דילוג לתוכן המרכזי בעמוד
לוגו חיל הטכנולוגיה והאחזקה לוגו עמותת חיל הטכנולוגיה והאחזקה
[temp]
ינואר
פבר.
מרץ
אפר.
מאי
יוני
יולי
אוג.
ספט.
אוקבר
נוב.
דצמ.
הזנת אירוע חדש חיפוש בטיימליין התאריכים המסומנים בכתום כוללים אירועים

גדוד 636 - פלוגת האחזקה בגדוד

מאת: ניסים קלו

תאריך עלייה לאתר: 23/08/2021

תאריך האירוע: 2030-01-01

מספר צפיות: 5378


23/8/2021

פרק 1 - מבוא כללי

על מנת לנצח מלחמות, כדי להכריע קרבות, צריכים לזהות את האויב ולצפות את תנועותיו. וככל שהזיהוי מוקדם יותר בזמן, ככל שהוא מדויק יותר במרחב - בך גם האפקטיביות שלו עולה והוא נעשה לגורם מכריע.הצבא צריך עיניים בזירת הלחימה שלו ולשם כך הוא זקוק ללוחמים מיוחדים בשטח החי, הוא זקוק ליד בוטחת, יציבה ואמינה, המוגגת את דופק התנועה של כוחות האויבומזהה מראד ועל -פי הצורך כל שינוי ותזוזה.

גדוד "ניצן", כיום הגדוד הגדול ביותר בצה"ל, הוא הביטוי הטהור, המוכשר והמקיף ביותר של מודיעין חזותי מן הדטח שהוקם, גדל והתפתח במדינת ישראל.סיפורו של הגדוד הוא גם סיפורו של חיל האיסוף הקרבי שהוקם כשבע שנים לאחר הקמת הגדוד ובמידה רבה נבנה בצלם ניסיונו.

סיפורו של הגדוד רווי בתושיית לוחמים – אנשים, חיילים ומפקדים, שחתרו ללא-לאות לא רק לחדד את יכולתיהם באיסוף מודיעיני מן השטח, אלא גם להרחיב את תפקידם מתוך יצירתיות גבוהה ומוטיבציה לספק לצה"ל פתרונות קרביים שלעולם היו מעבר לציפיותיו. לצורך איסוף המידע, הזמינות התמידית של האמל"ח והצל"ם הנדרש למטרת צליחת הפעילות הגדודיות המבצעיות, הוקמה פלוגת אחזקה מקצועית, לומדת ומלמדת שכל ייעודה ומטרתה אינה אחרת מהעלאת כשירות הגדוד, מענה לתקלות אמצעי תצפית, נשקים, רכבים מבצעיים ויחודיים לגדוד ותחמושת המהווים כאוויר לריאות במהלך השגרה השוטפת ובחירום.

פלוגת האחזקה מבצעת את ייעודה בנחישות ובגבורה ולעולם תוביל ותיזום פתרונות מדרג החייל ועד הדרג הבכיר.

פרק 2 - נקודות ציון בתולדות היחידה

  1. פוקחים עיניים בדרום לבנון, הגדוד יוצא לדרך.מלחמת לבנון הראשונה נפתחה ביוני 1982 מתוך מטרה לשים סוף למתקפותיהם של מחבלים פלסטינים מדרום לבנון על אזרחי צפון ישראל. ב- 1985, נסוג צה"ל מלבנון, אך הותיר רצועה צרה (קילומטרים ספורים) שהייתה נתונה לשליטתו, בשיתוף צד"ל, בכדי ליצור חציצה פיזית-בטחונית בין לבנון לישובי הצפון. המוצבים הקדמיים של צה"ל ברצועה נזקקו לאספקה ותחזוקה קבועות, אך הנתיב האווירי לא היה אפשרי כיוון שהמסוקים נעשו מטרות נוחות לאש החיזבאללה.לאחר שנתיים של דיונים וחשיבה, הוחלט להקים גדוד למשימות שגרה שיהווה כוח איסופי גם בחירום.דבר זה לא היה פשוט כלל וכלל, איך מקימים גדוד שמתבסס על מערך טכנולוגי-אחזקתי שלא נראה כמותו בעבר?לגדוד ניצן יש את התשובה, הקמת כיתת רכב ונאו"ת תחת מחלקת הטכנולוגיה והאחזקה הגדודית.
  2. יוצרים את הלוחם הרב-תכליתי: בניין הכוח, גיוס והכשרה.עם הקמת הגדוד, הוגדרה משימתו ככוח לוחם שאוסף מודיעין חזותי מתוך המוצבים הקדמיים שרבים מהם נפרשו מסביב לנהר הליטני. בשלב הבא נשלחו להתמקם על צירי התנועה בכדי לתת מענה לחוליות החיזבאללה שארבו לשיירות צה"ל. הכוחות הוכיחו עצמם כאפקטיביים וחיוניים ומהר מאוד הוגדרו כמשימה עליונה של פיקוד הצפון. לאחר חודשים בודדים עלה משני צוותים למחזור גיוס לסדרי גודל של פלוגות בכל גיוס.כאמור, מבצע "חומת מגן" היה קו פרשת המים במרחב יהודה ושומרון, אשר סופו, למעשה, הכתיב את התנאים הביטחוניים בשטח עד לימינו.

הצורך הגדול במענה מבצעי מקיף במרחב יהודה ושומרון, יחד עם הצלחותיו הרבות של גדוד ניצן במהלך הלחימה – העלו לדיון את הרעיון להעביר את גדוד ניצן מגזרת הצפון אל פיקוד המרכז.

וכך, בינואר 2003, הגדוד עובר לפקמ"ז המעבר לפיקוד מרכז כלל שינויים מהותיים. ראשית, הקמה והתאמה של צוותי איסוף קרבי במרחב לחימה מסוג אחר, ושנית – הקמה של מערך תצפיתניות במרחב התפר ההולך ומתהווה ביהודה ושומרון. בתקופה זו, מפקד פלוגת האופטרוניקה פיקד על חוליות הטכניות ועל מעבדת המוד"ש אשר באותה תקופה נמצאה ביחש"מ (יחידת חימוש מרחבית) בג'וליס. מצב זה יצר חוסר עצמאות אחזקתית לגדוד אשר זה אתה התחיל את דרכו בפקמ"ז עם הגעתו של סא"ל לירון מטודי לתפקיד מ"פ אחזקה וכניסתו לתפקיד מטל"פ מרכז של אליעזר בן הרוש אוחדה מחלקת התקשוב, האחזקה והחוליות מוד"ש ונהפכו לפלוגה מאוחדת ואיכותית בעלת פיתוחים טכנולוגיים מתקדמים המווהים גב יציב לכלל הפלוגות בגדוד. איחוד זה השלים תהליך ערוך אשר חל עוד בתקופתו של רס"ן צחי דניאל. כלל הציוד, החיילים וניידות אחזקה עברו למתחם אחיד במחנה עופר והוכפפו ישירות תחת פיקודו של מפקד היחידה דאז ובעצם אפשרו עצמאות אחזקתית לכלל הצלם הקיים ביחידה.

"זווית אחרת" ומשפרים את כוח האיסוף.

על מנת ליישם את התפיסה החדשה ולהשיג את המשימות שהגדוד הציב לעצמו, הגדוד פיתח תפיסה חדשה של איסוף חשאי, "זווית אחרת", שמטרתה ליצור יכולות של מגע מודיעיני כמה שיותר קרוב עם מושא האיסוף במטרה לזהות ולתפוס.

"זווית אחרת" הוכתרה בהצלחה מכוח הכנסת הרחפנים, הבלונים הטקטיים והקמת הפלוגה הרכובה בעלת כלי הרכב עם יכולות המוד"ש.

הצלחת הגדוד באה לידי ביטוי בשימוש מקורי ואפקטיבי שנעשה בכלים החדשים, שימוש שחבר לתפיסה החדשה של הפעלת הכוח, ליצירתיות ולתושיית הלוחמים. הגדוד ערך תהליכים מודיעיניים משלימים שכללו את חמ"ל איסוף מכבים, בלון טקטי מעל 443.

מבצע "פה קבור הכלב" שהיווה, לדברי ישעיה, פריצת דרך ביכולות הלחימה של הגדוד ולא רק ביכולת האיסוף אלא גם ביכולות האחזקה.

היחידה המשיכה את תהליך ההתחדשת  באופן טכנולוגי תמידי ובשנת 2018 הותנה פרוייקט מר"ס בשומרון. מערכת חדשה בשם מרס הפועלת על כיסוי שטח אוטומטית, באופן רציף, במינימום זמן ובמינימום כ"א, יעודה של מר"ס הינה ביצוע משימות איסוף וסגירת מעגלי אש.


פרק 3 - בניין פלוגת האחזקה לאורך השנים:

 

פלוגת האחזקה בגדוד ניצן עברה דרכים וטלאות עד להגעתה למה שהיא כיום.כל שינוי שעבר הגדוד, דרש מענה, פתרון ופיתוח אחזקתי ותקשובי.ולמעשה לכל אורך השנים,בין אם טרם או אחרי הקמת הפלוגה, נכחו פתרונות יצירתיים ופיתוחים שלעיתים נראו כבלתי אפשריים למימוש.עד עצם היום הזה, גדוד 636 מוביל בעשייה, טכנולוגיה מתקדמת ובאנשים האיכותיים ביותר שיממשו את ייעוד הפלוגה ויסייעו לפלוגות הלוחמות והמתצפתות להגן על מדינת ישראל בגבולות יהודה ושומרון.

 מפקדי היחידה  לדורותיהם

 1993-1995 אל"ם יוסי גרינפלד

1995-1997 אל"ם יואל רונן

1997-1999אל"ם שי קולר

1999-2001 אל"ם רז שגיא

2001-2002 סא"ל יובל גרבי

2002-2004 אל"ם טל בראון

2004-2006 אל"ם רזי קפלינסקי

2006-2008 סא"ל אילן דיין

2008-2010 אל"ם ברק כהן

2010-2012 סא"ל שימי מסיקה

2012-2014 סא"ל ערן שמואלי

2014-2016 סא"ל ניר ישעיה

2016-2018 סא"ל איילון פרץ

2018-עכשיו סא"ל רועי יתח

 

מפקדי פלוגת האחזקה

2004-2006  רס"ן נתן פלטשר

2006-2008 רס"ן צחי דניאל 

2008-2010 סא"ל לירון מטודי 

2010-2011 רס"ן אופיר בוכניק 

2011-2011 רס"ן אבי חחיאשוילי 

2011-2013 רס"ן סלבה סיני  

2013-2015 רס"ן איתי קורן

2015-2016 רס"ן אליאס עזריה 

2016-2018  רס"ן כפיר כהן

 

חיפוש מידע

חללים שמועד נפילתם היום

(מוצג לפי התאריך העברי)
שמואל יורם ז

כניסת חברים