דילוג לתוכן המרכזי בעמוד
לוגו חיל הטכנולוגיה והאחזקה לוגו עמותת חיל הטכנולוגיה והאחזקה
[temp]
ינואר
פבר.
מרץ
אפר.
מאי
יוני
יולי
אוג.
ספט.
אוקבר
נוב.
דצמ.
הזנת אירוע חדש חיפוש בטיימליין התאריכים המסומנים בכתום כוללים אירועים

סיפורה של קהילת בה"ד 20 בשנים 1970-1976 בפיקודו של אל"מ הרי אבירם

מאת: ירון נחושתן

תאריך עלייה לאתר: 29/05/2011

תאריך האירוע: 1976-01-01

מספר צפיות: 3328


כשקיבל הרי אבירם את הפיקוד על הבה"ד, היה לפניו בסיס הדרכה גדול ומגוון מבחינת פעילות, שכלל כ- 1200 חניכים וכ- 500 אנשי סגל.

נושא הנפל (נשר) העסיק מאוד את אבירם. הוא החל לעשות סטטיסטיקות ולערוך מחקר כדי לרדת לשורשי הסיבות האמיתיות שהביאו לנפל. בסוף כל שנה הוציא חוברת מיוחדת של הישגים ונפל.
חוברות אלו הועברו למקחש"ר ולאכ"א. במחקרו זה מצא כי הסיבות לנפל הן של מראית עין, בעוד שהסיבה המרכזית היא - חוסר מוטיבציה. שיעור הנפל היה 25 אחוז לערך. מספר אבירם:" אספתי את הסגל כולו, מן המפקדים ועד ה-ש.ג. ובהרצאה מקיפה סקרתי את השנה, כמה קורסים, כמה חניכים, כמה התחילו כמה סיימו, מדוע שיעור הנפל הוא כפי שהיה, התוכנית לשנה הבאה.
 התוצאה מכל הפעולות הללו היתה- הנפל קטן ל- 10-14 אחוז. הסוד היה הגורם האנושי. הועלתה רמת הלימודים , הבנת החומר, הכשרת מדריכים, פיתוח העזרים , מערכי שיעור ועבודה. לא היה מצב שמדריך יכנס לכיתה/סדנא בלי מערך שיעור, שעבר בדיקה אצל מומחה מוסמך. פיתחנו את היוזמה האישית. שאפנו שהמדריכים לא יהיו תוכים המדקלמים את החומר, אלא שיבטאו את עצמם." בה"ד 20 הפך בתחום העזרים למקור חיקוי, " לחלון ראווה של הבה"דים בצה"ל". אפילו האלוףגורודיש (שמואל גונן) בתפקידו כראש מה"ד, שהיה משאיר אחרי ביקוריו בבה"דים השונים " אדמה חרוכה", יצא ונדהם מהיוזמהומהתיחכום של בה"ד 20 . הוא הוציא הוראה לכל מפקדי בסיסי ההדרכה בצה"ל להגיע לבה"ד 20, כדי לראות דוגמא כיצד עורכים הכשרות. בהמשך אף נערכו בבה"ד 20 מספר מחזורי השתלמות למפקדי בסיסי הדרכה. בהמשך הועברו גם קורסים באנגלית לחיילים ממדינות זרות, בעיקר מאפריקה ומהמזרח הרחוק. בה"ד 20 עובד בתיאום הדוק עם משרד החינוך והעבודה. הבה"ד סיפק לבתי – ספר מיקצועיים, חלקי מכללים צבאיים ללמוד, וכתוצאה מכך היו מקצועות אשר המשתלמים בהם באזרחות לא נזקקו הכשרה נוספת של הבה"ד, לאחר גיוסם לצה"ל.

מלחמת ההתשה
 מלחמת ההתשה הביאה לשינוי תפיסת האחזקה החימושית ובמיוחד במרחבי סיני, וזאת תוך כדי פריסת סדנאות החימוש קרוב ככל האפשר לפריסת העוצבות תוך כדי התחשבות במגבלות טופוגרפיות.
בזמן זה הוקמו גם מרכזי טיפולים שאפשרו ליחידות ולאמצעי התובלה שיצאו זה עתה משדה הקרב לבצע טיפול מונע ואחזקה ברמת יחידה ובמתקנים מסודרים.
את שינוי התפיסה והטמעת השינוי עשו בבה"ד 20, תחילה לרמת המפקדים, אחר כך לחיילים.

מלחמת ההתשה אופיניה בפרקי זמן של "רגיעה". בתקופות רגיעה גדל העומס על הבה"ד כי זה היה הזמן לטפל באותן משימות שאליהן קשה להתפנות כל עוד נמשכת האש.

מלחמת יום הכיפורים (73)
אם במלחמות הקודמות התבטאה תרומתו של חיל החימוש בעיקר בשלב ההכנה ובשלב שלאחר המלחמה, הרי במלחמת יום הכיפורים באה פעילותו של חיל החימוש לידי ביטוי רב בעוצמה של המערכה.
בימי הלחימה הראשונים, היה על חיל החימוש להחזיר את הכלים למערכה, במהירות מרבית ולאחר מכן, לתרום ליצירת אותו כוח הנחוץ למתקפת נגד ולקרב ההכרעה. כך תרם חיל החימוש בצורה מכרעת לשיפור מאזן הכוחות בכל זירות הלחימה. במערכה זו באו לידי ביטוי, בעיקר כושר האילתור בתיקונים בדרכים בלתי מקובלות, קליטת נשק חדש הדורש הכרת הכלים, קביעת מערכות אחזקה והכשרה מהירה של בעלי מקצוע בבה"ד 20.

 

ביקור שמעון פרס
 

ביקור שמעון פרס


 

ביקור מפקדים - רפול , מח"ט צנחנים , דני מט
 

ביקור מפקדים

 

חיפוש מידע

חללים שמועד נפילתם היום

(מוצג לפי התאריך העברי)
סלאמה סאלמה ז

כניסת חברים