דילוג לתוכן המרכזי בעמוד
לוגו חיל הטכנולוגיה והאחזקה לוגו עמותת חיל הטכנולוגיה והאחזקה
[temp]
ינואר
פבר.
מרץ
אפר.
מאי
יוני
יולי
אוג.
ספט.
אוקבר
נוב.
דצמ.
הזנת אירוע חדש חיפוש בטיימליין התאריכים המסומנים בכתום כוללים אירועים

סיפורו של יחש"מ 652

מאת: ניסים קלו

תאריך עלייה לאתר: 13/05/2011

תאריך האירוע: 1981-01-01

מספר צפיות: 2010


בתחילת שנות ה - 50, עם הקמת החילות ב - צהל. וארגון מערך הסדנאות המרחביות, הוקמה סדנא 652 של פיקוד המרכז. בכל שנות פעילותו וב"מלחמת ששת הימים" היווה היחש"מ עורף חימושי לכוחות שלחמו ופעלו או עברו במרחב הפיקוד.

לאחר "מלחמת ששת הימים", עם שינוי אזורי השליטה של הפיקודים המרחביים, התפרס יחש"מ 652 עם תשע סדנאות מרחביות, מאילת ועד הג'יפטליק, בית ליד ועזה וסדנאות רק"מ אחת ביאזור, שנתנו שרותי אחזקה לצל"מ של כל הכוחות במרחב המוגדל של הפיקוד.

בשנת 1979, לאחר חתימת הסכם השלום עם מצרים, והגעת אוגדה 162 למרחב פיקוד המרכז, לאזור גב ההר והבקעה, הוחלט לפצל את יחש"מ 652 לשניים ולהקים מתוכו את יחש"מ 638 שייתן שרותיו לאוגדה 162 באזור גב ההר והבקעה.

 

פעילויות בשנות החמישים להקמת המדינה 1950-1960 

הקמת יחש"מ 652   

בשנת 1954 החל תהליך של העברת חיילי חימוש מיחידות חיל האוויר ומיחידות חיל הים לסדנה המרחבית 641 שהייתה ממוקמת במחנה צריפין. קליטת בעלי התפקיד והתרחבות תחומי האחריות אפשרו את הקמת יחש"ם 652. את שרביט הפיקוד קיבל רס"ן דוד יצהר. היחש"ם קיבל לאחריותו אחזקה על מרכז הארץ ודרומה וכלל חמש סדנאות: בית ליד, צריפין, יפו, שנלר ואילת. מרקם האוכלוסייה היה ברובו בנוי מעולים חדשים ממרוקו ורומניה.

האחזקה הייתה בשיטת התיקונים בתוך הסדנאות בלבד ועם הזמן החלה להתגבש תפיסה של הקמת כוחות ניידים שיוכלו לבצע תיקונים בשטח ולהצטרף לכוחות הלוחמים במבצעים השונים. גיבוש תפיסת הניוד היה מרכיב מרכזי בפעילות היחש"ם שזה עתה נולד.

יחש"ם 652 מתאמן  

כבר בשנת 1955 נערך תרגיל גדול של פריסת מערך המילואים בשילוב ציוד על גבי כלי רכב אשר אוחסנו במחסני החירום. תרגיל זה היה המודל הראשון למערך האחזקה בתצורתו החדשה המאפשר ניוד של כוחות עד לשטחי הלחימה ולמעשה התרגיל הכין את כוחות היחש"ם בצורה נאותה לקראת מלחמת "קדש".

במהלך התרגיל תורגלה דחיפת החלפים לעבר הכוחות מהסדנאות. לרשות היחש"ם עמדו הכלים הבאים טנדר פורד, פורד, פיג'ו 207. החיילים היו חמושים בכלי נשק צ'כים ממלחמת העולם השניה ורובה סטן אנגלי. רכבי החילוץ שגררו כלים היו מדגם דיימונד טי.

 מלחמת ששת הימים

בתאריך 5 ליוני 1967 יצא צה"ל למתקפת מנע בכלל החזיתות. קרבות הפריצה הקשים בסיני, המאבק העז על שחרור ירושלים, המערכה הכבדה ברמת הגולן, העליונות האווירית שהשיג חיל האוויר והאבטחה ההרמטית של חופי שיראל על ידי חיל הים, הביאו לצה"ל את אחד הניצחונות המרשימים והמפוארים מכל מערכות ישראל.  עם פרוץ המלחמה, סדנא גיסית 650, הקימה גש"ח נייד מאולתר הראשון מסוגו בצה"ל נוכח הצורך לתת פתרונות אחזקתיים בשדה הקרב ובזמן אמת. גש"ח זה הוצמד והוכפף לאוגתדת הפלדה 84, לימים אוגדה 162, שפעלה בסיני בפיקודו של האלוף ישראל טל. אחזקת הטנקים במלחמה הייתה משימה אדירה שבאה לידי ביטוי בפעילות ענפה ומשמעותית. תוצאות פעילות האחזקתית שיפרו את מצבת הכלים ביחידות הלוחמות.

יחש"ם 652  במלחמת התשה

בתקופת מלחמת ההתשה האווירה הביטחונית בפיקוד מרכז הייתה די סוערת, בייחוד באזור הבקעה. בתקופה זו הפעילות של יחש"ם מרכז- כך כונה יחש"ם 652 הגדול, שמנה אז כ- 2500 חיילים, הייתה במגוון תחומי החימוש. האחזקה של היחש"ם התבטאה בעיקר במתן מענה חימושי לביטחון השוטף במוצבים שלאורך קו המים, החל בתיקונים של טנקים וכלי רכב וכלה בטיפולים השוטפים בגדר המערכת. בימים אלו החלה ההתיישבות היהודית בחברון, ובעקבותיה החלה ההסלמה בהתנגדות הפלסטינאית עד כדי אירועי ירי לעבר כלי רכב יהודיים. היחש"ם נדרש למצוא פיתרון יצירתי ומהיר להובלת כוחות באזור חברון. כך נולדה המשאית הממוגנת בדומה למשאית "ספארי" של היום, וכל זאת באמצעים הקיימים ובליווי צמוד של החיל. מפקד היחש"ם דאז אל"מ ניצן רפאלי, זוכר בנוסטלגיה שיחידתו נטלה חלק בפרויקט של ליין (שיטת הסרט הנע) של הזחל"מים, הפיתוח היה פיילוט בחיל, ולימים אף הוטמע בשאר הסדנאות. כמו-כן נזכר מפקד היחש"ם כיצד הוטמע משק החלקים ועיתודם בעזרת המחשבים דאז בכל סדנאות היחש"ם.

יחש"ם 652 במלחמת יום כיפור

פריסתה של הסדנה גיסית בערב מלחמת יום כיפור הייתה מורכבת מ-4 בסיסים פלוגות בג'וליס, פלוגה בצאלים (פלוגה ד') ושלוחות ברפיח ובשבטה. 

ביום שישי 5 באוקטובר התקבלה התרעה על כוננות ביחידות צה"ל והסיבה לכך הייתה עליית "המתח הביטחוני בסיני". עם פרוץ המלחמה, כינס מפקד היחש"ג, אל"מ יעקב מרדכי, את קציני המטה לישיבת חירום. סגנו היה באותה העת, סא"ל שחר בן נון ויחדיו תידרכו את המפקדים לקראת המלחמה, ע"י קביעת סדרי עדיפויות לציוד שהיה בטיפול (טנקים, נשק, ציוד אופטי ובעדיפות משנית רכבים) במקביל ניתנה הודעת התרעה למילואים ומיד החלו בהכנת הגש"ח הנייד שנועד לשרת את אוגדה הגייס 162. גש"ח שאומן עוד לפני פרוץ המלחמה, יצא מיד עם ההודעה לשטח כאשר אל"מ יעקב מרדכי בראשו. בהמשך, לאחר בניית יחידות הגש"ח בסיני בעיקר בציר הצפוני בבלוזה.

תרומת יחש"ם 652 במבצע ליטאני

בסוף שנת 1976, לאחר מלחמת האזרחים בלבנון, דרום לבנון הפכה לאזור הנתון כמעט לשליטתם של ארגוני טרור, שזכה בכלי התקשורת לכינוי "פתחלנד". ארגוני המחבלים השתלטו גם על נמל צור שבצפון המדינה וקיבלו דרכו נשק וציוד צבאי. תגובה ישראלית באה אחרי פיגוע הדמים בכביש החוף, שבו השתלטו מחבלים על אוטובוס שהסיע מטיילים וגרמו למותם ולפציעתם של רבים. המבצע החל ב-14 במרץ 1978, ובסיומו השתלט צה"ל על כל המרחב עד לנהר הליטאני ועל מורדות ההר בואכה צור. המבצע פגע קשה במחבלים מבחינת כוח אדם, תשתית ואמצעי הלחימה, והפסיק את תהליך ההתחזקות שלהם בדרום לבנון.

עם הכנת כוחות החי"ר למבצע ליטאני ניתנה פקודה פיקודית להכין כוחות אחזקה בהתאם לכמות הכלים שהשתתפו במבצע.מפקדת יחש"ם 652 הכין באמצעות סדנה אזור כיתות אחזקה בתחום הנגמ"ש. הכיתות זוודו והוכנו לעלייה לגבול הצפוני. סמוך למבצע הוכפף הכוח לחטיבת הצנחנים ונישאר איתו לאורך כל ימי הלחימה.

 

איחוד יחש"ם 652 וסדנא גיסית 650

בחודש יוני 1981 הוחלט במטה הכללי להכפיף את הסדנה הגיסית לפיקוד המרכז ולאחדה עם יחש"ם 652. במצב החדש הפיקוד כלל שני יחש"םים, קדמי 638 ועורפי 650. וכך בעצם היחש"ג 650 הופך ליחש"ם 650 המוכר לנו כיום. במבנה החדש כלל היחש"ם סדנאות א, ב, ג במחנה ג'וליס, פלוגה ד' בצאלים הוכפפה ליחש"ם דרום, שתי סדנאות ברפיח פורקו, סדנת צריפין וסדנת אזור. לאור המבנה הארגוני החדש מחלקת השרמנים בסדנת אזור נסגרה ואנשיה הועתקו לסדנאות ישי, יוסף ופלוגה א'. בהמשך השנה הוקמו ביחש"ם שתי סדנאות חדשות, יעודית ומנועיה. במבנה החדש מנה היחש"ם כ-3000 קצינים, נגדים וחיילים.

 

חיפוש מידע

חללים שמועד נפילתם היום

(מוצג לפי התאריך העברי)
סלאמה סאלמה ז

כניסת חברים