דילוג לתוכן המרכזי בעמוד
לוגו חיל הטכנולוגיה והאחזקה לוגו עמותת חיל הטכנולוגיה והאחזקה
[temp]
ינואר
פבר.
מרץ
אפר.
מאי
יוני
יולי
אוג.
ספט.
אוקבר
נוב.
דצמ.
הזנת אירוע חדש חיפוש בטיימליין התאריכים המסומנים בכתום כוללים אירועים

סיפורו של מרכז צל"מ ולחימה - מצל"ח

מאת: ירון נחושתן

תאריך עלייה לאתר: 13/05/2011

תאריך האירוע:

מספר צפיות: 7400


סגירת יחידת מצל"ח 29/6/2020

"הַיָּשָׁן יִתְחַדֵּש - וְהַחָדָשׁ יִתְקַדֵּשׁ"

היום, ז׳ בתמוז התש״ף, התקיים טקס סגירת מרכז ציוד לחימה וחלפים (מצל״ח), בראשות ראש אט״ל, האלוף איציק תורג’מן, ובהשתתפות קצין הטכנולוגיה והאחזקה הראשי, תא״ל אילן אליה, ראש החטיבה הטכנולוגית ליבשה, תא״ל טל אהרון, ומפקדת מרכז ההספקה, תא״ל מירב בריקמן.

מפקד מצל״ח בנאומו: ‘מאז ועד היום נמצא מצל״ח בכל זמן ובכל מקום אליו נדרש. זה התחיל במחלקה שמנתה 30 אנשים בארגון ׳ההגנה׳ עד פרוץ מלחמת השחרור והמשיך בכלל מלחמות ישראל בהן עסק ברכש, אחסון והספקת הדרוש לשדה הקרב. הבנת המשימה וכשירות צה״ל עמדה תמיד בראש סדר העדיפויות׳

ראש אט״ל בנאומו: ׳במצל״ח דורות של משרתים- בסדיר, אנשי קבע אזרחים עובדי צה״ל ובמילואים, אשר פעלו מתוך תחושת שליחות, יצרו יש מאין ובנו מורשת יחידה מפוארת. מורשתו של מצל״ח והרוח הפועמת בו היא תוצר של מרכז יוזם ומשפיע, החותר להרחיב את יכולתו ולשפר את המענה אשר הוא נותן לצה״ל בשגרה ובחירום׳

תמונות מהטקס

 

סיפורו של מצל"ח עד לסגירתו 29/6/2020

מבוא

מצל"ח – מרכז ציוד הלחימה והחלפים בצה"ל מופקד על אספקת ציוד הלחימה והחלפים הנדרשים לאחזקת הציוד היבשתי במערך, ברגיעה ובחרום.

מרכז ציוד הלחימה והחלפים במבצע 'צוק איתן'

חשבת פעם איך מגיעים חלפי ציוד הלחימה השונים לכוחות בשטח הלחימה? צפה בסרטון ותיחשף לפעילות העניפה של מרכז ציוד הלחימה והחלפים (מצל"ח) של אגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה במהלך מבצע "צוק איתן".

 

 

מצל"ח משתייך לאגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה בצה"ל ופרוס בשלושת המרחבים: צפון, מרכז ודרום.מצל"ח מהווה מרכז לוגיסטי מטכ"לי לצל"ם וחלפי חימוש ותקשוב המעתד, רוכש, מאחזק, מאחסן, מנפק וגורט על מנת לספק מענה רציף ליחידות צה"ל ברגיעה, במצבים מיוחדים ובחירום.
בראש המרכז עומד אלוף משנה נחמיה סוקל ותחתיו פועלים ענפי הרכש, ענפי המטה ובסיס האחסנה וזאת על מנת לממש את ייעוד המרכז ומטרותיו.מצל"ח מורכב מהון אנושי הטרוגני, קצינים, נגדים, אזרחי עובדי צה"ל וחיילים אשר מביאים להצלחת הארגון המתאפיינת בחתירה למקצועיות, מצוינות ומסירות אנשיו הפועלים מתוך תחושת גאווה ושייכות. למרות שהמרכז הוקם רק בשנת 1966 כמפקדה וכיחידה עצמאית פעלו בסיסי החסנת ציוד הלחימה והחלפים במסגרת החילות המקצועיים עוד מימי מלחמת העצמאות.התפתחות היחידה על גופיה השונים שזורה בסיפורה של מדינת ישראל ומלחמותיה ומהווה כאחד מהמרכזים המשפיעים ביותר בחרום המהווה כנתיב קריטי בתחום אספקת חלקי החילוף.בכל התקופות ידע מצל"ח להתאים את עצמו לשינויים הארגוניים החלו בסביבתו, תמך את היחידות בצורה המיטבית ומוערך מאוד בקרב מקבלי השירות.



מורשת מצל"ח

כבר בסוף שנות ה- 40 ותחילת שנות ה- 50 הוקמו מחסנים במקומות שונים בארץ ובמסגרות שונות שבבוא הימים התאחדו והפכו למצל"ח. בסיסי ההחסנה לציוד לחימה וחלפים נמצאו בצפון, במרכז ובעיקר באזור חיפה, שם מיקמו הבריטים את הסדנאות הגדולות של חיל המהנדסים המלכותי.

הבסיסים היו בסיסים בריטים לשעבר שלאחר תקופה קצרה של השתלטות עליהם במשך שנת 1948 חזרו למלא את התפקוד המקורי שלהם. במסגרת הרה-אירגון של המערך הלוגיסטי בצה"ל וארגון המרכזים הלוגיסטיים באג"א (אגף האפסנאות) באמצע שנות ה-60, אורגנו בסיסי ההחסנה של חיל החימוש תחת מסגרת פיקודית ניהולית חדשה בשם - מצל"ח "מרכז ציוד לחימה וחלפים". מצל"ח כלל בתוכו את בסיסי חיל החימוש (בה"ח 6810, בה"ח 6821, בה"ח 6830) וגם בסיס של חיל הקשר (בה"ח 6822) בשל התפיסה המקצועית כי אין הבדל אם מאחסנים ציוד חימוש או קשר.

 

מספר חודשים לאחר הקמת המרכז פרצה מלחמת ששת-הימים וכבר אז נדרש המרכז לספק חלפים למערך הלוחם תוך בעיות שינוע והובלה. בעקבות המלחמה קיבל המרכז שטחי החסנה רבים להקמת מחסנים גדולים ומודרניים. המחסנים קלטו רכש שהגיע מחו"ל בכמויות אדירות להשלמת המלאי החסר. כמו כן, הושם דגש על עידוד הייצור המקומי בארץ לחלפים וכל זאת בכדי להקטין את תלותנו ברכש מחו"ל. פיתוח זה הביא להקמת מפעלים רבים המייצרים המוני פריטים למערך הלוחם. בשנת 1969 הוקמה תערוכה במצל"ח בה הוצגו הפריטים. בשנת 1976 הוקם ביה"ס למנהל טכני אשר מכשיר תלמידים למקצועות רכש האפסנאות, הנהלת חשבונות, ניהול עיתוד והרכשה, מחשב, הדפסה ועוד… כל זאת בשילוב עבודה מעשית במחסנים ובענפי העיתוד במצל"ח. גם במלחמת של"ג ב- 1982 ניהל המרכז את כל נושא דחיפת החלפים לכוחות הלוחמים באופן מאורגן ומסודר.

 


פעילויות חברתיות של היחידה

 
 

מעבר לתפקידו של מצל"ח בתחום הצל"ם וחלקי החילוף שם הארגון לנגד עיניו את הפעילויות החברתיות כחלק בלתי נפרד משגרת היום.

הארגון משלב פסיפס אנושי של אזרחים וחיילים התרומים לקהילה ורואים בכך ערך עליון בעל חשיבות רבה והשפעה על הערכים המובילים את הארגון ע"י פעילויות חברתיות בקהילה בשיתוף המפקדים, החיילים והאזרחים.

 
יחידות מצל"ח מאמצות גופים רבים ועמותות וכחלק מתוכנית העבודה השנתית מתקיימים אירועים שונים בשיתוף עם הקהילה. בנוסף מושקעים מאמצים רבים במפקדת המרכז ובבה"חים לתמיכה באוכלוסיות מיוחדות, חיילים בודדים ובמשפחות שכולות.

 

כתבה מורחבת על היחידה

מפקדת מרכז ציוד הלחימה והחלפים של צה"ל ממוקמת בצריפין. במפקדה נמצאים ענפי המטה, וענפי הרכש אשר תפקידם לבצע את עבודת התכנון והמטה לביצוע עיתוד, ניהול ורכש הפריטים שבאחריות המרכז לאורך כל חיי הפריטים ומתן הנחיות לבסיסי ההחסנה. בסיסי ההחסנה הפרוסים בצפון, בדרום ובמרכז קולטים את הציוד, מאחסנים, שומרים על כשירותו, מנפקים ליחידות כושר גבוה, קולטים כושר נמוך ולבסוף אחראים על גריטת הפריט בהתאם להנחיות.

 

ייעוד המרכז:

להוות מרכז לוגיסטי מטכ"לי לצל"ם וחלפי חימוש ותקשוב המעתד, רוכש, מאחזק, מאחסן, מנפק וגורט על מנת לספק מענה רציף ליחידות צה"ל בשגרה, במצבים מיוחדים ובחירום.

 

חזון המרכז:

 
להיות מרכז לוגיסטי מטכ"לי לתכנון וניהול מלאי החלפים, מוביל, מתחדש ומשפיע בצה"ל המוכוון לצרכי היחידות. הצלחת הארגון טמונה בחתירה למקצועיות, מצוינות ומסירות אנשיו הפועלים מתוך תחושת גאווה ושייכות.
הערכים המובילים את אנשי הארגון הם: מקצועיות, שירות, שותפות יצירתיות ומצוי יינות וכל זאת לצד טיפול וטיפוח כח האדם.



מצל"ח פרוס על בבסיסים מהצפון עד הדרום החולשים על כ- 170 דונם שטחי אחסנה מקורה וכ-750 דונם שטחי אחסנת חוץ.

במצל"ח משרתים כ1300 קצינים, נגדים, חיילים ואזרחים עובדי צה"ל אשר מטפלים בכ 350 אלף פריטים בשווה ערך של כ 17 מיליארד ₪.

המרכז נותן מענה לכ- 1960 לקוחות אשר מרביתם (כ 1380 לקוחות) מקבלים את השרות וההספקה ישירות לבית הלקוח הכוללים כ 40 קווי הפצה.

אנשי הרכש עוסקים בכ- 20 אלף החלטות לשיקום ורכש ובכ 1,000,000 (מיליון) תנועות ובקשות לניפוק בשנה.

עיסוקי הליבה של המרכז הם:


ביצוע עיתוד ורכש לכלל סוגי האפסניה שבהשברת המרכז, קליטת המלאי, החסנה, אספקה, אחזקה ופינוי כל זאת ע"י ניהול תקציבים מורכבים, מערכות מידע לניהול, שליטה ובקרה, מתן מענה טכנולוגי הנדסי לענפי הרכש(הכנת תיקים טכניים) ולבה"חים.

מפקדי מצל"ח

ככל יחידה צבאית בעלת מסורת ארוכת שנים של פעילות, אשר תמכה בכוחות הלוחמים מאז מלחמת העצמאות, צברה היחידה היסטוריה. מפקדי העבר והחיילים, אשר הניחו את יסודות העבודה של מצל"ח ועשו זאת באמצעים ידניים ובתנאים קשים ביותר, ראויים להערכה ולהוקרה מצד הסגלים הקיימים.
כנס מפקדי מצל"ח, שנת 2001


מפקדי מצל"ח לדורותיהם

התפתחות תג היחידה

החלפת תג היחידה
בזמן הקמת היחידה לא היה לה סמל ייחודי וככל מתקני מטכ"ל אג"א חייליה ענדו את תג התלתן. לאור ההחלטה במטה הכללי, שגם השירותים תומכי הלחימה יקבלו סמל משלהם, עוצב הסמל הייחודי של מצל"ח, המשלב נשק, גלגל שיניים המייצג את חיל החימוש וברק המייצג את חיל הקשר.

החלטת הצוות האסטרטגי בתחום מיצוב מצל"ח, על שינוי תג היחידה אושרה ע"י גורמי הצבא האחראיים. ביולי 2007 במעמד המפקדים, החיילים, ע"צ וותיקי הארגון
נערך מסדר החלפת תג חגיגי בו הוחלף תג היחידה.

תג היחידה החדש

מייצג היטב את מצל"ח בהווה ובעתיד ומדגיש את ייעוד המרכזי,  והוא התמיכה ביחידות הלוחמות בנושאי ציוד חימוש ותקשוב ואת השיוך לחיל החימוש ולאט"ל. הסמל כולל את החרב (המסמלת את הכוח הצבאי) המשולבת עם ענף עץ הזית (השאיפה לשלום) וסביבם אלמנט המייצג את תחומי הפעילות הייעודית – גלגל שיניים, כמייצג את תחום החימוש, והאלקטרון המייצג את תחום התקשוב, ושניהם משולבים יחד בתהליכי העבודה במרכז.

טיפול סיוע ותמיכה בחיילים בודדים

כחלק מתמיכת היחידה באוכלוסיות מיוחדות משקיע מצל" גם בחיילים בודדים. המשתייכים לאוכלוסיה זו עוברים פעילויות רבות במהלך השנה במסגרת כלל צה"לית, פיקודיות ויחידתית. מידי שנה לוקחים חיילי מצל"ח חלק בימי הבודדים שנערכים לכלל החיילים של פיקוד אט"ל ובנוסף השתתפו חיילים המשתייכים לחיל חימוש ביום בודדים נוסף שהתקיים באולגה. כחלק מהסיוע שניתן לחיילים, מקבלים כל החיילים הבודדים בצה"ל תווי קניה בראש השנה ובפסח. בחגים אלו מתקיימת במצל"ח הרמת כוסית הראשות מפקד מצל"ח, אשר במהלכה ניתן שי ייחודי לחיילי המרכז. לקראת שחרורם מצה"ל, מזומנים כלל החיילים הבודדים לקורס הכנה לאזרחות במסגרת הפיקוד אשר בהם מקבלים כלים והכוונה לחיי האזרחות.

מתוך וויקיפדייה

 

מרכז צל"מ (ציוד לחימה מבוקר) וחלפים (בר"תמצל"ח 6800) הוא הגוף הצה"לי האחרי על אכסוןתחזוקה ורכש של חלקי חילוף וציוד לחימה.

מצל"ח הוא מרכז הלוגיסטי באט"ל, והוא מפוזר ברחבי הארץ בכעשרה בסיסים. המרכז אחראי גם על הדרכת יחידות צה"ל השונות באשר לשימוש בצל"מ.

המרכז כפוף פיקודית לאגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה (אט"ל) במטה הכללי, וכפוף מקצועית לחיל החימוש שבאגף. כמו במרחבי אט"ל האחרים, מחולק מצל"ח לשלושה מרחבים: בה"ח צפון (6810), בה"ח מרכז (6820) ובה"ח דרום (6830).

 

 

חיפוש מידע

חללים שמועד נפילתם היום

(מוצג לפי התאריך העברי)
סלאמה סאלמה ז

כניסת חברים