לקראת ההתנתקות השתתף היחש"ם השתתפות פעילה ומרכזית במשימות פיקוד הדרום. בהתנתקות פעל היחש"ם בעיקר בשל
מאת: ניסים קלו
תאריך עלייה לאתר: 25/09/2015
תאריך האירוע: 2005-02-15
מספר צפיות: 2348
בסוף שנת 2003 הציג אריאל שרון, ראש הממשלה, את הצעת ההתנתקות, מהלך חד צדדי לקראת הפלסטינים. עיקרי ההצעה היו:
- פינוי האזרחים והמתקנים הצבאיים כולם משטח רצועת עזה ומספר מקומות יישוב בצפון השומרון.
- שליטה ישראלית מלאה על האוויר ועל הים, אך הרשות הפלסטינית רשאית לפתוח את נמלי הים ואת נמלי האוויר ברצועה.
- מבנים כמו גם; בתי כנסת, בתי קברות ומקוואות יועברו בשלמותם אל היישובים החדשים שיוקמו למפונים.
- המתיישבים שיפונו יזכו לפיצוי ולשיקום.
צה"ל ניצב בפתח משימה מורכבת וקשה. בפקודת יום שהפיץ הרמטכ"ל רא"ל דן חלוץ תואר האתגר הגדול בביצוע ההתנקות:
"בחודשים האחרונים עמדנו בפני אתגרים כבדים מנשוא, אך הכבד שבהם עוד לפנינו־ פינוי אחינו מבתיהם. אלו אשר נשאו יחד עמנו בנטל הלחימה בטרור וגילו איתנות וחוסן הראויים להערכה. מתחילים אנו היום בביצוע החלק האחרון והמורכב שבמשימת ההתנתקות. הכנו את עצמנו לתרחישים שונים, תרגלנו מצבים מורכבים, אך אין מצב מורכב יותר מן המציאות בפניה נעמוד בימים הקרובים. עלינו להבין את כאב המשפחות המפונות, מותר לכאוב איתן, אפשר להזיל דמעה, אפשר וצריך להתרגש מעוצמת האירוע אך חובה לבצע את המשימה בנחישות וברגישות. זכרו, לא אויב ניצב לפנינו אלא בני עמנו, לא לנצח אנו באים אלא להשלים משימה שהוטלה עלינו במצוות ממשלת ישראל. האלימות היא מאתנו והלאה, נהיה מאופקים ומרוסנים, סבלניים וסובלניים, נושיט יד מסייעת למפונים ונעשה כל שביכולתנו להקל עליהם בשעה קשה זו. צה"ל הוא צבא העם כולו, כך היה, כך הווה וכך יהיה. המפונים וילדיהם הם חלק מאתנו. חלקם אחים לנשק בעבר או בהווה. בעת הזו ורק בה, ניצבים אנו לרגע משני צדי המשימה, אך מיד עם השלמתה נתייצב שוב, כתף אל כתף אל מול האתגרים שעוד נכונו לנו, כעם, כמדינה וכצבא".
את שהתרחש תיאר תא"ל צביקה קראוס:
"הגעתי לפיקוד הדרום כאשר גזרת עזה הייתה הגזרה המרכזית של צה"ל באותם ימים, בוצעה פעילות מבצעית מסיבית מאוד. בזמן הפעילות התחילה להתגבש תובנה ונראו כיוונים של יציאה מעזה, החלו לדבר על תהליך ההתנתקות. באותם ימים חווינו חדירות מסתננים מוגברות בגזרה המערבית, כניסת אמל"ח ואיומים לפיגועים דרך ציר ה"ח" בדרך לאילת. החל להתגבש תכנון למכשול המערבי, תוך כדי בנייה של חטמ"ר שגיא ועם כל זאת העיסוק המרכזי של הפיקוד עסק בתכנון ההתנתקות. היחש"ם קיבל משימה להקים את המפקדה הקדמית של פיקוד הדרום בעין השלושה ולנהל אותה. היחש"ם פעל במחנה הקבע בעין השלושה. זהו אירוע שלא ישכח ממני עד סוף חיי, תמונות לא נעימות. שותפות בתהליך של העברת אנשים מבתיהם, נוגע ללב רגשי ועמוס, לצד זה תובנה שאנו חיילים בצה"ל ומבצעים פקודות".
ממשיך צביקה ומתאר את עיצובה מחדש של אוגדת עזה:
"תוך כדי תהליך ההתנתקות אנו מתחילים לעצב מחדש את ה"יום שאחרי", מבינים שצריך לבנות מכשול חדש. ציר הישובים בתחומה הצפוני של עזה לא קיים יותר. גם כאן היחש"ם שותף. היחיד שיכול לבנות גדר יבשתית משולבת לתוך הים. מתחילה פעילות אחזקה תומכת ותפיסה חדשה שאינה חוצה גדר.
בימי התכנון היינו שותפים לצוותים בראשות פרויקטור, דיברו על אוגדת מילואים עם חטמ"ר אחד שהוא החטמ"ר הסדיר, יהיו ימים של שקט ואין צורך בטנקים, הגם שזאת הייתה אופוריה וידענו שאין לזה סיכוי ניסינו לחשוב אחרת, לא פשוט, במיוחד למי שגר בגזרה ומכיר את ההתרחשויות. הטכנולוגיה תפסה מרכיב מרכזי מאוד בתפיסה החדשה, אתרי איסוף שהולכים ונבנים, הקמת גדוד איסוף ובתוכו פלוגת אחזקה וטכנולוגיה עם מעמד של קצין חימוש כמ"פ אחזקה".
לקראת ההתנתקות השתתף היחש"ם השתתפות פעילה ומרכזית במשימות פיקוד הדרום. בהתנתקות פעל היחש"ם בעיקר בשלושה תחומים: הראשון, הקמת והפעלת "מפקדת הפיקוד הקדמי" על כל היבטיו; השני, מענה אחזקה בדרג ב' וסיוע בדרג א' לכל הכוחות המשתתפים בפינוי; השלישי, המשך ביצוע התכנית, עבודה יזומה. משלב התכנון ועד לשלב הפירוק היה היחש"ם גורם מתכנן, מתאם, תומך ומוציא לפועל של הקמת מפקדת הפיקוד הקדמי בעין השלושה.
תחילה עסק היחש"ם בהקמת המתחם המנהלי במפקדת הפיקוד הקדמי בעין השלושה. המתחם כלל מאהל, חדר אוכל, שטחי הצללה, אפסנאות, בית כנסת ושילוט המתחמים. לאחר מכן עסק היחש"ם בייסוד המתחם המבצעי. נעשתה עבודה בתחום הצללת המתחם, שילוט, תיחום וריהוט המשרדים והחמ"לים. בשלב הסופי היה היחש"ם ממונה על אבטחה, משמעת, הסעדה וכיבוד, מנהלות ושירותים, בינוי, אפסנאות ושרותי גרירה.
בפינוי עצמו, בהתנתקות, לא השתתף היחש"ם אך תמך במפקדי תהליך הפינוי. התמיכה נעשתה בניהול ובאחזקת מפקדת הפיקוד הקדמי ובאחזקת דרג ב' וסיוע בדרג א' לכוחות המשתתפים בפינוי.
בסיום ההתנתקות סייעו אנשי היחש"ם לקליטת המפונים בתחומים מגוונים כמו סיוע בפירוק חממות ולולים במתחמים החקלאיים של עצמונה וסיוע בפינוי בית הכנסת בנווה דקלים. מספר נשות קבע מהיחש"ם נשלחו לסייע בקליטת המפונים בבתי מלון; מחלקת הייצור של היחש"ם סייעה בפירוק ויטראז'ים בבתי הכנסת; בנוסף הוצבו שלטים בעוטף עזה ובוצעו עבודות פירוק גדרות ושערים בכפר דרום. כן סייע היחש"ם בהעברת קרווילות בעזרת שימוש בכלי ריתוך צבאיים לחיזוק המבנים, כדי לאפשר להרימם במנופים ולהעבירם מהאזור המכונה "עוטף עזה" לשטחי מדינת ישראל.