דילוג לתוכן המרכזי בעמוד
לוגו חיל הטכנולוגיה והאחזקה לוגו עמותת חיל הטכנולוגיה והאחזקה
[temp]
ינואר
פבר.
מרץ
אפר.
מאי
יוני
יולי
אוג.
ספט.
אוקבר
נוב.
דצמ.
הזנת אירוע חדש חיפוש בטיימליין התאריכים המסומנים בכתום כוללים אירועים

אל"מ במילואים חיים מור חיים

מאת: ניסים קלו

תאריך עלייה לאתר: 04/12/2016

תאריך האירוע:

מספר צפיות: 9363


הדרך לגיבוש "עשרת הדיברות" של אלוף משנה חיים, מור חיים

לאחר 32 שנות שירות בצה"ל מספר אל"מ במיל' חיים מור חיים על סיפור חיו מהיום בו התחיל כתלמיד בבית ספר מקצועי למקצועות החימוש ועד שירותו כקצין בכיר בצה"ל. בנוסף מספר על עשרת הדיברות אשר גיבש לאורך כל שירותו.אלוף משנה (במיל')חיים מור חיים נולד בחיפה, והתייתם מאביו בגיל צעיר. אח קטן לשתי אחיות אשר השתתפו רבות במלאכת החינוך בבית.

חיים למד בבית ספר מקצועי "א' שוב" במגמת טכנאים. במהלך לימודיו חלם על שירות קרבי ומשמעותי אך מכיוון שלמד בבית ספר מקצועי שובץ בחיל "חימוש" שלימים נקרא חיל הטכנולוגיה והאחזקה, ושירותו כלוחם נשאר בגדר של חלום לא ממומש.חיים מור התגייס ב-14/8/1980, עבר טירונות בת שלושה שבועות בבה"ד 4 (לימים חטמ"ר "בנימין") בבית-אל בסיס טירונים מרכזי באותה התקופה. במהלך הטירונות הדהדה בראשו את טוראי מור חיים השאלה מה יהיה מקצועו העתידי בו ישרת במהלך שירותו הצבאי. עם סיום הטירונות משובץ חיים מור לבה"ד 20 על מנת להיות מוכשר כמכונאי טנקי מג"ח.בסיום ההכשרה משובץ באוגדה 90 הממוקמת במחנה "נעורה" במקצועו החדש מכונאי טנקים בחוליה טכנית של גדוד 360 מחט' 399.

אחת החוויות החזקות מאותה התקופה אשר נצרבו בזכרונו ועליה מספר חיים בהתרגשות רבה היא  האירוע שמתרחש עם פרוץ מלחמת "שלום הגליל" בה האוגדה לוקחת חלק ומגישה מענה ללחימת צה"ל בלבנון. בזמן המלחמה פוגש חיים מור מחט"פ בגדוד שריון 360 אשר מוקפץ מימ"ח במחנה "נעורה" ללחימה בגבול לבנון. באותו הלילה (יום חמישי) התקבלה הודעה בגדוד על טנק עם תקלת מנוע, מפקדת הגדוד והחט"פים היו בזמן זה  בימ"ח ב"נעורה" ונדרשו לצאת למשימה על זחל בתנועה עצמאית עד לכלי התקול.כאשר הגיע לשדה הקרב, נער בן 20, שעל כתפיו מוטלת האחריות לפקד על חוליה המורכבת מאנשי מילואים, האחראית על תיקון מהיר ויעיל והחזרתם של הטנקים לשדה הקרב. "הגענו לשטח בלילה וחברנו לטנק במכשיר הקשר, עם הגעתנו לשטח הבנו כי כוחות הגדוד התקדמו ורק הצוות של הטנק נמצא בשטח, במשך שתי יממות תיקנו את הטנק ולא חזרנו לשטחי ישראל עד שהטנק תוקן." חיים מספר על תחושת אחריות רבה בשל הניתוק המוחלט מהדרג הגדודי. זאת הייתה התנסות ראשונית עבורו הן בפיקוד עצמאי על חוליה טכנית בשטח לחימה שנדרשת לבצוע פעילויות חילוץ. את השבת קיבלו החיילים בשטח באווירה אינטימית כאשר הטנקיסטים הצליחו לארגן שולחן שבת ממנות קרב שהיו לרשותם. אחת החווית החזקות והבלתי נשכחות עבורי מסכם חיים את סיפורו.

"באותה מלחמה (של"ג) נדרשנו להיות מהירים ויעלים. יצאנו לחילוצים רבים והשתמשנו בצל"מ מושבת לפירוק החלפים." חוויה נוספת שנחרטה בזיכרונו של חיים היא החוויה של חייל "באחת משימות האחזקה הצטרף אלינו קטנ"א אוגדה 90 דאז סא"ל צור ועזר לנו בפירוק חלפים מטנקים מושבתים, הוא הרשים אותי מאוד, אדם בגובה העיניים אשר לא פחד לתת דוגמה ולכלכך את ידיו." חיים מדגיש שחוויה זו השפיעה על התנהלותו כמפקד וכקצין בכיר.

לפני "מבצע שלום הגליל" קיבל זימון למבדקי קצונה אך הדבר נדחה בעקבות המלחמה וחלומו להיות קצין הלך והתרחק. בסמוך לתאריך שחרורו מזומן לראיון עם קטנ"א 90 (סא"ל צביקה ברמן) אשר ביקש ממנו להישאר בצבא והמשיך בשירות קבע כמכונאי טנקים. חיים מספר שההחלטה הייתה כורכה בלבטים רבים ולאחר התלבטות לא קלה החליט לחתום לשנה אחת בלבד (חיים מחייך).

לקראת סוף שירותו הסדיר בגיל 21 פוגש את אורנה לימים אשתו ולהם שלושה ילדים:

קובי הבכור (32)– עובד ברמב"ם, שירת כלוחם בצחנים.

ליאור (27) – עובדת בחברת מבטחים.

שחר (21) – חייל משרת בתור א.נ.מ באגד אחזקה 651 "שמשון".

במהלך שנת קבע מגיעה לידיו ההזדמנות להתמיין בשנית לקורס קצינים.  בסוף שנת 86 חלומו מתגשם והוא מתקבל לקורס הקצינים אותו מסיים בהצטיינות! בעקבות גילו המבוגר יחסית למסיימי קורס קצינים והעובדה שסיים את הקורס בהצטיינות שובץ לתפקיד ראשון כקט"א גדוד 932 בדרגת סג"ם. התפקיד הראשון בתור קצין היה לו מאתגר מאוד, באותה התקופה הייתה התחממות בשטחי איו"ש, תעסוקה מבצעית בהר דוב ותחילת האינתיפאדה הראשונה.  חטיבה הנח"ל חטיבה צעירה יחסית (הוקמה ביולי 82) מבצעת פעילות מבצעית בכלל הגזרות החמות של המדינה לאותה התקופה.

באחד המסדרים בגדוד 932 לאחר שירות של שנה בתפקיד נפגש במקרה חיים את קטנ"א 91 (סא"ל פארחי יוסף) מתנהל בין השיניים שיח לגבי שאיפותיו של סג"ם חיים מור להמשך הדרך. ובסיומו של המסדר מנחה קטנ"א על שיבוצו באגד מילואים של האוגדה – אגד' 7338. חיים מספר כי תקופה זו הייתה תקופה של לחימה מתמשכת בלבנון, בה האגד היה אמון על גזרת הלבנון כולה ונדרש לזמינות וכשירות גבוה תמידית ומיידית. חיים מציין שזו תקופה אחרת בה לא היו טלפוניים ניידים ולכן שליטה באנשים ותכנון היה סוד ההצלחה בהובלת האחזקה באגד.

בתום תפקידו כקט"א אגד לאחר שנתיים של פעילות יום יומית בכשירות האגד מונה לתפקיד מפקד סדנת "בירנית" בגזרת אוגדה 91, התקופה ממשיכה להיות לחוצה ומלאת אתגרים בגבול לבנון , חיים נזכר ומתאר את קליטת אבירי הבט"ש (בט"שיות) בגזרת האוגדה- תיקונים רבים בסדנא וחילוצים, כסדנא קדמית נדרשו לחילוצים בתדירות יום יומית ופעמים רבות בעומק שטחי לבנון. חיים זוכר מבצע פיקודי לחילוץ רק"ם משטח הלבנון, בהם מתאר תמונות של חילוצים בבוץ עמוק, "אני זוכר בבירור את המרכבות של גד' 53 מחלצים את טנקי מג"ח מבוץ תחת לחץ של זמן וקושי של מזג אוויר. חיים נזכר ומספר כי המבצע הוגדר כהצלחה רבה בפיקוד צפון.

בשנת 91 היה חורף קשה מאוד, מזג האוויר "השתולל" , ירד שלג כבד אשר כיסה את החרמון, ומחסני חטיבת ה"חרמון" של פיקוד צפון קרסו תחת השלג הרב. סא"ל צביקה כהנא אשר תיפקד בזמנו כקטנ"א 91 מזמן את חיים לראיון ומסביר לו כי הוכרז מצב חירום בחטיבה ומזעיק אותו לחטיבת ה"חרמון ע"מ למזער את נזקי מזג האוויר ושיקום תשתיות אחזקה ואחסנה. עם סיום התפקיד יצא לשנתיים של לימודי ארץ ישראל והיסטוריה באוניברסיטת "חיפה". בתקופה זו המשפחה גדלה ובנו הצעיר של חיים שחר נולד.

בתום לימודיו בשנת 1995 מונה חיים לתפקיד קט"א 282, תקופה בה מורגשת מתיחות בגזרת איו"ש, מבצע "ענבי זעם" פרץ בפתאומיות ותפס את האגד במהלך קליטת "מנתץ". בחלקו של חיים נפל להוביל את הדרגים החטיבתיים כאשר פרץ ירי על כוחותינו.  במהלך אותו הערב התנהל ירי מסיבי בין הכוחות. "באותה תקופה עבדנו רבות בפיקוד מרכז והאגד קיבל תמיכה וסיוע בכל הנדרש ואף מעבר לו."

ב-1997 בסיום אחד התפקידים המרכזים במסלול - קט"א חטיבה סדירה ממונה חיים לע.קטנ"א 36 עוזרו של סא"ל גיאורא אלמוג, באותה תקופה התרחשו אירועים רבים בגבול הצפוני, תנועת הגיוס בסוריה גורמת לצה"ל להתחיל להתכונן ולהתאמן למערכה הבאה, תקופה אשר מלאה באימונים ותרגילים רבים לכלל יחידות האוגדה וישנו דגש על מוכנות צה"ל למערכה בסוריה. בתקופה הזאת מספר כי עסק בכשירות אופרטיבית של האוגדה, ביצוע מסדרים ותיאומי תכוניות לכלל היחידות תוך ביצוע אימוני מסגרות אחזקה ותמיכת כוחות הלוחמים באימונים.

בתום שנה מתמודד חיים לתפקיד מפקד קורס קציני טנ"א. חיים מספר כי רצה מאוד את התפקיד, את היכולת להשפיע ולחנך את דור הקצינים הבא. חיים אומר: "כי אין מקום עוצמתי יותר מלפקד על דור ההמשך" בתקופתו מוקמת "רחבת החמ"ל" בבה"ד 20, זהו מגרש "משחקים" אשר בא לדמות את סביבת העבודה של קט"א גדוד בשדה הקרב. לאחר חמישה מחזורים מקצר חיים מור את הקורס בשבוע ומייעל את תקופת ההכשרה.  בכלל התקופה בתפקיד מפקד קק"צ טנ"א נתן דגש על לימוד המקצוע, ניסיון אותו הביא משירותו בתפקידי שטח, חוויותיו בשדה הקרב, דרך ביצוע תפקידי ליבה ביחידות לוחמות והמבצעיות של צה"ל. "ניסיון רב עוזר רבות להצלחה בתפקיד מורכב כל כך."

בשנת 99' מתקבל חיים לפו"מ "ברק" אשר בסיומו ממונה לתפקיד קטנ"א 319 ועולה לדרגת סא"ל.

חודשים ספורים בלבד לאחר תחילת התפקיד האוגדה מבצעת תרגיל מלא באש בשטחי מל"י. אירוע משמעותי בחיי אוגדת מילואים ועוד בתחילת תפקיד ראשון בגודל ובעוצמה כאשר כלל מערך האחזקה מגויס ופועל בשטחי האימונים.

ב-2002 פורץ מבצע "חומת מגן" והאוגדה משתתפת באופן מלא תוך שליחת יחידות האוגדה לביצוע פעולות אבטחה ובט"ש מוגבר. האתגר האחרון שעמד בפני חיים בתור קטנ"א 319 זאת קליטת מרכבות O' 3 לאוגדה והסבת מערך האחזקה באופן מלא לרק"ם חדש.

בשנת 2002 מונה לתפקיד יחש"מ גולן והגליל, יחש"מ קדמי 703.

עם נסיגת צה"ל מלבנון והתייצבות הקו הכחול, פחת הצורך ביחש"מ נוסף בפיקוד צפון אשר מיועד לפעילות יחידות בעומק לבנון ולכן מתקבלת החלטה על איחוד מערכים וחיבור בין יחש"מ 651 ליחש"מ 703.  חיים מור נבחר  להוביל את התהליך המורכב של צמצום סד"כ,  אשר נדרש לדאוג לכל אחד ואחד ולעשות זאת עם מינימום פגיעה באנשים וכמובן ללא פגיע באיכות מתן השירות בפיקוד כולו.

את התהליך הוביל חיים יחד עם מפקד יחש"מ 651 אל"מ עופר גולינסקי. חיים חוזר ומדגיש כי התהליך היה כרוך בהרבה דאגה לפרט  ולכן סוד ההצלחה היה להוביל תהליך בנחישות ורגישות רבה. עם סיום האיחוד של היחידות צוינו השניים לשבח על תהליך מיזוג היחידות ע"י אלוף הפיקוד בהמשך עובר חיים לתפקיד רע"ן העפלה של יחש"מ 651 ובפעם הראשונה ממלא את התפקיד אדם בדרגת סא"ל.  לאחר מספר חודשים בתפקיד, קודם חיים לרע"ן שדו"ת- תפקיד מטה בחיל.

בשנת 2007 התתמודד חיים לתפקיד מפקד יחש"מ 651. תפקיד זה היווה עבור חיים התרגשות אדירה, מבחינתו קבלת התפקיד היוותה סגירת מעגל. בראיון לתפקיד נשאל ע"י אלוף הפיקוד בזמנו האלוף גדי איזנקוט: "אם לא התפקיד מפקד יחש"מ איזה תפקיד תירצה?" חיים לא היסס והשיב במידי: "אך ורק יחש"מ 651". חיים מספר על אחד התפקידים היותר מורכבים בשירותו הצבאי נעשו המון אימונים באותה תקופה ואחד הבולטים מבניהם היה  אימון חילוץ שעשו ברמה"ג ובו תרגלו את כלל היכולות של היחש"מ הן בחילוץ של רק"מ כבד והן בחילוץ מורכב בציר הררי.  אימונים לכלל השלמות מילואים של היחש"מ בו הרגיש את עוצמתו של המערך אותו ניהל ביחש"מ 651.ואם זה לא מספיק אומר חיים בחיוך רחב, עסקו גם בפעילויות חינוכיות וספורטיביות של חייליו לצד אימונים אופרטיביים ותרגילים בשטח. באחד מימי הספורט נפצע חיים ונדרש לעבור ניתוח דחוף. במהלך תקופת האשפוז מגיע לביקור חולים האלוף גדי איזנקוט ומבקש מחיים שעם החלמתו התמנה למטל"פ פיקוד צפון. חיים נענה בחיוב.

זו היא סגירת מעגל מרגשת,  מחייל בחטיבה 399 באוגדה 90 דרך תפקידים רבים ומרכזים בפיקוד צפון מתמנה אל"מ חיים מור חיים למפקד טנ"א פיקודי בפיקוד צפון.

"המשכנו להכשיר לאמן את מערך האחזקה בפיקוד לשעת ההפעלה ורגע האמת בו נדרש לתת מענה לשלב התמרון ולחימה של כוחותינו בעומק שטח האויב לכל הכוחות במרחב הפיקודי.

הפקנו לא מעט לקחים ממלחמת "לבנון השניה" ביכולת המערך לתת מענה לכלל התחומים ביעילות ומהירות מקסימלית. לאור לקחים אלו פעלנו בפיקוד בכדי לחזק מקצועיות של אנשינו ובחידוש התשתיות האחזקה מדרג הגדודי ועד הדרג הפיקודי."

עם סיום התפקיד בפיקוד הצפון מתמנה ומוביל פרויקט של ראש אט"ל אשר סקר את נושא הימ"חים בצבא ומוכנות הכוחות ליום הפקודה, עד היום ניתן להתרשם מתוצרי העבודה באט"ל.

בתום 32 שנות שירות בחיל הטנ"א מספר חיים כי לאורך שירותו סוד ההצלחה היה האנשים, החשיבות בשיתוף מלא בין כלל בעלי תפקידים, התמזל מזלי אומר חיים ויצא לי לשרת עם אנשים מעולים בעלי ערכים גבוהים ומקצועיות רבה אנשים אלו סעו רבות להצלחה בכל תפקידי בקרירה הצבאית.

"עם סיום תפקידי בפיקוד חשבתי רבות על מתנת פרידה אשר תשרת ותתרום לפקודי בפיקוד, הרעיון לרכז את הידע בנוסח של 10 הדיברות עלה מק. האחזקה רס"ן אלי חוטובלי, אהבתי מאוד את הרעיון ואימצתי אותו."

אלו הם 10 הדיברות של אל"מ חיים, מור חיים:

  1. לעולם אל תשכח מאיפה הגעת ושלכל הישיגיך היו שותפים לדרך.
  2. בחר את האנשים הנכונים סביבך, תן להם אחריות ודרוש מהם, סמוך עליהם ואפשר להם לטעות.
  3. הצב צמתי בקרה לפקודיך, כך לא תצטרך לעקוב אחריהם כל הזמן ועדיין תוכל לעמוד על התקדמותם והישגיהם.
  4. טפח את אנשיך ודאג להם.
  5. גלה מחויבות, ראש פתוח ויזום, התווה דרך ותהליכים. לעיתים התהליכים יהיו ארוכים ומייגעים ופירותיהם לא יבשלו בתקופתך, אם תאמין תזרע ותשקה הפירות יבשלו לבוא.
  6. הצב יעדים ברורים, ברי השנה אך מאתגרים לעצמך ולפקודיך.
  7. קצין צריך לחשוב תמיד לא רק על מה הוא מקבל מהתפקיד אלא מהו הערך המוסף שלו לתפקיד.
  8. היה נחוש לקבל החלטות, גם אם הן קשות וגם אם יש סיכוי שיתברר כי הן היו שגויות. הפעל שיקול דעת ואל תפחד מלטעות, הדבר הגרוע ביותר הוא לתת לספינה לשוט ללא הגאי.
  9. השקע זמן בלמידה והתמקצעות- ידע הוא כוח, השמע את דעתך המקצועית ביושר ובאומץ לב, גם אם היא לא פופולארית.
  10. השתדל ליהנות מהרגע, החיים הם דרך ולא ידע.

חיים מציין שבשום מקום לא ניתן לקבל את היחס האישי והמעטפת שחיל הטנ"א מעניק לאנשים ועל הפרויקטים שהחיל עושה.

כשחיים נשאל מה דעתו על שינוי השם החדש בחיל ("חיל טנ"א") ענה בראייה לאחור "פחות משפיעה על המוטיבציה על הגיוס לחיל אלא האנשים אלו שעושים את השינוי ולא השם, השינוי האמיתי קורה "מפה לאוזן".

באשר לעיסוקו היום חיים עונה באושר "היום אני סבא של אמה בת 8 חודשים ומנכ"ל "מטרונית", חיים מספר שהידע הרב שרכש בניהול כ"א בצבא  משמש אותו היום בניהול החברה.  

חיפוש מידע

חללים שמועד נפילתם היום

כניסת חברים