דילוג לתוכן המרכזי בעמוד
לוגו חיל הטכנולוגיה והאחזקה לוגו עמותת חיל הטכנולוגיה והאחזקה
[temp]
ינואר
פבר.
מרץ
אפר.
מאי
יוני
יולי
אוג.
ספט.
אוקבר
נוב.
דצמ.
הזנת אירוע חדש חיפוש בטיימליין התאריכים המסומנים בכתום כוללים אירועים

תא''ל במילואים גלעד רז מפקד היחידה הטכנולוגית בשנים 2005-2008

מאת: ניסים קלו

תאריך עלייה לאתר: 11/12/2016

תאריך האירוע:

מספר צפיות: 5270


''בכירים מספרים'' בחיל הטכנולוגיה והאחזקה (חימוש) רס''ן דני רייזמן מראיין את תא''ל  במילואים גלעד רז מפקד היחידה הטכנולוגית של צה''ל  בשנים 2005-2008. גלעד פרש מצה''ל בשנת 2008.

 הקדמה

תת אלוף (מיל') גלעד רז, בין מפקדיו הראשונים של החט''ל במבנה הנוכחי שלו מסכם תהליך שרות של כשלושים שנה של קצין, עתודאי (הנדסת תעשייה וניהול מאוניברסיטת תל אביב) שביצע מגוון תפקידים הן בחיל והן בגופים נוספים, שהצליח לטפס מתפקיד ראשוני עד לראש הפירמידה.

תקופת שירותו הצבאי לוותה בהרבה מאוד תהפוכות:

  • היבט הטכנולוגי- מהפכת המחשוב, שיטות ניהול מתקדמות
  • היבט הארגוני- שינוי ארגונים משמעותיים בצה''ל בדגש על אט''ל וז''י
  • היבט לאומי- מלחמת לבנון השנייה, אינתיפאדה שנייה

ברמה האישית, תת אלוף (מיל') גלעד רז היה רחט''ל בעת חזרתי לשירות, היה לי הזכות והעונג לשבת איתו ולשמוע את חוויותיו מהשירות הצבאי כמו גם התובנות של מי שניהל את אחד הגופים הטכנולוגיים הגדולים בצה''ל .

שרותו הצבאי – מקמ''ד תכנון ועד ר' היחט''ל

שרותו הצבאי של תא''ל (מיל') גלעד רז החל במסלול העתודה שבמסגרתו למד תואר ראשון בהנדסת תעשייה וניהול באוניברסיטת תל אביב בראשית שנות השמונים.

כמקובל באותם שנים במהלך חופשת הקיץ ביצע קורס מכ''ים בבי''ס למ''כים בכרמיאל, מיד עם חזרתו לשירות יצא לקורס קצינים ובינואר 1984 החל את שירותו הצבאי בחיל חימוש :

1984-1986 - קמ''ד תכנון ופיקוח במטה – מש''א  (סגן)

במסגרת תפקידו היה אחראי על תכנון ופיקוח ניהול הייצור של מש''א  , בניית תוכ''ע כלליות לכלל המפעילים, עבודת אינטגרציה ותהליכי ייעול .

אירוע מיוחד מתקופה זו :

בשנים אלו החל עלייתו של המחשבים האישיים (''המקינטוש הראשון בצה''ל היה אצלי בחדר''), מצגות היו מכינים בהדבקות על שקפים ורוב העבודה בוצעה בצורה ידנית .

1986-1989 – ניהול ייצור – מפעל מרכבה  – מש''א (סרן-רס''ן)

הגיע למפעל המרכבה בתקופה של קיפול ליין מרכבה סימן 2 ופתיחת קו ייצור של מרכבה סימן 3 , קיבל דרגת רס''ן בגיל 26, לטענתו תקופה מרתקת ולו בשל המהפכה של ניהול המלאי והכנסה של טכנולוגיות מתחום הרובוטיקה (בעיקר לתתי הרכבות) ויכולות עיבוד שבבי מתקדם ( ''ייצור דופן טנק בצורה דרש דיוק גבוה'') .

מפעל המרכבה בשנים אלו לטענתו לא נפל ביכולותיו הטכנולוגיות ממרבית התעשיות בארץ, אך הוא חש כי נושא ניהול המלאי דרש מהפך נוסף .

אירוע מיוחד מתקופה זו :

ניהול המלאי בשנים אלו על בסיס כרטיסיות שמולאו בצורה ידנית ולמרות שהיכולות הטכנולוגיות לניהול מלאי ממוחשב כבר היו בשוק הייתה התנגדות של גורמים מסוימים במשא לא לעבור לשיטות החדשות, גם לאחר קבלת ההחלטה למעבר לשיטות ממוחשבות היו חלק שעוד התנגדו. לילה אחד , כך מספר גלעד הוא הגיע וזרק את כל הכרטיסיות ובזה '' הושלם המעבר בצורה סופית''!!

1989-1990 – מפקד ב''מ3 –מפעל המכללים  – מש''א 7100 (רס''ן)

ב''מ שהיה אחראי על נש''ק כבד ובכלל זה גם על תחום הבק''ש . בתפקידו זה הופקד על ב''מ של הרבה מאוד אנשים רובם מבוגרים (''בגיל של אבא שלי כמעט''), לטענתו לתפקיד זה היה משקל חשוב בעיצובו כמפקד (''הח'ברה עשו לי לא מעט מבחני קבלה, אבל לבסוף זכיתי באמונם''), לב''מ הנ''ל היה התעסקות משמעותית עם קידום טכנולוגיות של הבק''ש בניהם, הקמת ב''מ יוקרה .

אירוע מיוחד מתקופה זו :

בוצע דיון רב משתתפים בראשות מפקד המש''א (''עלויות ייצור הפרא בתע''ש''), בדיון הוצג כי לאחר עבודת של כשנה בתע''ש לא החיל לא הצליח להגיע להסכמות והבנות כיצד מייעלים ומשפרים את ייצור הפרא ולכן המש''א התבקשה להכין הצעה נגדית.

בסוף הדיון ניגש עליי מפקד המש''א והטיל עליי את המשימה וביקש תוצרים תוך חודש!!! , בערב כך מספר גלעד הגעתי הביתה ואמרתי לאישתי ''אני לא יודע מאיפה להתחיל'', במהלך 5 השבועות הבאים עבדתי כמו מטורף, הפעלתי את כל הגורמים במש''א וברפאל , בעקבות העבודה תע''ש שיפרו את הצעתם ב 1 מש''ח לכלי , על עבודה זו זכה גלעד בפרס ר' אג''ת .

1991-1994 – רמ''ד טנקים –מחלקת ייצור ופיתוח- אג''א (אט''ל)  – (רס''ן)

במסגרת תפקידו ריכז את כלל הפעילויות מול כלל הגופים המייצרים בדגש על מש''א 7100 ( תוכ''ע, תכנון ופיקוח), בנוסף הוביל מספר  פרויקטים משמעותיים

  •  פומ''ה – ''הכנסה של פלטפורמה חדשה לצה''ל הינה אתגר עצום'', כך סיכם גלעד את נושא הנ''ל
  •  מג''ח – דור ג' (טנק אמריקאי פטון).
  • דוהר ( מעבר מרוכב לדוהר של חת''ם)- כולל הכנסה של 240 כלים ראשונים

בפרויקטים האלו היו לי הרבה מאוד ממשקים מול מקחש''ר ( ענף טנקים כגוף טכני), אמל''ח , מנה''ר ותעשיות .בתפקיד הנ''ל מציין גלעד נחשפתי מאוד לביצוע עבודת המטה של מערכות גדולות , אימוץ החשיבה של פיקוד בכיר .

 1994-1997 – רע''ן נה''י-  מש''א  – (סא''ל )

קבלת דרגה סא''ל בגיל 32, באותם שנים בוצעה איחוד משא''ות לטובת תהליך התייעלות (חיסכון בתקורות ניהוליות) כמו כן בוצע פרויקט גדול של הכנסת מערכת ניהול מידע חדשה במש''א .שנים אלו של אמצע שנות התשעים היו משופעות באירועים לאומיים בעיקר זוכר גלעד את הלילה שבו כינסו את אנשי המש''א והודיעו להם על אסון המסוקים (''אני זוכר את זה כטראומה ''), כמו כן את אירועי מנהרות הכותל ( בשנים אלו המש''א התבקש לייצר הרבה מאוד אמצעים מיוחדים'')

אירוע מיוחד מתקופה זו :

במסגרת תקופת השהות של צה''ל בדרום לבנון , ביקש האלוף טליק וביקש לתכנן, לפתח ולייצר 30 דגמים ראשוניים של ''נקפדון'' (נגמחון ממוגן ), פרויקט כזה בלו''ז סביר לוקח שנתיים , ביצעתי עבודת הכנה תחת הנחות של משימת חירום והגעתי לניתוח שהציג כי ניתן לבצע את הפעילות תוך 7 חודשים. בדיון אצל טליק שבו השתתפו רח''ט תכנון ומפקד המש''א הצגתי את עבודה הנ''ל, ברגע שהצגתי את לו''ז טליק התחיל השתולל ולצרוח עלינו, פיזר את הדיון והשאיר אותי ואת מפקד המש''א ותוך כדי צעקות ''שכנע'' אותנו לבצע את הפעילות בשלושה חודשים!! טליק ביצע דיון שבועי אצלו בנוסף לביקורות לילה במש''א כולל שישי-שבת (קיבל אישור של הרבות הצבאית), בסוף מציין גלעד כי הפעילות לקחה 7 חודשים אך כנראה שללא הלחץ של האלוף לעולם לא היינו מצליחים .

 

 1997-1999 – רע''ן תוכ''ע-  מחלקת ייצור ופיתוח- אט''ל  – (סא''ל )

ענף זה למעשה מהווה את הבסיס של ענף תכנון בחט''ל בשנים אלו ביצענו מהפכה מניהול פונקציונאלי להתמחות פרויקטאלית , בעבר מחלקת יו''פ התמחתה בתוכ''ע לייצור , אחרים ברכש ועוד, ראינו כי הגבולות החלו להיטשטש ולכן ביצענו מעבר לחלוקה משקית , הפיתוח עצמו נשאר במקחש''ר . במסגרת תפקידו ביצע תוכ''ע ואינטגרציה מול מצל''ח והמש''א.

 1999-2001 – רמ''ח הצטיידות - חטיבת התכנון– (אל''מ )

תקופה זו הייתה רוויה בתהליכי רה-ארגון , מפח''ש הפך להיות מז''י וקיבל הרבה מאוד סמכויות מאט''ל (משקים לדוגמא : משק הרכב ותקציבים לדוגמא : תקציבי עיתוד מצל''ח), והיה צריך להסדיר את יחסי הגומלין בין הגוף שמקבל את ההחלטות בזרוע לגוף שהיה אחראי על מימושם (מרכזים באט''ל ).

בנוסף, החלקה שנוצרה בין מקחש''ר ( גוף טכני) לאט''ל (ניהול הפרויקט) יצרו הרבה מאוד ויכוחים וכפילויות ואז בהובלת ראובן פירסט בוצע החלטה על הקמת היחט''ל כגוף ניהול פרויקטאלי שאחריותו הינה ''טמבון לטמבון'', היה חשש במקחש''ר שהתהליך יפגע במקצועיות של האנשים , גלעד מציין שלטענתו שינוי זה עיצב בצורה משמעותית את חיל החימוש .

תוך כדי הקמת היחט''ל שונה תפקידו לרמ''ח בט''ש ונשו''ת (בעבר מסגרת נשו''ת), במסגרת תפקידו החליף את איסר וקסלר שהיה דמות מקצועית מהמעלה הראשונה בעולמות התוכן של התחמושת .

אירוע מיוחד מתקופה זו :

בעקבות אירועים מרובים של פסילת תחמושת הוקמה ועדה לבחינת תהליך ניהול התחמושת בצה''ל , תוצרי הועדה בצביעו על כיווני ניהול חדשים של שהביאו לחיסכון דרמתי במלאי זה .

 2001-2005 – מפקד מצל''ח – (אל''מ )

לטעמו, מדובר בתפקיד הכי יפה שביצע במהלך שירותו הצבאי , במסגרת התפקיד פיקד על 1600 איש , 3 מרחבים , 10 בסיסים ותקציבי ענק!

תפקיד זה כלל עיסוק בכל הספקטרום הצבאי משגרת מחנה , שמירות ועד ניהול תקציבי עתק .התפקיד כלל עיסוק במגוון תחומים:

  • שיטות עיתוד
  • שיטות רכש – הסכמי מסגרת, רכש חו''ג
  • שיטות אחסון – מחסנים פעילים/מודממים, פגות תוקף, רענון פריטים ועוד
  • שיטות עבודה מול השטח-  מעבר לניפק בדחיפה

הכנסנו למצל''ח מגוון מדדים של ניהול ובקרה – כגון : זמני תגובה ועוד .ההחייה הייתה כי בכל מחסן יתלה סט המדדים האלו ותוצאות .

אירוע מיוחד מתקופה זו :

במסגרת ביקורו ביקש לעבור באחד הבסיסים, הרגשתי שמובילים אותי במסלול שתוכנן מראש וסטיתי ממנו , נכנסתי לאחד המחסנים וראיתי כי נושא המדדים לא נתלה כמבוקש, כתשובה לשאלה למה זה ענה אחראי המחסן לא היית אמור להגיע לכאן''''.

בשנים אלו זכה מצל''ח בהרבה מאד פרסים כוול פרסי ר' אט''ל  רמטכ''ל !!!

 2005-2008 – ר' חט''ל – (תא''ל )

גיל 45 קבלת דרגת תא''ל, עיקר תחילת העבודה שהוטלה עליו הייתה העברת החט''ל למז''י , תהליך ההתממקמות בזרוע שהייתה מורגלת למפקדים שצמחו בערוץ הלוחמים הייתה לא פשוט לגוף טכנולוגי, בנוסף היה אתגר משמעותי בחיבור כליי חלקי החט''ל (חימוש, תקשוב ואחזקה). תהליכים נוספים שדרשו הסדרה היוה העבודה מול הרמ''ט ומחלקת אמל''ח .

מיד עם המעבר למז''י התבקשנו לבצע תהליך של קיצוץ , בעבודה מטה ראינו כי אכן אנו יכולים להתייעל במספר מקומות מצד שני ראינו כי ישנם תחומטים משמעותיים שאנו נמצאים בחסר וכך יצא כי התייעלנו במקומות מסויימים ובמקומות מסויימים אף התחזקנו .

בקיץ 2006 הגיע האירוע נמשמעותי ביותר לחט''ל לטענת גלעד  ''מלחמת לבנון השנייה שינתה את התפיסה בזרוע לגבי החט''ל'' , תוך כדי לחימה ביצענו עשרות פעולות בזמני תגובה אפסיים בניהם :

  • הכנסת מים לאיזור לחימה
  • צי''ד לכוחות חי''ר
  • מיפוי של איזורי ירי קטיושות
  • דיגומים מיוחדים
  • מבצוע מנתץ

מפקד ז''י (האלוף בני גנץ לימים הרמטכ''ל) היה נפעם מהיכולות של החט''ל  והנ''ל גיבש אצלו את חשיבותו ומרכזיותו של החט''ל בזרוע היבשה .

בשנים אלו התאפיין החט''ל בביצוע של מגוון פרויקטים משמעותיים :

  • צי''ד
  • חמ''מ מדויקת 
  • מערכות הגנה מתקדמות
  • רוכב שמים
  • מש''ק החט''כ

מאפייני החיל עבור תא''ל(במיל') גלעד רז

אני חושב אומר גלעד, שמה שבעיקר מאפיין את החיל אלו מספר דברים :

  • אוכלוסייה איכותית מהמעלה הראשונה
  • ידע ומסורת בפיתוח תהליכים , אישורים, ניסויים של אמל''ח בצה''ל
  • מגוון רחב מאוד של תחומי עיסוק
  • שרשרת פיקוד שנבנית בצורה ספירלית, הצומחים בארגון ומחוברים אליו
  • האמונה ביכולת לייצר שינויים ולהשפיע

סיכום

תקופת שירותי הצבאי הייתה מרתקת ומעצימה מאוד , היכולת להניע מערכות גדולות  ולקבל החלטות ברמת אי – ודאות , כלים אלו שרכשתי מלווים אותי גם כיום בתפקידי השונים, יש בי געגוע בעיקר לאנשים ולחוויות הרבות שנצברו בשנים אלו.

מילות סיכום של המחבר- ברצוני להודות לתא''ל (מיל') על זמנו, הנכונות לשתף בחוויותיו ועל האירוח בביתו בשעות הערב כחלק ממפגש דורות זה .

 

חיפוש מידע

כניסת חברים