דילוג לתוכן המרכזי בעמוד
לוגו חיל הטכנולוגיה והאחזקה לוגו עמותת חיל הטכנולוגיה והאחזקה
[temp]
ינואר
פבר.
מרץ
אפר.
מאי
יוני
יולי
אוג.
ספט.
אוקבר
נוב.
דצמ.
הזנת אירוע חדש חיפוש בטיימליין התאריכים המסומנים בכתום כוללים אירועים

מבצע חומת מגן שנת 2002 - פעילויות חיל החימוש

מאת: ניסים קלו

תאריך עלייה לאתר: 28/02/2015

תאריך האירוע: 2002-03-29

מספר צפיות: 5278


מבצע "חומת מגן" החל בעקבות גל פיגועים חסר תקדים בהיקפו ובחומרתו, ובעטיין של הסלמת האלימות והתגברות מעשי הטרור נגד אזרחי ישראל ע"י הפלסטינאים, בתחומי המדינה. 

רצח השר רחבעם זאבי והפיגוע הרצחני במלון "פארק" בנתניה ע"י מחבל מתאבד, אשר פרץ לארוחת ליל הסדר במלון וגבה מספר רב מאוד של קורבנות, היו יריית הפתיחה של המבצע.
באפריל 2002 יצא צה"ל למבצע "חומת מגן". פקודת המבצע ניתנה, ואלפי צווי 8 נמסרו, עוד באותו הערב לאנשי המילואים, לבוא ולהתייצב על מנת להבטיח את שלום אזרחי ישראל.

לצווי ה- 8 שנמסרו לאנשי המילואים, היו למעשה צווי התייצבות גם לכלי נשק, למשקפות, לכלי רכב, לטנקים ולנגמ"שים שהיו מאופסנים  שנים ארוכות במחסני חטיבות החירום, עליהם מופקד חיל החימוש.

מבצע "חומת מגן" היה הפעם הראשונה מאז מלחמת "שלום הגליל", שבו הוצאו הכלים מההחסנה היבשה, שבה נשמרו. הכשירות הגבוהה של הכלים שיצאו ממחסני החירום לא היתה מקרית. במשך השנים יישמו אנשי החימוש ביחידות אלו, את הלקחים, למדו את התקלות האופייניות, שיפרו את הטיפולים וביצעו אחזקה נכונה. האחזקה הנרחבת והיסודית, אשר בוצעה כהכנה ללחימה, הוכיחה את עצמה במבצע "חומת מגן", עת אמל"ח הפלדה שעט לעבר ערי הגדה ללא תקלות.  

"וכך, מלבד חילוץ טנקים וכלי רכב, שהתקשו לצלוח את הסמטאות הצרות, שבערי הגדה",מספר קצין החימוש הראשי תא"ל זכריה חי, "עבר חיל החימוש בהצלחה, גם את מבחן כשירותם של הימ"חים - יחידות מחסני החירום."
היה ברור לכול, כי זו "המלחמה על הבית" וכך כל קצין או חייל, נתנו את כל מה שיש להם. שום משימה לא בוטלה או נדחתה עקב בעיות אחזקה. מספר התקלות היה מועט, ואלה שהתרחשו, תוקנו במהירות. אנשי החימוש עבדו עד השעות המאוחרות של הלילה, ויתרו על יציאות הביתה, התנדבו להמשיך בעבודתם ולהיות קרובים למוקדי הארועים. כולם חשו את תחושת השייכות והגאווה ולא רצו להחמיץ אף פעילות של יחידתם. הכוחות המשיכו במשימתם המורכבת ואנשי החימוש איתם.

העבודה האמיתית ציפתה לחיילי החימוש דווקא בסיומו של המבצע. בשבועות הבודדים שבהם שהו הכלים מחוץ למחסני החירום, אילצו את החיילים המשרתים במחסני החירום, להשקיע זמן רב, כדי להשיבם למצב הכשירות הגבוה שבו היו נתונים לפני המבצע. כדברי קצין החימוש הראשי, תא"ל זכריה חי "חיל החימוש הוא עיר ללא הפסקה, זה לא שגמרנו להילחם ואפשר להירגע, עכשיו העבודה הקשה מתחילה, וצריך להחזיר את כל המצב לקדמותו."

קטע מתוך ההודעה המדינית של ראש ממשלת ישראל, מר אריאל שרון, בכנסת ב 8/4/2002- נהגנו בסבלנות ובמתינות גם כשזוועה רדפה זוועה. למרות שידענו היטב שבכוחנו לפעול, ייחלנו לכך שלא ניאלץ להפעיל את כוחנו...אבל ערפאת בחר בדרך אחרת..., לכן החליטה ממשלת ישראל להורות לצה"ל, ואיתו שאר זרועות כוחות הביטחון, לצאת למבצע "חומת מגן", שמטרתו אחת: פירוק תשתיות הטרור.

 

הוצאת כלים מהח''י

צווי ה- 8 שנמסרו לאנשי המילואים, היו למעשה צווי התייצבות גם לכלי נשק, למשקפות, לכלירכב, לטנקים ולנגמ''שים שהיו מאופסנים שנים ארוכות במחסני חטיבות החירום, עליהם מופקד חיל החימוש. מבצע ''חומת מגן'' היה הפעם הראשונה מאז מלחמת ''שלום הגליל'', שבו הוצאו הכלים מההחסנה היבשה, שבה נשמרו. הכשירות הגבוהה של הכלים שיצאו ממחסני החירום לא היתה מקרית. במשך השנים יישמו אנשי החימוש ביחידות אלו את הלקחים, למדו את התקלות האופייניות, שיפרו את הטיפולים וביצעו אחזקה נכונה, נרחבת ויסודית, אשר בוצעה כהכנה ללחימה.

ואכן שוב הוכיח חיל החימוש כי ''מי שטורח בערב שבת אוכל בשבת'' ובמבצע ''חומת מגן'', שעט האמל''ח לעבר ערי הגדה ללא תקלות.

תשבחות בכלי התקשורת

גם בתקשורת הארצית הפליגו בשבחו של חיל החימוש וברמת הביצוע הגבוהה שהופגנה החל מהיציאה ממחסני החירום וכלה ברמת האחזקה הגבוהה שניתנה לאורך כל המבצע:

''בשנה וחצי האחרונות נערך צה''ל לשפר את המוכנות של הימ''חים. התוצאה היא שהפעם למעלה מ 95% מהטנקים ומהנגמ''שים שהוצאו נסעו היטב. למעלה מ 90% מהרכב האחר, משאיות ריאו ומשאיות תובלה הניעו ונסעו, אף על פי שבחלק מן המקרים מדובר בכלי רכב בני עשרות שנים''

עמיר רפפורט, ידיעות אחרונות 7/4/02

בכנס פיקודי שנערך בראשות אלוף פיקוד המרכז ציין האלוף יצחק איתן:

''הטנקים, הנגמ''שים וכלי הרכב יצאו מאחסנה יבשה בכשרות של 100% . בנוסף למוטיבציה של הלוחמים בעת גיוסם, אני רוצה לציין את מערך החימוש על רמת הכשרות הגבוהה מאוד של אמצעי הלחימה ביציאה מהימ''חים ובמבצע כולו''

החימוש במבצע

מלבד חילוץ טנקים וכלי רכב שהתקשו לצלוח את סמטאות הערים מבלי לגרור איתם בית או שניים, מתגאה הקחש''ר תא''ל זכריה חי בעובדה, שחיל החימוש עבר בהצלחה גם את מבחן כשירותן של הימ''חים )יחידות מחסני חירום(.''מבצע חומת מגן היה הפעם הראשונה מאז מלחמת ''שלום הגליל'' שבה הוצאו הכלים מהאחסנה היבשה שבה נשמרו. כל צמרת חיל החימוש החסירה פעימה בשעה שהורדו הכיסויים מעל כלי הרכב והרק''מ, כולם קיוו למרות השהייה הממושכת במחסני החירום, אמל''ח הפלדה יצליח לשעוט לעבר ערי הגדה ללא תקלות.''

''הכלים שנפתחו יצאו ללחימה הזו ברמת כשירות גבוהה מאוד'' מספר זכריה ''תכניות האחזקה שילבו בתוכן תכניות חדשות, אחזקה מרחבית שולבה בדרג א' עם דרג ב' ועל אף השחיקה של כלי הרכב ואמצעי הלחימה נשמרה הכשרות על ידי פעילות נמרצת ויעילה של החימושניקים'' דני ליכטמן שכיהן כמחש''פ מרכז בעת המבצע מספר:'' כלי הרכב נסעו במהלך המבצע מרחק רב של כ 300 ק''מ בממוצע, בשטח סלעי וקשה, לעיתים תחת אש, בסימטאות צרות ובשטח בנוי וכל התקלות שנבעו מפעילות קשה זו תוקנו מיד וביעילות, במהלך חודש ימים תוקנו כלי הרכב בממוצע שלוש פעמים והוחזרו למעגל הלחימה''. נושא השמישות הגבוהה לא היה מקרי, במשך שנים יישמו אנשי החימוש בימ''חים את הלקחים, למדו את התקלות האופייניות, שיפרו את הטיפולים ועסקו באחזקה מונעת רחבה ויסודית כהכנה ללחימה.

'' הכל עבד לפי הספר'' ממשיך דני: ''אנשי המילואים התגייסו, בוצע זיווד, פתחו את הכיסויים, בחנו את הכלים, תיקנו את הנדרש ויצאו מן הימ''חים. הפלק''דים והסדנאות התמקמו בפאתי הערים הגדולות, עבדו תחת אש והמשיכו ביום ובלילה לתת שירותי אחזקה''.

בהערכת מצב יומית שהתקיימה ביום 2/4/2002 אמר הרמטכ''ל שאול מופז:

''גיוס המילואים הוא פועל יוצא של ''קפיצת מדרגה'' למדנו את לקחי הגיוס של הימים הראשונים'' המציאות החדשה אילצה את היחש''מ להתאים את תפיסת האחזקה שלה ללחימה במרחב איו''ש )אזור יהודה ושומרון(. תפיסה זו התבטאה בהקמת אתר קדומני שריכז לתוכו את כוחות האחזקה בדרג ב' של יחידות המילואים ושל כיתות מהסדנאות ביחש''מ. את הפיקוד על האתר הקדומני קיבל מפקד סדנה בקעות רס''ן צוריאל אפרים. מסכם אל''מ גיורא אלמוג מפקד היחש''ם: ''הסדנאות העורפיות שלחו כיתות אחזקה במקצועות השונים כדי לתת כתף למאמץ האחזקה, זו הייתה הוכחה חותכת כי יחש''מ 650 הוא ארגון חזק ואיכותי המסוגל לעמוד בריבוי המשימות וליישם אחריות כוללת על אחזקת פיקוד המרכז בשעת חירום''.

סא''ל צביקה קראוס ששימש כקצין החימוש של אוגדת איו''ש מציין את'' החשיבה הבלתי פוסקת על התאמת המענה האחזקתי למצבים משתנים'' לפיכך אומר צביקה קראוס ''ביצענו חשיבה והערכת מצב באוגדה ובפיקוד וגיבשנו תורת לחימה אחזקתית ותפיסת פעולה למתארי הפעילות המבצעית בשטח, היה ברור לכולנו שכדי שנוכל למלא את תפקידנו בהצלחה יש לבצע אחזקה בבית הלקוח ובמתקני אחזקה ניידים'' צביקה מדגיש את תהליך ההכנה הארוך והפרטני שבוצע טרם היציאה למבצע ''כל המתארים וההכנות שבוצעו לאורך הדרך הארוכה שעד פרוץ האירועים: שולחנות עגולים, סימולציות ומשחקי מלחמה, בהם היו שותפים אנשי אחזקה בכל הרמות באו לידי ביטוי במבצע. הכל עבד לפי תכנית האחזקה: חיילי חימוש סדיר ומילואים, חיילי היחידות בדרג א' וחיילי הסדנאות בדרג ב', חיילי המח''ג והפלק''ד, צוותי התיגבור וחוליות המש''א. כולם כאחד חברו לגוף אחזקה יעיל ומשומן היטב הפועל במסירות אין קץ ומספק מענה יעיל, איכותי ובזמן''

 

לצפיה בתוכן באתר בפורמט PDF - לחץ על הקישור (יתכן שתצטרך להקטין את גודל התצוגה)

 

חיפוש מידע

חללים שמועד נפילתם היום

(מוצג לפי התאריך העברי)
פריג' חיים ז

כניסת חברים