דילוג לתוכן המרכזי בעמוד
לוגו חיל הטכנולוגיה והאחזקה לוגו עמותת חיל הטכנולוגיה והאחזקה
[temp]
ינואר
פבר.
מרץ
אפר.
מאי
יוני
יולי
אוג.
ספט.
אוקבר
נוב.
דצמ.
הזנת אירוע חדש חיפוש בטיימליין התאריכים המסומנים בכתום כוללים אירועים

ספר מורשת מצל''ח 6800 - מופץ באוקטובר 1981

מאת: ניסים קלו

תאריך עלייה לאתר: 09/01/2022

תאריך האירוע: 1981-10-01

מספר צפיות: 406


 

בה"ח 6810 - רקע

בה''ח 6810 דהיום החל לפעול עם שוך קרבות מלחמת השחרור בתחילת שנת 1919, כאשר הועבר מ-במ"ב 682, הוקם במחנה מנסורה בכניסה לואדי מילק ונקרא בסיס רכב 658.

עובדיו, אזרחים וחיילים כאחד עבדו בתנאים השונים מהתנאים המוכרים לנו כיום: הארוחות נסעדו בחורשה באין חדרי אוכל, ההסעה הביתה - בעמידה במשאית, והמעבורת הגיעה לא אחת רק פעם בחודשיים. התנאים הקשים לא השפיעו לרעה על רוח היחידה, אלא להיפך. האתגר שבעבודה והמסגרות החינוכיות והצבאיות שהתפתחו בבסיס גיבשו את צוות העובדים ולעיתים אף הובילו לצוותים קבועים לנישואין. בשנת 1950 הופך בסיס רכב 658 ל- בה"ח 658, בעל בסיסי רכב וחלפים וסדנת שירות לרכב.

בשנות החמישים נקלטים בבסיס סוגי ציוד שונים בהתאם לרוח הזמן; הזחלמים הראשונים על זיוודם מגיעים לבסיס. מאחר ועדיין אין ימ"חים, צריך לתת את כל התשובות בנושא ניפוק צל''מ וזיוודו ותקינותו. גם עידן האופנועים ב-צה"ל אינו פוסח על הבסיס וגם כלי הרכב של האלופים מתקבלים בו לטיפול ואחזקה שוטפת. הטיפול בכלי רכב אלו נעשה בזריזות, בעזרת אילתורים ותושיה כדי שיקבלו את מיטב הטיפול ויקצרו את זמן. שהייתם בסדנא. על הגעת ציור מסווג יותר, טנקים, יודעים רק מתי מספר ובעקבותיו מגיעים גם המשלוחים הראשונים של חלפים, דבר מצריך הקמת מחלקה חדשה. חוסר אמצעי השינוע מהווה כר פורה כהמצאות ונסיונות שונים, ואף להווצרות תקנים בלתי רשומים כמו למשל:

4 איש לפריקת מנוע, 2 קורות בזווית 30° להורדת ציור מסוג אחר וכו'.

מערכת סיני מוצאת את בה"ח 658 בתקופת קליטה מסיבית של צל'מ וחלפים. הבסיס נדרש למאמץ עליון כדי לתת במהירות וביעילות תשובות למערך הלוחם. עדות למאמץ המוגבר משמש רס"ר אלישע אברהם שאושפז בבית-חולים לאחר מספר ימים של פעילות רצופה ללא מנוחה, כשהאבחנה היא אפיסת כוחות.

אחד הלקחים המנופקים ממבצע סיני הוא הצורך בהקמת מערכת שירותי חימוש שתנוע עם הכוחות הלוחמים, החלטה שבעקבותיה מתחילים להכין ערכות חלפים וחומרים עבור יחידות החימוש האמורות לנוע בעקבות הכוחות. לצורך זה מוקמת לימים מח' ההצטיידות.

לקראת מלאת עשור שנים ל-בה"ח 658, מתארגן מרכז הרישום העתיד לפקח על מערכת הרישום בכל בסיסי-ההחסנה. בסיס מנסורה קטן מהכיל את כמויות ה-צל"מ והחלפים המצטברות ומתקבלת החלטה על העתקת הבסיס לכורדני.

 

העברת הציוד לבסיס החדש מתוכננת היטב מראש ומבוצעת ביעילות ובמהירות.במקום החדש נדרשת עבודה רבה. מיקומו אמנם חדש, אך למעשה חוץ ממבנה המפקדה המבנים הינם מימי הבריטים, ויש צורך במערכת תאורה חדשה, שיפוצים ושימורים, נוצרת שגרת יום ו' מרשת - כאשר כל בעלי הדרגות אוחזים מי במעדר ומי במגרפה בעבודות בינוי ונוי בבסיס.

בבסיס החדש המטבח צר מימדים וכן חדר-האוכל, את האוכל אין מבשלים ביחידה אלא מביאים מהיחידה השכנה, ומארוחות סדירות נהנים רק אנשי הקבע ומספר אזרחים בתפקידים בכירים.

שנת 1966 היא השנה בה מוקם המערך הלוגיסטי של אג"א ובה"ח 658 הופך להיות בה''ח 687 צפון. נתון לפיקוח של מפקדת מצל"ח. בעקבות הקמת המרכזים עוברים בסיסי הנשק שהיו עד עתה מסונפים לבסיסי התחמושת המרחביים לפיקודם של הבסיסים המרחביים, וכן לבסיס 687-צ מתווסף בסיס משנה נשק, הכולל בתוכו גם מחלקה לאופטיקה.

בימי הכוננות הארוכים של טרום מלחמת ששת הימים, נדרש ב"ם חלפים לבצע את משימותיו במהירות המירבית. עקב העבודה המאומצת המושקעת בסיום העבודות, מוכנות היחידות למלחמה כשהן מצויידות על פי התקנים. גם בסדנה מורגשת היטב אווירת הכוננות, העבודה בה נמשכת לילות כבימים ויוצאים ממנה כלי רכב כשירים רבים, עוזרים במלאכה זו אנשי המילואים המתגייסים בשלבים עם התחממות האווירה למלחמה עצמה נכנס הבסיס כשהוא מאורגן היטב, במלחמה ממשיך ומבצע פעולות רבגווניות, ועם הנצחונות בשדה הקרב מתעוררת בעיה חדשה - איסוף השלל הרב הנופל בידי צה"ל.חוליה אחת נשלחת לוזית הירדנית לפנות טנקים ממוקשים הנמצאים בשטח עויין ומסוכן וחוליה שניה לרמת הגולן לפינוי שלל וחילוצו. שתי החוליות מגלות תרשיה ונקיאות במלאכה.

 

לקריאת הספר יש ללחוץ על הקישור 

חיפוש מידע

חללים שמועד נפילתם היום

כניסת חברים