מאת: ניסים קלו
תאריך עלייה לאתר: 27/08/2021
תאריך האירוע: 2030-01-01
מספר צפיות: 4421
רס"ן ירון מיכאל מסכם את סיפורם של אנשי הטנ"א בחטיבת בנימין. סיפור שירותם המסור מהקמת החטיבה שזור במערך האחזקה (חימוש) המטפל בכלל אמצעי הלחימה בחטיבה.דף זה יספר את סיפורם של אנשי הטנ"א בחטיבה מהקמתה.
יעוד החטיבה
חטיבת בנימין תגן בגזרתה! תגן על ירושלים, תמנע חדירת טרור לעורף מדינת ישראל, תתקוף טרור, טרור עממי ופלילי, תאכוף חוק וסדר במרחב, תאפשר איכות חיים לישראלים ולפלסטינאים ותהיה במוכנות לתרחישי ההסלמה, כל זאת על מנת לקיים ביטחון לאזרחי מדינת ישראל.
משימת החטיבה
עוצבת יסוד הפועלת באפקטיביות מבצעית וביצירתיות, מובילה באיכות התכנון והביצוע ומוכנה לכל משימה. מכשירה ומפתחת את יחידות המילואים, תוך יצירת מומחיות גזרתית. שימור ידע מבצעי ו'הזרקתו' לכוחות הפועלים במרחב.
הקמת החטמ"ר
עד אמצע שנות השמונים הייתה איו"ש חטיבה מרחבית שפעלה באזור יהודה ושומרון באמצעות שלושה מרחבים, ברמה ובתקן של גדוד מרחבי:
- מרחב יהודה שבסיסו בחברון
- מרחב בנימין שבסיסו ברמאללה
- מרחב בשומרון שישב בשכם
על כל מרחב פיקד קצין בדרגת סא"ל, ובמפקדת החטמ"ר שבבית-אל ישב קצין בדרגת אל"מ.
עם פרוץ האינתיפאדה הראשונה בשנת 7891 , החלו לזרום כוחות רבים - סדירים ומילואים - לאזור על מנת לתת מענה בטחוני וצבאי למצב החדש שנוצר באזור.היחידה ברמת החטיבה לא עמדה בעומס הלוגיסטי והתקשתה במתן פתרונות הולמים לבעיות ולצרכים של היקפים כה גדולים של סד"כ. בפיקוד הוחלט על הגדלת התקנים לרמה אוגדתית, פריסה מחדש של הכוחות במספר רב יותר של יחידות משנה, ברמות חטמ"רים.
על תא"ל יעקוב )מנדי( אור, שבאחד מתפקידיו הקודמים פיקד על חטיבת איו"ש, הטיל הרמטכ"ל דאז, רא"ל דן שומרון, להקים את האוגדה ולפקד עליה בתחילת דרכה. במקום שלושה מרחבים הוקמו שש חטמ"רים, בכל חטמ"ר עיר פלסטינית מרכזית:
- מנשה: בסמוך לג'נין וטול-כרם.
- אפרים: בסמוך לקלקיליה.
- שומרון: בסמוך לשכם.
- בנימין: בסמוך לרמאללה.
- עציון: בסמוך לבית-לחם.
- יהודה: בסמוך לחברון.
סמל החטיבה
בספר יהושוע – מסופר על מלחמתו של יהושוע בן נון מול ברית חמשת מלכי האמורי. ע"פ הכתוב כבר בתחילת המערכה שהחלה בגבעון השיגו יהושוע בן נון
ולוחמיו יתרון, הם רדפו אחרי האמורים שנסוגו לכיוון מורד בית חורון. במהלך נסיגת חיילי ברית חמשת המלכים התרחשו שני אירועים יוצאי דופן - בראשון
אבנים גדולות נפלו מהשמיים על האמורים, ובשני יהושוע נתן פקודה לשמש ולירח לעצור במסלולם. לציון קרב זה מצוירים בסמל החטיבה השמש והירח.
סולם יעקב
הסולם המופיע בסמל הוא הסולם מחלום יעקב. בספר בראשית פרשת "ויצא" מסופר על יעקב שחלם על מלאכי השרת שעולים ויורדים מסולם אל השמים.
החלום מבטא את הבטחת ה' ליעקב כי יגן עליו גם בלכתו וגם בצאתו מארץ ישראל. המקום הוא גבעת הערטיס אשר צמודה לבית אל- תושבי המקום מכנים אותה "פסגת יעקב".
מקור השם בנימין
החטמ"ר נקרא על שם שבט בנימין, שבאזור נחלתו הוא יושב. בנימין - בן רחל, מבניו האהובים על יעקב אבינו. "...ותלד רחל ותקש בלדתה, ויהי בצאת נפשה כי מתה ותקרא שמו בן-אוני ואביו קרא לו בנימין..." )בראשית ל"ה,
גבולות גזרה
- בצפון - מבתרי שילה וצומת רחלים
- בדרום – מבואות ירושלים וגבול הקו הירוק וגזרת אבו-דיס
- במערב - חטמ"ר אפרים, גוש טלמונים
- במזרח - מורדות הבקעה (חטמ"ר הבקעה)
שטח הגזרה: כ- 7,7,1 קמ"ר
קצת היסטוריה...
נחלת בנימין היא יחידת שטח בעלת ייחוד גיאוגרפי, גבולותיה מבוססים על קווים טופוגרפיים בולטים היוצרים יחידת נוף ברורה. הוא יושב ממש במרכז, בין נחלות שנים- עשר השבטים והוא לב לבה של ארץ ישראל. הוא משמש מחיצה צרה בין שני השבטים הניצבים יריבים זה מול זה. נחלתו גובלת בנחלת יהודה בדרום, נחלת דן במערב, נחלת אפרים בצפון ובמזרח בנחלת ראובן. השבט היחיד שישב בנחלה המוקפת נחלות ישראל. ארבעת השבטים המקיפים את הנחלה הם ארבעת השבטים ראשי הדגלים במחנות המדבר אשר "סביב לאהל מועד יחנו" )במדבר ב'(. מה שאומר שנחלת בנימין מקבילה במעמדה לאהל מועד עם משפחות הכהונה והלוויה שחנו סביבו והיא מהווה "נחלת שכינה" בתוך שאר נחלות ישראל. אם נעיין ברשימת הערים וגבולות נחלת בנימין שמופיעים בספר יהושע )פ' ט"ז( הערים הראשיות בנחלה הן: בית אל, גבע, עפרה, גבעה, הרמה, בארות, המצפה, כפירה, ירושלים, קריית יערים. מקום הערים ומהלך הגבולות מראים שאזור שבט בנימין מתרכז בעיקר סביב הבמה. בנימין הוא הצעיר בבני יעקב והיחיד אשר נולד בנחלתו (בראשית מ"ח, ג'-ז').
עץ מבנה חטיבה
מפקדי החטיבה
מבנה אגף הטנ"א
קציני טנ"א:
מערך הטנ"א לאורך ציר הזמן:
סיום תקופה – " אחזקה אחרת"
במהלך שנת העבודה 2017 הוחלט על מימוש רה ארגון חיל הטנ"א תחת התוכנית "אחזקה אחרת. טרום התוכנית בגזרת חטמ"ר בנימין המענה האחזקתי לתחום הרכב ניתן על ידי מטא"ם בית אל. כמטא"ם הפלוגה נתנה מענה ליחידות רבות בגזרות הבט"ש טרום התהליך כאשר הפלוגה כפופה לאגד , 638 בג'וליס.