דילוג לתוכן המרכזי בעמוד
לוגו חיל הטכנולוגיה והאחזקה לוגו עמותת חיל הטכנולוגיה והאחזקה
[temp]
ינואר
פבר.
מרץ
אפר.
מאי
יוני
יולי
אוג.
ספט.
אוקבר
נוב.
דצמ.
הזנת אירוע חדש חיפוש בטיימליין התאריכים המסומנים בכתום כוללים אירועים

חיל החימוש במלחמת לבנון השנייה - סקירת פעילות היטא''מים

מאת: ניסים קלו

תאריך עלייה לאתר: 04/08/2015

תאריך האירוע: 2006-07-27

מספר צפיות: 3631


היטא''מ הצפוני היווה בלחימה עוגן אחזקתי מרכזי ופעל לאורך כל הלחימה ללא הפסקה סביב השעון, סדנאות היטא''מ השונות שקלטו את אנשי המילואים מהיח''ק שלחו כ 50 כיתות בממוצע בכל יום לתקן ציוד מגוון, כל זאת לצד סיוע ליחידות המילואים שגויסו וקליטת יחידות מתגברות מיתר הפיקודים. היטא''מ החל את תפקידו כבר ביומה הראשון של הלחימה עם קבלת הידיעה על חטיפתם של שני החיילים בגזרת אוגדה 91. כלי הרכב שנפגעו בחטיפה הועברו מהשטח לסדנאות התיקון של היטא''מ.

מספר אל''מ ברוך אלקיים ששימש כמפקד היטא''מ בלחימה'' היטא''מ פעל בשטח וללא הפסקה, הצלחנו לתקן כ- 160 חטיבות כוח בחודש וכ10,000 כלי נשק ואמצעים אופטיים, המספרים האלה'' אומר ברוך'' מהווים את המכסה השנתית שלנו במצב רגיעה, בדרך כלל בסיס היטא''מ מתרוקן בשעה שבע בערב, אולם בזמן הלחימה נדמה היה שבכל הלילה היה אור יום, הבסיס המה אדם והעבודות נמשכו ללא הפסקה'' על אף עבודתם היעילה והמקצועית של חיילי החימוש ביטא''מ צפון נתקלו מרכזי התיקון בבעיות וסככת הבוחנים בסדנת בית הילל ספגה פגיעה ישירה של קטיושה ללא נפגעים, כמו כן נסגר למשך שבוע מרכז האחזקה בגורן בשל חשש למצררים שהתפזרו בשטח

. מסכם ברוך: ''זו הייתה גאווה גדולה וסיפוק אדיר לפקד על חיילי יטא''מ צפון בלחימה''

היטא"מ הדרומי היטא"מ

היווה עורף קשיח במתן שירותו ליחידות בכל הדרגים במהלך מבצע "גשמי קיץ". מספר אל"מ יורם נחמן מפקד היטא"ם:" צוותי היטא"מ עבדו בתוך רצועת עזה באזורי הקרבות וסייעו רבות בהכנסה והוצאת כלי רק"מ מהרצועה, לעיתים מוסיף יורם נדרשנו לתקן רק"מ וציוד הנדסי במהירות על מנת להשיבם במועד לפעילות מבצעית, מאות חיילי החימוש שפעלו בגזרת הדרום ראויים לשבחים על המקצועיות והיצירתיות שגילו. אולם לצד ההצלחות הרבות שצויינו זיהינו פערים מקצועיים בקרב מערך המילואים אשר נבע בעיקר מהעדר הכשרות ואימונים". כמו כן סייע היטא"ם לחטיבות לוחמות בגזרת הלחימה בלבנון ובעיקר לחטיבת גבעתי בתחום אחזקת הציוד האופטי וכלי הנשק וכן בתחום החילוץ.

מערך החימוש באוגדה 91

עם פרוץ האירועים בגזרת הצפון הבינו אנשי החימוש של אוגדה 91 שהשבועות הקרובים יהיו שונים מכל מה שהכירו קודם לכן" כשאני מביט לאחור אני מבין ששום גורל לא יכול להחליף את חיל החימוש בלחימה "נזכר סא"ל מוטי ששון ששימש כקצין החימוש האוגדתי" אני בטוח שהיום כולם יודעים ומבינים את החשיבות הגבוהה של מערך החילוץ והאחזקה באוגדה בכלל ובאוגדה 91 בפרט" ואכן, רובן המוחלט של הפעולות שבוצעו על ידי אנשי החימוש הצילו חיי אדם וחסכו משאבים רבים לצה"ל, חיילי החימוש עסקו בפעילויות רבות החל מטיפול שוטף ברק"מ ועד לפעולות חילוץ נועזות של טנקים וכלי רק"מ שנפגעו בתוך שטח לבנון. "הדבר הראשון שראו הכוחות הלוחמים שיצאו מלבנון היה צווותים שלמים של אנשי חימוש שחיכו לבואם" מוסיף מוטי" הלוחמים הטכנולוגים פשוט התנפלו על כל לוחם" הוא משחזר" כל נשק אישי נבדק וכל טנק עבר בחינה יסודית, האמצעים האופטיים הוחזרו לכשרות ודאגנו שכל חייל יצטייד באופן מיטבי באמצעים תקינים למשימה הבאה."

מערך החימוש באוגדה 162

"חיילי החימוש נכנסו עם הכוחות הלוחמים לתוך שטח לבנון" מספר סא"ל קובי ירושלמי קצין החימוש של אוגדה 162 במלחמה" התארגנו למהלך של תכנון האחזקה במקרה של שהייה ארוכה בשטח ועל אף המאמצים הרבים שנעשו לתקן את הכלים התקולים, נפגעו כלים רבים אותם נאלצנו לגרור ולהחזיר לשטח ישראל" קובי נזכר "באחד מימי הלחימה ביקרתי בגדוד רשף של התותחנים שהוצב ליד קריית שמונה, במהלך הביקור נחתה קטיושה וגרמה לשריפה באזור כלי הרק"מ ומשאיות התחמושת. חיילי החימוש של הגדוד הגיבו מהר ובקור רוח והזיזו במהירות את המשאיות והטנקים. אפשר רק לדמיין מה היה קורה לו הייתה מתלקחת משאית תחמושת, ראיתי שחיילי החימוש לא פוחדים ועושים את עבודתם ביעילות ובמסירות".

מרכז התחמושת

העיסוק בשיפור המוכנות האופרטיבית הביא את המרכז לעמידה מלאה בהספקת תחמושת לכוחות הלוחמים תוך שמירה על רציפות ההספקה. המרכז הוכיח רמת מוכנות ומבצעיות גבוהה במלחמת לבנון השנייה, ועמד בכל המשימות שהוטלו עליו. אנשי המרכז הצליחו להתמודד עם העומס הגדול של ניפוק תחמושת, הקפאות, וכן הצריכה השוטפת תוך כדי לחימה. במלחמה "מובצעה" שיטת ניפוק תחמושת הארטילרית ע"י מגבהה נע תוך יישום כלל הלקחים מהתרגילים האחרונים. החזרה לכשרות לאחר הלחימה ליחידות הלוחמות התבצעה בבית הלקוח ע"י חוליות יעודיות שתוגברו באנשי מילואים שגויסו בתנאי קבע.

מרכז שיקום ואחזקה

אנשי המש"א פעלו בלחימה ללא הפסקה. במהלכה הוצאו כ - 1600 חוליות אחזקה שפעלו בחזית לצד הלוחמים, כל זאת תוך ביצוע משימות רק"מ וצמ"ה. המרכז, לצד , טיפול מתן מענה למרכבה סימן 4 בחט"כים ותיקון כלים פגועים, עסק בדיגום ל"א וחפ"קים. יחידת האחזקה גויסה ונתנה מענה מלא למערכים מרכזיים בכוח האש. "כבר ביום הראשון של הלחימה בצפון שונתה הגדרת המצב במרכז, ובעקבותיה השתנתה מייד התפיסה של העובדים" מספר סא"ל אשר מזרחי, ראש ענף ניהול הייצור במש"א "המרכז עבד 24 שעות, שבעה ימים בשבוע ונתן מענה איכותי ומקצועי לכלל מערכי הלחימה"

פיקוד העורף

מערך האחזקה של פקע"ר פעל בשני מישורים: הראשון, אחזקת כלל האמצעים ברמת כשירות גבוהה שתאפשר לכוחות החילוץ לבצע את משימותיהם והשני, נטילת חלק בפעילות הקהילתית והתמיכה של פיקוד העורף שכללו חלוקת מזון במקלטים הדרכות ואף עזרה בהקמת מחנה קיץ לילדי הצפון.

מצל"ח   

סיפק מענה סביב השעון ע"י הפעלת חמ"לים ומשל"טים. המרכז פתח בלחימה שני חלונות קדמיים ב"עין זיתים" ו"יפתח" לניפוק ולהחלפת זיוודים, כלי עבודה ואביזרים. כמו כן, ניפק המרכז אלפי אמצעי לחימה ושלח מאות משאיות חלפים עד בית הלקוח. לצד ההיערכות לניפוק אנרגיות לאספקה בהיטס. בנוסף, הפעיל המרכז צוותי פינוי שלל מהיחפ"ש )יחידה לפינוי שלל(. העבודה התמקדה במתן מענה סביב השעון ע"י הפעלת חמ״לים ומשל״טים, ויושמה התפיסה השירותית של ניפוק ציוד עד בית הלקוח, אשר במסגרתה נופקו אלפי כלי נשק וחלפים באמצעות מאות משאיות עמוסות שהגיעו עד ליחידות. כדי להתגבר על המגבלות בצירי ההספקה לכוחות שנמצאו בתוך לבנון, הוקם צוות שטיפל בניפוק אנרגיות באמצעות אספקה בהיטס. מספר זייד טאפש ששימש כראש ענף הפעלה במצל"ח בזמן הלחימה:" מהר מאוד, לאחר שהחלה המערכה פתחנו חמ"לים גייסנו אנשי מילואים והתחלנו לעבוד, פתחנו חלון קדמי של מצל"ח במל"ן )מרכז לוגיסטי נייד( ובו ניתנו שירותים בכל הקשור לכלי עבודה, חומרים, חלקי חילוף וזיוודים"

מרכז ההובלה

מערך האחזקה בזמן הלחימה הופעל במלואו, משלב ניפוק המובילים והנגררים מהאגדים דרך אחזקת הסד"כ לאורך הלחימה בכשירות של מעל ל %85. במהלך הלחימה הפעיל המרכז סד"כ של מאות כלי רכב. מספר רע"ן אחזקה במרכז הובלה סא"ל עידו נוביץ "הסדנא הצפונית של מרכז הובלה נשאה ברוב הנטל, ומרגע שהחלה הלחימה הובלנו הכל ולכל מקום: טנקים, תותחים מתנייעים ואפילו ציוד לוגיסטי ומזון"

חט"ל  

במסגרת מבצע "שינוי כיוון" עסקו אנשי החט"ל במתן פתרונות טכנולוגיים ותמיכה במערך הלוחם ותומך הלחימה. קציני החט"ל תמכו בהטמעת אמצעי לחימה חדשים שהוכנסו לשימוש בצה"ל זמן קצר לפני הלחימה, והסיקו לקחים לגבי שיפורים נדרשים תוך כדי הלחימה. המש"א מיגן עשרות כלי רק"מ וצמ"ה, וכן פתרונות לוגיסטיים ממוגנים כדוגמת יצור ארגזי נשיאה ע"ג רק"מ, גרורים לנשיאת ציוד ומזון והתקנים לנשיאת מיכלי סולר. במסגרת פעילות החטיבה בתחום פינוי וחילוץ תחת אש, דוגמו כלי רק"מ לפינוי רפואי, וכן יוצרו התקנים לחילוץ תחת אש במש"א.

רפ"ט

אחרי שבשנים האחרונות התרבו הקולות שהטילו ספק בנחיצות חיל השריון באה מלחמת לבנון השנייה והציבה אתגר משמעותי לטנקי המרכבה בלחימה בשטחים פתוחים מול איום מסיבי של טילי נ"ט. אל"מ ירון לבנת ששימש כראש רפ"ט מספר:" המלחמה לידה של הכנסת מרכבה סימן 4 תפסה אותנו עסוקים בחבלי לחטיבה 401, ברור היה לנו שטנק חדש שנכנס למערכה גורר אחריו מחלות ילדות שאף ניסוי לא הצליח לאבחן אותן.. ככל שהתקדמה המלחמה התווספו לאנשי רפ"ט עיסוקים נוספים ובכל מקרה של פגיעה של טנק הגבנו בפתיחת צוות חקירה כדי ללמוד ככל שיותר מהמקרה, כמו כן עסקו אנשי רפ"ט בהדרכות לקציני החימוש והשריון הייתה אמונה שטנק מרכבה סימן 4 ובפיתוח אמצעים תוך כדי לחימה, הוא בלתי פגיע, אך מבחן המציאות הוכיח אחרת" מסכם ירון" אני שמח לראות שנורמות שהושרשו ביחידה על ידי האלוף ישראל טל עדיין ניצבות כנר לרגלי האנשים" רפ"ט הפעילה נוהל חירום במסגרתו הוחלט להפסיק את פיתוח הטנק ולעבור לתמיכת המערך, ככל שהתקדמה הלחימה התווספו לאנשי רפ"ט תחומי עיסוק, מחקר היפגעות, הדרכות של קציני חימוש ושריון, וכמובן פיתוח אמצעים שנבנו אל מול ההתפתחויות בשטח.

 

לצפיה בתוכן באתר בפורמט PDF - לחץ על הקישור (יתכן שתצטרך להקטין את גודל התצוגה)

חיפוש מידע

חללים שמועד נפילתם היום

כניסת חברים