דילוג לתוכן המרכזי בעמוד
לוגו חיל הטכנולוגיה והאחזקה לוגו עמותת חיל הטכנולוגיה והאחזקה
[temp]
ינואר
פבר.
מרץ
אפר.
מאי
יוני
יולי
אוג.
ספט.
אוקבר
נוב.
דצמ.
הזנת אירוע חדש חיפוש בטיימליין התאריכים המסומנים בכתום כוללים אירועים

יחש"מ 638 במלחמת "שלום הגליל"

מאת: ניסים קלו

תאריך עלייה לאתר: 06/10/2023

תאריך האירוע:

מספר צפיות: 137


בשלושה ביוני 1982, מלחמת לבנון, היחש"מ מצוי אמנם בעיצומו של מאמץ התבססות בפיקוד המרכז, אך מפקדת היחידה הצליחה לעבור בהיערכות בזק למצב החדש.

בימיה הראשונים של המלחמה ארגן יחש"מ "גב ההר" בפיקודו של סא"ל עמרם איתן סדנה ניידת אחת בראשותו של רס"ן סמי זגורי. סדנה זו שימשה מעין מחלקה מהירה של היחש"מ אשר יצאה בעקבות עוצבות הפלדה אל תוך לבנון.

בשלב זה של המלחמה בטרם התארגנו כוחות החימוש במילואים תגברה סדנה ניידת זו את היחש"מ הקדמי של פיקוד צפון. הסדנה התקדמה יחד עם כוחות עוצבות הפלדה ונכנסה ללבנון בציר המרכזי בעקבות עוצבת כפיר דרך הר הלבנון. שטח זה מלא ברכסים גבוהים ולפיכך היה קשה מאוד ללחימה .

הסדנה התקדמה בימים הראשונים בצמוד לכוחות הלוחמים עד צומת ג'זין, שם חיכו לאספקה, ומשם התקדמו עד לעליי בחמדון, מזרחית לכביש ביירות דמשק.

בעליי, עיירה ציורית השוכנת בלב ההרים המשתפלים אל ביירות, נאלצו חיילי הסדנה לעבוד בתנאים  לא תנאים, לפיכך התנאי הבסיסי היה המהירות ולא תמיד רמת התיקון.

חיילי החימוש חילצו כלים רבים שננטשו בשטח, והביאו אותם לסדנה בעבודה מאומצת סביב השעון. הסדנה טיפלה בכל סוגי הרכב והרק"מ כולל מכוניות אזרחיות וטרקטורים.

טיפולים רבים התבצעו במהלך הקרבות עצמם תחת אש חיה, משימה שהייתה כרוכה באומץ רב ובנחישות .

על אופי המשימה בימים הראשונים למלחמה סיפר מ"פ הסדנה דאז רס"ן סמי זגורי: "המלחמה הייתה גדולה מאוד, לא היה סדר והכל נראה מאוד מבולגן, בתוך כל ההמולה הזו רצו כוחות החימוש מכלי לכלי במטרה לבצע כמה שיותר תיקונים. כמעט לא היה תיכנון הכל נעשה מיד ובמקום.

שלושה שבועות לאחר מכן, כאשר צה"ל הגיע כבר לכביש ביירות- דמשק, והיה ברור שהקרבות יימשכו הרבה מעבר למה שציפו מלכתחילה, הוחלט בדרגים הגבוהים של הצבא להקים שני יחשמי"ם בלבנון, יחש"מ מערבי, אשר היה בנוי מכוחות חימוש של פיקוד המרכז ויחש"מ מרכזי, שיישען על כוחות חימוש מפיקוד דרום ומפיקוד צפון.

הקמת היחש"מים באה במטרה לשחרר את הגש"חים במילואים שישבו בלבנון בצמוד לכוחות הלוחמים וכדי לתת פתרון קבוע יותר וזמין.

ליחש"מ המערבי היו בלבנון חמש סדנאות ופלגה: סדנה בדמור, סדנה במנצוריה, פלגה בעין זחלטא, סדנה בצור וסדנה בצידון. יחש"מ זה על כל סדנאותיו סיפק אחזקה בזמן המלחמה לכוחות עוצבות הפלדה אשר ישבו בגזרה המערבית בדרום לבנון.

על יחש"מ 638 הוטלה משימה להקים סדנה במנצוריה קרוב מאוד למקום שבו ישבה הסדנה הניידת בעליי. המשימה הוטלה על סרן שמעון מזרחי, אשר היה באותה עת מ"פ סדנה ג'פטליק.

הסדנה במנצוריה כמו שאר סדנאות היחש"מ שהוקמו באותה עת התבססו על ציוד של הגשחי"ם במילואים ועל כוח אדם מפיקוד המרכז:  מיחש"מ 638 נלקחו אנשי הצמ"ה (ציוד מכני הנדסי) של סדנה ג'פטליק על מנת לתת מענה לגדוד ההנדסה שבלבנון, אנשי גנרטורים נלקחו מאותה הסדנה, ובנוסף הוצבו חיילים ואנשי קבע ממגוון המקצועות מסדנה ישי, מסדנה יוסף ומסדנה בית אל.

כל האנשים שנבחרו להיכנס לבנון הגיעו תחילה ליחש"מ 650 בג'וליס שם הצטיידו בכל הציוד הדרוש החל מאפודים ועד כלי רכב. לאחר קבלת תדריכים על המתרחש בגזרה,על התפקידים ועל כללי ההתנהגות נסעו החיילים צפונה, ונכנסו עם השיירה אל תוך לבנון, העמיקו עד מנצוריה, ושם החליפו את הגש"ח במילואים.

מפקדת הסדנה התמקמה במבנה בן ארבע קומות ששימש פעם מלון ששיכן את עשירי האזור הזה של לבנון.

החיילים מצאו את המבנה מפויח,מלוכלך, ונפלי הפגזים שימשו מזכרת צורבת לקרב הקשה שהתחולל שם בין הכוחות סוריים לכוחות צה"ל.

האנשים הסתערו על המבנה ניקו ושיפצו אותו. מיקמו בו את המערך הלוגיסטי, לרבות את חדר האוכל ואת האפסנאות. שני מבנים נוספים הפכו לסככת רכב ותקריה.  את המבנה בן ארבע הקומות הפכו למחסן ואת משרדי הסדנה העבירו למבנים החדשים שנמצאו שם.

מיד החלו בשגרת עבודה: טיפולים, חילוצים וכל פעילות שהייתה נחוצה על מנת לתת מענה אחזקתי לכוחות הלוחמים באזור.

כשבוע אחרי התמקמות הסדנה במנצוריה הגיע סא"ל לרר לפקד על מפקדת היחש"מ בדמור. באותה תקופה נתקבלה פקודה להקים פלגה בעין- זחלתא, וכך נשלחו חיילים ואנשי קבע ממנצוריה ומדמור להקים את הפלגה בעין- זחלתא אשר נתנה שירות לכוחות הלוחמים שישבו שם. אחרי תקופת מה היחש"מ בלבנון היה כבר ממוסד וסדנאותיו פזורות בכל הגזרה.

ללבנון נשלחו חיילים ואנשי קבע מהיחש"מ בסבב שנקבע מראש. עיקר הכוח בתחום המרכבות הגיע מסדנה ישי, ובתחום המג"ח הגיע הכוח מסדנה יוסף. 

בלבנון הם חשו לוחמים מן השורה. העבודה התנהלה לא אחת תחת אש, וחיילי החימוש נאלצו במקרים רבים להגן על עצמם מפני אש האויב. מהר מאוד הפכה ארץ הארזים להיט. להיטות החיילים להיכנס ללבנון הייתה כה גדולה עד כי לא פעם נאלצו המפקדים לדחות על הסף בקשות כאלו ואחרות של חיילים. 

בשקט, הרחק מעין המצלמות והפרסום רשמו אנשי יחש"מ 638 מספר פרקים מפוארים בתולדותיהם: 

  • בקרב על כיבוש שדה התעופה של ביירות וכיבוש העיר עצמה

  • בקרב על כיבוש כביש ביירות – דמשק

  • בתחום מתחם ג'זין 

  • בקרב בעין זחלתא

תפיסת האחזקה בזמן המלחמה הייתה להגיע אל הרק"מ ולתקנו במקום, ואילו את הרכב תיקנו בסדנאות. במהלך הקרבות היו חיילי החימוש צמודים אל הכוחות הלוחמים במטרה לתת אחזקה מיד כדי להחזיר כלים מתוקנים לשדה הקרב. בנוסף לפעילויות הללו נעשו חילוצים רבים.

חשוב להדגיש שלאורך המלחמה כולה המשיכה העבודה ביחש"מ להתנהל כסדרה, ובד בבד המשיך היחש"מ בהתארגנותו ובביסוסו בפיקוד מרכז.

מספר סא"ל במיל' רפי פרימן, מפקד היחש"מ בשנים 82-84: "יחש"מ 'גב ההר' שלח חיילים ללבנון במהלך תקופה ארוכה מאוד, אך בה בעת תוכנית העבודה התנהלה כסדרה, בשביל לתת מענה לכוחות המתאמנים בפיקוד מרכז".

בסוף שנת 1984 הסדנה בג'יפטליק נסגרה והפכה פלגה של סדנה ישי.

היחש"מ החדש יחסי (חמש שנים להיווסדו) המשיך להתגבש, להתחזק ולהתייצב, התהליך בא לידי ביטוי גם בסממנים חיצוניים: היחידה זכתה בסמל מיוחד, והכומתות הירוקות שחבשו החיילים הפכו לשחורות. כמו כן נכתב המנון ליחש"מ, פרט שחיזק יותר את גאוות היחידה בקרב אנשי היחש"מ .

בשנת 1986 הצטרפה ליחש"מ סדנה נוספת, סדנה גדעון, אשר הייתה ממוקמת בבית שאן. סדנה זו הייתה בתקופה מסוימת תחת פיקודה של מפקדת היחש"מ, ולאחר מכן עברה למפקדת פיקוד צפון עקב שינויים שנעשו בגבולות הגזרה של הסדנאות.

 

     

חיפוש מידע

חללים שמועד נפילתם היום

כניסת חברים