מאת: ירון נחושתן
תאריך עלייה לאתר: 14/05/2011
תאריך האירוע: 1973-10-09
מספר צפיות: 3761
בעבודה זה נדון בכל אוגדה (בחזית הדרומית), מהלכה בזמן המלחמה והכוחות החימושיים שנלוו אליה ברמת הגש”ח כמו כן נתעכב על תופעות ומקרים שקרו בשטח והלקחים שנלמדו מהם.
קניבליזציה - תופעה זו של לקיחת חלקים תקינים מכלים מושבתים (בעיקר ברק”ם) מאפיינת את המלחמה. על כך נאמר: “רצינו שלא תהיה קניבליזציה רצינו מאוד מאוד … וקניבליזציה רצינו לעשות אותה מסודרת ומוסדית רק בסדנאות הנייחות שבהן יש צורך להחליט אם הטנק הזה יושבת או יתוקן… מה שנוגע בשטח היה מאוד קשה להשתלט על זה הייתה קניבליזציה פראית … לצערי ובתנאי המלחמה בו כל כלי חשוב לא ניתן למנוע את הקניבליזציה … בכל הפקודות כתוב כי אין לבצע קניבליזציה, אך מה שהתבצע בפועל היה שונה, יחידות חימוש שונות הסתובבו בשטח ופרקו חלקים ממגרשי הטנקים המושבתים שהועברו לנקודות הפינוי.
מצגת המתארת את עיקרי העבודה של יהודה:(מצגת כבדה לוקח זמן עד לטעינה מלאה)
תיאור העבודה על ידי רמ"ח היסטוריה בתוה"ד אל"מ בני מיכלסון
עבורה זו של סא"ל יהודה שלומון, קצין חימוש בהכשרתו וחניך פו"מ/"ברק" נושא זה עדייו לא נתקף במחקר ההיסטורי ותחום מחקר זה בתול ברובו על כן צריך היה החניך להשקיע זמן ועבודה מעל ומעבר למקובל בארכיונים ולאיסוף חומר טרם שניגש למלאכת הכתיבה.עם זאת המסמך המצוי בידינו מתאר לא רק את מעורבותו העמוקה של מערך החימוש בלחימה ובכוחות השדה אלא אף את תרומתו הסגולית לסדר הכוחות בשלבי הלחימה השונים. מכאן שאנו מוצאים במחקר זה גם צדדים ארגוניים ודיון בתורת הלחימה תוך הדגשת חשיבות הגורם התחזוקתי.על רקע הוויכוח ההיסטורי בדבר משקלו האמיתי של הגורם הלוגיסטי בשדה הקרב יש לדאות במחקר זה נדבך נוסף ואף אפשר ללמוד ממנו לקחים הימים לצה״ל כימים אלו.הישגו הגדול של חיל החימוש במלחמת יום הכיפורים היה בכך שהכלים אשר הוחזרו לכשירות על ידי חיילי חיל החימוש המתינו לאנשי הצוותים שיאיישו אותם. אנשי חיל החימוש הקדימו ותיקנו את הכלים שהמתינו לצוותי לוחמים. ואכן התברר כי אלפי כלים שתוקנו על ידי אנשי חיל החימוש במלחמה חזרו אל שדה הקרב במהירות רבה.כוחות החימוש עבדו ברציפות 24 שעות ביממה בתנאי שדה, תחת ארטילריה כבדה של תותחי האוייב, ולעיתים רבות אף בחושך , על מנת לא להתגלות כך איפשרו לכוחות המתמרנים רציפות והמשכיות במלחמה.
קישור לפרקי העבודה
הערה : העבודה הינה בסיווג בלמ"ס למרות שרשום עלייה סיווג שמור. כל חומרי מלחמת יום הכיפורים פורסמו והינם בלתי מסווגים.
- האחזקה בחזית הדרום חלק 1 - מבוא לעבודה
- האחזקה בחזית הדרום חלק 2 - רקע אגמ"י למהלכי מלחמת יום הכיפור
- האחזקה בחזית הדרום חלק 3 - תוכניות המגננה והתקיפה של פיקוד הדרום.
- האחזקה בחזית הדרום חלק 4 - מבנה ארגון ותפעול מערך האחזקה בצבא מצרים.
- האחזקה בחזית הדרום חלק 5 - תורת חיל החימוש - תקציר.
- האחזקה בחזית הדרום חלק 6 - האחזקה בפיקוד הדרום , פרק הפיקוד והמערך הנייח.
- האחזקה בחזית הדרום חלק 7 - אוגדה 162 במלחמת יום הכיפור.
- האחזקה בחזית הדרום חלק 8 - אוגדה 143 במלחמת יום כיפור.
- האחזקה בחזית הדרום חלק 9 - סיכום העבודה והמלצות.