דילוג לתוכן המרכזי בעמוד
לוגו חיל הטכנולוגיה והאחזקה לוגו עמותת חיל הטכנולוגיה והאחזקה
[temp]
ינואר
פבר.
מרץ
אפר.
מאי
יוני
יולי
אוג.
ספט.
אוקבר
נוב.
דצמ.
הזנת אירוע חדש חיפוש בטיימליין התאריכים המסומנים בכתום כוללים אירועים

קצין חימוש החטיבה הצפונית בעזה רס"ן יואל בטלבי מסכם את תפקידו - ספטמבר 2014

מאת: ניסים קלו

תאריך עלייה לאתר: 11/06/2022

תאריך האירוע: 2014-10-01

מספר צפיות: 1120


כניסה לתפקיד

כל קצין חימוש או בשמו החדש קט"א חושב שהתקופה שלו בתפקיד הייתה המאתגרת ביותר... אבל אני סבור ובטוח שהתקופה שלי בעזה הייתה ללא ספק מהמורכבות והמאתגרות ביותר.

סיימתי לימודי תואר ראשון במכללת ספיר ובאוגוסט 2012 התחלתי תפקיד בחטיבה צפונית של עזה שרחוקה מהמכללה קו אווירי של מספר בודד של ק"מ. ביצעתי חפיפה של שבוע וחצי עם אבי יפרח שדאג שאגיע למופעים מקדימים קודם לכן, לאור הקרבה שלי לגזרה, יש לציין אחת החפיפות היותר מושקעות ואכפתיות שעברתי.

אני עוד לא מספיק לטבול במים העמוקים של התפקיד, אני כבר מבין שיש תחרות סמויה ביננו לבין החטיבה הדרומית, אבל כמו שכולם יודעים כוכב הצפון תמיד מוביל ומראה את הדרך וגם כאן במקרה שלנו הצפונית תמיד הובילה.

אנשי הטנ"א המסורים בחטיבה

הראשונים שזכו לביקור הם מחלקת הרק"ם של החטיבה בהובלה של יפים איצקזון שישבו בנחל עוז, מוצב גדול (על גבול המחנה) מול סג'עיה שנמצאת מרחק "יריקה" ניתן להריח את הבישולים של השכנים ממול, בכניסה למוצב משטח רק"מ ענק מלא בפודרה, מהר הבנתי שצריך להקים שם משטח ראוי ומזויין (כעבור שנה בוצע הניסוי של אקרשטיין במשטח נחל עוז ולראשונה הונחו אבני אקרשטיין מיוחדים שיכולים לספוג צידודים ומשקל של כלי רק"ם).

הבאים בתור מחלקת קומץ שאף הם "ישבו" בנחל עוז בפיקודו של רן שלמה וראובן טאוטאנג המכונה "טאו טאו" עם חבר'ה מדהימים שעבדו לילות כימים בשביל שגדר המערכת תיתן תמיד אינדיקציה נכונה והכי חשוב בזמן. עולם תוכן שעבורי היה חדש ומעניין מאוד.

הבאים בתור היו אנשי הרכב היקרים בהובלה של אבישי חדד ששהו במחנה יפתח (המוצב הצפוני) של הגזרה הצפונית הנמצאת בסמוך לזיקים ולרצועת החוף מהיפים שיש לנו במדינה, שבין רגע יכול להפוך לחוף מכוער ולשדה קרב שהייתי עד לכך. מחנה יפתח היה מרכזי ודומיננטי הן בפעילות והן בכוח אדם ששהה שם, כמו המחסן חלפים בהובלה של ניר חג'ג' והן מחלקת המסגרות בהובלתו של שונם אביתר היקר שלימים הפך למנהל עבודה של חטיבה צפונית שהוביל גם את פרויקט ה"רואה יורה" יחד עם החט"ל והפך למוקד ידע בתחום, שחנך בעלי מקצוע רבים שיכלו לתת מענה במהלך תורנויות וסופי שבוע.

לא נרחיב על יתר המוצבים והעמדות הפרוסות במרחב, אבל ללא ספק כל מחנה, גזרה, מוצב או עמדה בחטיבה הצפונית, יש לה את האופי שלה והיתרונות והחסרונות למול תנאי השטח שהיו שונים "שנות אור" אחד מהשני במרחק של ק"מ בודדים... לגזרה אחת יש תנאי שטח של חול ים, לגזרה אחרת, אדמה חקלאית ובוצית (נורא בחורף), לגזרה אחת יש יתרון גובה ולאחרת חולשה וחשש מצליפה.

אנשי החימוש (הטנ"א) היה אתגר לכל מקום שהם ניגשו אליו, הן מול תנאי השטח והן מול האיומים, כל הגעה הפכה להיות מורכבת וחייבת להיות מתואמת מול גורמי האג"ם כולל ליווי של תצפיות שעוקבת אחרי הכוח, בטח שמדובר בגנראטורים אשר נותנים אנרגיה לתצפיות וכל תקלה "מעוורת" אזור מסוים ולכן רפאל אברהמי שהוביל את מחלקת הגנראטורים היה תמיד עם "יד על הדופק" 24/7.

מספר רפאל אברהמי - שירתתי 15 שנה בחטיבה הצפונית (שנתיים מתוך זה תחת פיקודו של יואל בטלבי).

 הייתי אחראי על מחלקת גנראטורים של הצפונית רוב השנים.

תפקדתי כמפקד מרכז טיפולי רכב תקופה של 3 שנים ואז חזרתי לתחום הגנרטורים. עברתי לאוגדה כמפקד תחום הגנרטורים באוגדה עד עכשיו.
עבודה אינטנסיבית(ימים כלילות), עם קריאות באמצע הלילה וסופ"שים.
כיום אני נותן מענה אחזקתי מלא בכלל יחידות האוגדה כולל ימ"חים
של האוגדה בקציעות. 
הגנרטורים פרוסים בפילבוקסים, מוצבים, עמדות מבצעיות וכול',כך שהמענה חייב להיות מהיר ואיכותי. יואל בטלבי מפקד איכותי מקצועי שאוהב את תקפידו. בן אדם עם יחסי אנוש שאין לתאר. זכיתי להכיר אותו ולשרת תחת פיקודו. עד היום נשארו בקשר.

 

בנוסף למחלקות שציינתי מצטרפים אנשים רבים שעוטפים את הגזרה בתחומים מיוחדים בהובלה של תחום הנאו"ת, בוחן הנשק יגאל לוטינגר, בוחן אמצעי האופטיקה דיויד פוגוסט ועוד אנשים רבים בחובה ובקבע.

עם כניסתי לתפקיד סיימנו פרויקט שנקרא "המעברים הסמויים" יחד עם חיילי "קומץ" שהזכרתי אותם קודם (טכנאי מערכות התראה) שטמנו בגדר הביטחון, בכדי לאפשר לכוחות להיכנס פנימה לעזה שהגדר עדיין נותנת התראה ואינדיקציה לחמ"ל וכמובן ליצור את אפקט ההפתעה (הכוחות לא יכנסו דרך השערים שכנראה נמצא בהם "הפתעות").

הפעילויות המבצעיות בגזרה

חודשיים לאחר כניסתי לתפקיד אני מבין שאנחנו הולכים למערכה מבצעית לאור מספר פיגועים שקרו לנו על הגדר שבסופו הוחלט לחסל את ג'ברי שחתם את פתיחתו של מבצע "עמוד ענן".

עוד לא הספקתי להגיד "רובינזון קרוזו" וכל צה"ל נפרס לו בשדות בארי, בשטחי הכינוס, חולות זיקים, ארז וחורשות שהכרתי תוך כדי תפקיד, וכולם ממתינים להיכנס.

כל יום מתנהל הערכת מצב, "תפתח את המעבר הזה", "תסגור את המעבר ההוא", "תדאג ליחידה הזאת", תתמוך את היחידה ההיא באכזריות", תדאג לאחרת לחלפים" וכו'...

זה הרגע שאני מבין מה זה לארח יחידות בגזרה, מה זה מרחב מנמרי מה זה כוח עובר דרך כוח וזה הרגע שאני מבין את הרגישות הנפיצה באזור.

שטחי כינוס לצערי כבר ראיתי במלחמת לבנון השנייה אבל לראות ריכוז של כל כך הרבה כוחות בשטח כל כך קטן היה די מלחיץ בהיבט של איומי המרגמות שנשלחו על הכוחות ללא התראה.

כעבור חודש הסתיימה המערכה, הכוחות התפזרו והשיקום של הגדר, המוצבים העסיקו אותנו מאוד באותם ימים בצל של איומים ורגישות יתרה בכל ירידה לגדר ופתיחות ציר שהתקיימו להם מידי יום.

חורף 2013 היה מהקשים באותם שנים, שבר ענן שהיה מעל נחל עוז בערך, גרם לריכוז גשם גדול מאוד, שהאדמה לא הייתה יכולה לספוג ונוצר שטף של זרימה שגרם לנזק רבלגדר המערכת (קרוב ל400 מטר גדר) כולל כביש "הוברס" ובורמה אשר משמש כציר בט"ש מרכזי מול הכפר המאיים ביותר (סג'עיה).

אז לא מספיק האיום השוטף שגזרת עזה מתמודדת, יש לה כרגע התמודדות חדשה, העמדת כוחות מול פרצה בגדר של כמעט חצי ק"מ (דמיינו שער ברוחב של 400 מטר), שער רחב על המכשול הוא בין 10-12 מטר.

תיקון הגדר הופכת למשימה עיקרית בהובלת החימוש וההנדסה, התמודדות עם עבודת גדר, ריתוך בתנאים שאינם תנאים, ללא גישה עם כלים ולמול איומי צליפה.

ביצעתי מספר מודלים והצגתי אותם למח"ט, של אנשי אחזקה, שסוחבים בלונים עם מנשאים, האחרים חותכים עם ארקר את הברזל והמכשול, צוותים עם מספריים מיוחדות חותכים את הטלטלית, כלי הנדסה מגינים על הכוח ועוברים למקטע הבא, כלי ההנדסה מפנים את הפסולת וכל זה קורה בלילה. פינוי הגדר הישנה הייתה המורכבת במבצע ואילו ההקמה של הגדר החדשה הייתה מהירה יחסית ובוצעה גם לאור יום.

בשגרת הבט"ש (ירון פינקלמן המח"ט פחות אהב את המילה הזאת ודגל במילה הגנה) לא בדיוק הייתה שגרה, תחלופת כוחות מידי מספר חודשים, גבעתי, צנחנים, נחל וגולני, כל יחידה עם האופי שלה, הכלים היחודיים שלהם, אז נכון "שברומא תתנהג כמו רומאי", אבל הרבה פעמים אנשי האחזקה של החטיבה הצפונית התאימו את עצמם למול היחידה (הגדוד המתארח) ולמול אנשי האחזקה שלהם, הן בתמיכה המקצועית, הן בחניכת האנשים, כי גם עזה עם הייחודיות שלה, יש לה דברים שלא נמצאים באף גזרה אחרת ולא פעם השקעתי רבות בחניכה ובהסברה על חשיבות הדברים, הרגישות של האמצעים והמעקב אחר אותם דברים מעבר לימי הטיפול ושגרת האחזקה, תצפיות, רואות יורות, גדר, גנראטורים ועוד אמצעים שלא ניתן לפרט הם רק חלק מהדברים הרגישים בגזרה (היום אני יודע שעם הקידמה נכנסו אמצעים נוספים ומתקדמים וללא ספק יש להם את המורכבות והרגישות שלהם).

מחסום/מעבר ארז ומחסום/מעבר קרני מאופיינים בחומה הענקית שנמצאת שם כמכשול גדול, אך עם זאת מהווה עבור הכוחות שלנו חוסר ידיעה מה קורה שם מאחור ולכן לא פעם זה יוצר מכשול גם עבורנו.

עופר וינטר שהיה אז מח"ט צפונית ביקש ממני להקים עמדות צליפה ולהגביה את הפילבוקסים שנוכל לצפות במתרחש מעבר לחומה. יחד עם אנשי חט"ל הקמתי מספר עמדות שלימים הועתקו ושוכפלו לעוד מקומות.

מבצע "שובו בנים"

המבצע החל וזה היה ברור שהמערכה תתחיל גם אצלנו בגזרה וכעבור שבועיים "מבצע צוק איתן" החל והיה לי הזכות שוב לארח צבא שלם אצלי בגזרה, הפעם קצת יותר חכם ובעל ניסיון של אירוח של שתי אוגדות.

המבצע החל בחילוף הכוחות (גבעתי) שתפס את הקו שהיה צריך להיערך לכניסה קרקעית עם כוחות של חטיבה 828 (בה"ד 1) שלאחר מכן הוחלפו עם כוחות מילואים... כל זה קורה לצד פיגועים, חדירה של מחבלים דרך מנהרות, למקומות שנהגנו להסתובב ולהגיע לשם באופן חופשי, וכעת נערכים לכל דבר עם כוחות אבטחה.

לטובת הכוחות המתארחים הוקצא כוח אחזקה של החטמ"ר שתפקידו לתמוך ולעזור לאורחים בכל שידרש כולל סיוע בחילוצים. במקביל נפתחו כל אותם המעברים הסמויים לצורך כניסת הכוחות. חלק מהפקת הלקחים מעמוד ענן הוכשרו בעלי מקצוע אחזקתיים לפתיחת המעברים בכדי לסייע לחיילי קומץ בפתיחת המעברים במקביל.

סיום התפקיד

סיום התפקיד שלי נדחה עד לאחר המבצע (שלימים יאושר כמלחמה) וששואלים אותי היום באיזה תקופה שירתת בעזה? תמיד אני עונה: "מעמוד ענן ועד לאחר מבצע צוק איתן".

הזדמנות גם לומר תודה והערכה גדולה לאנשי הקבע המדהימים שנמצאים בגזרה המורכבת הזאת כל כך הרבה שנים, מקריבים את עצמם ועושים הכול בכדי שהאמצעים יהיו זמינים, תקינים אשר משמשים את הכוחות הלוחמים בשמירה על יישובי ותושבי העוטף.

 

בימים שלאחר השירות בגזרה הצפונית של עזה טיילתי בחורשת בארי, רעים וזיקים במסגרת "דרום אדום" וטיול בטבע, פיקניק וצפייה בכלניות האדומות נזכר תמיד שבמקום היפה והפסטורלי הזה יכול ביום אחד להפוך לשדה קרב.

חיפוש מידע

חללים שמועד נפילתם היום

(מוצג לפי התאריך העברי)
סלאמה סאלמה ז

כניסת חברים