דילוג לתוכן המרכזי בעמוד
לוגו חיל הטכנולוגיה והאחזקה לוגו עמותת חיל הטכנולוגיה והאחזקה
[temp]
ינואר
פבר.
מרץ
אפר.
מאי
יוני
יולי
אוג.
ספט.
אוקבר
נוב.
דצמ.
הזנת אירוע חדש חיפוש בטיימליין התאריכים המסומנים בכתום כוללים אירועים

סיפורו של אל"מ במיל' עזרא צוק

מאת: ניסים קלו

תאריך עלייה לאתר: 27/07/2016

תאריך האירוע:

מספר צפיות: 3502


רס''ן וינקלר מיקי מראיין את אל''מ במילואים עזרא צוק שפרש בשנת 1993 בתפקידו האחרון היה רמ''ח ארגון

רקע כללי:

אל''מ עזרא צוק נולד ברומניה בשנת 1945, בשנת 1950 עלה עם משפחתו לארץ ישראל והגיע לחיפה, מאז ועד היום מתגורר בעיר חיפה. ביצע מגוון תפקידים בחיל החימוש החל ממכונאי רכב בסדנא 704, ממח''ג גדוד 52, מפק''צ בבה''ד 20, קח''ש, מפקד סדח''ט 703, קח''ש חטיבה 679, מפקד סדנאת הרק''מ 704, קצין האחזקה של פיקוד הצפון, קצין האמל''ח של פיקוד הצפון, קחש''א ''עוצבת אתגר'', מג''ד 703, חניך בקורס קציני חימוש בצבא ארה''ב, סגן מחש''פ ומחש''פ צפון, רמ''ח ארגון בחיל החימוש ובתפקידו האחרון היה נספח צברי באפריקה. עם שחרורו מצה''ל עסק עזרא בהקמת קניון חיפה שפתח בפניו צוהר לניהול הקניון בסיום בנייתו, ניהול 3 קניונים בהונגריה, ניהול קניון גבעתיים, וניהול חברת ישפרו העוסקת במרכזים מסחרים.

מסלול צבאי:

  • למד בבית ספר מקצועי מכונאות רכב, עם הגיעו לגיל 18 התגייס לחיל האויר לקורס טיס, אחרי שנה בקורס עזב והגיע לחיל החימוש כמכונאי רכב בסדנא 704 אשר ישבה בתקופה זו בכורדני. עזרא שירת בסדנא את שרות החובה, הגיע לדרגת סמל ועמד בשנת 1965 להשתחרר משירותו הצבאי. בימים אלו החל בארץ מיתון ואביו שיכנע אותו להישאר שנה נוספת בשרות הצבאי ולחתום קבע בסדנא. עזרא החליט שאם להישאר בצבא אז הוא רוצה להיות קצין ולתת מעצמו יותר.
  • עזרא אכן נשאר בקבע ויצא לקורס קצינים, את קורס הקצינים וההשלמה החילית סיים לפני מלחמת ששת הימים. עזרא הוצב כמ''מ בחט''ג של גדוד 52 בחטיבה 14 המשורינת, החטיבה ישבה בחצור. במלחמת ששת ימים הגדוד של עזרא היה תחת פיקוד אוגדה 143 של אריק שרון, הגדוד סיים את המלחמה על גדות תעלת סואץ. עזרא מציין שהמלחמה במבט לאחור בזמן נראה כטיול שנתי, בסיום המלחמה מונה לתפקיד מפק''צ בהשלמה החילית.
  • לאחר שהתנסה והכשיר את קציני חיל החימוש הבאים מונה לשמש כקח''ש גדוד 74 בחטיבת ברק, בתקופת היותו קח''ש הגדוד היו פעולות הפתחלאנד בגבול ישראל סוריה.
  • לאחר שנתיים בתפקידו בגדוד מונה עזרא לשמש כמפקד סדח''ט 703 שלימים נהפכה ליחש''מ ובהמשך אוחדה לתוך אגד אחזקה.במהלך פיקודו הסדח''ט פעל לבצע טיפולי ג' לכלי רק''מ והסבות משוט מטאור (חט''כ מונע בבנזין) לשוט קל (חט''כ מונע בסולר). הסדח''ט היה נותן אחזקה לכלל הכלים שהשתתפו הפעולות התגמול בגבול ישראל סוריה. עזרא זוכר את האישורים שקיבל להכניס כוחות חימוש מצומצמים על בסיס טנק חילוץ למרחבי הלחימה כדי לסייע בפעולות האחזקה של הכלים.עזרא זוכר את התקופה שיחידות חיכו לקבל את טנקי השוט קל במקום טנקי השוט מטאור, תקופת המעבר בין הכלים היתה תקופה לא קלה, הרבה מחלות ילדות אשר המרכזי בהם היה סלעי רמת הגולן שגרמו לנזקים כבדים בגחון ואגן שמן המנוע שהיה ניזוק כתוצאה מפגיעת הסלעים. לאור מחלות הילדות בקליטת הכלים ביחידות היה שיתוף פעולה אינטנסיבי עם מש''א, חוליות המש''א בראשות ראש חודש היו פועלים להגיע לשטח לתת מענה לכלים, בעבודה המשותפת הועלו הצעות רבות לשיפורים באחזקת הכלים ובדגש על המענה כנגד הפגיעות באגן שמן המנוע. 
  • עם סיום תפקידו בסדח''ט עבר עזרא לשמש כקח''ש חטיבה 679, החטיבה ישבה במנסורה והכלים בחטיבה היו שוט מטאור שהיו כלים מאד מאתגרים למערך האחזקה. במהלך תפקידו כקח''ש החטיבה התנהל תהליך משפיע מאד על החטיבה, החטיבה דילגה ממנסורה והועברה למחנה יפתח. עזרא עד היום חושב שמהלך הזה הביא את החטיבה ליכולת לתת את המענה הנדרש ברמת הגולן, כיוון שהתכנון היה שהחטיבה תנוע על זחלים מהמחנה לכיוון רמת הגולן ונסיעה כזו ממנסורה היתה נגמרת עם הרבה כלים שנתקעים בדרך ולא מגיעים לרמה לאור תקלות רבות שהיו בכלים אלו. מח''ט החטיבה היה לימים האלוף אורי אור והחטיבה פעלה תחת אוגדתו של רפול.
  • ביום חמישי 5.10.1973 יום לפני פריצת מלחמת יום כיפור היה עזרה בחמשוש, ואחר הצהרים התקשר אליו הביתה השליש ועדכון אותו שמחר יום שישי עזרא נדרש להגיע בחזרה לחטיבה כדי לקבל את דרגת הרס''ן. עזרא ענה לשליש שאינו נדרש להשתמש בדרגה במהלך הסופ''ש וישמח לקבלה כאשר יחזור לחטיבה בשבוע הבא. המשך הסיפור היה שביום שישי 6.10.1973 הוקפץ עזרא ביחד עם כל החטיבה לבסיס אחרי שהגיעה הידיעה להעלאת הכוננות בגזרת רמת הגולן, את הדרגה זכה עזרא לקבל אחרי סיום המלחמה.המאמץ העיקרי במלחמת יום כיפור של חטיבה 679 היה לארגן בכל לילה אזורי אחזקה לטיפול בכלים והחזרתם לכשירות להמשך הלחימה ביום שאחרי, העדיפות היתה לטיפול בכלים הפגועים קל וכך להתקדם בין הכלים כדי להביא להעלאת הכשירות של כמה שיותר כלים לטובת החטיבה והשיטה המקובלת שעבדה הכי טוב היתה הקניבליזציה בין הכלים, כך הצליחו אנשי האחזקה בחטיבה להביא להעלאת הכשירות של הכלים בחטיבה.
  • מלחמת יום כיפור הסתיימה ועזרא מונה למפקד סדנת הרק''מ 704, בסדנא זו החל את דרכו בחיל החימוש כחייל מכונאי רכב וביום המינוי סגר את המעגל. במהלך פיקודו הסדנא עסקה בהחזרה לכשירות של הכלים לאחר המלחמה, העבודה היתה סביב השעון במשך 24 שעות במשמרות, הסדנא שמנתה 80-90 אנשים בסדיר גדלה ל 350-400 אנשים בסדיר ומילואים, העבודה התבצעה בקצב מטורף, כל אחד נתן מעצמו את כל מה שיכול היה כדי להחזיר את הכלים לכשירות. לסדנה היה מנהל עבודה ששמו אנג'קו שמשון שהיה מנהל העבודה של הטנקים, במהלך העבודה הרבה שהיתה בסדנא ערב אחד מוזעק עזרא להגיע ממשרדו לסדנא כי שמשון נפגע, שמשון היה שרוע בין שני טנקים. הסיפור היה ששמשון רצה לקדם את העבודה וטעות שעשה שהעלה חייל ללא רישיון להזיז את הטנק כדי לפנות את התא להכנסת כלי אחד עלתה לו בחייו שנמחץ בין שני כלים, עזרא העלה את שמשון על אחד הרכבים לפינוי מיידי לבית החולים, שמשון עוד הספיק להגיד לעזרא שיגיד לאשתו שאני מת בדרך לבית החולים. עזרא נוסע למפקד היחש''מ לעדכן אותו על האירוע הטרגי שהתרחש בסדנא ותוך כדי מודיעים לעזרא ששמשון נפטר.
  • כאשר מחליטים להעביר את סדנא 704 ממחנה כורדני לצומת גולני, עזרא מחליט לקרוא למחנה החדש שהסדנא הועברה עליו מחנה שמשון על שמו של מנהל העבודה של הסדנא שמשון אנג'קו שהלך לעולמו תוך כדי מילוי תפקידו. בכניסה למחנה שמשון הוצב טנק כאנדרטה, מספר הצ' של הכלי הוא מספרו האישי של שמשון אנג'קו.אחרי שסדנא 704 עברה מכורדני למחנה שמשון החלו להיקלט במקום סדנאות נוספות וגם מפקדת היחש''מ הועברה מבת גלים למחנה. כיום מחנה שמשון מאכלס את מפקדת אגד אחזקה 651, סדנאת הרק''מ 704 וסדנאות רכב, נגמ''ש, יעודית, אופטרוניקה. סדנא 704 בתקופתו של עזרא עסקה בשיקום הכלים אחרי המלחמה, לפי מלחמת יום כיפור היו מתבצעים בין 5-7 טיפולי ג' בחודש ואחרי המלחמה הקצה עלה והגיע ל 30-35 טיפולי ג' בחודש, התקופה זו נקראה התקופה המואצת. 
  • בסיום תפקידו כמפקד הסדנא מונה עזרה לקצין אחזקה של פיקוד הצפון. בתפקיד זה שימש כשנתיים וחצי, בתפקידו בפיקוד עסק מעבר לתפקיד השוטף באחזקה ושמירת הכשירות של הכלים בשתי משימות עיקריות, הראשונה הצטיידות בבלטנים, זו היתה הפעם הראשונה שהצבא החל להצטייד במיגון אקטיבי, והמשימה השניה הכנסת כלים מזוודים ומוכנים למלחמה באחסנה יבשה. הכנסת הכלים לאחסנה יבשה היתה אתגר עבור יחידות הפיקוד, בהתחלה כמעט ולא היה ידע, בהתחלה המצברים לא הוכנסו והכלים נסגרו לפרקי זמן של 3-6 חודשים, ואז הוכנסו מצברים יבשים ולידם בקבוקי אלקטרוליט.
  • עם סיום תפקידו כקצין האחזקה בפיקוד מונה לשמש כקצין האמל''ח הפיקודי, בתפקידו עסק באמל''ח של ההגמ''ר לשיפור הביצורים בישובים בפיקוד הצפון.
  • לאחר שהתנסה בפעילות עם אמל''ח ושיפור ביצורים מונה עזרא לשמש כקצין חימוש אוגדה 90, אוגדה שהיתה אחת המסובכות של פיקוד הצפון. באוגדה היו 2 חטיבות מגח חטיבת שוט וחטיבת טירן T54. העיסוק בתפקיד היה כיצד לתת את המענה הטוב ביותר לאחזקת כלל מגוון הכלים שיש לאוגדה ובעיקר איך להיערך עם חלקי החילוף שיידרשו לצורך הלחימה.
  • אחרי שהתמודד עם האתגרים שהציבה בפניו ''עוצבת אתגר'' מונה עזרא למפקד יחש''מ 703 בצנובר, מלחמת לבנון הראשונה החלה. והמענה האחזקתי חולק בין יחש''מ שהיה אחראי על המענה האחזקתי בציר המרכזי עד ערי השוף ויחש''מ שנתן מענה אחזקתי לציר החוף. בנוסף הוקמו עוד 2 יחש''מים קדמיים בתוך לבנון. יחש''מ היווה עורף אחזקה לשני היחש''מים הקדמיים.
  • בסיום תפקידו כמפקד היחש''מ נשלח עזרא לתשעה חודשים לארצות הברית לקורס קציני חימוש בצבא ארה''ב. כאשר חזר ארצה מונה לסגן מחש''פ צפון ושימש בתפקיד זה כשנה וחצי בסיומם מונה למחש''פ צפון כאשר מפקד הפיקוד היה מפקדו בחטיבה 679 האלוף אורי אור. בתקופת היותו מחש''פ הפיקוד מרבית הפעילות עסקה באחזקת הכלים ששהו בלבנון.
  • ב 1986 יצא ללימודים במב''ל ובסיום הלימודים מונה לרמ''ח ארגון חיל החימוש תחת צביקה אורן שהיה הקחש''ר. במשך 3 שנים שימש בתפקיד זה, בסיום תפקידו נשלח לשליחות כנספח צבאי בדרום אפריקה למשך 3 שנים.

החיים שאחרי הקריירה הצבאית

בשנת 1993 שעזרא בן 48 הוא חזר ארצה בסיום השליחות ולקח שתי החלטות להמשך דרכו לאחר הקריירה הצבאית - הראשונה, בגיל 48 יש הזדמנות לקרירה שניה, השניה, עזרא ידע שהוא בדרגת אלוף משנה אבל אינו ידע איך זה להיות עצמאי. לאחר שפרש חברת דנקנר זכתה המכרז לבניית קניון חיפה, עזרא שימש כמנהל הבניה ולאחר מכן ניהל את הקניון, לאור הניסיון שצבר יצא לחו''ל לנהל 3 קניונים בהונגריה, עם חזרתו לארץ שימש כמנהל אגף נכסים בחברת שופרסל במשך 3 שנים, בגיל 60 וקצת החליט לצאת לחופש ולהפסיק בעבודה אך לא יכל וחזר לנהל את קניון גבעתיים במשך כשנתיים בסיומם עבר לנהל במשך כ 5 שנים את חברת ישפרו לניהול מרכזי קניות. בגיל 68.5 החליט עזרא שזהו הגיע הזמן לנוח לאחר כל השנים ויצא לפנסיה השלישית בחייו. עזרא מסכם ואומר ששירותו הצבאי בחיל החימוש לאורך השנים לימד אותו שלקח מהעבר אינו שווה אם אינו מיושם לאיומים העתידיים, ולכן כדי לכוון את חיל החימוש לאתגרי המחר צריך להסתכל על האיומים ולהיערך לקראתם ולא להביט לאחור למלחמות ולמבצעים שהיו וכנראה שלא יחזרו יותר כי העולם והאויב כל הזמן מתקדמים למשהו אחר חדש וטוב יותר מזה שהיה, וזו הדרך לנצח במלחמה הבאה.

דור ההמשך בחיל החימוש

בנו של עזרא המשיך את המסורת בחיל החימוש, בסיום לימודיו התיכונים המשיך בלימודי העתודה וסיים כמהנדס מכונות, התגייס לחיל החימוש ושימש כקמ''ד בענף רכב במדור רכב שטח, ואם שחרורו משמש כיועץ לתכנון כלי רכב ובמילואים משובץ בצוות התחקור של ז''י.

לסיכום

נפלה לי הזכות לשוחח ולהכיר אדם מיוחד,  שבכל פעם מחדש מצא את דרכו וסלל את הדרך לתפקיד הבא, ידע להקשיב לאביו שפתח בפניו את המסלול לקרירה צבאית, לחוש את הסביבה בארץ כדי לקבל את ההחלטות הנכונות להישאר בתפקידו ולהתקדם, החלטות שהשפיעו והובילו אותו במשך כל הקריירה.

חיפוש מידע

חללים שמועד נפילתם היום

כניסת חברים