דילוג לתוכן המרכזי בעמוד
לוגו חיל הטכנולוגיה והאחזקה לוגו עמותת חיל הטכנולוגיה והאחזקה
[temp]
ינואר
פבר.
מרץ
אפר.
מאי
יוני
יולי
אוג.
ספט.
אוקבר
נוב.
דצמ.
הזנת אירוע חדש חיפוש בטיימליין התאריכים המסומנים בכתום כוללים אירועים

יוסי רנרט - טנק ותותח סיפור מורשת

מאת: ניסים קלו

תאריך עלייה לאתר: 05/08/2015

תאריך האירוע:

מספר צפיות: 4161


Tourtelaviv.co.il         

בימים אלה הותר לפירסום סוד צה''לי שנשמר בקפדנות , במשך שלושים שנה . כל האנשים שעסקו בנושא , והם רבים , דבקו במסורת ושמרו על סודם . אני עוד זוכר את הימים בהם גויירו הטנקים החדשים שהגיעו לצה''ל , וקיבלו שמות עבריים , פטון נעשה מג''ח וסנטוריון הפך לשוט.  אסור היה שהאוייב יידע מי יהיה מלאך המוות שלו בקרב הבא . גם פיתוחים שונים נקראו בשמות מסתוריים ,  טנקים רוסיים שנלקחו שלל ושודרגו אצלנו , הפכו לנגמ''שים בשם אכזרית , לטנק משודרג קראו טיראן ,....קציני ביטחון שדה הסבירו לנו למה אסור לפטפט בנושאים צבאיים . אחד מהם סיפר על נסיעה שהייתה לו עם נספח צבאי זר . באחד מעיקולי הדרך, בשדה שליד הכביש , שכבו הפוכים זה לצד זה, טנק ומוביל טנקים . הקצין הזר אמר לישראלי שעל פי הסימנים , עבר כאן גדוד טנקים על מובילים . .בדיעבד התברר שאכן כך היה . מומחה צבאי כך התברר , יכול  לצרף פרטים שהוא רואה בשטח ,למידע קודם שבידיו, ולהגיע בדרך כלל למסקנות נכונות . הנספח הצבאי ידע מראש , שבאזור הזה ליד הגבול, מובילי הטנקים של צה''ל ,נוסעים רק בלילה . עוד ידע הקצין , שנהגי המובילים הם אזרחים עובדי צה''ל,  בעלי ניסיון רב בנהיגה , ולא חיילים צעירים . לנתונים אלה הוא הוסיף את העובדה שהמוביל התהפך בעיקול הכביש , שהיה רטוב מגשם. על פי הנתונים האלה , הוא ניחש נכונה .

ונחזור לסוד ששוחרר לפירסום בימים אלה . בעיתון הופיעה תמונה של טנק , התברר  שהתותח  שעל הצריח, אינו ממש תותח אלא אביזר דמה, הבא להטעות ולהסתיר מערכת מתוחכמת , העולה כפריסקופ מהטנק , צופה מלמעלה בשדה הקרב ושולחת באוייב  את סוכריות המוות .

נזכרתי ביעקב התותח , כך אני קורא לו .  ולמה תותח ? אז ככה , מכל הסיפורים שסיפר לי יעקב פרידברג , אירוע אחד בעברו העשיר נשאר חרות בזיכרוני . והוא כולל סממנים המרכיבים את אישיותו .         עם הקמת המדינה ופירוק האצ''ל , התגייס יעקב לצה''ל והוצב כמכונאי בסדנה צבאית ,שהייתה במגרשי התערוכה בתל-אביב . בנוסף לשני הטנקים מסוג ''קרומוול'' , שנגנבו מהצבא הבריטי ,ועברו בסדנה , הגיע אליו גם טנק שרמן אחד מקולקל ובלי תותח . את הטנק הזה משו אנשי חיל הים ממעמקי הנמל בחיפה.  טוראי  יעקב פירק מהטנק את שני המצמדים המקולקלים , ומסר אותם ביוזמתו ,לתיקון במוסך פרטי . יש לזכור , המדינה זה אך נולדה , קרבות קשים בכל החזיתות , לצה''ל עוד לא היו הסדרי תשלומים עם נותני שירותים חיצוניים , והנה מגיע למוסך בגבעת הרצל ,נער נחמד ומוסר לתיקון שני מצמדים (קלאצ'ים) , של טנק שרמן .  אני מנחש שהתיקון בוצע בחינם . יעקב הרכיב בטנק את המצמדים המתוקנים והצליח להביא את הטנק למצב נסיעה, אך הוא לא הסתפק בכך . באצ''ל הוא למד לקחת אחריות , גם כשהוא לבד ואין מפקדים בסביבה .  יעקב העלה את הטנק על ''מוביל'', ונסע למפעל מתכת גדול בפתח-תקווה . כאן ריתכו לצריח צינור עבה וארוך , שנראה כמו תותח .  גם הטנק הזה הגיע ליצחק שדה , מפקד חטיבה  8 . במבצעים בהם ליווה הטנק הזה את החיילים , נבהלו חיילי האוייב ממראהו , ומהרעש שהוא הקים, ורבים מהם עזבו את העמדות ונסו על נפשם .

אם כבר הזכרתי את יצחק שדה (הזקן) , אני רוצה לספר לכם על ערימת ספרים ומסמכים שמצאתי פעם ברחוב . על חלק מהספרים מצאתי הקדשות של יגאל אלון , איתן לבני , יעקב מרידור ועוד, בנוסף לספרים בלט אוגדן מסמכים ישן . אספתי הכול למוזיאון שלי . חיים שלמים של אדם מיוחד נפרסו בפני . התברר שהאיש הזה ,צ'ארלי אילן שהיה לוחם ב''שועלי-שמשון'',  היה גם לאחר שחרורו מצה''ל , הרוח החיה אשר אירגן טיולים וכנסים לבוגרי היחידה . פתק אחד מתוך האוגדן , היה מחוזק בניר דבק לאורך כול הקיפולים שלו , ניכר בו בפתק הזה שהוא היה זמן רב בארנק , ומשנקרע ,תוקן בנייר דבק . לעתים אנו יכולים ללמוד מפתק קטן יותר מאשר מספר שלם . רבות סופר בעבר על פתקי הפנייה פרוטקציוניים, שהיו נהוגים בימים הרחוקים , בטרם היות הטלפון נגיש, והמייל היה קמח . כותבי הפתקים הללו היו  תמיד בעלי קשרים בממסד, ועזרו באמצעותם לקרובים אליהם רגשית או אידאולוגית . הפתקים נכתבו תמיד ברמזים ובקיצור . סופר פעם בקריצה ,על פתק הפנייה קצר ובו היה כתוב - הנ''ל מאנ''ש , המשיב כתב  זב''ש . ובעברית של יוםיום – הנ''ל מאנשי שלומנו והתשובה- זו הבעיה שלך . אבל הצעטאלע בו עסקינן, הודפס במכונת כתיבה , כנראה באיזה אוהל . וזו לשונו -  אני מאשר בזאת שהבחור צ'ארלי אילן , המחזיק במכתב זה , לחם איתנו ב''שועלי – שמשון'' במסירות ובהקרבה , נא לעזור לו להגשים את חלומו להיות מורה נהיגה או מדריך טיולים . על החתום  , סגן אלוף משה דיין , וועדת שביתת הנשק  1949   .  אני לא יודע אם הפתק עזר , אבל צ'ארלי הקים את בית הספר לנהיגה ''אילן'' , אני עוד זוכר את האוטובוסים והמשאיות , עליהם למדו תלמידים רבים את תורת הנהיגה. בין המסמכים המעניינים שהיו באוגדן , בלטה תעודת כבוד מרשימה , עשוייה מנייר משובח דמוי-קלף . וזו לשונה :

זאת לתעודה כי צ'ארלי אילן היה לוחם בגדוד הפשיטה הממוכן 89, הקומנדו במלחמת השיחרור , תש''ח . ועל כן זכאי לשאת בכבוד את התואר נמר-נוראי ולהורישו לצאצאיו .  התנדבותו לגדוד הקומנדו , היחלצותו להגנת הישוב היהודי והשתתפותו במערכות ישראל, הביאוהו להקמת המדינה ולציון שלושים שנות קיומה. הועדה המאשרת .

אינפורמציה ראשונית בנושא ,קיבלתי מלוחמים וותיקים שנהגו להתאסף בחנות צילום קטנה , ליד מצודת-זאב בתל-אביב. הם סיפרו לי שהכינוי  ''הנמר הנוראי'' , הוצמד לשיריונית נושאת תותח 2 ליטראות , שנלקחה שלל מהירדנים , והיא מוצבת ביד-לשיריון .. לא התעצלתי , אספתי מספר לוחמי-עבר שפעלו בלטרון בתקופות שונות , ונסענו , גם צלם ווידאו התנדב ובא . במקום נפגשנו עם חבר עמותת השיריון ,אלוף משנה ורד נחמן (וגנר), שהיה מפקדי בעבר הרחוק . וגנר הראה לנו שיריונית לא גדולה ועליה כתוב בצבע לבן ''הנמר הנוראי'' .   בחניון הטנקים בלטרון , מוצגים טנקים אימתניים אשר פעלו במשך השנים בצה''ל וכאלה שנלקחו שלל . ואני חושב על החיילים בתש''ח שנתנו לשיריונית הזו את שמה . היום אולי היו מכנים את הקטנה הזו בשם חיבה כמו  -  זלדה .     אבל אז , הם רכבו על ג'יפים שהוחרמו בתל-אביב  ודמו לשועליו של שמשון , המפקד של גדוד הקומנדו 89 בחטיבה 8 , היה משה דיין , אחת מפלוגות הגדוד הורכבה מיוצאי לח''י , מפקדם המיתולוגי היה יעקב גרנק (דב הבלונדיני) , מפקד החטיבה היה יצחק שדה (הזקן) ... במבצע דני כבש הגדוד את דיר טריף (אזור הישוב שוהם). השיריונית הירדנית הזו נלקחה שלל בקרב זה . מכשיר קשר הורכב עליה והיא השתלבה בלחימה . אחד החיילים כתב עליה  בצבע לבן '' הנמר הנוראי'' –ישיר תל-אביב – רבת עמון ''.  התברר שהתעודה שמצאתי אינה היחידה .   במלאת שלושים שנה לאותו קרב, נערך כנס של חיילי גדוד הפשיטה  ובו חולקו ללוחמים של אז , תעודות ''הנמר הנוראי'' .  

 בהמשך הסיור בלטרון ,סיפרו המשתתפים על קשר שלהם למקום , יצחק זימן סיפר איך שמר כאן כחייל בצבא הבריטי, על שבויי מלחמה גרמנים ואיטלקים ,במלחמת העולם השנייה .  עמנואל הלל שהיה לוחם באצ''ל,  סיפר איך הוברחו ממחנה המעצר שהיה כאן , שני בכירים במחתרת ., לוחם עבר בחטיבת אלכסנדרוני , סיפר על הקרב הקשה שהיה כאן בתש''ח , אריק שרון נפצע כאן וחולץ. רק במלחמת ששת הימים נכבש האזור . 

הסיפורים נמצאים באתר Tourtelaviv.co.i

חיפוש מידע

כניסת חברים