מאת: ניסים קלו
תאריך עלייה לאתר: 04/04/2016
תאריך האירוע:
מספר צפיות: 5221
פרטי הקצין המתעד: סא''ל ערן אלפנדרי, תאריך הראיון : 12.1.16 , תפקיד אחרון: ראש מנת''ק , תאריך פרישה:1977
פתיחה:
פרויקט ''בכירי החיל מספרים'' מביא את סיפורו של חיל החימוש במרוצות השנים דרך עיניהם וסיפורם האישי של מפקדים בחיל לדורותיהם. סיפור זה שזור עם הקמתו של צה''ל, התפתחותו דרך האתגרים המבצעיים הייחודים בהם עסקו בחיל החימוש ביניהם תא''ל אוריאל תמיר.
רקע כללי:
אוריאל תמיר נולד ב1931- בתל- אביב. גדל והתחנך בחיפה בבית-הספר הריאלי. היה חבר באצ''ל, השתתף בפעולות שונות שבמהלכן נעצר על-ידי הבריטים. בשנת 1949 התייצב לשירות בצה''ל, אך נדחה בשל קוצר ראייה. הוא החל ללמוד בטכניון לימודי הנדסת מכונות, אך לאחר כמה חודשים כאשר השתנו הקריטריונים הרפואיים לגיוס לצה''ל גויס צה''ל. עם סיום לימודיו בשנת 1954 הוצב כמפקד מחלקה בגדוד שריון. במהלך שנת 1955 הועבר לחיל החימוש, והוצב בבמ''ב (מש''א חיפה) בהמשך דרכו בחיל החימוש מונה למספר תפקידים במש''א ממפקד בית מלאכה ועד למינויו לסגן מפקד המש''א, מהמש''א עבר אוריאל לשרות במטכ''ל בשנת 1971 מונה למפקד מש''א (חצר תל השומר) ומילא את התפקיד עד 1975 עם סיום תפקידו מונה ראש מנת''ק בדרגת תת-אלוף. באוגוסט 1977 פרש אוריאל לגמלאות. במשך עשר שנים ניהל את חברת כבלים וחוטי חשמל, ולאחר מכן ניהל חברת תוכנה ואלקטרוניקה. בנוסף שימש במשך שנים רבות יועץ וכממונה על שכר העידוד של האזרחים עובדי צה''ל.
מסלול צבאי:
בשלהי 1949 התייצב אוריאל תמיר לשירות בצה''ל, אך נדחה בשל קוצר ראייה. הוא החל ללמוד בטכניון אולם לאחר מספר חודשים השתנו הקריטריונים הרפואיים לגיוס והוא גיוס לחטיבת גולני לאחר שנת שירות בחטיבת גולני נפתחה העתודה האקדמאית בצה''ל ואוריאל התקבל ללימודי הנדסת מכונות בטכניון.
בשנת 1954 1954- סיים אוריאל לימודי הנדסת מכונות והוצב כמפקד מחלקה בגדוד שריון במהלך שנת 1955 הוצב בחיל החימוש כממונה על המשרד הטכני במש''א חיפה לאחר שרות ביחידה מונה בשנת 1956 למפקד בית מלאכה ובמהלך 1959שנת מונה לקצין תכנון ופיקוח. לאחר שבע שנים בתפקיד מונה אוריאל לסגן מפקד הבסיס.
שנת 1966 בשלהי 1966 מונה לראש ענף ארגון ובקרה במטכ''ל/אג''א במסגרת תפקידו זה תרם רבות לעיצוב האגף והיה חלק מצוות עבודה שביצע עמ''ט מעבר ניהול מלאי בעזרת מחשב בצה''ל.
בשנת 1968 מונה לראש ענף תכנון עבודות באג''א במסגרת תפקידו ניהול למעשה את תוכנית העבודה של שלושת המש''אות ואיסוף כלל השיפורים שהוטמעו בטנקים ובנשק ע''י הקצינים המקצועיים בחיל החימוש בנוסף במסגרת תפקידו זה נשלח לאנגליה לצורך לימוד תהליך ייצור טנקי ה''צ'יפטיין'' אותם היה צה''ל צפוי לקלוט. בקיץ 1970 סיים את תפקידו ויצא ללימודים לתואר שני בעשייה ובניהול באוניברסיטת קולומביה שבארצות-הברית. בספטמבר 1971 נקרא ארצה בדחיפות ומונה למפקד מש''א 681. ביולי 1975 סיים את תפקידו כמפקד מש''א ומונה לראש מנת''ק בדרגת תת-אלוף. באוגוסט 1977 יצא לגמלאות.
הערכים המרכזיים של חיל החימוש בעיניו של תא''ל אורי תמיר :
הערך המרכזי שעליו אוריאל תמיר שם דגש והוא המשפיע בעיניו על כלל הערכים כולם הינו יוזמה וחדשנות קודם כל של הפרט ומשם דרך כלל הדרגים החל מהעובד ברצפת הייצור דרך אנשי המקצוע ויחידות הפיתוח, זאת בנוסף לערכים נוספים של מקצועיות ודבקות במטרה.
אתגרים מרכזיים בתקופת השירות:
בעת היותו של אוריאל תמיר מפקד המש''א בתל השומר עמדו מספר אתגרים ,אחד האתגרים המרכזיים היה קליטת והטמעת טכנולוגיה מתקדמת במסגרת עבודות השיקום והאחזקה של כלי רק''ם במש''א לדוגמא :הסבת 25 טנקי צנטוריון והתאמתם לטכנולוגיה מבוססת מכ''ם, ביצוע משימת הסבה ואחזקה לתותחי נ''מ והתאמת מרכיבים אלקטרוניים ואופטיים פעילות שחייבה שימוש במחשב ומתקן לסימולציה שלא היו נפוצים באתם ימים בצה''ל, אתגר מרכזי אחר שעמד בפני אוריאל תמיר בזמן כהונתו כמפקד מש''א היה הקמת התשתית למפעל ייצור טנק המרכבה שכלל איתור טכנולוגיות ואמצעים שיאפשרו הקמת מפעל תעישיתי לייצור והרכבת טנקי המרכבה אתגר נוסף שעמד בפני אוריאל תמיר היה גיבוש פני המחנה שכן באותם ימים מחנה המש''א היה מפוצל והכביש הראשי של כל בסיס תל השומר עבר דרך חצר הבסיס. משרדי המפקדה היו ממוקמים במבנים מעברו המערבי, ואילו המפעלים, בתי המלאכה, המחסנים וחדר האוכל היו מעברו המזרחי. לאחר עבודה נמרצת ומאומצת מול גורמים שונים בצה''ל כולו גובש מבנה מחנה המש''א בתל השומר וזה החל להתנהל כמו כל מפעל תעשייתי.
אירוע מכונן במהלך השירות:
ארוע מכונן ומשמעותי מאוד היתה עבור אוריאל תמיר מלחמת יום כיפור - על אף שכבר בערב יום הכיפורים הוכרזה כוננות ג' בכל צה''ל, לא נערך מש''א לקראת מלחמה. מפקדי המפעלים ובתי המלאכה קיבלו אמנם התרעה על מצב הכוננות, ונאמר להם, כי במקרה חירום יגויסו חיילי המילואים של היחידה. הם התבקשו להיות בבית בכוננות. רק בשבת בבוקר, כאשר נקרא אוריאל תמיר, מפקד מש''א, לחדר מלחמה של מטכ''ל/אג''א והתבשר כמו יתר ראשי המרכזים על המלחמה העומדת להיפתח בו- ביום, חדר הדבר להכרתו. הוא התקשר מהמטכ''ל למפקדת הבסיס והורה להזעיק מיד את כל סגל המפקדים ומנהלי העבודה של הבסיס.
המאמץ המרכזי של מש''א בפתיחת המלחמה התמקד בהוצאת כל הכלים שעמדו בקווי השיקום לחזיתות (קיפול ליינים); המאמצים הוקדשו במיוחד להשלמת הסבתם של טנקי ה''שוט קל''. והרכבתם וניפוקם של עשרות חטיבות-כוח לטנקי המג''ח וזאת בכדי להקל על יחידות החימוש בחזיתות תוך כדי כך הובאו ממרכז צל''ם חלפים, ממסרות ומנועים נוספים. בימים הבאים נבנה בתל השומר מתקן להרצת מנועים שלא היה קיים בעת היא. במהלך ימי המלחמה בוצעו משימות בנייה ודיגום בלוחות זמניים קצרים ביותר ואלו הועברו במהירות לחזיתות כגון דיגום משגר ה'עורב' והרכבתו על ג'יפ סיור משימה שבוצעה שת''פ של מתכננים ממקחש''ר ואנשי הנדסה וייצור מהמש''א במקביל החלו להגיע למש''א טנקים פגועים מן החזיתות. ,במהלך המלחמה הורכבו ונופקו לחזיתות השונות עשרות חטיבות-כוח על-ידי שוקמו במהירות עשרות טנקים פגועים. ושוקמו בקצב מואץ בשיקום מנועים. בנוסף שיקמו עובדי המש''א במהירות את תותחי הטנקים והתומ''תים. ואת המערכת האופטיות ומערכות הכינון של הטנקים והתומ''תים. במשך ימי המלחמה הצליח מש''א 7100 להשלים את הסבתם של 135 טנקי ''שוט קל'', ששיגורם לחזית היווה תוספת כוח משמעותית ביותר. בשיאה של מלאכת השיקום עבדו במש''א בו-זמנית כעשרת אלפים עובדים. שעבדו בהתלהבות ובדבקות במשמרות במשך כל שעות היממה.
תרומתו הייחודית של חיל החימוש עבור תא''ל צבי אורבך:
החיל העניק לאוריאל סיפוק רב מעצם ההאתגרים והעשייה שעמדה בפניו בתפקידיו השונים המפגש עם אנשים טובים שאיפשרו את ההישגים אליהם הגיע הוא זה שבזכותו הגיע החיל להשיגים אלו חיל החימוש., תפקידו השונים בחיל החימוש תרמו לאוריאל רבות גם בשנים שלאחר פרישתו מצה''ל וכהונתו בתפקידים בכירים בחברות אזרחיות שנים רבות לאחר פרישתו לצה''ל המשיך אוריאל לתרום מזמנו לקידום החיל בתחומים שונים.
מהם המאפיין הייחודי של חיל החימוש בעיניי תא''ל אוריאל תמיר :
הקשר של אנשי החיל עם המעשה הטכני כלומר מדובר בחיל שאנשים שוקדים כל יום על חידושים ומוציאים אותם לפועל החל מתכנון על שולחן השרטוטים ועד לייצור וניפוק לשדה ,מדובר בארגון ייחודיי ומיוחד שאין כמותו בצה''ל
פעילות ''בגיל הזהב'':
בימים שלאחר פרישתו מצה''ל בשנת 1977 בדרגת תא''ל כיהן אוריאל במשרות בכירות במסגרת חברות אזרחיות ,במשך עשר שנים ניהל את חברת רכיבי חשמל וכבלים, בהמשך כיהן כמנכ''ל חברת תוכנה ואלקטרוניקה , בשנים האחרונות משמש כיועץ תעשיתי בחברות שונות ובמשך שנים רבות היה פעיל מרכזי בועדת ''תמיר'' שתפקידה היה לפקח על שכר העידוד של עובדי המש''א
לסיכום
נפלה בחלקי זכות גדולה לקחת חלק בתיעוד סיפור חייו של תא''ל אוריאל תמיר זכיתי להכיר אדם שפעל והקים יחד עם עוד רבים טובים את היכולת של צה''ל לעצמאות אחזקתית ועליונות צבאית באזורנו ושכל חייו תרם למערכת הביטחון ולמדינת ישראל מתוך תחושת שליחות.