דילוג לתוכן המרכזי בעמוד
לוגו חיל הטכנולוגיה והאחזקה לוגו עמותת חיל הטכנולוגיה והאחזקה
[temp]
ינואר
פבר.
מרץ
אפר.
מאי
יוני
יולי
אוג.
ספט.
אוקבר
נוב.
דצמ.
הזנת אירוע חדש חיפוש בטיימליין התאריכים המסומנים בכתום כוללים אירועים

סיפורה של סדנת הרק"מ בנפח שהוקמה בשנת 1974 אנשיה טיפלו באלפי טנקים , הסדנא נסגרה בשנת 2002.

מאת: ניסים קלו

תאריך עלייה לאתר: 30/04/2020

תאריך האירוע: 2003-01-01

מספר צפיות: 2782


 סדנת נפח הוקמה ב - 1974 לאחר מלחמת יום הכיפורים על בסיס הסדנא של חטיבה 188. הסדנא נסגרה בשנת 2003 עם פירוק יחש"מ 703.

בני מדר ואפרים מור מוותיקי הסדנא מספרים - מרכז טיפולים 188  הוקם אחרי מלחמת ששת הימים על חורבות הכפר הסורי נפח. מרכז הטיפולים היה שייך לחטיבת השריון 188 ובוצעו בו תיקונים פשוטים ותיקוני ב'  לטנקי החטיבה. חטיבת השריון היחידה ברמת הגולן בין מלחמת ששת ימים למלחמת יום כיפור.

אנשי החימוש המשרתים בחטיבה עסקו בביצוע  טיפולי ב' בטנקים בסדנא ובגדודים. לאחר מלחמת יום כיפור הוקם יחשמ 703. במסגרת שינוי זה סופחה הסדנא ליחש"מ והחל מיסוד של הסדנא לסדנא לביצוע טיפולי ג' , טיפולים במנועים והוקמה סככה נוספת במתחם הסדנא.
הסדנא ביצעה טיפולים לטנקים ולתומתים ליחידות ברמת הגולן.
 
הוקמה מחלקת תפ"י שניהלה את כל תהליכי תוכנית העבודה ומעקב חודשי אחר ניהול התוכנית והייצור. מספר בני מדר כי האווירה בסדנא לאחר המלחמה הייתה מצוינת היה טבח שהכין אוכל מצוין והחיילים מדי יום ראשון לאחר ההגעה לבסיס היו אוכלים צהרים ולאחר מכן היו משחקים כדור רגל ומתאמנים. ימי ראשון כמעט ולא היו עובדים.

תמונות מהמנועיה בכיכובו של אלברט מויאל

מפקדי סדנת נפח מהקמתה ועד סגירתה. (תודות לאלברט מויאל)

  1. זערוני.   73-74
  2. זאב אנוליק 75 -76
  3. ענבר יצחק 77- 78
  4. בכר דוד  79 -80
  5. מטסרו דוד  81-80
  6. גיל רוזנברג 82-81
  7. דיין עזרה   84-83
  8. ניסים כליפה  86-85-84
  9. יצחק בן מויאל   88-87
  10. כהן מיכאל   90-89-88
  11. גבאי יהודה   91-92-93
  12. אילן קרן  95-94
  13. קובי ירושלמי  -97-96
  14. נימר חלבי   98-97
  15. שיי צדוק   99-98
  16. ברקו עדי   01-99
  17. אמיר שנטל 02 עד. סגירת הסדנא

 

סיפורה של סדנת נפח מאת רס"ן זאב (אנוליק) אלון  

נכתב על ידי אנוליק זאב   
סיפורו של רס"ן זאב (אנוליק) אלון על תפקידו כמפקד סדנת נפח בשנים 79 - 76  

תמונות משירותו ופרישתו של אל"מ זאב אנוליק

יעוד הסדנא :

  • מתן אחזקת רק"ם בדרג ב' ליחידות במרחב רמה"ג. (אוגדה 36).
  • ביצוע טיפולי ב' בסדנא לטנקים של חטיבות 7 + 188 בשיתוף אנשי הצוות והמפקדים.
  • הפעלת מנועייה לצורכי הסדנא ויחידות במרחב.
  • ביצוע טיפולי ג' לתומ"ת מסוג רוכב.
  • הספקת חלפים לכלל היחידות במרחב.
  • שרותי חילוץ (ע"י טנק חילוץ)

משימה גדולה נוספת שהוטלה על הסדנא הייתה ביצוע הכנה (ריתוך תושבות / בוקסות עפ"י שבלונות) לבלטן בקצב של כ – 12 טנקים בשבוע.לצורך כך קיבלנו סככה בגדוד 77 הסמוך לסדנא וכ – 40 רתכים במילואים. בחרום - יעוד הסדנא היה להיות פלוגה א' בגש"ח 702 של אוג' 36 .

כוח אדם :

הסדנא מנתה כ – 150 חיילים וחיילות 17 נגדים ועוד 3 אזרחים עובדי צבא. יחידה סגורה שהיציאות באוטובוס בימי שישי לקראת הצהרים. ההרכב האנושי כלל חיילים מכל הארץ, בוגרי בתי ספר מקצועיים בתחומם, חיילים בעלי מוטיבציה, רצון, ומשמעת עצמית. מפקדת היחש"ם ישבה בצנובר, לא תמיד עזרה אבל הקפידה לא להפריע. הקשר לחימוש האוגדה ולחטיבות היה יומיומי, רציף ולא פורמלי.

פעילות היחידה:

בשנים המדוברות גדודי השריון והארטילריה התאמנו ללא הפסקה יומם ולילה ללא מגבלת שעות מנוע או תחמושת. מידי יום ראשון בבוקר הייתה מגיעה פלוגת שריון עם מפקדיה, אנשי הצוות והחולייה הטכנית. הטנקים היו נבחנים ומוכנסים מיד לעבודה כאשר על כל טנק עבדו במקביל מכונאים, מסגרים, חשמלאים וחמשי צריח. אנשי הצוות ביצעו בטנקים פעולות בדרג צוות תחת הכוונה של אנשי החימוש.כל צרכי המנהלה של פלוגת הטנקים סופקו ע"י הסדנא : כלכלה, שרותי אפסנאות, כלי עבודה וכו'.לוחות הזמנים חייבו לפחות פעמיים בשבוע עבודת לילה של חיילי הסדנא עד חצות.המנועייה הייתה עובדת כמעט 24/7 גם עבור צרכי הסדנא וגם עבור היחידות השונות מאחר וכל תקלה בחט"כ אשר היה בה חשש להשבתת הטנק חייבה מיד החלפת החט"כ.מיידי יום היו יוצאות   5 – 3 חוליות דרג ב' לגדודים לביצוע תיקונים.

מחלקת הרוכב הייתה בסככה העליונה בסדנא, כאשר במקביל היתה מבצעת טיפולי ג' וגם נותנת אחזקה בדרג ב' באמצעות חולייה לגדודי הארטילריה.

לעיתים, לרוב בלילה ולקראת סוף השבוע הוזעקנו לחילוץ טנק שהתהפך או שקע בבוץ הכבד. פעולות חילוץ אלו היו מורכבות ולרוב נדקקנו לסיוע של טרקטור  9D מגדוד ההנדסה. ליווינו כל תרגיל מרמת פלוגה ומעלה ע"י הוצאת חוליות שדימו את הפלק"ד בתרגיל.

מאחר שהחיילים נדרשו למאמץ פיזי ומורלי דאגתי לרווחתם, 4 ארוחות משופרות ביום (בפרט ארוחת לילה לחיילים העובדים. אחראי המטבח אע"צ ביטון (מלאך משמים) היה מידיי יום מתקשר ממשרדי לאמא שלו ומתייעץ על התפריט היומי, מה כדי לבשל. לא אחת זומנתי לברורים על חריגה בכמות המנות המוזמנות.

שרותי אפסנאות (החלפת מדים) על פי שעות הפעילות של החיילים. הסדנא שמרה על רמה גבוהה של סדר ניקיון משמעת ובטיחות. מבקרים רבים היו מגיעים לסדנא הן לנושא האחזקתי והן להתרשם ממבצע הכנת אין הצעות חיילים להתקדם בשלבים המקצועיים ודחפתי את המתאימים לצאת לקצונה.

הווי ואופי הסדנא

הסדנא נתנה מענה אחזקתי ליחידות האוגדה  24/7 , כך שגם בלילות יצאו חוליות לסיוע בגדודים.היחידה בעלת אופי של יחידה סגורה כאשר היציאות היו בסופי שבוע בימי שישי ובשבת נשארו כ % 50 מהסד"כ . כל יום חמישי בערב היה ערב יחידה, ובשישי בוקר מסדר מפקד בחדרים.הצבא צועד על קיבתו ולכן בניצוח ביטון הטבח (א.ע.צ.)  האוכל בסדנא היה טעים מאוד ומגוון, מה שמשך בצהרים הרבה אורחים לסדנא.החיילים היו מגובשים מאוד ומלוכדים. בערב ליל הסדר היינו עורכים סדר פסח כאשר אנשי הקבע ומשפחותיהם היו מוזמנים להצטרף.על מנת להקל על הלחצים של החיילים אישרתי לכל חייל חופשה אחת לחצי שנה של שלושה ימים ללא צורך בהוכחות. בסדנא הייתה כבאית שהחיילים "ניצלו" אותה לרדת לכנרת.

עם תחילת בניית העיר קצרין נכנסנו גם אנחנו לתנופת בינוי בסדנא שכללה : שידרוג המנועייה , סככה לזחל"מי הצמ"ש בחרום , רמפה לפריקה והעמסה למחסן חלפים, עיצבנו וייצרנו בכניסה למשרדים, במדשאה פסל מתכת של נשר מקנה טנק שהתפוצץ וריתכו לו כנפיים מפלטות בזוקה.לסדנא היה גיבוי וסיוע מלא מהמג"ד יהודה יזרעאלי כך שמטה היחש"ם נימנע מלהציק לנו.

לילות וימים רבים של חילוץ טנקים מהבוץ או טנקים הפוכים , השתתפות בתרגילים וסיוע ליחידות בהכנות לביקורות אין הצעות זה של מפקד הסדנא עיצב אותי כמפקד של חיילים ומנהל ארגון ולא רק כקצין מטה מקצועי.

מראיין ניסים קלו מנהל הידע

תמונות ששלח בני מדר - התמונות צולמו בשנת 1974

 

מספר רנ"ג שמעון איבגי על סגירת הסדנה

בשנת 2004 שנתיים לפני מועד פרישתי מצה"ל, בהמשך לתוכנית צמצום וסגירת יחידות, השלמתי יחד עם הנגדים החיילים והחיילות המדהימים את סגירתה של סדנה 754. מיום הקמתה סדנה 754 או בכינויה סדנת נפח, הובילה בכל התחומים הייתה עטורת פרסים. סדנה ששמה הלך לפניה, מלאה עשייה והישגים רבים, דורות של מפקדים, חיילים וחיילות מקצוענים, איכותיים אמיתיים. כל אחד ואחת בתחומו, היסטוריה של עשרות שנים הגיעה לסיומה בהמון עצב וזיכרונות רבים שנותרו מאחור, בהזדמנות זו כמי שקיבל לידיו את הזכות לנעול באופן סופי את שערי הסדנה. ברצוני להוקיר בנימה אישית ולומר תודה מכל הלב לכם מפקדים, נגדים, חיילים וחיילות שעמלו ימים  ימים כלילות, שירתו וחינכו במשך עשורים דורות של חיילים, לאחל שתמשיכו להנות מהתמונות שצרפנו כאן ולהתמוגג מזיכרונות יפים וטובים כל אחד ואחת מתקופת שירותו בסדנה, נזכור את הנופלים היקרים שלנו ואת המשפחות השכולות ואת אלו שלא איתנו היום, תודה לניסים קלו על הפרויקט המדהים בהנצחת מורשת יחש"מ 703 סדנה 754...בתקווה לימים טובים יותר.

שמעון משתף אותנו בתמונה כואבת מבחינתו - טקס סגירת סדנת נפח

מספר  רנ"ג דני מלול על סגירת הסדנה

באוגוסט - 2004  קיבלתי פקודה ממג"ד היחש"מ אל"מ חיים מור חיים לעזוב את סדנת בית - הילל. שבה שירתתי כ-17 שנה ולעבור לסדנאת נפח למשך שנה על מנת לסגור את המחסן. אני לא צריך לספר לכם שסדנת נפח היא סדנא הכי מקצועית בתחום הטנקים, הכולל, חשמל, צריח, מזקו'מ, תובה וכמובן גם המנועייה. סדנא עם אנשים מקצוענים ותותחים כל אחד בתחומו, אני הגעתי לסדנא מכיוון שאחראי המחסן חיים נידם פרש לגימלאות. מאיר גנון היה איתי במהלך כל פירוק סימול האפסנאי ,2199+ סימול הבלאי 2200. העבודה היתה מאוד קשה ומתישה מכוון שכל יום הינו צרכים להכין דולבים עם חלקים אשר הורדו מהמדפים והוחזרו למצל"ח נטפים, ותוך כדי החזרת החלפים היו גם בקשות מהיחידות לקבל את החלקים אשר כבר הוחזרו למצל'ח, לכן זה היה מאוד קשה, צריך לנסוע לנטפים ולחפש את החלקים המבוקשים ולנפק ליחידה שביקשה.
וכמעט כל יום היה סיפור כזה כי תוך כדי פירוק המחסן היה עליי גם לתת שירות לכל יחידות רמת-הגולן. במהלך ההחזרה בערב היתי נשאר לעבוד על נושא איזון הרישום, שהיה מאוד בעייתי, היו המון חוסרים ועודפים  בסימול האפסנאי של הסדנאה, כל יום היתי צריך לדווח למג"ד כמה כסף יש בחוסרים וכמה כסף בעודפים. 

בקיצור לאחר שנה העבודה הסתיימה ובאוגוסט - 2005, תם ונשלם מחסן החלפים של סדנא  נפח.לאחר סיום העבודה בנפח קיבלתי פקודה ממג"ד היחש'מ חיים מור להגיע ולהיות מנהל- מחסן בסדנאת הרק'מ 704, בשמשון.

מספר רנ"ג נדב שושן על סדנת נפח

  סגירת נפח מנקודת מבטי:

אני הגעתי לנפח בשנת 93 אחרי קורס מכונאי מרכבה בבהד 20,המ"פ שקיבל אותי היה יהודה גבאי, שובצתי במחלקת מנועיה שגם נתנה מענה לחוליות חוץ בשטח רמת הגולן ובנוסף במוצבים בלבנון כחלק מסיוע לסדנת בית הילל.בשנת 96 נכנסתי לקבע עד שהסדנה נסגרה ועברתי לצנובר. רוצה להגיד שנפח הייתה סדנת הדגל של היחש"מ אנשים מקצוענים בכל תחומי המקצועות של הרק"מ אנשים עם נשמה, היינו משפחה מעבר לעבודה, השם שלנו היה משפחת נפח ולא סתם. בסגירה לקחנו את זה קשה מאוד זה היה מבחינתנו פירוק התא המשפחתי, לי אישית היה קשה מאוד המעבר לצנובר והפרידה מהמשפחה, לקח לי זמן ממושך להבין לעכל שהמשפחה שלנו התפרקה, לאורך השנים נשארנו בקשר כל יוצאי נפח באירועים משפחתיים ובשמחות. סדנה נפח אופיינה בחוזקות ובעוצמות שלה, כל משימה שנקראנו לבצע בוצעה מתוך מסירות נפש ועל הצד הטוב ביותר, רוח ההתנדבות הייתה הרוח שנשבה בקרב החיילים, וזאת כמסורת של שנים שמפקדים העבירו מדור לדור, הסדנה גם שכלה לא מעט חיילים במהלך קיומה,אספר על שניים מהם:

גל מייזלס:  שירת איתי במשך 3 שנים במנועיה ועבר לשרת ביק"ל ונהרג באסון המסוקים,

שגיא ארזי: שירת איתי 3 שנים החל מהקורס בבהד 20 ובנפח, ישנתי מיטה מעליו כמעט 3 שנים,היינו חברים עד היום שבו הוא גם נהרג באסון המסוקים, בהקשר למשפחות  שכולות משפחת נפח שמרה על קשר וטיפחה את המשפחות השכולות לאורך כל השנים.

תמונות הסדנא כיום

תמונות מהווי הסדנא

קישור לאלבום התמונות של סדנת נפח - קישור

חיפוש מידע

חללים שמועד נפילתם היום

כניסת חברים