמל לעייפות לסמל ברק, מוטיבציה ומוכנות ונראה כאילו רק עכשיו הגיעו מהבית. הימים שאחרי יום זה, אלה אותם ימים שאתה "קוטף את פירות" העבודה הקשה והעיסוק במוכנות כל תקופת שירותך. אם אפשר היה באופן ציורי להקרין על מסך גדול את כלל יחידות האוגדה עוברות ממצב תרגיל למצב חירום, "מקפלות" את עצמן מהתרגיל ומבסיסי האם, מרכזות את עצמן בגזרת עזה ושם עובדים כולם בשילוב ידיים ובסיוע אחד לאחר לא משנה השעה, מזג האוויר וצבע הכומתה, כולם לשם מטרה אחת - מוכנות לשעת ה"ש"!! פשוט להסתכל ולהתמוגג.
למרות שלא יצאנו לתמרון (או טוב שכך) האתגר המרכזי של ריכוז הסד"כ והגברת המוכנות לתמרון עבר בהצלחה וזאת אודות לחיילים, לנגדים ולקצינים בסדיר ובמילואים של כל יחידות האוגדה. לימים, בסיכומי האימונים וכשהיה זמן לחשוב על התקופה שעברנו אתה מבין באמת מהי עצמתה של אוגדה ומה עצמתו של מערך חימוש באוגדה".
רס"ן רחל לוי, קצינת החימוש של חטיבת גבעתי בימי המבצע, מספרת:
"מבצע "עמוד ענן" תפס את חטיבת גבעתי בזמן תרגיל. בצהרי יום שני קיבלתי את ההודעה שמתחילים בריכוז הסד"כ ירדתי מהנגמ"ש עליתי לרכב והתחלתי לנסוע דרומה. כבר בדרך התחלתי לתכנן את כל הפעולות שנדרש לבצע כדי להפוך את הפקודה לביצוע. הגענו לחטיבה, קיבלנו והעברנו תדריכים לאנשי החימוש ומשם לשטחי הכינוס. מריכוז הכלי הראשון ועד פיזור הכלי האחרון היה לי את הכבוד כמובן.
למבצע "עמוד ענן" בוצעו הכנות רבות: תאומי תכניות, סיורי שטח, תרגולים ואימונים. בגללן רמת המוכנות של מערך האחזקה בחטיבה היה טוב. ריכוזי הרק"ם, העבודות בשטח של אנשי החימוש, ביצועי התדריכים בשטח, תאומי התוכניות ומסדרים על אמצעי האחזקה היו חלק בלתי נפרד מהזמן שניתן לנו עד שעת ה"ש". משעות הבוקר המוקדמות ועד שעות הלילה הקטנות עסקו אנשי החימוש בתיקוני הכלים, בהתקנת דיגומים, בארגון החלפים והאמצעים, בכתיבת הפקודות, בסידור המפות ועוד.
רגע מיוחד שהיה לי בהערכות למבצע היה תדריך שביצעתי לכל אנשי החימוש בחטיבה: עמדנו בח' בשטחי הכינוס, שעת ה"ש" הייתה אמורה להיות בשעה 22:00. בשעה 21:00 כולם דרוכים מחכים להיכנס כבר שיירות, שיירות של רק"ם שאינו נגמר. אמרתי להם כמה חשובה המשימה, אמרתי להם שאני סומכת עליהם שיבצעו אותה על הצד הטוב ביותר ושישמרו על עצמם לפני הכול. דיברנו על מקצועיות, על מקרים ותגובות על חלפים שמנים ועל מה לא. אני מסתכלת לכל אחד מהם בעיניים, עומדים מולי חמושים בשכפ"ץ ובקסדה ברעל ובמוטיבציה בלתי נגמרת! אנשי האחזקה שלי הגאווה הפרטית שלי ושל חטיבת גבעתי, חיל החימוש וצה"ל. לסיום אמרתי להם שאני מאמינה בהם ואוהבת אותם. מסביב לתדריך שלי עמדו המומים עשרות אנשים שלא הבינו את פשר האירוע, אני הבנתי אותו היטב ולכן ביצעתי אותו.
מבצע "עמוד ענן" הוכיח שוב את כוחו ועוצמתו של מערך האחזקה. אני הייתי גאה באנשיי על ההערכות והמוכנות לכניסה, ידעתי שיש לי על מי לסמוך".
בתחילת המבצע החל יחש"ם דרום בהכנות לקליטת הכוחות. פלוגות היחש"ם הכינו כיתות בכוננות, הוגברה העבודה בסככות העבודה להוצאת כלים. מספר שעות לאחר סיום הביקורת המטכ"לית שאישרה את מוכנות וכשירות היחש"ם החל המבצע. היחש"ם החל לעבוד במתכונת חירום, בתמיכה מלאה בכוחות האחזקה ובכוחות הלוחמים בשטחי ההתארגנות. תחילה הגדיר מפקד היחש"ם מפקדי פלוגות משימתיות לכל צח"ם בגלל הרצון לייצר כתובת אחזקה בכירה אחת שתרכז את המענה הנדרש מהיחש"ם לכוחות הלוחמים; כן הוגדרו ממונה צח"מים במתחם צאלים שריכז את הצרכים עבור הכוחות הלוחמים ושהיו חשופים לירי טילים מתמשך.
מתאר את הפעילות מפקד היחש"ם דאז אל"ם חיים אזולאי:
"כאן ראיתי את עוצמת היחידה הלכה למעשה. ניתן מענה מופתי לכל דרישות היחידות הלוחמות. הוצאו כיתות תיקון למרחבי ההתארגנות והלחימה. חוסן היחידה בא לידי ביטוי בצורה מושלמת".