דילוג לתוכן המרכזי בעמוד
לוגו חיל הטכנולוגיה והאחזקה לוגו עמותת חיל הטכנולוגיה והאחזקה
[temp]
ינואר
פבר.
מרץ
אפר.
מאי
יוני
יולי
אוג.
ספט.
אוקבר
נוב.
דצמ.
הזנת אירוע חדש חיפוש בטיימליין התאריכים המסומנים בכתום כוללים אירועים

קהילת משרתי היחש''מ בשנים 1984-1986 בפיקודו של סא"ל טומי זינגר

מאת: ניסים קלו

תאריך עלייה לאתר: 23/05/2020

תאריך האירוע: 1986-01-01

מספר צפיות: 1209


מבנה ארגוני של היחש"מ

 

סמג"ד היחש"מ רס"ן מנדל אהרוני מספר על היחש"מ

תפקידו כסמג"ד

מנדל הגיע ליחש"מ 703 שישב בצנובר בשנת 1984, המג"ד היה סא"ל טומי זינגר. עד שמנדל הגיע היחש"מ עבד מאוד קשה.

הסדנאות ביחש"מ היו:

  • סדנת נפח שמפקדה היה רס"ן ניסים כליפה,
  • סדנת צנובר שמפקדה היה רס"ן שמואל שפינר והחליף אותו רס"ן שלמה מוסרי,
  • סדנת קלע שמפקדה היה סרן אדרי אברהם,
  • סדנת בית הילל שמפקדה היה אשכנזי,
  • סדנת אלעל שמפקדה היה סרן אדרי אברהם,
  • סדנת קריית שמונה שמפקדה היה רס"ן אייל אלוק
  • סדנת בירנית שהייתה שייכת יותר לכורדני ובשלב מסוים העבירו אותה למשל"ט.
  • משל"ט בבית הילל ששלט על הסדנאות בית הילל, קריית שמונה ובירנית. מהמשל"ט היו כל הכניסות והיציאות לתוך לבנון, לתיקון וחילוץ. בלבנון תמיד היו עבודות קשות, חילוצים.

אסון הספארי היה בתקופתו.

כמעט כל האחזקה של רמת הגולן נפלה על יחש"מ 703 כי היחידות היו די עמוסות והיו יוצאים לעזור בחילוצים של טנקים וחטיבות שהיו בשטח.

המצב לא היה הכי טוב באותה התקופה, המון כלים נשחקו והייתה המון עבודה, לא תמיד היו את כל הכלים הדרושים, אבל בסך הכל היחש"מ תפקד בסדר. היחש"מ ליווה את כל היחידות בכניסות וביציאות מבחינת ליווי חימושי.

היחש"מ עזר לחטיבות בטיפולים, כלים שנתקעו ברמת הגולן ובלבנון, היחש"מ סייע עם חלפים לכל היחידות .בנוסף עשו טיפולי ב' לכל הכלים שלהם.

סדנת נפח היא הייתה הלב החימושי של אוגדה 36, היא ישבה בתוך מחנה האוגדה, היא השתפרה בעיקר בזכות ניסים כליפה. חיילי היחש"מ תיקנו חטיבות כח 24 שעות ביממה על מנת לתת מענה לכוחות המתאמנים ולכוחות בלבנון. חיילי נפח יצאו לחוליות דרג ב' בכל רחבי רמת הגולן ועשו תיקוני רק"מ מלבד תוכנית העבודה של טיפולי ב'. הטיפולים במקום אמנם בכמות קטנה ביחס לסדנה 704, אבל הם עשו עבודה טובה וגדולה גם בשטח ותנאים יותר קשים מיחידות אחרות.

אנשי חימוש בדר"כ כלל אומרים – "אנחנו באים לפני כולם, עושים יחד עם כולם ונשארים לתקן הכל ולסדר אחרי כולם".

בסדנת צנובר בשלוש רבעים מהשטח ישבה הסדנא וברבע הנותר של השטח ישבה המפקדה. סדנת צנובר תיקנה נגמ"שים, כלי רכב ונשקים. עיקר האחזקה של היחש"מ נתן מענה לאוגדה 36. בסדנת צנובר לא היו שעות עבודה, עבדו לפי הצורך, יש תכנית עבודה ויש הכרחים ומבצעים, כל הזמן יש דברים חדשים, בלת"מים, דברים לא מתוכננים.

סדנת אל על ישבה בדרום רמת הגולן המתקנים של היו מתקנים סורים ישנים. הסדנה טיפלה בכלים של אותה יחידה שהחזיקה את הקו ונתנה מענה לרכבים ונגמ"שים. היו סה"כ 40 אנשים בסדנא.

סדנת קלע ישבה בצפון רמת הגולן לפני מסעדה, היה לה את אותו התפקיד כמו של אלעל.

סדנת קריית שמונה נתנה אחזקה לחטיבה 679 ונתנה אחזקה לכלים שהוציאו החוצה מתוך לבנון.

מטה היחש"מ

קצין ההפעלה ביחש"מ היה אפי בינדר, סמג"ד שני היה קובי טרומר.  

ראיון נוסף עם רס"ן מנדל אהרוני

מנדל גדל בעכו, למד בתיכון במגמת מכניקה עדינה והתגייס בשנת 1964 עשה טירונות בבה"ד 4 ושיבצו אותו כמכונאי רכב, זחל"מים ונגמ"שים.

שירותו הסדיר

מנדל הגיע ליחש"מ 651 בבת גלים ובאותו יום הועבר לסדנת הרק"ם 704 בכורדני במקצוע מכונאי זחל"מים ומשאיות. בסדנה הוא עבד, השתתף בכל מיני חילוצים ופעילויות בצפון והם היו משתתפים בכל מיני מבצעים ותרגילים של חטיבת גולני, הם היו כיתות החימוש שלהם, היו צריכים לעזור להם באחזקת כלי רכב בשטח ולא שיגררו אותם לסדנאות. ובעיקר מנדל כי הוא איש חזק ובריא היה 'איש הזחל"מים' של חטיבת גולני. הרס"ר שלו היה אל"מ יון טוף שהיה הרס"ר של חטיבת גולני, הוא היה "אימת כל החטיבה".

מלחמת ששת הימים בשנת 1967

הסדנה היוותה קו אחורי ללוחמים שהיו מגולני שעלו לרמה, גם ליחידות השריון וגם לימ"ח של חטיבה 49 ביוקנעם שהם נסעו אחריהם בשביל שהכל יהיה תקין. רוב הפעילות הייתה סטטית, הם עברו בין הימ"חים לבדוק שהכל בסדר. מצב הכלים בימ"חים היה בסדר אבל לא ב100 אחוז למרות שבדרך כשהם עלו לרמת הגולן אחרי הכלים, היו טנקי שרמן שכמה מנהגי הטנקים שרפו את הקלאצ'ים שלהם. הם נסעו אחרי חטיבה 1 ואחרי חטיבה 49. במהלך המלחמה הם היו כל הזמן בסביבת הכלים וביחידות שבשטח. ברגע שהגיעו לקוניטרה היו שם סככות של סדנאות של הסורים והם הפכו אותם לסדנת קוניטרה, לקחו כמה חיילים צעירים מהסדנאות האחרות, בעיקר מכורדני, המג"ד של היחש"מ באותו הזמן היה סא"ל שייקה אבני.

כניסתו לשירות הקבע

כשהם ישבו ברמת הגולן בסדנת קוניטרה, מנדל נכנס לקבע, בתקופתו נתנו למי שחתם שלוש שנים מענק ב' קוד. אחרי שנה שהוא שירת בסדנת קוניטרה הוא ירד לסדנת בת גלים להיות אחראי בוחנים. בגלל המלחמה וכל התרומה של מנדל הוא קיבל דרגת רס"ל בגיל מאוד צעיר, לאחר כמה זמן מנדל ייצא לקורס קצינים ומשם בשנת 1972 עבר לגדוד 51 בגולני כקצין חימוש. רוב הכלים בגדוד היו זחל"מים, בגלל שהמג"ד שלו היה ראובן רוסק'ה ז"ל שנהרג ברמת הגולן במלחמת יום כיפור הוא היה אומר לו שהוא רוצה שמנדל יהיה כל הזמן. לידו מנדל סיים את התפקיד בגדוד 51 קצת לפני מלחמת יום כיפור. העבירו אותו ליחש"מ בבת גלים לתקופת המתנה בתפקיד אחראי מחלקת מוסכי חוץ, לראות שעושים עבודות כמו שצריך כי הייתה המון עבודה והיו צריכים להשתלט על זה, מנדל שירת בתפקיד זה כמה חודשים ואז העבירו אותו להיות סמ"פ בכורדני בסדנת הטנקים 704.

מלחמת יום הכיפורים בשנת 1973

במלחמה מנדל היה סמ"פ של יהודה יזראלי שהיה מ"פ סדנת 704 בכורדני, הוא איש מיוחד ומשוגע אבל גאון. הם הכינו את כל יחידות הכוח, שיקמו טנקים וכל מה שנפגע בדרך. בעיקר הם סייעו לתגבר ולמלא כוחות מאחור. הם עבדו מאוד קשה בזמן המלחמה.

שיפוץ סדנת גדעון

כשנגמרה המלחמה מנדל שובץ להיות מ"פ סדנת גדעון שישבה בבית שאן. בתוך בית שאן יש איזור שהיה שייך לחטמ"ר המרכזי והייתה שם סדנה קטנה שבהתחלה נתנה דרג א' ואחרי זה גם דרג ב'. בתקופת מנדל הם פיתחו את הסדנה והרחיבו אותה, אחרי מלחמת יום כיפור הייתה תנופה של מתנדבים, היו כל המתנדבים מהקיבוצים "אלוהים יזכור אותם לטובה" נחום סריג, יוסי פלד. בתקופה שלו הייתה הלוויה של אחד מהנופלים מבית השיטה. המתנדבים היו הקשר שלו כשרפול היה אלוף פיקוד צפון והם ביקשו ממנו שיעזור למנדל לסדר את הסדנה והוא קיבל בדרך עקיפה אספלט, סככות וכלים. בסדנת גדעון הם אחזקו את קו הבקעה משפך הכינרת עד פיקוד מרכז. רוב הכלים היו כלי רכב רגילים, זחלמ"ים, נגמ"שים ושלחו אותם לעשות כל מיני עבודות אחזקה לימ"חים בסביבה, היה צריך להכניס אותם למחסני חירום ובמקום שיביאו את כל הכלים לתוך הסדנה הם היו נוסעים בחוליות של ארבעה אנשים לחטיבות ולאוגדות והם היו עושים את העבודה בשטח של האוגדה, זה חסך להביא כלים לסדנה. מנדל היה אז בדרגת סרן, נשוי עם שלושה ילדים. מנדל לא היה הרבה בבית.

שחרורו הראשון מצה"ל

מנדל שירת בסדנת גדעון עד שנת 1975 ואז השתחרר מצה"ל. במילואים מנדל היה מפקד פלגה בחטיבת מג"חים של שריון באזרחות הוא עבד בסוכנות רכב, ששם המנכ"ל היה אלינון זרורי שהוא היה הקצין חימוש הראשון שהיה בצה"ל. אל"מ יהודה יזראלי היה המחש"פ בזמן שמנדל היה במילואים, בדיעבד הסתבר שהם תיאמו ביניהם מתי כל אחד צריך אותו מאחורי הגב שלו. עד שאחרי כמה שנים טובות יהודה יזראלי אמר לו "במילא אתה בא כל פעם שאני צריך אותך, אולי תחזור לצבא?".

גיוסו השני לצה"ל

מנדל חזר לצבא בשנת 1983 לדרגת רס"ן. בגלל שהוא היה בחור טוב במילואים בזמן מלחמת לבנון הראשונה העלו אותו לדרגת רס"ן. מנדל שובץ להיות מפקד סדנת הרק"ם בצומת גולני – מחנה שמשון. בסדנה הם ביצעו טיפולי ג' לכל הכלים של חטיבות 7 ו188. וחרי תקופה של שנה מנדל מונה להיות הסמג"ד של טומי זינגר.

תפקידו כסמג"ד

מנדל הגיע ליחש"מ 703 שישב בצנובר בשנת 1984, המג"ד היה סא"ל טומי זינגר. עד שמנדל הגיע היחש"מ עבד מאוד קשה. הסדנאות ביחש"מ היו: סדנת נפח שמפקדה היה רס"ן ניסים כליפה, סדנת צנובר שמפקדה היה רס"ן שמואל שפינר והחליף אותו רס"ן שלמה מוסרי, סדנת קלע שמפקדה היה סרן אדרי אברהם, סדנת בית הילל שמפקדה היה אשכנזי, סדנת אלעל שמפקדה היה סרן אדרי אברהם, סדנת קריית שמונה שמפקדה היה רס"ן אייל אלוק וסדנת בירנית שהייתה שייכת יותר לכורדני ובשלב מסוים העבירו אותה למשל"ט. הקימו משל"ט בבית הילל ששלט על הסדנאות בית הילל, קריית שמונה ובירנית. מהמשל"ט היו כל הכניסות והיציאות לתוך לבנון, לתיקון וחילוץ. בלבנון תמיד היו עבודות קשות, חילוצים, אסון הספארי היה שם. כמעט כל האחזקה נפלה על יחש"מ 703 של רמת הגולן כי היחידות היו די עמוסות והיו יוצאים לעזור בחילוצים של טנקים וחטיבות שהיו בשטח. המצב לא היה הכי טוב באותה התקופה, המון כלים נשחקו והייתה המון עבודה, לא תמיד היו את כל הכלים הדרושים, אבל בסך הכל היחש"מ תפקד בסדר. היחש"מ ליווה את כל היחידות בכניסות וביציאות מבחינת ליווי חימושי. היחש"מ עזר לחטיבות בטיפולים, כלים שנתקעו, החזרת מחסנים עם חלפים וגם עשו טיפולי ב' לכל הכלים שלהם. סדנת נפח היא הייתה הלב החימושי של אוגדה 36, היא ישבה בתוך מחנה האוגדה, היא השתפרה בעיקר בזכות ניסים כליפה ועשו גם את חטיבות הכוח, תיקוני רק"מ שעשו במקום אמנם כמות קנטה ביחס לסדנה 704 אבל הם עשו עבודה טובה וגדולה גם בשטח ותנאים יותר קשים מיחידות אחרות. אנשי חימוש בדר"כ כלל אומרים – "אנחנו באים לפני כולם, עושים יחד עם כולם ונשארים לתקן הכל ולסדר אחרי כולם". בסדנת צנובר בשלוש רבעים מהשטח ישבה הסדנא וברבע הנותר של השטח ישבה המפקדה. סדנת צנובר תיקנה נגמ"שים, כלי רכב ונשקים. עיקר האחזקה של היחש"מ נתן מענה לאוגדה 36. בסדנת צנובר לא היו שעות עבודה, שמה עבדו לפי הצורך, יש תכנית עבודה ויש הכרחים ומבצעים, כל הזמן יש דברים חדשים, בלת"מים, דברים לא מתוכננים. סדנת אל על ישבה בדרום רמת הגולן המתקנים של היו מתקנים סורים ישנים. הסדנה טיפלה בכלים של אותה יחידה שהחזיקה את הקו ונתנה מענה לרכבים ונגמ"שים. היו סה"כ 40 אנשים בסדנא. סדנת קלע ישבה בצפון רמת הגולן לפני מסעדה, היה לה את אותו התפקיד כמו של אלעל. סדנת קריית שמונה נתנה אחזקה לחטיבה 679 ונתנה אחזקה לכלים שהוציאו החוצה מתוך לבנון. קצין ההפעלה ביחש"מ היה אפי בינדר, קצין האחסנה היה קובי טרומר. מנדל היה צריך לעשות פו"ם לקראת קבלת דרגת הסא"ל שלו, מנדל ביקש מיוסי משען לצאת מוקדם, להתארגן לקראת הפו"ם שצריך להתחיל ביום ראשון. ביום חמישי בלילה מנדל קיבל טלפון מקצינה במפח"ש והיא אמרה לו להיות ביום ראשון במפח"ש ולא לנסוע לפו"ם, מנדל אמר לה "מה פתאום אני נוסע לפו"ם, את בטח עובדת עלי" והוא טרק את הטלפון. אחרי כמה דקות היא נתנה לו טלפון לבירור בשביל שיאמין לה, מנדל התקשר לטלפון הזה והיא אמרה לו "אתה הולך להיות קצין החימוש של שבטה ממחר" מנדל קיבל דרגת סא"ל ביום ראשון בלי פו"ם, זה היה בשנת 1988, מנדל היה קצין החימוש של שבטה במשך שנה ותוך כדי היו לו כמה בעיות בריאותיות, העבירו אותו לפיקוד מרכז בתפקיד סמח"ט ב' של חטיבה 176 באוגמ"ר 85 בעפולה ושם סיים את תפקידו אחרי שנתיים בגיל 44.

שחרורו השני מצה"ל

כשמנדל השתחרר הוא למד קורס של סוכני ביטוח אבל לא מצא חן בעיניו ההתנהלות של התפקיד והוא וחבר שלו מהסדיר פתחו מוסך בעכו.

מראיין ניסים קלו מנהל הידע

נופלי היחש"מ בשנים אלו

אפרים מיכאל ז"ל אסון הספארי

מאיר אבנר ז"ל - אסון הספארי

דני מלמד ז"ל - אסון הספארי

נעם רוזנבאום ז"ל - אסון הספארי

אלכסנדר שניידרמן ז"ל - אסון הספארי

נגר שלמה ז"ל - אסון הספארי

חיפוש מידע

חללים שמועד נפילתם היום

כניסת חברים