דילוג לתוכן המרכזי בעמוד
לוגו חיל הטכנולוגיה והאחזקה לוגו עמותת חיל הטכנולוגיה והאחזקה
[temp]
ינואר
פבר.
מרץ
אפר.
מאי
יוני
יולי
אוג.
ספט.
אוקבר
נוב.
דצמ.
הזנת אירוע חדש חיפוש בטיימליין התאריכים המסומנים בכתום כוללים אירועים

האלוף במילואים עמוס חורב

מאת: ניסים קלו

תאריך עלייה לאתר: 06/05/2016

תאריך האירוע:

מספר צפיות: 4907


נעוריו ושירותו בפלמ"ח

עמוס נולד בשנת 1924 בירושלים, כנער נמנה עם מקימי תנועת הנוער "גורדוניה" בירושלים.למד בגימנסיה, ומגיל 14 היה חבר בארגון ההגנה.היה מראשוני המתגייסים לפלמ"ח עם הקמתו בשנת 1941, יצא לקורס מ"כים במשמר העמק ולאחריו מונה למפקד כיתה בפלוגה ו' בכפר גלעדי.ביצע קורס נשק כבד ומקלעים בינוניים בג'וערה.בשנת 1942  יצא לקורס מ"מים של הפלמ"ח ולאחריו נתמנה לסגן מפקד מחלקה בפלוגה ו' בתל יוסף, בהמשך מונה למפקד המחלקה והשתתף בשחרור המעפילים ממחנה המעצר בעתלית.ב1945 מונה חורב למפקד פלוגה ו' בעין חרוד, ולאחר ליל הגשרים (יוני 1946) מונה למפקד פלוגה ח' בגדוד השישי.כעבור זמן קצר מונה לסגן מפקד הגדוד השישי. במלחמת העצמאות שירת בחטיבת הראל תחת פיקודו של מפקד החטיבה יצחק רבין, ועם תחילת המלחמה פיקד על שיירת "חולדה".במהלך המלחמה השתתף בקרבות רבים באיזור ירושלים.לקראת סוף המלחמה , עם תום ההפוגה השניה , הצטרף למפקד חזית הדרום יגאל אלון, מונה לעוזרו של רבין (אז קצין המבצעים של החזית).

שירותו בצה"ל:

בשנת 1949 מונה חורב לתפקיד קצין המבצעים של חזית הדרום, ובינואר 1950 נשלח ע"י צה"ל ללימודים בMIT (המכון הטכנולוגי של מסצ'וסטס), ב1952 קיבל את התואר מוסמך במדעים בהנדסת מכונות.עם שובו לארץ הקים את מחלקת אמצעי לחימה במטכ"ל, ועמד בראשה בשנים 1953-1954.ב1954 מונה לתפקיד קצין החימוש הראשי , תפקיד בו החזיק עד 1962.בשנת 1962 יצא ללימודים מתקדמים בMIT, ובשובו , במרץ 1965 , מונה בשנית לקצין החימוש הראשי במינוי מיוחד, ובאוקטובר 1965 הועלה לדרגת אלוף.בשנת 1966 פרש מצה"ל ומונה לסגנו של פרופסור אפריים קציר ,המדען הראשי של מערכת הביטחון, אולם בשנת 1968 חזר לשירות פעיל והתמנה לתפקיד ראש אגף אפסנאות (אג"א בעבר , כיום אט"ל) במטה הכללי.ב - 1973 פרש סופית משירות קבע. במהלך מלחמת יום הכיפורים שימש כעוזר מיוחד של סגן הרמטכ"ל, האלוף ישראל טל.

תפקידיו הציבוריים:

מסוף 1972 ועד 1973 שימש חורב בתפקיד המדען הראשי של מערכת הביטחון . בשנת 1974 מונה לראש ועדת החקירה להתרחשויות באסון מעלות.עם פרישתו מצה"ל ב1973 היה לנשיא הטכניון , תפקיד בו החזיק עד 1982.בשנת 1975 שימש יו"ר הועדה המייעצת למחקר ופיתוח ליד המדען הראשי של מערכת הביטחון. כיהן כיו"ר "רפא"ל".במהלך שנותיו תרם תרומה מכרעת בפיתוח הטכנולוגיה והתעשייה הבטחונית. הוא חבר מועצת האוניברסיטה הפתוחה, חבר הנהלת הטכניון וסניף אגודת ידידי הטכניון בישראל, נשיא בית יגאל אלון ויו"ר ועדת פרס בטחון ישראל.ביוני 2010 מונה לחבר בועדת הבדיקה לחקר המשט לעזה.

כיום מתגורר ברמת השרון.

 

הרצאתו של האלוף במיל' עמוס חורב בבסיס ההדרכה למקצועות הטכנולוגיה והאחזקה

תקופתו כמפקד בפלמ"ח:

חורב סיפר על תפקידו כמפקד פלוגה בת ארבע מחלקות בפלמ"ח. אחזקת האמל"ח העסיקה את הלוחמים רבות מכיוון שפעלו במחתרת, את הלוחמים שנתפסו היו שולחים לבתי המעצר שבעכו. חורב סיפר כי היה קיים חוסר במידע כיצד יש להתעסק עם נשק ותחמושת. וכי היה קיים צורך בידע נחוץ כגון: כיצד נכון להחביא נשק, כיצד לטפל בו וכיצד יש לאחזק ולתקן אותו.בתקופה דאז, הצליחו להשיג נשקים רבים מכל הסוגים ומכל רחבי העולם לדוג' - קליבנר איטלקי, רקם פולני, מקלעים כבדים, מרגמות, אקדחים וכול'. כדי שלא יתפסו אותם, היו רק שלושה אנשים מפלוגה שידעו היכן הסליקים בהם החביאו את הנשק נמצאים, והם היו האחראיים על הטיפול ואחזקת הנשקים.על הובלת הנשקים סיפר כי נצטרכו למצוא פתרונות יצירתיים כדי להעבירו ולכן הובילו אותו בבלוני גז, בתוך ארגזי ירקות וכד'. בנוסף סיפר על מקרה שהחרימו לו את הטנדר ואמרו לו לבוא למגרש הרוסים בזמן שעורכים חיפוש. הוא מאוד חשש ולא ידע אם ימצאו או לא, אך בסוף הם לא מצאו את הנשק המוחבא ושיחררו את רכבו.מכיוון שלא היה לארגון כסף ומימון כלשהו, הם היו עובדים כמחצית מהזמן, ובשאר הזמן מתאמנים.למלחמת העצמאות לדוג' הם נכנסו עם מחסור נוראי של נשק ותחמושת. העוני וחוסר האמצעים היו רבים עד מאוד .

תקופתו כמפקד בצבא ההגנה לישראל:

חורב מספר כי בתפקידיו השונים שימש כאיש מבצעים, מ"כ, מ"פ, קצין מבצעים, חבר ועדת שליטת הנשק, והרחיב בעיקר כיצד תיכנן את מבצע עובדה. בהמשך, רצה להתפתח והצבא החליט לשלוח אותו ללימודים אקדמיים. תקוותו הרבה הייתה  ללמוד הנדסת מכונות בחו"ל, מכיוון ורצה ללכת בין היתר בדרכי אביו שגם הוא היה בעל רקע טכני עשיר ובעל תואר מהנדס מכונות.כפי שקיווה, הוא למד, חזר לשירות והתחיל בהקמת מחלקת אמל"ח במטכ"ל.

תקופתו כקצין חיל ראשי:

בשנת 1954 משה דיין, הרמטכ"ל דאז, מינה את חורב לקצין חימוש ראשי. הוא מספר כי הגיע עם נהגו לחיל שלא היה בו כמעט שום דבר, וכי מלחמת העצמאות הותירה את החיל בפערים וחסרונות רבים לאין שיעור.בנוסף סיפר כי מכפילי הכח של החיל כיום כגון בה"ד 20 וכד' לא היו קיימים, ואת ההדרכות השונות והקורסים היו מבצעים כל מקצוע במקום אחר.חורב ביצע את התפקיד הרבה מאוד שנים. הוא מספר שחש כי התפקיד הינו הזדמנות חייו, שהוא לא יכל להתפלל למשהו טוב יותר. הרגע בו ניתן לעשות ולשנות דברים. מאידך גיסא, סיפר כי החיל עמד באתגרים שאינם פשוטים כלל וכלל, האימברגו של מלחמת העצמאות יצר בעיות רבות וביניהם הסכם החלוקה שאסר עליהם לקנות אפילו כדור אחד מארה"ב. האמל"ח והתחמושת שהיו להם באותה תקופה היו בעלי איכות ירודה ביותר.הסוחרים שאיתם הם עבדו היו סוחרי עודפים, כולם יהודים, והם סחרו בנשק ותחמושת ממלחמת העולם השנייה. היו להם מעט מאוד תחמושת ואמל"ח ותקציבם היה דליל מאוד.בהמשך ההרצאה סיפר חורב כיצד תחזקו את כל הצל"ם והאמל"ח ללא תקציב:

"הצבא התחיל להתכונן לכיבוש ותקיפת השטחים, הביאו מספר תותחים ונהיה צבא. נוצרה ברית מסויימת עם הבריטים והצרפתים. לצרפתים היה עניין עם אלג'יר ולכן היה להם אינטרס איתם". הם למדו המון מהחימוש הצרפתי. חורב למד צרפתית ונסע לבקר בצרפת. בביקור שם ראה דברים מאוד מעניינים כגון: טנקים חדישים, תותחים מרשימים וראה כיצד הצבא הצרפתי פועל ונלחם.כשחזר לארץ ניסה להבין מה עליו כמפקד חיל לעשות. הצבא יכול היה לקנות הכל בזול מעודפים של מלחמת העולם השנייה.בתקופה דאז היו  אך ורקשלושה מהנדסים בחיל, לכן חיפש מהנדסים נוספים ואנשי מקצוע אחרים שיהוו את הבסיס הטכנולוגי של החיל.רא"ל משה דיין נתן לחיל תקציב וכך הם התחילו לבנות יכולות. לדוגמא, קנייה רבה של טנקי שרמן וחיבור של קנה השייך לתותח אחר. בנוסף, הם שינו את הטנקים למנועי דיזל(סולר) ושיפרו את הטנק כך שיהיה ראוי ללחימה. כך הם לקחו נשקים ישנים, שיפרו אותם והפכו אותם לנשקים חדישים.

על תקופת ששת הימים והמשך התפתחות החיל:

חיל החימוש הכין את צה"ל למלחמת ששת הימים. בשלב הזה היו כבר מאה ועשרים מהנדסים, חיל בעל חשיבות עצומה. חורב מספר כי עקב התקציב הדל שהיה קיים בחיל בחרו שלא לקנות רכב 6x6 אמריקאי חדש, אלא לרכוש כלים מעודפים ולהסב אותם. החיל היה עצמאי מבחינה תקציבית. בה"ד 20 החל להתפתח ושלח קצינים ללמוד ב-MIT בחו"ל.

על חיל החימוש באופן כללי:

חורב היה מפקד חיל החימוש במשך 12 שנים ומספר כי זו הייתה תקופה נהדרת, בחיל שירתו אנשים טובים ומצוינים בתחומם שעבדו בצוות. "אני אהבתי את חיל החימוש, כיף! כיף היה לעבוד בו" ממילותיו. עוד הוא סיפר כי כלל חילות החימוש בעולם באו לראות איך מתחזקים ומשנים את הציוד שצה"ל רכש מכול רחבי העולם לכדי אמל"ח אחר לגמרי ואיך משלבים תותח ממקום אחד לתושבת ממקום אחר.חורב טוען כי אם לא הייתה לצה"ל יכולת עצמאית לפיתוח וייצור המרכבה היה סופנו מר במלחמות במרוצת השנים. הוא מספר על תקומתה של התעשייה הצבאית המפוארת ועל כך שללא חיל החימוש לא היה מי שיבחן את הכלים בהם משתמש הצבא ועל כך שבלעדיהם לא היה נוצר ההיי-טק בישראל. יתרה מזאת, חברות ואוניברסיטאות אזרחיות למדו מהחיל על השימוש בטכנולוגיה, ולאחר שהמהנדסים למדו בצבא את תורת הפיתוח, ניסו להקים מוצרים חדשים גם באזרחות וכך המציאו סטרט-אפים רבים.

במקביל לפיתוח המהנדסים פותח גם מגזר השדה ובעזרת עבודתם המשותפת של שני המגזרים בעצם נענתה הדרישה המבצעית מהשטח והשדה קיבל מענה.

כשחורב נשאל על הקמת בה"ד 20, הוא התחיל את תשובתו מסקירה על פני ההיסטוריה וסיפר כי כל הקצינים למדו מהצבא הבריטי כשרובם היו יוצאי פולין. כששאל איפה בה"ד 20 ממוקם אמרו שלא קיים בכלל בית ספר למקצועות החימוש. כשביצע סקר וביקורים בבתי ספר ללוגיסטיקה ולחיל האוויר, הגיע למסקנה כי הקמת בית ספר למקצועות החימוש תהיה אחת מפעולותיו החשובות. הוא סיפר כי היה ספר שקרא באותה תקופה, שסיפר על חינוך הדור הצעיר וכחבר בתנועת נוער בעברו החליט להקים גם פנימייה. הוא אסף נערים ממקומות שונים, בערך כ 400 בני נוער. הוא סיפר כי ראה נערים בני 16-15 המחונכים להיות בחיל חימוש ושרוצים להגיע אליו והתמלא בגאווה. הזמן עשה את שלו, ובמילותיו :" הזמן עשה את שלו וחשבתי 'אלוהים אדירים לאן הגענו!!"

סיכום דבריו של חורב:

"אם נסכם, אתם צריכים להיות גאים בהיסטוריה של החיל האדיר הזה ולקדם את חשיבותו החיונית לחסינות הצבא בא"י. ניסיתי לתת לכם סקירה חשובה על פני ההיסטוריה של חיל החימוש מפני שהכול נבנה בצורה של דרג מגבה דרג, וצריך להכיר זאת בכדי לפתח יוזמה ושיתוף", כך האלוף במיל' עמוס חורב סיכם את שיחתו עם צוערי קק"צ חיל הטכנולוגיה והאחזקה ועם המפקדים הבכירים של בה"ד 20.

תמונות מביקורו של האלוף במיל' עמוס חורב בבה"ד 20

 

   כתבה שפורסמה באתר אינטרנט 360D - משחרור עצורי עתלית ועד משט המרמרה: סיפורו של עמוס חורב                                                                                       

ראיון עם האלוף במילואים עמוס חורב בתוכנית שיחה על שתי רגליים בתאריך 14/10/19  -  בתוכנית הרדיו  - שידורים מיוחדים העולים ב"רשת ב' בתאגיד השידור כאן - קישור 

חיפוש מידע

חללים שמועד נפילתם היום

כניסת חברים