מאת: ניסים קלו
תאריך עלייה לאתר: 14/01/2022
תאריך האירוע: 1978-05-19
מספר צפיות: 832
הימים הארוכים של היחש"מ בצפון – מבצע ליטני
מאי 1978 – עיתון מעריב
ההודעה הרשמית מסרה, כי פעולת כוחות צה"ל בדרום לבנון הסתיימה. הכוחות החלו מפנים אט אט את השטחים שנתפשו במשך ימי מבצע ליטני. ובימים אלו עוזב צה"ל גם את חגורת הביטחון בת העשרה הקילומטרים, אותה רצועת שטח שמלכתחילה הייתה מטרת המבצע. הכוחות העיקרים שבו לבסיסי הם, מעטים נותרו בשטח, בלוח הפעולות של היחידות הקרביות השונות שנטלו חלק במבצע, כבר ניכנס "מבצע ליטני" להיסטוריה של היחידה.
רק חייל אחד, עדיין בעיצומו של המבצע, רק חייל אחד עדיין לא סיים את עבודתו, ונמצא בימים אלו בשיא פעילותו. אלו הם אנשי חיל החימוש, והיחידות הצפוניות של החייל ששרתו את הכוחות הלוחמים.
כיום, כחודשיים לאחר תחילת מבצע ליטני מתברר יותר ויותר, כי "מבצע ליטני" היה למעשה מבצע חימושי, מבצע שחיילי חיל החימוש נטלו בו חלק דומיננטי ביותר. באחת הסדנאות הצפוניות של החייל, סדנה המתחזקת מבחינה חימושית חלק נרחב מאזור הצפון אין יודעים החיילים רגע של שקט. טנקים ניצבים דוממים וממתינים סביב הסככות החדשניות והגדולות שביחידה, מחכים לטיפול שלאחר המבצע. והטנקים נעים כבסרט נע מתחת לסככה.
צוותים צוותים של אנשי הסדנה, אנשי היחידה חובה וקבע "מתלבשים" על הטנקים, מי במזקו"מ מי בצריח ומי בקרבי הטנק או בעסקי החשמל. בוחשים פה בודקים שם, צובעים אם צריך, יום יומיים או שלושה הכל על פי הצורך ומכינים את הטנק למשימתו הבאה.
בפינה אחרת של הסדנה נמצא מקום הטיפול של כלי הרכב הכבד. אין לנו לא יום ולא לילה, והחבר'ה כאן בסדנה עובדים קשה ביותר" - מספר רס"ר אברהם בן ה-32, נשוי ואב לשניים המשרת בצבא זה 15 שנה, והמתפקד כאן כמנהל עבודת סדנאות כלי הרכב. "אנו נותנים סיוע ליחידות כמעט בכל מיגוון חימושי.
אחרי המבצע היינו בלחץ נוראי ההולך ופוחת, ואט אט אנו נכנסים לשגרת העבודה הרגילה - מציין רס"ר אברהם. התנאים לעבודה קשים ביותר, יום העבודה מתחיל בשבע וחצי בבוקר ועתיד להסתיים בשש לפנות ערב, אך כמעט כל יום העבודה גולשת לשעות הלילה המאוחרות וכאשר מגיעים הביתה למשפחה, בסביבות השעה 9 או 10 בלילה שוכבים מיד לישון" - מדגיש אברהם, אולם הוא אומר : אני מרגיש שאנו עושים פה משהוא, שמקבלים פה כלי הרוס לגמרי, מנוע בוכה מרוב נזילות, או רכב ששפך לאגר והוא יוצא לאחר שבוע או יותר, מבריק וכמו חדש, והדבר הזה עושה לי חם בלב" - מחייך הרס"ר,
גם לרס"ל שמעון, סגן מנהל העבודה בסדנת הטנקים שהיה סגן אחד ממפקדי כוחות החימוש שיצאו לשטח הקרבות בעת מבצע ליטני ואשר יוצא מתחת אחד הכלים שחור כולו, יש דעה דומה. "אנו חייבים להכשיר את הטנקים בצורה הטובה ביותר ובדרך המהירה ביותר, וזאת למרות התת תנאים שבהם אנו נמצאים. "בזמן המבצע - הוא אומר - התאמצנו כולנו, ובעיקר בלילות, היה אז שיתוף פעולה מלא של כל הגורמים והחבר'ה השקיעו את כל נשמתם בעבודה ועל התקלות שהיו ברובם תקלות חילוץ התגברנו בפרק זמן קצר ביותר" - מציין שמעין "כן, רק חבל שהיחידות הלוחמות אינן מערכות כראוי את העבודה הקשה שאנו משקיעים בכלים - מתפרץ לשיחה בנימת קול ממורמרת אבי אלימלך מכונאי טנקים בן 21 העומד לסיים בקרוב את שרות החובה שלו ושוקל בימים אלו את האפשרות לחתום קבע בצבא. אבל בלב, הם ודאי מעריכים את העבודה" , מנסה הוא לנחם את עצמו.
גם בפלוגה האחרת של היחידה השוכנת באזור הצפון חוזרים החיים אט אט למסלולם, לאחר הלחץ הגדול שנחת עליהם בעת מבצע ליטני. "הפלוגה שלי עוסקת בשיפוץ, תיקון וביקורת של כלי רכב מסוג ב באזור הצפון" - מספר רס"ן מיקי מפקד הפלוגה. בעת מבצע ליטני נשארה הפלוגה ללא מפקד וללא סגן. אנו יצאנו לדרום לבנון והסדנה ללא הכח הפיקודי, תפקדה באופן יוצא מן הכלל - מציין רס"ן מיקי. במשך חודש ימים אף לא אחד החשיב את שעות העבודה, וזאת למרות שהבסיס פתוח ובלב אזור עירוני, שאנשיו בעת רגיעה יוצאים לבתיהם כל יום אחר הצהריים בגמר העבודה. החיילים הבינו את המצב - מספר מיקי - כולם השקיעו עבודה רבה כדי להתגבר על הלחץ שנוצר. פלגות שונות של פלוגה זו הקימו סדנאות קדמיות בדרום לבנון. שם, מציין מפקד הפלוגה עבדו החיילים כל יום לאחר 12 בלילה ורוב המעמסה נפלה על הכוחות הללו. ערב שבת אחת מדגיש מפקד הפלוגה, ערכנו לחברה שבקו הפתעה גדולה, כאשר הכנו לכבודם ארוחת שבת משובתת והעלנו למעלה, כולנו הטבח המפקד וסגל הבסיס בלוויית מאכלי דליקטס, אפינו עוגות מיוחדות וערכנו להם שם למעלה ארוחה כיד המלך, ולהפתעתם ולשמחתם של החיילים, מספר בנחת רס"ן מיקי המדגיש כי הכוונה הייתה במשך הזמן לתת לחברה שנמצאים בקו הרגשה טובה ועל מנת שידעו כי לא רק למטה שם בעורף עושים חיים. והחברה שבסדנאות הרכב עבדו ללא לאות".
כל אחד שנבחר להשתתף בכח העולה. לדרום לבנון הרגיש כגיבור ומצד כולם היה רצון להשתתף בכוחות הקדמיים. - מספר רב"ט מאיר לוי האפסנאי החרוץ של היחידה. נתנו את כל הלב בעבודה וכאשר נותנים את כל הלב מקבלים יחס חם, - אומר רב"ט אמיר דהן מסגר העובד בסדנה. על אופי העבודה ביחידה העורפית הקדמית מספר גם מיכאל סלטי המשמש כבוחן רכב. "למרות שהעבודה שגרתית, משעממת וחד גונית, כאשר אותה עבודה בדיוק עושים כל יום, 300 ימים בשנה ובמשך שלוש שנים אותן פירוק גלגל, אותה החלפת מערכת ואותו לכלוך שחור, תמיד מוצאים את הסיבה ואת עיקר המוטיבציה לעבוד מאחר שאנו יודעים היטב את התרומה הגדולה שאנו תורמים ליחידות ובלעדינו צה"ל הרי לא יוכל לנוע" - מספר בהתלהבות מיכאל סלטי. על הקו שוכנת אחת הפלוגות הקדמיות, הפלגה המתחזקת את חלקו העיקרי של הקו. בין טיפול בטנק אחד לבין שיחת אלחוט עם אחת היחידות שבשטח נאות לשוחח עימנו סרן צ'ארלי , מפקד הפלגה, על אופי עבודת חייליו היושבים ממש על הקו בגבול העימות. "אנו אחראים מבחינה תחזוקתית על כלי הרכב באזור דרום לבנון וכוחות צה"ל היושבים בסביבה" - מספר סרן צ'ארלי. כאשר יש צורך יוצאים לשטח, על מנת לחלץ טנקים או להחליף מנוע.
פעם בחודש - הוא מדגיש – אנו עושים טיפולים מיוחדים לכל הכלים. למרות ריחוקה של היחידה - מציין מפקד הפלגה - מתנהלים כאן על הקן חיי חברה פעילים ביותר, ולמרות העבודה הקשה הלחץ ותת תנאי המגורים בהם מתגוררים החיילים, משקיעים הם את כל מרצם בעבודה. סרן צ'ארלי מבקש מאחד מחייליו, סמל רמו בן שושן, לצאת לרגע קט מתחת לרכב שבו טיפל: "אנו עובדים לעתים קרובות בקור עז ועד לשעות הבוקר המוקדמות, העבודה קשה אך אנו רואים וחשים את תוצאות העבודה שלנו ויודעים עד כמה שהיא חשובה עד שנעשה לנו קשה, אך אנו רואים וחשים את תוצאות העבודה שלנו ויודעים עד כמה שהיא חשובה עד שנעשה לנו חם בלב למרות הקור העז בסביבה", הוא אור.
במפקדת היחש"מ מאחורי השולחן הארוך יושב סגן מפקד היחידה רס"ן אלי ר'. נאנח קמעה, משלב את ידיו ואומר : החברה באמת עושים טובה וגדולה, ללא כל זוהר, ללא כל הילה ואף כמעט גם ללא שבחים ומילה טובה ולרוב בחוסר תנאים, הם מוציאים תחת ידם תוצרת מעולה, תוצרת שהינה טנק חדש, טנק משופץ, כלי רכב תקין או ציוד אופטי המוכן לשימוש. "איננו מפסיקים כאן אף פעם לעבוד" - מציין רס"ן אלי. "בניגוד ליחידות הלוחמות שלקראת אימון או משימה נכנסים ללחץ, אך לאחר המשימה יכולים להירגע, אנו, בניגוד לזאת, עובדים קשה לקראת המשימה, על מנת להכשיר את הכלים, בעת המשימה עלינו לדאוג שכל טנק יהיה תקין וללא כל תקלה ובמיוחד לאחר המשימה או אז הסדנאות מלאות כאשר חייבים להחזיר את הכוח, את הטנקים וכלי הרכב לכשירות כדי שיהיו מוכנים למשימה הבאה" - מציין רס"ן אלי ר'.
"אנו מודעים לעבודה הקשה של החיילים ביחידה ומנסים להנעים להם ביותר את זמנם, חלק גדול מהחיילים טוען ובצדק, אם אני כבר יוצא לעתים רחוקות הביתה, נמצא רוב הזמן בקו בכוננות, עובד קשה כל כך, אז מוטב בעצם במקום להיות בסדנה, לשרת בגדוד לוחם, שתהיה לפחות ההילה שמסביב. ואכן מדגיש רס"ן אלי רבות הן הבקשות של החיילים לעבור לגדודים, אך מישהו בכל אופן חייב לעשות את העבודה האפורה בסדנה, מציין הוא ומדגיש כי מפקדת ה-יחש"מ מנסה למצוא דרכים כדי להקל על החיילים את עבודתם הקשה על ידי ימי עיון בנושאים שונים, פעולות חינוך, תרבות, הופעות בידור ויציאות לנופש או נופשון. "אנו למעשה הידיים השחורות של הצבא, אך בלעדינו - מציין בסיפוק רס"ן אלי ר' לא היה יכול צה"ל להיות אותו כח צבאי חזק ורב מוניטין וספק עם היה יכול לנוע בכלל, ועל חיילי חיל החימוש - הוא מדגיש - עליהם לדעת זאת".
כתב: אילן שחורי – עיתון מעריב
** כתב ערך סרק והקליד - ניסים קלו ינואר 2022