דילוג לתוכן המרכזי בעמוד
לוגו חיל הטכנולוגיה והאחזקה לוגו עמותת חיל הטכנולוגיה והאחזקה
[temp]
ינואר
פבר.
מרץ
אפר.
מאי
יוני
יולי
אוג.
ספט.
אוקבר
נוב.
דצמ.
הזנת אירוע חדש חיפוש בטיימליין התאריכים המסומנים בכתום כוללים אירועים

סיפור שירותו של רנ"ג במיל' יעקב בקר בפיקוד הדרום

עבודה שהוכנה על ידי רס"מ גיל מרחסוב מאוגדה 80 במהלך לימודיו בקורס פיקוד ומטה

מאת: ניסים קלו

תאריך עלייה לאתר: 23/01/2023

תאריך האירוע:

מספר צפיות: 821


אירוע אסון הנגמ"שים בציר פילדלפי : 

אסון הנגמ"שים הוא צמד תקריות ברצועת עזה, שהתרחשו ב- 11 ו- 12 לחודש מאי 2004 , ובהם הושמדו שני נגמ"שי M-113 של צה"ל על צוותיהם. בתקריות נפלו 13 חיילים: 6 בתקרית הראשונה, בשכונת זייתון, 5 בתקרית השנייה, ברפיח, ועוד 2 במהלך החילוץ ברפיח .
תקריות אלה היו יוצאות דופן בשל ריבוי הנפגעים לצה"ל, הרבים ביותר בתקופה כה קצרה ברצועת עזה מאז פרוץ האינתיפאדה השנייה. התקריות השפיעו מאוד על צורת הלחימה ומדיניות צה"ל ברצועה. 

אסון הנגמ"ש הראשון-ב- 11 לחודש מאי 2004 נכנס כוח משוריין של חטיבת גבעתי לבצע פעולה בשכונת זייתו ן בפאתי העיר עזה, את הכוח ליוו עיתונאים מערוץ 2 שהכינו כתבה על המתרחש . בעת היציאה מהשכונה, גילה הכוח שנגמ"ש מחלקת הפלחה"ן נעלם. במשך דקות ארוכות לא ידעו המפקדים איפה הנגמ"ש וניסו לעלות מולו בקשר מחשש שתעה בדרך ונכנס לאחת הסמטאות, אבל כשראו את המנוע מוטל על הכביש הבינו שלא נותר ממנו שריד. היה זה מטען צד שחדר את המיגון בנגמ"ש ופוצץ את חומר הנפץ שנשאו הלוחמים. ששה חיילים נהרגו בפיצוץ, מחבלי החמאס התעללו בשרידי הגופות. בתגובה, צה"ל שלח כוחות חילוץ נרחבים, לשכונה במטרה לסרוק ביסודיות את האזור עד שכל שרידי הגופות יוחזרו אל צה"ל ויובאו לקבורה נאותה. במבצע בזייתון נהרגו עשרות מחבלים ונגרם נזק רב לשכונת זייתון. צה"ל איים שהדחפורים יעבדו בשכו נה והכוחות לא יצאו ממנה עד שלא יוחזרו אליו שרידי הגופות. הפלסטינים נכנעו לדרישה ונתנו את שרידי הגופות לצלב האדום שהחזירם לישראל .
אסון הנגמ"ש השני-ב- 12 לחודש מאי 2004 , במהלך פעילות בציר פילדלפי, פוצץ נגמ"ש צוות צמ"ה של פלוגת אבירי הפלדה השייך לחטיבה הדרומית של אוגדת עזה . מחבלים שעמדו על גג בניין ירו רקטות RPG-7 אל עבר הנגמ"ש והדחפור שליווה אותו. הדחפור ניזוק באופן קל אך הרקטה שפגעה בנגמ"ש חדרה לתוכו, וגרמה לפיצוץ חומר הנפץ שנשא. כל חמשת אנשי הצוות בנגמ"ש, בהם מפקד צוות המנהרות, נהרגו . בעוד מבצע החילוץ של הנגמ"ש הראשון עדיין מתנהל, נכנסו כוחות צה"ל אחרים לאזור בו נפגע הנגמ"ש של צוות המנהרות על מנת לפנות את הנפגעים . דחפורי D9 משוריינים של צה"ל הקימו סוללות עפר סביב האזור שבו ארעה התקרית כדי להגן על הסורקים והרסו בתים מהם נורתה אש אל עבר כוחות החילוץ . איור -1מחבלים הוחזים בשרידי הנגמ" ש חיילים מחטיבת גולני הגיעו למקום בנגמ"שים כבדים מדגם אכזרי ת וחיילי קורס מ"כים הוקפצו למקום על מנת לסרוק ידנית את השטח יחד עם אנשי הרבנות הצבאית ויחידת הקבורה המטכ"לית על מנת לזהות את הגופות ולהביאן לקבורה .
תמונות החיילים המחפשים בחול בידיהם בכריעה על ארבע עוררו תגובות נרגשות. התומכים ראו בפעולה זו אות ומופת לערכיות של צה"ל ולמחויבותו לחייליו, ואילו המתנגדים ראו בכך סיכון מיותר של חיילים . 

טכנאי מערכות התרעה "קומץ " 

רק קומץ אנשים יודעים מה זה "קומץ "- וגם אלו שיודעים, לא תמיד מבינים את החשיבות של מה שהם עושים על הגדר. כל עבודתם מרוכזת באותו תיל מתוח, שבלעד יהם, ובלי התחזוק ה השוטפת והבלתי פוסק ת שלהם כל חור בגדר צריך להיסגר איכשהו, גם אם זה באמצע הלילה כשלא רואים כלום, וגם אם זה כשהכול מואר ואתה חשוף, זה התפקיד שלה ם לאטום אותו . עולים על קרמי, שמים קסדה ונוסעים לתקן, איפה שצריך, הם אחראים על המכשול כול ו ובפעילות היום-יומית השוטפת שלהם מתעסקים בתיקון הגדר אחרי נז ק אבל לא רק. הם אומנם תומכי לחימה, אבל יש סיבה לתעודת הלוחם שלהם, התפקיד דורש מהם לא פעם להצטרף ליחידות מיוחדות לפעילויות, גם חוצות גדר, לבצע הדרכות וביצוע חיתוך מיוחד ואטימה שלה ובעיקר לתת את המענה הכי טוב כדי שבסוף הלוחמים יוכלו לעשות את העבודה שלהם על קו המכשול כפי שנדרש מהם . יש חשיבות עילאית לפעילות שלהם ואין פה בכלל צל של ספק. בסוף החיילים מתמודדים עם אותן הסכנות, אזעקות, טילי הנ"ט, ירי צליפה והמטענים שכל לוחם אחר מתמודד איתם בחזית אבל אנשי "הקומץ" נמצאים שם כפול מהזמן, הכול כדי שאף לוחם לא יצטרך לשמור על חור שנפער פתאום ו יוכל להתעסק בתפקיד שלו ללא הסחות דעת. בשורה התחתונה אין לנו גד ר גבול חלופית, יש אחת, והשמירה עליה היא שמבטיחה את הביטחון של התושבים שמתגוררים בעוטף ושל האזרחים בארץ בכלל. לא משנה אם שיא הקיץ בחוץ או אם יורד גשם זלעפות, אסור שהגדר תקולה, אם כן - הם יהי ו שם שזה קורה, עם הכלים הכי משוכללים בכדי לעמוד במשימה .

 

 רקע אישי :

יעקב בקר בן 48 , נולד בברית המועצות בתאריך ה- 14 למאי 1973 .
בשנת 1974 עלה לישראל יחד עם משפחתו, למד בעיר באר שבע בתיכו ן עמל מקצועי במגמת אלקטרוניקה ומחשבים שם סיים את לימודיו במקצוע טכנאי אלקטרוניק ה בכיתה יג' . בשנת 1992 בתום לימודיו התגייס לצה"ל.
בשנת 1998 התחתן עם אילני ת ולהם 3 ילדים כיום מתגורר בעיר אילת עם אשתו וילדיו.
לאחרונה בנו הבכור השתחרר משירות קרבי בחטיבת גבעתי בתפקיד חובש לוחם .
בתקופה זו יעקב בק ר נמצא בתהליך פריש ה לאחר 30 שנות שירות בצה"ל.
 

רקע צבאי :  

  • בשנת 1991 יעקב בק ר התגייס לצה"ל, ביצע טירונות והמשיך ללימודי יג' במקצוע טכנאי אלקטרוניקה.
  • בשנת 1992 בתום סיום לימודיו, התגייס לחיל החימוש )כיום חיל הטנ"א( ,ביצע קורס "טכנאי מערכות" התרעה .
  • באוגוסט 1992 הוצב בבסיס מחנה נתן אשר נמצא בעיר באר שבע במחלקת האופטרוניקה .
  • בחודש ספטמבר 1992 סופח למחלקת "קומץ" השייכת לחטיבה הדרומית של אוגדת עזה, המחלקה הייתה ממוקמת בתוך רפיח הפלסטינאית. יעקב בקר היה חלק מחוליית "קומץ" אשר הייתה אחראית לתיקון ואחזקה שוטפת לגדר ההתרעה לאורך גבול עזה כמו  כן, תקלות שבר ונזקים אשר נגרמו כתוצאה מחבלה או הנחת מטענים שתפוצצו לאורכה והיו מכוונים לכוחותינו . חשוב להדגיש כי לצורך ביצוע תיקון בגדר התרעה במרבית המקרים נכנסים כוחות ממוגנים לצד האויב בכדי לחסום ולאבטח את חוליית "הקומץ" מירי מחבלים. במהלך התיקון כל תזוזה מגבולות הגזרה של הכלי המגן, חושפת אותך לקו האש כמו כן, במרבית המקרים במהלך תיקון הגדר נשמע ירי מחבלים וכדורים שורקים על מעל ראשך . במהלך שירותו הסדיר התגלו המנהרות "הראשונות" בגבול עזה, במסגרת תפקידו היה שותף במאמץ גילוי מיקומם לרבות כניסה לצד המצרי בכדי לחלץ ציוד אשר שימש את כוחותינ ובמשימה זו .
  • בשנת 1995 יעקב בקר המשיך לשירות קבע בחטיבה הדרומית של אוגדת עזה ופיקד על חוליית חיילי "קומץ" אשר ה ייתה אחראי ת על גזרת 'פילדלפי' וציר 'הוברס' המקיפים את רצועת עזה. זירת המטענים הראשונה - בתאריך ה- 28 לחודש דצמבר 2000 במהלך תיקון תקלה בגדר ההתרעה הסמוכה למחסום סופה, אחד מחייליו של יעקב בקר הבחין בטלפון הנמצא על הגדר, מחשש למטען אנשיו עזבו את האזו ר והזעיקו חבלנים. בזמן שכוח עסק בנטרול המטען הופעלו מספר מטענים נוספים, כתוצאה מהפיצוץ קצין גששים וחבלן משמר הגבול נהרגו במקום, בנוסף 2 חיילים נפצעו . בדיעבד, המחבלים התכוונו לגרור את הכוח לתוך זירת מטענים, לאפשר להם לגלות את המטען הראשון ולהפעיל את המטען השני לאחר מכן.
  • בחודש פברואר 2001 , במהלך תקופת האינתיפא דה השנייה, יעקב בקר יחד עם 7 חיילים מציוותו הוקפצו לתקלה בגדר ההתרעה, במהלך עבודה על תיקון התקלה, התפוצץ מטען של 40 ק"ג TNT מאחורי הר שהיה בסמוך לבקר וחייליו, "האדמה התרוממה", בנס יעקב בקר וחייליו נשארו בחיים אך שמיעתו של בקר נפגעה מאוד. 
  • בתאריך ה- 8 לחודש נובמבר 2002 ליד ההתנחלות "נצרים" כוח רגלי מגדוד "צבר" יצא לפעילות של פתיחת ציר יחד עם גשש שהלך בראש הכוח, בעת פתיחת הציר הופעל מטען חבלה על הכוח. כתוצאה מהפיצוץ הגשש נהרג ומ"פ מגבעתי נפצע מרסיסים, יעקב בקר שהוקפץ לזירה היה שותף בהוצאת הפצועים מהג'יפ בכדי לפנותם לקבל ת טיפול רפואי.

אסון הנגמ"שים מפיו של בקר


זה היה יום רביעי ה 12 -לחודש מאי 2004 , באותה תקופה ציר 'פילדלפי' נחשב לזירת לחימה החמה ברצועה, זה היה שעות אחר הצהריים, נשמע פיצוץ עז, דבר שלא היה חריג באותה התקופה, לקח זמן עד שהבינו שמדובר באירוע עם פצועים והרוגים. הפיצוץ היה משמעותי,
הנגמ"ש שהכיל טון של חומר נפץ התפוצץ לאחר פגיעה של אר.פי.ג'י שנורה לעברו מאחת הסמטאות בשכונה וכתוצאה מכך התפוצץ החומר נפץ שנשא. בדיעבד למדנו שצוות מנהרות עסק בזמן האירוע בהטמנת חמרי נפץ בקרקע, במסגרת פעילות שנועדה למוטט מנהרות שחופרים מחבלים מתחת לגבול ישראל-מצרים. בתקופה זו התקבל מידע על כך שמחבלים מנסים לחפור מנהרה מתחת למוצב טרמית כדי להחדיר אליה חמרי נפץ ולמוטט את המוצ ב ולכן, הפעילות כוונה נגד אותה מנהרה . העניין הוא שיממה קודם לכן שישה חיילים נהרגו בפיצוץ דומה בשכונת זייתון, אז עם כל הצער שבדבר זה היה הלך הרוח באותם הימים. האירוע קרה כ- 100 מטר ממוצב טרמית שעל גבול מצרים, מהכמות הגדולה של החומר נפץ שהנגמ"ש נשא ההדף של הפיצוץ היה רחב היקף בקנה מידה אחר במהלך חיפוש שרידי הגופות התבקשתי יחד עם חיילי לעבור לצד המצרי על מנת לאסוף שרידי גופות של החללים מהאירוע הקשה. התמונות של האירוע הזה לא נשכחות, חיילי מילואים וסדיר, אנשי קבע ואחרים כורעים על ארבע במטרה למצוא פיסות לב של הילדים של כולנו.. .
בחיפושינו בצד המצרי איתרנו חלקים קטנים של החללים כגון אצבעות וחלקי עור אשר עזר ו להביא ם לקבורה צבאית למשפחות הכאובות . המעבר לאוגמ"ר 80 - בשנת 2007 יעקב בקר עבר לשרת באוגמ"ר 80 הסמוכה לעיר אילת , בהמשך העתיק גם את משפחתו להתגורר בעיר. יעקב בק ר היה אחראי על חוליית "קומץ" בגזרה המזרחית בגבול ירדן, נוסף על תפקידו היה גם ק.האמל"ח האוגדתי.
בתאריך ה- 18 לחודש אוגוסט 2011 אירעה סדרת פיגועי טרו ר בסמוך לגבול ישראל-מצרים על כביש 12 , בק"מ ה־ 26 מהעיר אילת, מחבלים פתחו באש על אוטובוס אג ד קו 392 , ובהמשך פתחו באש, כמו גם שיגור טיל נ"ט על אוטובוס נוסף ומכוניות של אזרחים ישראלים, בכך נרצחו ששה אזרחים ישראלי ם ונפצעו 40 . בחילופי האש במהלך המרדף אחרי התוקפים נהרגו 17 מהמחבלים, חמישה חיילים מצרים וכן חייל צה"ל ולוחם ימ"מ. בזמן האירוע, יעקב בקר היה שותף במאמץ היפוך האוטובוסים אשר ניזוקו בצדו של הכביש.
לאחר אירוע זה, הובן על ידי הממשלה שיש למגן את כל הגבול במכשול אשר נבנה במטרה למנוע חדירת טרוריסטים, פעילות פלילית והסתננות פליטים ומהגרים בלתי חוקיים. במסגרת תפקידו כק.האמל"ח באוגדה יעקב בקר "ליווה" את פרויקט זה לרבות תכנון ופיתוח
של תרני "איסוף" לאורכו של הגבול . 

איור 4 -אנדרטה לזכר לוחמי המנהרות
בשנת 2017 יעקב בקר עבר לתפקיד במינוי בכיר כבוחן מכשירים מדויקים )מח"ם( במפקדת האוגדה שם סיים את שירותו בשנת 2021 .

סיכום אישי :

ללא ספק שירותו של יעקב בק ר היה שונה, ואף יוצא מן הכלל. במרוץ השנים אשר העני ק רבו ת לצבא הגנה לישראל ולמדינת ישראל בפרט, חווה אין ספור חוויות שונות ולא שגרתיות ואף סיכן את חייב ולא פעם בכדי לעמוד במשימה, אשר בעקבות אחת מהן אף נעזר במכשיר שמיעה בשתי אוזניו, עשה את מירב המאמצים תחת אש בשמש, גשם ובכל עונות השנה. יעקב בקר התאפיין במקצועיות, חתירה למגע, רעות וערכיות . זכיתי לשרת לצידו במהלך תשעת השנים האחרונות, בהם למדתי ממנו המון. בימים אלה אאחל לבקר הצלחה רבה בהמשך דרכו החדשה, לרגל פרישתו לאחר שלושים שנות שירות אשר הי ומשמעותיו ת ואינטנסיביות, בהם ניהל לא רק קריירה מפוארת אלה, הקים בית לתפארת ועמד איתן בכל הקשיים אשר החיים הביאו עימם.


 תמונות מתקופת שירותו :

חיפוש מידע

חללים שמועד נפילתם היום

כניסת חברים