דילוג לתוכן המרכזי בעמוד
לוגו חיל הטכנולוגיה והאחזקה לוגו עמותת חיל הטכנולוגיה והאחזקה
[temp]
ינואר
פבר.
מרץ
אפר.
מאי
יוני
יולי
אוג.
ספט.
אוקבר
נוב.
דצמ.
הזנת אירוע חדש חיפוש בטיימליין התאריכים המסומנים בכתום כוללים אירועים

תא''ל במילואים חיים רובין

מאת: ניסים קלו

תאריך עלייה לאתר: 26/07/2017

תאריך האירוע:

מספר צפיות: 10522


סיפור שירותו הצבאי של  תא''ל (במיל) חיים רובין

מראיין: סרן אלי דג'ורייב

רקע

חיים רובין , תא''ל במיל, נולד ביולי 1962. בשירותו הצבאי כיהן בין היתר כרחט''ל ומפקד המש''א. במהלך שירותי הצבאי לקח חלק חשוב במיזוג חצרות המש''א ומיזוג יחידת הבחינה והניסויים בנס''א. כיום מתפקד כראש מנהלה בחברת רפא''ל 

ילדות

חיים נולד בירושלים בבית ציוני להורים הדוגלים באהבת הארץ והשקעה בלימודים. בשנת 1948, קום המדינה, הוריו של חיים עזבו את לוב ועשו עליה לארץ ישראל . הם בנו את ביתם על שלושה עמודי תווך ציונות, אהבת הארץ והשקעה בלימודים. בשנת 1962 הביאו לעולם את חיים. בנערותו חיים היה חבר בתנועת הנוער העובד והלומד עד כיתה י''א. בתקופת התיכון חיים לא תכנן להיות איש צבא אלא מהנדס. ''תמיד משכו אותי דברים שמשפרים את איכות החיים, זה כמעט כמו לגעת במעשה אלוהי'' השיב בראיון. בשנת 1980 סיים חיים את לימודיו בבית הסיפר התיכון ''ויאר'' בירושלים, בית ספר למחוננים.

שירות צבאי

לאחר התיכון , חיים התגייס לצה''ל והחל את דרכו הצבאית.  ''השירות הצבאי שלי לא בא כהחלטה גורפת שלי, שזו דרך החיים שלי. היא הייתה כל פעם אל מול האתגרים בתפקידים שהיו לי. בכל פעם נתקלתי באתגר שמשך אותי להמשיך ולהישאר. זו הייתה החלטה נקודתית אל מול כל פרק זמן'', הבהיר חיים לפני הסקירה של הקריירה הצבאית שלו.

חיים התחיל את דרכו בעולם המבצעי, התגייס לחיל השיריון ועשה מסלול משמעותי מטירון ועד מ''פ טנקים. בעת שירותו בחיל השיריון הוא השתתף במלחמת לבנון הראשונה ובעת השהייה בלבנון תפקד כסמ''פ ו מ''פ.  בשנת 1985 חיים השתחרר משירותו הצבאי והחל ללמוד בטכניון בפקולטה להנדסת מכונות. בשנת 1990 צה''ל פנה אליו בבקשה לגיוס חוזר במסגרת הסדר שנה ד'. חיים החליט להיענות להצעה וכך  התגייס לחיל החימוש בשנת 1990.

את שירותו השני הוא התחיל במדור מג''ח כקמ''ד בתחום המזקו''ם שירת כשנתיים, בתחום המזקו''ם. משם עבר למש''א ושירת כמפקד ב''מ מסגרות שעסק במגוון תחומים: הסבת מגחי''ם למג''חי 7 ב', ליין פומה ועבודות מסגרות בינוניות וקטנות שנדרשו.

לאחר מכן הוא חזר למקחש''ר והיה רמ''ד סה''ר, גישור וצליחה . במסגרת תפקיד זה עסק בפלטפורמות ההנדסה והשיריון (גישרוני מיישר, ישרוני P, מגובים רציפים , אישים וכל האמצעים הנפיצים בעבודה רציפה מול ענף תחמושת).

בסיום התפקיד הנ''ל בשנת 1995 יצא לפו''מ ומונה לרע''ן מע''מ בנס''א. במסגרת תפקידו הוא עסק בין היתר במיזוג בין יחידת הבחינה ליחידת הניסויים ולקח חלק לא מבוטל במיזוג זה.

לאחר התפקיד בנס''א חזר חיים למש''א אך הפעם כמפקד מפעל הטנקים, עסק בו 3 וחצי שנים. משנת 1998 עד 2001.

בסיום תפקידו כמפקד מפעל הטנקים יצא חיים לשנה של לימודים באוניברסיטת ת''א  Executive BA . בסיום הלימודים הוא חזר לתפקיד רע''ן משאבי אנוש במש''א לשנה, לאחר מכן שימש כסגן מפקד המש''א למשך שנה. עם סיום תפקידו כסגן מפקד המש''א חיים מונה להיות מפקד המש''א המאוחדת. במסגרת תפקידו כסגן מפקד מש''א ומפקד המש''א (2005-2007) , הוא לקח חלק חשוב בתהליך המיזוג של מש''א 7100 ו7300 למש''א 7000.

כשנשאל לקשיים שחווה במהלך האיחוד, ענה: ''בעיני האיחוד היה מאוד משמעותי וקשה עם פערים תרבותיים לא מעטים בין המשא''ות. האיחוד יצר הרבה חיכוכים בהתחלה אך התהליך היה מבורך ונכון לטעמי. למרות שהאיחוד הוא יצר יותר עומס ניהולי, זה יותר אפקטיבי. אין שום הצדקה להסתכל על תקשוב בנפרד מהפלטפורמה . צריך להסתכל על הפלטפורמה כמכלול שלם (מערכות נשק, מערכות הנעה וכו).'' בפן האישי הוא סיכם את המיזוג כ ''אירוע מאוד מעצב ומשמעותי''.

לאחר תפקידו המשמעותי במש''א מונה להיות רמ''ח מע''מ בחט''ל בשנים 2007 עד סוף 2010. בדצמבר 2010 סוכם להיות מפקד החט''ל עד ספטמבר 2014. לאחר כיהונו כרחט''ל, הוא פרש מצה''ל.

תפקידים משמעותיים

חיים רובין חלש על תפקידים צבאים רבים. שאלתי אותו מה הם שלושת התפקידים שהיו הכי משמעותיים מבחינתו ומדוע?

1. מפקד ב''מ מסגרות – ''המגע עם האנשים שיכולים להיות בגיל של אבא שלך, אתה המפקד שלהם ואתה גם אחראי על הפרנסה שלהם. אחריות מאוד כבדה למשכורת שלהם, למרות שלא אתה משלם להם את זה. אחריות מאוד גדולה לבטיחות שלהם , לפרנסה שלהם ולאיכות החיים שלהם. זו גם הייתה הפעם הראשונה שנפגשתי ועבדתי באופן צמוד עם אזח''ע. לא הכרתי את זה לפני כן בצורה אינטסיבית כל כך. זה עוטף אותך בכל המובנים''.

2. מפקד המש''א – ''זהו תפקיד עם המון עוצמה. יחד עם זאת, כל הזמן צריך להיזהר עם העוצמה הזו. ברגע שמפקד מש''א עושה משהו צריך להיות עם בקרה עצמית על הכוח שיש לך ולהיות עם הרבה יותר אחריות לקבלת ההחלטות גם לגבי אנשים וגם בכלל. המש''א הוא גוף קריטי לביטחון מדינת ישראל במלוא מובן המילה''. חיים הדגיש שהבין זאת אף יותר בתקופת מלחמת לבנון השניה, אז היה מפקד המשא.

3. רחט''ל – ''זהו תפקיד שאתה נוגע באנשים ובפרויקטים קצרים וארוכים שישפיעו המון שנים קדימה על איך יראה זרוע יבשה וצה''ל בהיבט של איפה מרכז הכובד והפעילות שתהיה. זהו תפקיד מאוד משמעותי בעיני. זו הייתה תקופה מאתגרת בצורה בלתי רגילה, איכות אנושית מהטובות ביותר שיש. מעבר לכך, זו הייתה  מבחינתי גם סגירת מעגל - הגעתי כקמ''ד ויצאתי כרחט''ל''. חיים שירת כרחט''ל בעת מבצע צוק איתן. בנוסף הוסיף כי מבחינת השחרור מהצבא, הרגיש מאוד שליו וטוב לאחר ביצוע התפקיד הנ''ל. ''כמו להשלים ריצת מרתון עם המון אנרגיה'', סיכם בחיוך.

דילמות

מה הם הדילמות הגדולות ביותר שהיו לך במהלך השירות הצבאי?

''בתקופה שהייתי מפקד המש''א, לפני מלחמת הלבנון השנייה, היו דילמות גדולות. כשהגעתי למש''א, המסרים שקיבלתי מראש אט''ל היו :''המש''א לסגירה, אין ביקושים, המש''א בברוך אדיר''. היה שם תהליך התמודדות במספר מימדים:

המימד פנימי – היה נדרש להתארגן על תוכנית קיצוצים מאוד משמעותית, אנושית בראש ובראשונה אבל גם תקציבית. בנוסף, ארגון שהוא בדעיכה\צמצום או סגירה הוא ארגון עם אווירה מאוד לא טובה'',  הוא מציין במבט לאחור.

''המעגל החיצוני - ראיתי את התפקיד שלי כשר החוץ של הארגון. במובן של לפעול לשנות את רוע הגזרה. זהו אירוע מאוד קשה, זה מאוד קשה לשנות תדמית. אך בעבודה קשה ותובענית אתה מייצר נקודת עבודה חדשה. מעבר לזה, המלחמה שינתה את נקודת העבודה לחלוטין כי המש''א פתאום הייתה במלוא תפארתה. נכנסתי במרץ 2005 לתפקיד, עד יולי 2016 הייתה תקופה מאוד קשה. מיולי 2006 ועד יולי 2007 ,בסיום התפקיד, הייתה תקופה הרבה יותר רגועה, טובה, עם משאבים, צרכים מתפתחים וגדלים. צריך לעבור תקופות כאלה כדי למצוא גם את העוצמות שמצויות בך ובארגון.'' מסביר חיים בחדות.

''לא שלא היו לי פחדים או חששות שאנשים שלא מבינים במש''א יקבלו החלטות על גורל האנשים. אך הייתה לי אמונה בעצמי וביכולת של הארגון עצמו לעמוד באתגרים הללו. הייתה גם נכונות של וועד העובדים, אמון מאוד גדול שלהם בי. בזה שהם יצלחו את התקופה הזו. זו הייתה תקופה שכולם היו עובדים 24/7'' , מציין חיים בסיפוק.

''כשמסתכלים בדיעבד על אירועים כאלה, אתה מסתכל על זה בהמון סיפוק. בסופו של דבר בכל תפקיד היו אתגרים ודילמות. לדוגמה כשהייתי רחט''ל - היו עופרת יצוקה, עמוד ענן וצוק איתן אלו שלושה מבצעים שהיו במהלך תפקיד אחד''.  לסיכום התשובה, אמר חיים: ''שמח שהייתה לי את היכולת לתרום ולעשות. ''

הישגים

במהלך המסלול הצבאי שלך כבשת המון פסגות ומטרות, מה הם ההישגים האישים הבולטים שלך?

1. ''ציינתי זאת בנאום הסיום שלי מתפקידי כרחט''ל, ולמעשה בשיחרור שלי בצה''ל. קידמתי תפיסה של האחריות של החט''ל מחטיבה טכנולוגית לחטיבת ציוד ליבשה. בנוסף לקיחת חלק משמעותי במיזוג תהליכים בין אט''ל למז''י , היום זה מתממש. הייתי הרוח, הכוח הדוחף מאחורי מיזוג אט''ל ומז''י. לא היחידי כמובן, לא הבלעדי אבל אחד מהקבוצה המצומצמת שקידמה את הנושא הזה.''

2.  ''הייתה לי יוזמה פרטית - הקמת מתחם של זרוע יבשה עם החט''ל בלוד במקור, ואז זה שונה לרמלה. עצם המהלך הזה ישנה את כל מתחם תה''ש. המהלך הזה כבר סוכם ויקרה''

3. ''הישג שלישי, שהייתי שותף בו במעשה, זה ליצר סינרגיה בין החט''ל לבין זרוע היבשה. שהחט''ל, גם אנשיה וגם אנשי זרוע יבשה ירגישו שהם חלק מהם. כי מ2006 חט''ל מוזגה לזרוע יבשה ואז היא הפכה להיות תחת אט''ל. האמנתי שהסינגריה הזו תעזור לכל הצדדים. גם לצה''ל, גם לזרוע יבשה וגם לחט''ל. ''

היו המון פרויקטים שקודמו בתקופת כהונתו כרחט''ל, והוא היה חלק ממכלול של אנשים. הוא גם יצר לדעתו משהו שמאוד חשוב לו: ''הרצון לשרת אצל העתודאים. עם כל הבעיות והאתגרים בנושא. כיוונתי שהעתודאים ירצו לשרת ויחתמו עתודה. זה המים החיים של הארגון, בהיבט של קידום פיתוח.''

בשאלתי האחרונה, שאלתי את חיים האם הוא מתחרט על החלטה שהוא ביצע במהלך השירות הצבאי שלו?

''אני שלם עם השירות שלי, 30 שנות שירות. שלם עם התפקידים ועם ההחלטות במרביתן. נכון שהיו החלטות שלא היו הכי מוצלחות שבעולם. אך אם להסתכל במאקרו, ממעוף הציפור, מאוד שלם עם השירות שלי. אני מרגיש שעשיתי הכי טוב שאני יודע''.

ההיסטוריה תשפוט, הסביבה צריכה לשפוט במבט לאחור.

כיום חיים רובין , תא''ל במיל', בן 54 נשוי עם שלושה ילדים. גר בראש העין בשכונה הצבאית. ראש מנהלה ברפ''ט ובמהלך זמנו הפנוי אוהב לרוץ, לעסוק בספורט, לקרוא ולבלות עם המשפחה

לסיכום

אוכל לומר בתור מראיין שנפל בחלקי כבוד גדול לראיין את תא''ל במיל' חיים רובין. הופתעתי עד כמה אדם אחד יכול לבצע שינוי כל כך גדול בצה''ל. לשרת בצה''ל בתפקידי מפתח שונים במהלך מלחמות ומבצעים אחד אחרי השני. להוביל תהליכי מיזוג ואיחוד שישפיעו לעד על איך הצבא נראה.

חיפוש מידע

חללים שמועד נפילתם היום

(מוצג לפי התאריך העברי)
סלאמה סאלמה ז

כניסת חברים