.jpg)
מאת: ניסים קלו
תאריך עלייה לאתר: 09/09/2022
תאריך האירוע: 1967-06-06
מספר צפיות: 428
העמסת תחמושת
יציאת תחמושת בסיס גדרות ששת הימים
שדרת תחמושת שדרה ביציאה מהבסיס משאית היסטוריה
שיירת תחמושת
תחמושת בשטח
בצד ההצלחות יש ללמוד גם מהכישלונות. סא"ל מתי חמד סיפר על מקרה שאירע באותה תקופה:
- זמן קצר לאחר מלחמת ששת הימים, נתקבלה הודעה שתוך תקופה קצרה מחזירים את רמת הגולן וכי יש לפנות את תחמושת השלל מבסיסי הסורים ברמה. [פיקוד] הצפון גייס את כל כלי הרכב שברשותו והתחמושת התחילה לזרום. קבענו שהתחמושת הבלתי ממוינת תעבור דרך בסיס סנט־ג'ין, שהינו [הבסיס] הצפוני הקרוב ביותר לרמה, מאחר שהכמויות היו גדולות נקבע שהתחמושת תיערם על מסלולי שדה התעופה שבבסיס. ניתנה הנחיה בכתב על ידי מפקד המרכז למפקד מרחב צפון לאחסן את התחמושת על פי קבוצות אחסנה.
- רמ"ח מטכ"ל אג"א שהיה ממונה על המרכז מטעם אג"א, טען כי הוראות קחש"ר תגזולנה הרבה זמן ותעכבנה את התהליך ובשל כך ביטל את הוראת מפקד המרכז.
-
לצורך פירוק התחמושת הוקצו שתי מחלקות נח"ל ופועלים שגויסו מהאזור. בין המגויסים האלה היה שוטר לשעבר ששיחק בחזיז לסימון וירה אותו לתוך רשת ההסוואה שכיסתה עירום תחמושת. הרשת נדלקה והציתה את העירום. התחמושת שנדלקה הכילה בין היתר חומרי הדף של תחמושת תותחים ורקטות 130 ו־240 מ"מ שהחלו להידלק ולהתעופף. רקטה אחת נפלה ליד מקלט של קיבוץ לוחמי הגטאות והתפוצצה. שניים שעמדו ליד פתחי המקלט נהרגו. אישה, בעת שירדה ממכונית בעכו, נפגעה ונהרגה מרקטה שהתפוצצה לא רחוק ממנה. כ־3,000 טון תחמושת הושמדה בשריפה זו. לימים נקבע שופט חוקר מטעם הפצ"ר [כדי] לקבוע את מי להעמיד לדין וקבע: יש להעמיד לדין את הרמ"ח מאג"א שביטל את הוראות מפקד מרת"ח לצורך העירום וכן את מפקד הבסיס שפעל בניגוד להוראת קחש"ר בנושא עירום התחמושת.
התקבלה החלטה אסטרטגית: מרת"ח "לא עוד אפסנאות
כאמור, לאחר מלחמת ששת הימים היה צורך להכשיר ולשקם כמות גדולה של תחמושת. חלקה תחמושת תקנית שהוחזרה על ידי יחידות, וחלקה תחמושת שלל שהוחלט לשלבה במערך, וכל זאת בדחיפות גבוהה.
לביצוע ההכשרה הועמד תקציב נרחב שקסם גם לשני גורמים בתעשייה: מפעל תע"ש ומפעל "מבצע," אשר הציעו מחירים שהיו נמוכים ב־ 25 אחוזים ממחירי מרת"ח. מפקד המרכז החליט לבצע את המשימה ולוותר על המחיר הנמוך. השיקול שעמד לנגד עיניו היה כי ויתור על נושא ההכשרה יגרום להתייחסות למרכז כאל אפסנאות גרידא, מצב שייקבע את רמת כוח האדם והתקציבים. בביצוע המשימה השתתפו כל הבסיסים ואפילו בסיס מרכז האספקה (מה"ס) ברפידים, אשר הכשיר אלפי מוקשים נגד רכב (מונ"רים) במסגרת זו. ניסיון זה אפשר במשך הזמן את העמקת דרג התיקון במרת"ח ואת הקמת מערך בתי המלאכה שנקראו לימים מכונים
בשנת 1968 הורחבו המכונים ומוסדו כבימ"לים, ושולבו טכנולוגיות ראשונות. פעילות החזרת תחמושת לכשירות לרבות אריזת התחמושת על פי מפרטי האריזה נמשכה שלוש שנים. יכולות הבימ"לים כמכפיל כוח באו לידי ביטוי גם במהלך מלחמת יום הכיפורים – תחמושת שוקמה והועברה מיד לחזית. בתום אותה מלחמה עסקו הבימ"לים בהחזרה לכשירות של תחמושת שנאספה מהיחידות, ותחמושת שלל שחלקה שוקם והועבר לשימוש צה"ל.
בימ"ל קורדני אף זכה לקבלת פרס העבודה עבור תיקון כדור 40 מ"מ. כן הוקם בית מלאכה לתיקון תחמושת בבסיס נמרה ונקבעו נורמות ופרמיות לשיקום תחמושת.